Ауу колко много въпросииии...
HONE е САМО 135x10, RAM DHX е САМО 150x12, АКО приятеля ти ти е казал, че го кара със старата си главина или лъже, или сериозно си застрашава здравето, или не си го разбрал. Има възможност да ползуваш обтегач HONE на 12х150 ос, но тогава трябва да ти фрезоват оста специялно за теб, с преход в края от 12 към 10мм, да ти нарежат различна резба (защото HONE е с по-ситна резба от SAINT за 12мм ос например) и тогава рискуваш да ти е хлабава сглобката отзад... и пак няма да можеш да си запазиш главината. RAM DHX позволява употреба на обтегач за директен монтаж на оста, но не HONE, ами SAINT за 12мм ос, със подходящата ос.
HONE не е с преходна а с цяла/плътна ос, тя има 2 гайки и се стяга от 2-те страни, като едната гайка е на обтегача. Преходна/проходна ос е тази, която не е перманентно свързана с главината (предната 20мм ос е преходна/проходна - както им го казват). При 12мм ос и обтегач за директен монтаж на оста, обтегача е гайка (не като HONE, при който има отделна гайка която да влиза в дупка на обтегача)... та при 12мм ос, самата ос е един голям болт, а в обтегача има нарязана резба, и той самия служи за притягане на главината/сглобката.
За капак, това, че има SAINT в 2-те модефикации, не значи, че можеш да вземеш един и да го ползуваш с 2-те оси.
Лично аз съм ползувал и 2-та обтегача и съм адски доволен откъм здравина и качество на изработката (особенно от SAINT-а), но колкото са характерно здрави толкова са и характерно... характерни - не са толкова универсални колкото тези за ухо.
Съвета ми е да вземеш в момента една от онези джаджи на Specialized (май ги има в BikeCenter-a) които се слагат на апарата QR-а и създават по-здрава сглобка при захвата на обтегача, а когато вземеш нещо по-голямо може да мислиш за Saint - поне с него слагаш веднъж и се сещаш за него когато нещо издрънчи силно но не ти се наруши карането, или паднеш на дясно, станеш и веригата не ти е в спиците