Дали:
Същите спици и главини но с Mavic EX721 шини (общо около 240г по-малко въртяща се маса) като предницата ще олекне с още 150-200г от нова гума

Или:
Майсторско изплетени капли с DT Super Comp спици, DT Pro lock алуминиеви нипли и шини за по-скоро АМ/Ендуро насоченост от сорта на AlexRims DP20 (звучи смешно за някой хора, но тук ме интересува изцяло крафтсменшипЪ) или по-скъпият вариянт Mavic EN521 или може би DT X455. Би ми било интересно мнението ви за изпълнения с въпросните спици/нипли и тези шини. Тук не знам колко килограма по-малко ще дойде - не мога да смятам до толкова

В общия случай става въпрос за каране НАДОЛУ с преобладаващо газене на камъци и минимално въздушно време. По принцип има 20-тина сантиметра хамортисьори да намалят натоварването, но въпроса си остава:
Дали лека АМ шина с качествена оплетка, здрави спици и лепилцето по ниплите ще е еквивалент, на добрите дЪхЪ шини с не-чак-толкова претенциозно изпълнение и ефтинките спици?
А и да си кажа, че съм дебело дете 100-тина кила

Положението ми е такова, че мога да имам ЕХ721 скоро, и да забравя (сякаш) но мога и да събера другия комплект с евентуално DT 340 главини за някакъв по-дълъг период (евентуално за началото на лятото догодина) но това при положение, че отговорите на знаещите ме удовлетворят/подтикнат в тази насока