Въпрос за ос и оптегач

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за ос и оптегач

Мнениеот -=[V@N10*P!4A]=- » Пон Сеп 08, 2008 1:04 pm

Неделята ми се счупи обтегача (Аливио) и затова реших сега да си взема нещо по-качествено. Поразгледах по е-шоповете и се спрях на главина+обтегач Хоне. Предпочетох го защото по този начин ще елиминирам вероятни проблеми в бъдеще с ухото за обтегача.
Искам да ви попитам на каква ос е главината към обтегача и дали ако си взема след време рамка с по-голяма ос отзад (12 или 15) ще трябва да сменям оста или самата главина с обтегача? :crap:
Ако може като цяло да ми обясните повече за широките оси на някои рамки? Как се свалят, като нормална ос ли? Разликата само в ширината или и в дебелината на оста е?
Също така ако имате по-добро предложение за обтегач в този ценови диапазон.
В скриймбайкс пише главина+обтегач Хоне с дълго рамо. Има ли същия, но с късо рамо? По-добре ли е с късо рамо отколкото с дълго при ДХ каране? Каква разлика оказва дължината на рамото?
Мерси предваритено. :beer:
Аватар
-=[V@N10*P!4A]=-

Рейтинг: 990

Мнениеот evilll » Пон Сеп 08, 2008 2:18 pm

Главината Shimano Hone е с 10мм ос.
Да, ако си вземеш рамка, изискваща ос 12 или 15, ще трябва да смениш поне главината, това е неизбежно.

-=[V@N10*P!4A]=- написа:... Разликата само в ширината или и в дебелината на оста е?

Разликата е в диаметъра на оста. :agree:
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот URNEST » Пон Сеп 08, 2008 3:43 pm

Всъщност 15 ос няма. Бъркате го с 150мм дължината, но оста си е 12мм. Hone е 10х135мм и не можеш да го пригодиш към 12х135 или 12х150. Ако караш с един венец отпред по-добре късо рамо, ако са два - по добре средно. Попринцип дължината на рамото зависи и от окачването на рамката, но няма да задълбавам тази тема.
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilll » Пон Сеп 08, 2008 3:54 pm

URNEST написа:Всъщност 15 ос няма. Бъркате го с 150мм дължината, но оста си е 12мм...

Написах го набързо този отговор и не се замислих много.(днес цял ден спя 8) , пък и така и така вече съществува 15мм ос, но при вилките)

ЕДИТ: малко се поразрових, тъй като всъщност има и задни главини с 15мм ос(примерно SPECIALIZED Demo мисля, че има такава опция).
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот GECKO » Пон Сеп 08, 2008 5:43 pm

Ако 135х10мм ос е често срещано явление, то 12х150 подходяща за такъв оптегач е рядкост в модерното ни общество :)

Hone и 12х150 = тз

В ситуацията можеш да ползваш сейнт, с ос за 15лв от BAS (аз карам така) и няма голямо значение главината, защото оста си е преходна ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот -=[V@N10*P!4A]=- » Пон Сеп 08, 2008 6:28 pm

Сега карам със стандартна ос (10х135мм). Нали 135 е дължината? Казахте, че главината в комплекта Хоне е с 10мм ос. Значи и тя е 10х135мм и без проблем ще мога да я сложа сега без да сменям рамката. Ако по нататък сменя рамката с такава с по-голяма ос (12х135 или 12х150) няма да мога да ползвам главината Хоне дори и да сменя оста, така ли? Само с 10х135мм ли ще мога да ползвам главината Хоне? Един приятел караше с главина 10х135 и си смени рамката с РАМ DHX и продължава да кара със същата главина само си смени оста? С каква ос е DHX-а? Има ли ос 10х150 или просто по дълга 10мм ос? Дали и аз ще мога да направя така ако си взема главина Хоне и след това взема рамка с ос като на DHX-а? Рамка с каква ос ми трябва, за ма мога да продължавам да карам със сегашната ми главина или с Хоне?
Какво означава преходна ос?
Аз не мисля да си сменям задната главина, но ми трябва нов обтегач и просто се насочих към Хоне, който се захваща към главина и затова ми трябва главината Хоне към комплекта.
В този ред на мисли ще ми препоръчате обтегач, който да се сложа, нещо по-скъпо и качествено от Аливио, защото той не издържа, но да не е по скъпо от ~100-120лв. Ако нещо по-евтино ще издържи на блъскане може и него да ми препоръчате не е нужно да е на стойност максималната сума. Явно ми трябва с късо рамо, както ме посъветвахте, защото съм с 1 плоча отпред.
Много ви благодаря за досегашните съвети.
:beer:
Аватар
-=[V@N10*P!4A]=-

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Сеп 08, 2008 8:17 pm

:offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic:

Ае защо всички пишете оПтегач :bawling: :crazy: :nono: :crap:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот GECKO » Пон Сеп 08, 2008 8:26 pm

Ауу колко много въпросииии...

HONE е САМО 135x10, RAM DHX е САМО 150x12, АКО приятеля ти ти е казал, че го кара със старата си главина или лъже, или сериозно си застрашава здравето, или не си го разбрал. Има възможност да ползуваш обтегач HONE на 12х150 ос, но тогава трябва да ти фрезоват оста специялно за теб, с преход в края от 12 към 10мм, да ти нарежат различна резба (защото HONE е с по-ситна резба от SAINT за 12мм ос например) и тогава рискуваш да ти е хлабава сглобката отзад... и пак няма да можеш да си запазиш главината. RAM DHX позволява употреба на обтегач за директен монтаж на оста, но не HONE, ами SAINT за 12мм ос, със подходящата ос.

HONE не е с преходна а с цяла/плътна ос, тя има 2 гайки и се стяга от 2-те страни, като едната гайка е на обтегача. Преходна/проходна ос е тази, която не е перманентно свързана с главината (предната 20мм ос е преходна/проходна - както им го казват). При 12мм ос и обтегач за директен монтаж на оста, обтегача е гайка (не като HONE, при който има отделна гайка която да влиза в дупка на обтегача)... та при 12мм ос, самата ос е един голям болт, а в обтегача има нарязана резба, и той самия служи за притягане на главината/сглобката.

За капак, това, че има SAINT в 2-те модефикации, не значи, че можеш да вземеш един и да го ползуваш с 2-те оси.

Лично аз съм ползувал и 2-та обтегача и съм адски доволен откъм здравина и качество на изработката (особенно от SAINT-а), но колкото са характерно здрави толкова са и характерно... характерни - не са толкова универсални колкото тези за ухо.

Съвета ми е да вземеш в момента една от онези джаджи на Specialized (май ги има в BikeCenter-a) които се слагат на апарата QR-а и създават по-здрава сглобка при захвата на обтегача, а когато вземеш нещо по-голямо може да мислиш за Saint - поне с него слагаш веднъж и се сещаш за него когато нещо издрънчи силно но не ти се наруши карането, или паднеш на дясно, станеш и веригата не ти е в спиците :)
Аватар
GECKO

Мнениеот -=[V@N10*P!4A]=- » Пон Сеп 08, 2008 9:18 pm

Аз избрах главина+обтегач Хоне, защото ми хареса комбинацията, не знаех че има и Сеинт, иначе не държа толкова да е Хоне. Значи за да не ми се налагат преправяния на рамки, оси, главини и т.н., трябва да си избера някакъв обикновен обтегач, а ако взема нещо на 12мм ос от типа на DHX и искам да си сложа обтегач, който се захваща за главина трябва да се взема Сеинт и с него всичко ще е ок. Правилно ли съм разбрал?
Какви са тези джаджи на Спешалайзд? Може ли линк или повече инфо? Колко струват? Те предпазват обтегача да не влезе в спиците, така ли? Ако е така може да си взема едно от тях, въпреки че мене обтегача ми е настроен да не включва на първа скорост и така не може да влезе в спиците.
Нямам си на идея какъв обтегач да си взема, бях избрал Хоне, защото се захваща за главината, но този вариант отпадна временно, затова дайте предложения за дерайльор. Държа да е здрав, за предпочитане с късо рамо и да работи с касета 8-ца. Бюджета както казах е ~100,120лв. Ако нещо по-евтино ще издържи на блъскането може и него да ми препоръчате не е нужно да е на стойност максималната сума.
Много благодаря на всички за съветите и обясненията за осите. Много ми помогнахте.
Чакам препоръките ви за обтегач.
@ТеDо_ВаРНа- Навсякаде писах обтегач с "б", просто съм сгрешил заглавието. Иначе съм наясно как се пише думата. ;)
:beer:
Последна промяна -=[V@N10*P!4A]=- на Пон Сеп 08, 2008 10:08 pm, променена общо 1 път
Аватар
-=[V@N10*P!4A]=-

Мнениеот URNEST » Пон Сеп 08, 2008 10:02 pm

може би нещо такова:
Изображение

В ситуация като твоята ще ти препоръчам да си вземеш обтегач с нормален захват и в последствие да смениш само задната главина. Почти съм сигурен че XT Shadow със средно рамо ще ти реши всички проблеми или например Sram X.9 на конкуренцията.
Аватар
URNEST

Мнениеот GECKO » Пон Сеп 08, 2008 10:45 pm

URNEST написа:може би нещо такова:
http://i2.pinkbike.com/photo/926/pbpic926813.jpg

....

Аз ще си препоръчам рамката, пък нека да е с 135х10мм главина, аз ще си сложа и аз Hone и ще я видиме тая работа :liplick:
Аватар
GECKO

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд