Предна главина

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Предна главина

Мнениеот KirilizatoR-a » Пон Юни 23, 2008 6:44 pm

Здравейте! Дойде ми заплатата и реших да си взема нова капла. Избрах си шина и спици (Remerx Jumbo + DT Alpine III), но незнам каква главина да сложа. Насочил съм се към тази главина --> http://dimibike.com/product_info.php?cP ... dbb77c62db ,защото вилката ми е на 10мм ос и ще ми е много удобно след като мина на 20мм ос (след около месец - два). Та някой може ли да изрази мнение дали главината е добра за спускане и фрийрад (карам предимно фрийрайд, по-рядко спускане, но временно, ще я по-леко докато съм на 10мм ос), по-добра ли е от тази --> http://screambikes.eu/product_info.php? ... cts_id=240 ,разбива ли се, като цяло добра главина ли е. След като мина на 20мм ос, ще я карам по-сериозно. Та ако сравнявам двете главини - коя е по-добра или и двете са еднакво добри и просто другата е по-скъпа заради сменяемите капачки. Благодаря предварително! :) :agree: :beer:
Не искам слава и пари, а хубави велосипеди, на ниски цени.
Аватар
KirilizatoR-a

Рейтинг: 967

Мнениеот Nymphetamine » Пон Юни 23, 2008 7:25 pm

не съм особено сигурен, но ми изглежда, че двете главини са на базата на една и съща основа. едната просто има възможност за смяна на вида ос.
според моята логика, всеки компромис (в случая възможността за опотреба на два различни стандарта оси) си има своята цена.
ако прехода към 20мм стандарт ще е скоро и имаш какво да караш, по-добре направи каплата направо за новата вилка. 20мм-овата главина на формула е хубава, аз нямах проблеми с нея.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот KirilizatoR-a » Пон Юни 23, 2008 8:52 pm

Ами може и да е скоро, но може и да не е скоро. Предната ми капла (по-скоро главина) е разбита и просто незнам дали тази със сменяемите капачки е добра. Все пак едната си е специализирана за 20мм ос, а другата е със сменяеми капачки. Незнам дали със тези капачки главината, ще потдаде и дали ще има луфтове именно заради тях (капачките). :dunno:
Аватар
KirilizatoR-a

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 23, 2008 9:17 pm

Ами те онези от "Формула" сигурно изобщо не са ги тествали преди да ги пуснат на пазара...
:popcorn:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот M1010X » Пон Юни 23, 2008 9:28 pm

@Ozzie - отново опираме до идеята "производителят е направил всичко перфе, няма защо да се притеснявам". Не съм съвсем съгласен с тази теза - вярно, и аз карам точно с такава главина (само че на 20мм ос), но в крайна сметка трябва да се има предвид, че това е някакво компромисно решение - взимаш едно нещо, то върши работа на две. В крайна сметка никой не би следвало да очаква от тази главина да е нещо изумително здраво, имайки предвид цената й.
Лично аз смятам, че ако производителите бяха толкова перфектни в изготвянето на един продукт, то просто той нямаше да има следваща ревизия. Много е вероятно Формула да са я тествали, но не знаем какви критерии те са приели за репери (прост пример - след колко км се е появило износване точно в тия капачки) - най-вероятно те ще задоволят очакванията на една група потребители (да кажем, моите), но няма да отговорят на тези на друга група (да речем на KirilizatoR-a).

С тия няколко десетки думи исках да кажа просто - това, че даден продукт е на пазара, далеч не означава, че той е идеален; значи, че производителят е решил, че е достатъчно добър за цената си - но това няма нищо общо с перфектното :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот KirilizatoR-a » Пон Юни 23, 2008 9:45 pm

Искам да попитам за този елемент в които влиза оста (понеже незнам как се казва, ще го нарека "цилиндър" - говоря за тази която не е със сменяеми), този "цилиндър" едно цяло ли е (един "цилидър", минаващ през цялата главина и подаващ се от двата края)? Ако е така, предполагам че тази със сменяемите капачки не е със "цилиндър" (или може би е, но не се подава от краищата на главината, а самите капачки се свързват със "цилиндъра" и подават от там, следователно предполагам, че главината със сменяемите капачки е по-слаба? - ако не е така ме коригирайте. :)

Edit:
M1010X написа:С тия няколко десетки думи исках да кажа просто - това, че даден продукт е на пазара, далеч не означава, че той е идеален; значи, че производителят е решил, че е достатъчно добър за цената си - но това няма нищо общо с перфектното :)

Напълно съм съгласен. :) :agree: Според мен тази главина е направена с цел, когато потребителя си я наплете с дадена шина и спици, да се сложи на вилка с 10мм ос, докато си купи такава, но с 20мм ос и да не се нуждае от ренаплитане. :) :agree:
Аватар
KirilizatoR-a

Мнениеот bikerider » Пон Юни 23, 2008 11:36 pm

@М1010X: нищо не е перфектно, винаги може още :)

@KirilizatoR-a: този "цилиндър" обикновено е всъщност оста на главината. Другото, което наричаш ос е оста/QR-a на вилката/рамката. Дали с преходни капачки е по-слаба - не.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот URNEST » Вто Юни 24, 2008 6:18 am

Попринцип оста е на две части - поне при главините, с които аз съм си играл. За пример хващаш от едната страна да завъртиш оста, но от другата не мърда. Въпросните капачки доколкото знам са универсални и може да се слагат на всяка главина с 20мм (т.н. редюсъри). Вижте хубавите, скъпи whellset-ове вървят точно с такива капачки, за да могат да се ползват както с 10 така и с 20мм. Личното ми мнение, че просто няма смисъл да се притесняваш. Хората са го измислии и широко се ползва, така че явно през годините се е доказало като безпроблемня система.
Аватар
URNEST

Мнениеот Brave » Вто Юни 24, 2008 9:53 am

Много яки са тези универсални редуциращи капачки, койито успяват да направят всяка главина с ширина 110 мм, на такава с 100мм. Знам, че техниката в колоезденето напредва, ама изкривяване на пространствено-времевия континиум, не бях предполагал... :dunno:
Brave

Мнениеот KirilizatoR-a » Вто Юни 24, 2008 3:13 pm

URNEST написа:Попринцип оста е на две части - поне при главините, с които аз съм си играл. За пример хващаш от едната страна да завъртиш оста, но от другата не мърда. Въпросните капачки доколкото знам са универсални и може да се слагат на всяка главина с 20мм (т.н. редюсъри). Вижте хубавите, скъпи whellset-ове вървят точно с такива капачки, за да могат да се ползват както с 10 така и с 20мм. Личното ми мнение, че просто няма смисъл да се притесняваш. Хората са го измислии и широко се ползва, така че явно през годините се е доказало като безпроблемня система.

Значи да разбирам ли, че тази главина със сменяемите капачки, всъщност е тази главина която не е със сменяеми капачки, но просто са им добавени такива?
Аватар
KirilizatoR-a

Мнениеот KirilizatoR-a » Вто Юни 24, 2008 5:31 pm

А също забравих да попитам - тези редюсъри от къде в България могат да се закупят, защото ми мина през главата да си взема главината която е без тях и само да си купя един редюсър за 10мм ос? Намерих в chainreaction-a такива, но ме интересува в България, къде ги има (най-добре в София).
Аватар
KirilizatoR-a

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд