сглобявам колело и имам нужда от малко помощ

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

сглобявам колело и имам нужда от малко помощ

Мнениеот windv » Съб Апр 14, 2012 4:40 pm

По един или друг начин събрах една купчина части, но не съм сигурен за съвместимостта им, и за да не пукам 10 въпроса в кратките, правя тази темата.

1 - Имам заден дерайльор shimano saint 2011 с късо рамо, касета sunrace 9 speed 12/25T на главина formula(не е някаква с дебела ос. обикновенна с QR ос за XC колело). Командата e shimano alivio за 9 скорости и както и да опитвах да ги настроя, все не превключва нормално, особено когато качвам веригата към по-големите венци. Дерайльора има една джаджа, която може да се маха и слага (mode converter), за да променя режима на работа с различни касети, но не помогна. Когато го махна веригата съвсем увисва.
Не мога да разбера от къде идва несъвместимостта. Alivio командата ли не става за този дерайльор или касетата sunrace не е съвместима с обтегача. Всичките са нови.

2 - Средното и курбелите са shimano FC-M542, но имам само 1 диск - средният. Той се закрепя за курбела посредствомей такива болтове. Проблема е, че като ги стегна докрай, остава 1-2мм свободно място между венеца и курбела и венеца играе много, въобще не може да се кара. Единственото заключение до което стигнах, е че когато е само един венец, както в случая среден, трябва да се изпозлват по-къси от въпросните болтове или да се сложи още един , предполагам по-голям венец, за който е предвидено получилото се свобоно пространство? В момента съм го затегнал с шайби, точно под главите на болтовете от външната страна на курбела и седи, но не ми харесват такива решения. Какъв е варианта да се сложи само 1 диск на такива курбели или действат само с 3?

3 - Другият момент е с водача който имам - e thirteen. Когато го затегна хубаво с болтовете му, пластмасите започват да запират във венеца, за който говорих по-горе и го спират изцяло от въртене. Проблема дали е породен от горният проблем с венеца?

4 - Вилката е rs boxxer 2009 team , която не е карана дълго време и така ми е дадена, заедно с предното колело. Опитах да извадя оста, но без успех. От страната на диска разтегнах един шестограм и от другата странна на тънка ос се подаде една джаджа завита на резба. Развих я докрай, извадих цялата тънка ос, но така наречената maxle си седи. Незнам как да я извадя нито в коя посока трябва да излезе. Вътре е доста спечено положението и въпросната тънка ос която притяга голямата 20 мм ос е ръждясала.

5 - Имам спирачки Shimano m575. Те също са стояли дълго време "в бокса" и не спират хич. Тепърва ще се сменя маслото, но след празниците, че сега едва ли има сервиз , който да работи. Въпроса относно тях ми е за винтовете, който държат спирачния апарат за преходниците. Предишните ми спирачки бяха BB7 и там имаше едни полу-сферични шайби, които позволяваха спирачката да се "напасне" спрямо диска, когато се натисне лостчето и след това се затегнат. Тук има само неопределен брой прави шайбета наредени отгоре и отдолу на спирачката, предпоалгам от предишният собственик. Това нормално ли е за тези спирачки?

Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Re: сглобявам колело и имам нужда от малко помощ

Мнениеот idaivan » Съб Апр 14, 2012 6:16 pm

1- Проблема може да идва от броните и жилата... може да има ръжда вътре или жилото да има скъсана нишка, която да запъва вътре в бронята... или бронята да е сплесната някъде... :dontknow: ако са стари най-добре ги смени, за да си сигурен че проблема не е в тях.
2 и 3- Курбелите трябва да са само с една плоча, защото няма друг начин в комбинация с този водач.
4- Оста на боксера освен, че е ръждясала... короните може да са се усукали и за това да не може да се отвие. Ако това е проблема отвии болтовете и на 2-те корони, но остави болта, който държи стержена(не е нужно да го отвиваш). И тогава пак пробвай да отвиеш оста(голямата! Малката ос се отвива преди да започнеш да отвиваш голямата.).
5- Според мен ги е сложил понеже адаптора, който е имал под ръка не е пасвал на ротора... 180мм. адаптор-185мм ротор (или нещо подобно).
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот windv » Нед Апр 15, 2012 8:28 am

Благодаря за инфроамцията.
Въпрос 1, жилата и броните са в добро състояние, не е от тях причината. Според теб idaivan останалите неща би трябвало да са съвместими ли?

Относно 2, Започвам да си мисля, че на тези курбели не могат да се карат само с 1 плоча.
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот idaivan » Нед Апр 15, 2012 9:10 am

Поне аз не виждам причина за несъвместимост- някой ако знае за такава да каже..., сам виждаш, че има "море от желаещи" да помагат. А относно курбела дали може да се кара с една плоча... Щом могат да се разглобяват плочите, защо да не може да се остави само една от тях? Може да се наложи малко побългаряване, но това си е в редЪ на нещата :) А ако имаш кинти и не ти се занимава с глупости, направо взимай курбели за дх и т'ва е. :dontknow:
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот vvvaaal » Нед Апр 15, 2012 9:13 am

2- Съвместими са курбелите, просто ти трябват по-къси болтове(по точно втулките, в които се завиват). Най-лесният начин е да се изпилят краищата, като при мен така се получи сполучливо, но гледа да не отнемеш твърде много, другият вариант е да си намериш широки шайби, които да сложиш от външната страна. А за да не опира пристегни хубаво накрая и ако продължава, просто я сложи от външната страна на курбела, където седи попринцип голямата плоча.

3- Оста на боксера се развива посредством пристягащата гайка на малката ос. Има една квадратна част в края ѝ. Като я вкараш по навътре в оста и започнеш да въртиш ще се развие цялата ос. Ако е спекла пръсни някакъв смазващ спрей и изчакай.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот windv » Нед Апр 15, 2012 11:20 am

Да, по този начин оста на боскера се разви. Благодаря. Сега я смазах хубавичко. Вътре грес слагате ли или само масълце?

На курбела завих шайби ей така.
3.jpg

Застана мирно плочата, но сега опира във водача и не мога да го сложа. Не върви някак а сложа шайбите м/у курбела и плочата , а не под главата на болта, че като гледам си имат точно напасване и извивки, не само равна площ, където да сложа шайбичка.
Но може би ще е по-добур вариант да пилна самите болтове...

Пък за нерпавилното превключване на скоростите, възможно ли е понеже там където ляга задното колело в рамката е разбито малко да причинява нередно превключване...въпреки, че не мисе вярва. Изглежда ей така...
1.jpg

2.jpg
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот hous4eto0 » Нед Апр 15, 2012 6:56 pm

В youtobe име видео как се сглобява байк http://www.youtube.com/watch?v=xbZt3cYgSr0 дано ти помогне ако не ти напиши MTB assembly и ще намериш разрешение на проблема :))
hous4eto0

Рейтинг: 1195

Мнениеот nevestulka » Сря Апр 18, 2012 12:01 am

Купи си ново жило и нов тефлонов кожух за скоростите (3-4лв) и си смажи веригата със смазка за верика или вд40. Ако си смажеш веригата с грес, тя ще събере всичкия прахоляк от гората и ще се задръсти. Вд40 не е универсална смазка и не издържа дълго, но почиства веригата до известна степен и я държи мазна колкото за един ден каране. Стеншъните на вилката може да ги смазваш с рядко моторно масло (например 0w), но ги почиствай преди това и ще се движи много по-добре, също ако отдавна не е карана и смени маслото (маслото след 1 година променя качествата си и става като отработено моторно масло - черно и не смазва). Оста на вилката не се смазва с нищо, но ако резбата върви трудно я напръскаи с вд40. За курбелите остави само средната плоча - махни малката. Болтовете, които имаш са за башгард и ако не мислиш да ползваш башгард варианта е да си купиш болтове за 'без башгард' (2лв/бр). Ако сложи плочта от външната страна на курбела 'успокоителя' за веригата може да не успее да покрие плочата или да е в краина позиция и да имаш проблеми при каране - например стчупен водач. Спирачната течност е хигроскопична (поема вода) и е хубаво да се сменя през определен период от време. Ако не се оправи спирането си почисти диска и накладките с някакъв вид алкохол, също може да пробваш да ги позагрееш :) :peace: забравих - остана на боксера не се ли развива с шестограм номер 10?
Изображение
nevestulka

Рейтинг: 1200

Мнениеот windv » Сря Апр 18, 2012 2:08 pm

Благодарско за информацията.
оста на боксера я развих успешно и дори я мазнах вътре, че да излиза по-лесно. предполагам, че дори да няма нужда да се смазва няма да и навреди малко гресчица по никакъв начин.

Пък за скоростите все още съм до никъде. Купих ново жило и броня, леко съм мазвал жилото с масълце докато го прокарвам през кожуха, свързах всичко на нова рамка и все така крайно неадекватно превключване. Търсих информация в нета, пише че всички команди на Shimano би трябвало да са съвместими с обтегачите. Обиколих няколко велосервиза в София, няма значение кои. В единят ми казаха, че команда Alivio била нисък клас и понеже пружината на Saint-a е мн. яка и контролата не можела толкова мн да издърпа... :look: :confused: Трябвало да си взема от XT контрола, нагоре. Това засега няма още да го повярвам :)
В друг магазин ми казаха, че не би трябвало да има проблеми...затова днес ще опитам пак да настроя нещо.

Всъщност това, което правя когато ги "настройвам" е: Слагам командата да слезе на най-малкият венец - 9. Опъвам и затягам жилото. Гледам там с винтчето да го настроя ако трябва, за да е точно на линия дерайльора и до сега това е било достатъчно на други дерайльори да превключва нормално...

Друго, което прочетох, но само споменавано тук таме бе, че дерайльорите с късо рамо били много по пипкави за настройка!?
Дали става въпрос точно за това?

Препоръчайте евтино място, където могат да направят профилактика на боксер и спирачки шимано, въпреки че започвам да се замислям дали да не потърся инструкции за профилактика на боксера и да си купя само масло.
Благодаря ви отново.
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот windv » Сря Апр 18, 2012 3:37 pm

специално за скоростите се оказа, че е въпрос на мноого финна настройка, с каквато за 1ви път се сблъсквам, но в крайан сметка вс. си дойде на мястото.
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот nevestulka » Сря Апр 18, 2012 5:26 pm

За смяна на маслото на вилката навсякъде ще то вземат от 35-50лв. Разликата в цената идва от количеството масло което ти налеят - различните вилки събират различно количество, а цената на маслото е почти еднаква навсякъде. Ако не си сменял масло сам или даже не си гледал, по-добре не се учи на вилката ти :)
Изображение
nevestulka

Рейтинг: 1200

Мнениеот kriisoo » Сря Апр 18, 2012 7:42 pm

windv написа:пружината на Saint-a е мн. яка и контролата не можела толкова мн да издърпа... :look: :confused: Трябва XT контрола нагоре.

Някой даже беше казал, че нисък клас команди можело да ги счупи дори. Така че това е най-вероятният ти проблем. :beer: :agree:
Аватар
kriisoo

Рейтинг: 1254

Мнениеот windv » Сря Апр 18, 2012 9:01 pm

kriisoo написа:
windv написа:пружината на Saint-a е мн. яка и контролата не можела толкова мн да издърпа... :look: :confused: Трябва XT контрола нагоре.

Някой даже беше казал, че нисък клас команди можело да ги счупи дори. Така че това е най-вероятният ти проблем. :beer: :agree:

Оказа се, че няма проблем. Просто трябва повече играчка по настройката. Пък чак да я счупи, трябва да е много нисък клас някаква. Alivio-то си изглежда достатъчно корава.
:)
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд