Каква касета да избера за Shimano Saint RD-M820 SS

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Каква касета да избера за Shimano Saint RD-M820 SS

Мнениеот LUDIO » Пет Яну 30, 2015 9:42 am

В момента си сглабям байк и знам, че дерайльора се избира по касетата, а не обратното, но при мен нещата се случиха точно така. Имам дерайльора и сега избирам касетата. :dontknow:
Дерайльора е Shimano Saint M820 SS и според документацията може да се ползва с два размера касети FR(11-32, 11-34, 11-36) и DH(11-23, 11-25, 11-28). За първия размер се казва, че дерайльора сe ползва във Freeride mode и трябва да се ползва mode converter. Такава касета с 10 скорости успях да намеря, но другия (DH) размер с 10 скорости не намирам.
След малко търсене видях следното Bike Check: Brendan Fairclough там същия дерайльор се ползва със 7-скоростна касета и някакъв спейсър.

Както става с повечето новобранци след известно търсене вече имам повече въпроси от колкото в началото. :confused:
Та ето няколко от тях:
За протокола, колелото, което аз сглабям е Scott Gambler DH 10.

Кой модел касета го има в някой от по-малките размери?
Според вас какви са плюсовече и минусите на това да сложа FR касета и mode converter и да карам така? Отпред плочата е T36, ако има значение.
Като цяло каква е разликата между работата на дерайльора в DH и FR mode?
За какви въпроси не съм се сетил да питам ? :smash:
Аватар
LUDIO

Рейтинг: 1300

Re: Каква касета да избера за Shimano Saint RD-M820 SS

Мнениеот hitar_potar » Пет Яну 30, 2015 11:29 am

Гледайки рамката, имам чувството, че не си от любителите на въртенето на педали и смяташ да караш само надолу... или греша?
Ако смяташ да ходиш само да спускаш, коя да е 10-скоростна касета 11-26 или 11-28 ще ти свърши работа. мога да те насоча към Срам 1030 или 1050 - не много скъпи, но пък добри модели. Ако все пак с това колело смяташ и да покарваш из града, използваш го и за придвижване, може да ти се случи да отидеш на каране, на което ще се наложи да изкатериш някое и друго смешно баирче, би било по-удачно да се насочиш към касета 11-32 или 11-34. посочените модели на Срам ги има и в тия модификации, Шиманотата също далеч не са лоши и не са скъпи.
Аз на моя спускар съм с 11-28 и го ползвам и за катерене от време на време, но плочата ми е 34 зъба, рамката е с далеч по-ефективно откъм педалиране окачване (Съндей е), и няма накъде по-леко да ходя откъм гуми и капли, освен ако не мина на карбонови капли и XC-гуми (макар че първото е запланувано де ;) ), така че върви много леко. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот LUDIO » Пет Яну 30, 2015 12:00 pm

Правилно си усетил на къде съм се насочил. Идеята ми е да не въртя много, много педалите, повече на гарвитацията да разчитам.
Понеже, все пак, още съм доста зелен в тоя стил каране и няма да се хвърлям директно по най-стръмните склонове, мисля, че ще е по-добре да пробвам първо касета с по-голям диапазон на скоростите. Все пак касетата е консуматив, който така или иначе се сменя след известно време. След това "известно време" се надявам, че ще съм по-наясно къде какви скорости ползвам и ще мога да реша за следващия размер на касетата.
Аватар
LUDIO

Мнениеот hitar_potar » Пет Яну 30, 2015 2:08 pm

Е не е чак такъв консуматив като например накладките за спирачките, но то си зависи и ти къде караш, как караш, в какви условия, чистиш ли байка редовно, поддържаш ли го. С тая плоча 36 зъба все си мисля, че нещо от порядъка на 11-32 ще ти пасне добре. С 32-ка отзаде ще имаш и достатъчно лека предавка, ако те мързи да се напрягаш понякога или ако искаш бавно да се разходиш, или пък решиш, че ти се катери някъде, за да се спуснеш (както например ние от русенската тайфа обичаме 2-3 пъти годишно да ходим да катерим връх Чумерна в Еленския Балкан, за да се пуснем после по горската пътека (22км нагоре по наскоро асфалтирания проход Твърдица-Елена, от които 85% караеми, после 10км надолу по брутална горска пътечка, помежду им 1 стабилно ядене горе на Хижа Чумерна). :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Фев 01, 2015 2:54 pm

Аз смятам, че 11-32t е неподходяща касета за този велосипед, бих използвал 11-25t, 11-28t поради следните причини:
-по-малката касета е драстично по-лека, разликата между 11-25 и 11-32 е около 80гр за сходен клас компоненти;
-по-малката касета е с по-малка стъпка на предавките, което води до по-плавна смяна на скоростите. Когато спускаш, нямаш много време да отпуснеш педала или да намериш точния момент за превключване за да смениш плавно. Често се сменят по 2-3 предавки динамично.
-по-малката касета позволява по-къса верига, респективно по-малко люлеене на веригата на бързите предавки;
-по-малката касета позволява положение на дерайльора по-близо до венците.

Погледни пак линка и bike check-a, който си споделил. Замисли се защо повечето световна купа карат с 6-7 венчета или шосейни касети. Помисли защо Sram пуснаха касета със 7ск.
https://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x01-dh-7-speed-mini-block-cassette
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот zafirovp » Нед Фев 01, 2015 8:42 pm

Разликата е, че касетата за спускане на Срам е със различна стъпка от шосейните и комплекта започва от 1800 лв. :D
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот LUDIO » Пон Фев 02, 2015 9:27 am

Аз го видях момента с касетата от Bike Check-а и съм го отбелязал в поста. Знам, че не трябват толкова много скорости надолу, но пак да отбележа, че съм съвсем нов в стила и може да ми се налага да въртя на места където другите минават без да въртят. Предполагам навика да поврътвам и нагоре бързо ще отмине, благодарение на мекото окачване и ще има повече бутане, но това когато стигна в планината.

Относно SRAM и тяхната 7-скоростна система. Разглеждал съм я многократно, но намерих някой части на Shimano изгодно и реших да довърша монтажа с Shimano. А иначе освен със 7-скорости SRAM X01 DH се предлага и с 10 и 11 скорости. :dontknow:

Имам още нещо за доизясняване. MTB касетите на Shimano за 10 скорости се предлагат с най-голямо зъбно колело по-голямо или равно на Т32. 9-скоростните касети имат и вариант и с по-малко крайно зъбно колело. Шосейните касети за 10 скорости имат версии с по-малко от Т32 за крайното колело. Аз ли не намирам подходящия модел и може ли шосейна касета да се ползва вместо MTB ?
Аватар
LUDIO

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 02, 2015 9:21 pm

LUDIO написа:...може ли шосейна касета да се ползва вместо MTB ?

може
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот LUDIO » Вто Фев 03, 2015 9:57 am

Ozzie написа:
LUDIO написа:...може ли шосейна касета да се ползва вместо MTB ?

може

Това обяснява много неща. :agree: Благодаря.
Аватар
LUDIO

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд