RAM Freeride 2008

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот axelmax » Пет Фев 22, 2008 7:46 pm

:offtopic:
ей всеки да е последен .........

няма ли да пораснете?
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 9:37 pm

axelmax написа::offtopic:
няма ли да пораснете?

:bowdown::rofl:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот axelmax » Пет Фев 22, 2008 10:10 pm

к"во се смееш!?
я удари един положителен реитинг,че съм го закъсал :rofl: :rofl:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот dh--zone » Пет Фев 29, 2008 8:03 pm

Аве, майна, някой няма ли да каже колко тежи тази рамка най после... Пълно е тука с RAM BIKES TEAM и си мълчат, като запушен гъз:)))))

Кажете си истината:)

Поздрави
Жоро
dh--zone

Рейтинг: 1214

Мнениеот ripai » Вто Мар 04, 2008 6:58 pm

Жоро кой си ти на снимката
колело без гуми
Аватар
ripai

Рейтинг: 929

Мнениеот ZmD » Сря Мар 05, 2008 5:12 pm

@dh-zone ако рамката е то4но копие на австрийския картоф то ранката за разли4ните размери тежи за С размер=3310 М=3400 Л=3490,оба4е интересното е ,4е в саита на рам не са ги пуснали о6те.
:beer:
Изображение
Аватар
ZmD

Рейтинг: 1352

Мнениеот dh--zone » Сря Мар 05, 2008 9:41 pm

@ZmD
Три страници тема и най-накрая един конкретен отговор...:)

Това без шока е сигурно - все пак не е толкова зле..

Поздрави
dh--zone

Рейтинг: 1214

Мнениеот codename47 » Пет Апр 25, 2008 2:04 pm

айде бе, кога ше излизат тея рамки? За геометрията поне не се ли чува нещо?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Alek-mtb » Пет Апр 25, 2008 4:56 pm

В сайта си пише-1-ви май. :agree:
I got hope....for dope!
Аватар
Alek-mtb

Рейтинг: 975

Мнениеот codename47 » Пет Апр 25, 2008 5:16 pm

уффффф :crap: , :agree:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот codename47 » Вто Авг 19, 2008 1:25 pm

Аватар
codename47

Мнениеот x3m_ » Вто Авг 19, 2008 1:38 pm

още един близнак от "голямото семейство" ;)
Аватар
x3m_

Рейтинг: 1282

Мнениеот Capoeira » Вто Авг 19, 2008 2:20 pm

Не виждам сила на света която би накарала някой който не бърза да си сглабя колело да вземе това чудо на тайванския дизайн пред нещо такова:
http://cgi.ebay.com/Santa-Cruz-VP-Free- ... dZViewItem
или такова
http://cgi.ebay.com/2008-Kona-Stab-Delu ... dZViewItem
но явно от Рам дорбе са си разчели ценовата политика след като си мислият че трябва да влизат в конкуренци с тях
Аватар
Capoeira

Мнениеот airborneone » Вто Авг 19, 2008 4:24 pm

Capoeira,
Ако съдиме по аватара, си взел само наркоманската част.
И нищо от мозъка? :)

По какъв начин точно сръвняваш рам фр 08 със санта вп-фрии и коната?
Какво окачване по-точни си карал? :popcorn:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Capoeira » Вто Авг 19, 2008 5:08 pm

Гледам цента и не мога да свана как са я определили от 1500лв, кое точно струва 1500лв, да не би да са я проектирали или направили или въобще има ли нещо което да са сложили самите те освен Емблемата на марката. Не мога да разбера накои неща в този бизнес когато продаваш продукт който го купуваш от китайците и казваш само ми лепнете емблемката, как може да определиш цена която даже да се конкурира с цената на продукти за който са вложени стотици хиляди за проектиране, тестване патенти, дизайн за който даже плащаш допълнително само заради марката. Въобще когато си купуваш Acetysal от аптеката той е с мин 30% по евтин от Аспирин-a защото е просто генерик.
А то гледна част на типа окачване не виждам никаква прилика с двете предложения който съм дал само порядъка на цената. Ако съдиме и по типа на окачването лична аз никога не бих си взел нищо друго освен VP-free, другите бих се замислил само ако са на цена двойно по ниска от тази. За мене е пъла мистерия как марка като РАМ продава толкова рамки и велосипеди в този ценови сегмент в България, направо не знам това е в разрив с логиката.
Аватар
Capoeira

Мнениеот saitov » Вто Авг 19, 2008 5:27 pm

@Capoeira
Осъзнаваш ,че не всички са готови да се занимават с такива онлайн купувания доставки и тн. Всичко това крие много рискове , а и като можеш да дадеш малко повече пари ,но да не се разправяш си е на оферта , поне за мен , а явно и за всички , които карат рамски бикове. Плюс това се предполага ,че като го земеш от тук колелото ,цялото сервизиране и обслужване по него ще е по-лесно. Наистина може би цената не отговаря на това , което получаваш като качество на рамката в сравнение с качеството на Santa Cruz за същите пари. Но си е по-малко главоболия и за това се продават Рам.

П.С. Не искам да се заяждам, даже напротив . Уважавам цялото ти търпение и спокойствие , който имаш за да се занимаваш с онлайн купуване
Аватар
saitov

Рейтинг: 1225

Мнениеот GOA » Сря Авг 20, 2008 12:15 am

saitov написа:@Capoeira
Осъзнаваш ,че не всички са готови да се занимават с такива онлайн купувания доставки и тн. Всичко това крие много рискове , а и като можеш да дадеш малко повече пари ,но да не се разправяш си е на оферта , поне за мен , а явно и за всички , които карат рамски бикове. Плюс това се предполага ,че като го земеш от тук колелото ,цялото сервизиране и обслужване по него ще е по-лесно. Наистина може би цената не отговаря на това , което получаваш като качество на рамката в сравнение с качеството на Santa Cruz за същите пари. Но си е по-малко главоболия и за това се продават Рам.

Защо не отрежеш кабела на клавиатурата си?

Всочко, което съм купил онлайн от майната си ми е отнемало най-много 10 минути - четене на термс енд кондишънс + поръчка. След 2-3-4 дни звъни вратата, звънеца чука. Отварям - моите части! А ако ме няма ми се обаждат по телефона за да ме питат кога ми е удобно да ги доставят, и дали има алтернативен адрес.
И цената винаги е по-малка от "българската".

Какво се случва в БАС?
Губя ХХ минути докато отида там. Поне 10 минути се опитват да ме убедят, че това което искам да си купя не ми трябва или няма да ми свърши работа. Често се оказва, че това е несъвместимо с онова, въпреки че в упътването не пише така, и трябва да си купя още еди какво си.
След като повторя Х пъти че искам точно това, което искам започва 1 ровене в склада, в 50% от случаите завършващо с "еми нямаме сега, мини утре". Ако мина утре - пак член. И така една седмица.
Покупка на цял велосипед: поне 30 мин. престой в магазина за уточняване на частите и цената. "Ще е готово еди кога си!" (след 8-9 дни) ОК. Отивам еди кога си и... "утре след обяд ще е готово".ОК. Утре след обяд се оказва че трябва да дойда утре, че имали много работа. Отивам пак утре и чакам още 2 часа да свършат с монтажа. Тамън да се зарадвам - "чакай малко че не сме напомпали гумите"; "чакай да направя 1 кръгче да настроя скоростите". И спирачките... да си поиграе с прелоуда и рибаунда на окачването...
За качеството на сервиза няма да коментирам, не ходя по сервизи. Само видях, че съм с по-подходящ инструментариум в къщи отколкото е специализираният им сервиз.

Единственият проблем беше с една от двете ми поръчки от българските онлайн магазини - в скриймбайкс. Една седмица след заявката ми се обадиха да ми кажат, че нямат въпросният амортисьор (каква изненада :rofl: ) и ми предложиха в замяна 2 пъти по-дълъг и 3 пъти по-скъп... но цомент.

Който иска и може - да си прави изводите. Който не иска и/или не може - да си спести 10-15те минути пред монитора и да отива да си търси приключението.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Мнениеот mirelay » Сря Авг 20, 2008 7:12 am

Ясно е че със закупуването на рамка или коело от България, се спестяват разправии по плащане с карти и митници.Както GOA казва обаче, все нещо липсва, после се оказва че въобще го няма и т.н.В моя случай също беше така, но след сглобяването на колелото бързо забравих всички пречки.Мога да кажа , че засега съм доволен от Ram Freeride 08(освен от боята :)).

http://www.mongoose.com/mtn/MongooseFiles/ProductImages/2636_1_large.jpg
Аватар
mirelay

Рейтинг: 1881

Мнениеот GECKO » Сря Авг 20, 2008 11:47 am

Capoeira написа:Гледам цента и не мога да свана как са я определили от 1500лв, кое точно струва 1500лв,....

Разбира се винаги можеш да отидеш да си купиш уредчето дето заварява с аргон и голяма пещ, да си поръчаш тръби с форми и размери които си изчислил преди това от сплав, която си сметнал че ще е достатъчно здрава и почваш. След като си си сметнал геометрията да си направиш шаблон, по който да правиш рамката, като не забравяш да следиш да има съосие. Следва да си завариш рамката, но така, че да не се разпадне след първото каране... оу извинявам се, забравих, че ще ти трябва фреза за няколко елемента по рамката (като дропаутите отзад и точките около пивътите) та след заварките следва топлинната обработка - мяташ рамката в пещта и дигаш до определената температура за твоята сплав дето си избрал (пещта избягвай да я включваш в контакта в стаята си ;) ) След пеща следва една вторична обработка на рамката ( чистене от всякакви ексцесии със шкурчица, нарязване на резба във средното и подготвяне за боя). Следва боядисване с основен и вторичен слой боя, и монтиране на предварително закупените лагерчета. Монтираш някакъв читав амортисьор (да не забравиш да направиш втулки като за твоята рамка) и си готов.

Та ако си сигурен, че можеш да дадеш по-добра цена, и да произведеш по-качествен продукт заповядай - сигурен съм че всеки ще се радва на своя нов "Capoeira" ако го е закупил под 1000лв с амортисьора.

Разбира се може да решиш, че не си достатъчно $илен и да решиш да си поръчаш рамките в някоя азиатска държавица, и да ти ги доставят до тук (за което също трябва да платиш), но преди това трябва да си сигурен, че рамката ще е сглобена така, че да държи за апликацията си, а това значи още парички за един тип дето да контролира качеството на стоката (за да не ти се откъсва задницата при средното например). И наистина веднъж дошли тук рамчиците ще трябва да си ги маркираш така, че да се знае кой ги е "правил" или поне кой обслужва гаранцията.

И да, можеш да направиш рамка с VPP и да я продаваш на парите, които смяташ за правилни (VP-Free е една ужасна рамка между другото, и не знам защо точно с нея сравняваш) Ако фабриката, в която се правят RAM, Kraftstoff, Azonic и т.н. реши да произведе рамка с качествата на VP-Free-то на което толкова се кефиш, мислиш ли, че цената ще е по-различна от тази за FR-a? Аз не мисля, защото най-малкото те ще направят и произведат толкова много, че режийните които 1бр рамка трябва да изплаща ще са значително по-малко от тези, които 1бр рамка произведена от SC ще струва, а и завода си няма отбор, на който да му плаща за глезотйките ;)

А и не каза, твоя VP-Free, нов или 2-ра ръка си го взел за тези пари, и защо си мислиш, че покупката си е струвала. Имаш ли дори и малка идея какви са разликите в окачването - ако не си сигурен в отговора на този въпрос, потърси малко във форума беше пуснато едно доста пространно писание за велосипедното окачване, написана от едни хора, дето за разлика от мен и теб имат едно " инж. " преди името ;)

@GOA - като се замислиш, никой не те връзва в модерното общество да пазаруваш от магазин - човек ползува услугата, която го устройва.

Ето ви едно заключение:

RAM FR е каталожна рамка, и като такава всеки който я продава със своето име може да приложи цена, която го устройва за услигите (гаранцията) които предлага, и спрямо законите в държавата в която се предлага. Същата рамка в USA би струвала по-скъпо, дори ако се продава от RAM най-малкото защото там има да се плаща патент за FSR окачването на Specialized. Ако някой се постарае да се порови, RAM FR конкретно е най-ниската цена за тази рамка и ако решите да вземете Kraftstoff F1 Evo например (което е немският еквивалент) ще трябва да дадете поне 150% от цената за същия продукт, без да има причина за допълнително оскъпяване на продукта (нито по-добра гаранция, нито по-добро качество на продукта... е може би малко по-добра боя, но ен чак-толкова по-скъпа).

А за окачването - RAM FR е един чудесен пример за това как може да се оползотвори максимално всеки мм от своите 190мм ход. За разлика от него VP-Free е с DH окачване на FR геометрия, чието оптимално приложение би било между краката на ба'т Shady... :dunno:

То си е същото като колите - някои карат поршета, някои карат астрички, някои астрички късат поршета.

В крайна сметка човек трябва да е свободен да избира без да бъде осъждан за постъпката си, а тук се събираме за да дадеме добър съвет на някой в нужда. Та...

@Capoeira - ако можеш да предложиш по-стойностна покупка от RAM FR Давай, ако не, не се чуди защо RAM-а струва 1500лв, а SC дето се прави по същия начин струва почти 2-но ;)

Колкото до E-bay, винаги смятай крайната цена с доставка и гаранцията (ако има такава), както и застраховка, защото вече сме виждали рамки дошли с криви задници от транспорта
Аватар
GECKO

Мнениеот Capoeira » Сря Авг 20, 2008 3:21 pm

Gecko нека позная караш RAM нали?
Интересно ми е да сравняваш RAM FR с Santa Cruz VP Free, няма да съм учуден ако караш даже точно RAM FR '08.
Не казвам че рамката е лоша даже напротив доста добре ми изглежда, просто такива сравнения ми се струват от типа, "мойто е най хубаво" или "новата Опел Вектра, убиецът на Мерцедес С-класа"
Аватар
Capoeira

Мнениеот Antares » Сря Авг 20, 2008 3:52 pm

Capoeira, нека представя една друга гледна точка. Своята:
Ако разполагам с финансовия ресурс и дилемата е дали да си поръчам малко по-евтино някоя хубава FR рамка от e-bay или да си взема такава нова от RAM, излизаща малко по-скъпо - бих избрал втория вариант. Защо ли - основно, защото съм лаик. Не разполагам с уменията/инструментариума да сервизирам сам подобен велосипед. А както се предполага - купувайки го втора употреба едва ли ще има каквато и да е било гаранционна поддръжка. Особено и ако купувам рамка, която няма представителство в България - няма да мога да разчитам на кой-знае колко адекватна сервизна поддръжка... От друга страна - RAM-а, ми предлага гаранционна поддръжка за определен период от време, тоест при появата на проблем - той ще бъде (надявам се) отстранен безплатно. Освен това и кочовете са познати на родните механици. Към плюсовете на българското добавям и че съществува риска, да взема някоя разбита бракма, отново поради незнанието ми не мога да преценя дали е добра или не.
Предполагам, че западната рамка ще е по-добра като цялостно представяне от родния коч (пропускам Драг поради религиозни предубедености), но както споменах - аз съм лаик и такава разлика едва ли бих могъл да усетя на този етап от карането си.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот GECKO » Сря Авг 20, 2008 4:36 pm

Capoeira написа:Gecko нека позная караш RAM нали?
Интересно ми е да сравняваш RAM FR с Santa Cruz VP Free, няма да съм учуден ако караш даже точно RAM FR '08.
Не казвам че рамката е лоша даже напротив доста добре ми изглежда, просто такива сравнения ми се струват от типа, "мойто е най хубаво" или "новата Опел Вектра, убиецът на Мерцедес С-класа"

Да, карам RAM, не, не карам RAM FR, и няма да карам още дълго RAM, защото успях да си намеря по-добра рамка, която не е нито каталожна, нито необяснимо оскъпена като тези на SC, но е с геометрията, която ми пасва, окачването, което ми харесва и най-вече теглото, което ми харесва.

Велосипедите са в един клас и нищо не ми пречи да ги сравнявам, а VP-Free конкретно е доста неадекватна рамка и наистина няма място за сравнение. Ако ти се спори сподели от къде Българин може да се снабди с нов VP-Free (или еквивалентно "добра" рамка в този клас) с размер и боя по желание за 1400-1600 лв с амортисьор, гаранция за фабрични дефекти и всичките там истории дето идват с нова рамка.

Замисли се и нещо друго: масовият български потребител няма голям джип, не живее в полите на Витоша и тия 1000лв отгоре за една "качествена" рамка са му доста свидни, а и не всеки има нужда от нещо голямо и американско между краката си за да се чувства добре и да си прави кефа в планината. Не мисля, че аз съм този тук, който се опитва да докаже, че "моето е най-доброто" ;) Но ако искаш може да поспориме за това, коя рамка аджеба си струва повече парите ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот airborneone » Сря Авг 20, 2008 4:41 pm

Аз карам Лапиер дх 230 2008. Мнението ми съвпада на 99.9 с това на Геко.
Някви реплки? :popcorn:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Capoeira » Сря Авг 20, 2008 9:02 pm

airborneone написа:

Не виждам да има обява за размяна на твойта рамка с някое ФР'08. Така както го представя Геко едва ли не требва утре да пратя една каса бира за почерпка на Рам байкс, заради това че видиш ли ни предлага една невиждана за останалия свят рамка на невероятна цена. Рабптата е същата като с иначе добре замисления Рам nduro, но на тази цена предпочитам да си карам Norco -то или да обмислям евентуално Transition Double илиако ми се ходи малко по нагоре един BottleRocket, която сега като я загледах в Русия струва 1550 лева:
http://www.chillengrillen.ru/index.php?categoryID=2990
чисто нова с гаранция.

В крайна сметка смисъл на тези мой спорадични постове, е да когато човек почете за тези РАМ-ове да се види че има и други варианти, и да не се пръдържа към така изгодната за БГ вносителите пазарна картинка
Аватар
Capoeira

Мнениеот mirelay » Сря Авг 20, 2008 9:42 pm

Transition също се правят в Тайван.
Аватар
mirelay

Рейтинг: 1881

Мнениеот GECKO » Сря Авг 20, 2008 11:43 pm

Capoeira написа:
airborneone написа:

Не виждам да има обява за размяна на твойта рамка с някое ФР'08. Така както го представя Геко едва ли не требва утре да пратя една каса бира за почерпка на Рам байкс, заради това че видиш ли ни предлага една невиждана за останалия свят рамка на невероятна цена. Рабптата е същата като с иначе добре замисления Рам nduro, но на тази цена предпочитам да си карам Norco -то или да обмислям евентуално Transition Double илиако ми се ходи малко по нагоре един BottleRocket, която сега като я загледах в Русия струва 1550 лева:
http://www.chillengrillen.ru/index.php?categoryID=2990
чисто нова с гаранция.

В крайна сметка смисъл на тези мой спорадични постове, е да когато човек почете за тези РАМ-ове да се види че има и други варианти, и да не се пръдържа към така изгодната за БГ вносителите пазарна картинка

За всичко съм съгласен освен за касата с бира, защото от време на време се излагат момчететата :D . Колкото до предложените от теб алтернативи за същата цена, тези, които са в категорията на FR 08 със сигурност отстъпват откъм работа -Transition DirtBag има адски ниско разположена основна точка на окачването а и типа му няма виртуална точка която да е повдигната (като на FR и Norco), може да е добро за някакъв лек FR но с този ход на задницата нагоре и напред ще е по-скоро спънато на скорост. За Norco-тата мога да само спекулирам, но няма добри отзиви и за тях, и в отношение CG, и непрекъсната седалкова тръба отново биват превъзходени от FR-а.

ОТНОВО ти казвам, не твърдя, че е най-добрата рамка в класа си или е нещо невиждано (казвам ти го вече в прав текс с надеждата този път да го разбереш) - За парите, които струва НОВА това е може би най-стойностната покупка за един българин, намиращ се в България. Да има по-добри рамки, има и толкова скъпи, но не са тук, а идването им до тук ще струва пари. Скоро може да се появят чужди производители на нашия пазар, и тогава нещата да се променят но до тогава или Българско или повечко пари за нещо чуждо, или се надяваме на някакви промоции от европейските магазини за да не се налага да се плаща и мито (да това го забравихме за Руските ти оферти, от там май трябва да дадеш % на митницата ;) ) А... и ни остават надеждите за рамки на Specialized или миналогодишните октани с 12мм ос, но за сега това са само надежди, за българския потребител :)
Аватар
GECKO

Мнениеот KrisNS » Съб Яну 10, 2009 1:45 pm

Някои знае ли колко голям ротор рамката издържа?
KrisNS

Рейтинг: 1000

Мнениеот slabaka » Съб Яну 10, 2009 10:41 pm

Тая рамка е са6тата като spr nindja която може да се намери с намаление за 600лв без 6ока [/img]
slabaka

Рейтинг: 986

Мнениеот An1MaL » Нед Яну 11, 2009 10:18 am

KrisNS написа:Някои знае ли колко голям ротор рамката издържа?

Предлагам ти да се поразровиш малко в интернет, а не да чакаш всичко на готово!
Bogdan Andreev - RAM BIKES N4
Аватар
An1MaL

Рейтинг: 1942

Мнениеот GECKO » Нед Яну 11, 2009 12:29 pm

KrisNS написа:Някои знае ли колко голям ротор рамката издържа?

Рамката има подготовка за 203мм, но няма да има проблем да сложиш и 220мм диск на нея - тествано е :)
Аватар
GECKO

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд