Избор на колело за лек фрирайд

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на колело за лек фрирайд

Мнениеот Rancid » Нед Юни 14, 2009 11:22 pm

Вече мога да кажа,че съм покарал доста колела,както такива с ниско качество,така и с най-високо.Въпроса е в това,че така и не успях да си намеря точното колело за мен...Конкретните изисквания са нещо сравнително леко,здраво,прилично работещо,удобно за въртене,160 на 160 ход примерно.Да кажем,че за парите може и да не говорим сега...Готов съм да пестя дълго.А карането ми бих го определил като лек фрирайд,но с едно малко уточнение.Преди да стигна до спускането ми се налага да въртя около час по шосе.
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Re: Избор на колело за лек фрирайд

Мнениеот dEcLiNe » Нед Юни 14, 2009 11:33 pm

Ами ако е наистина лек фрийрайда бих ти препоръчал драг ф6 или рам ам.
Ако ще го раздаваш малко по агресивно един рам фр 08 според мен би бил добър.Теглото не е кой знае колко добро но както и други хора ми казаха - това е малко смесено колело.Има приятна геометрия(не е да кажем като тази на един dhx, която е само за надолу и за нищо повече.Тази на фр-а позволява и малко въртене) и може да се използва от спускане до ам включващ и малко въртене.Лошото е че рамката има може би малко повече ход отколкото ти трябва.
Сега се сетих и за една друга и наистина чудесна рамка, а именно Specialized SX-trail.170(не съм 100% сигурен, но е някъде в тази граница) ход на окачването мисля, че ще те устрои перфектно.Геометрията поне на мен ми изглежда приятна и също така рамката е доста здрава.Колегата, от Словения мисля че беше, на повечето си клипове кара с такава рамка и съвсем спокойно си върти с нея.
Моя окончателен избор е sx-trail - няма да сбъркаш. :agree: :beer:

Edit2:@Stroker :agree: Още 1 глас за sx-а ;)

Edit:Говоря за старите модели рамки от рода на тази:
Прикачени файлове
pbpic2473888.jpg
pbpic2473888.jpg (166.47 KiB) Прегледано 1769 пъти
Последна промяна dEcLiNe на Пон Юни 15, 2009 12:16 am, променена общо 2 пъти
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот Rancid » Нед Юни 14, 2009 11:53 pm

А да забравих да кажа,че не съм заинтересуван от родните марки.Иначе за сх-а и аз съм го мислел,даже ходих специално до байкцентъра да го видя,но го нямаха в наличност.Пробвах един биг хит и не бях очарован от окачването,не че нещо може да се усети от място де...Може и пък това,че съм карал маестро повечко време да си е казало думата,незнам.
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот stroker » Пон Юни 15, 2009 12:11 am

И в скайп ти го казах и тук ще повторя, рамката която ти трябва е Specialized SX Trail 2007-2008 година.
Че съм секта,секта съм. но факта е че от както карам глори( а и ти си крал такова) с носталгия си спомням за сх трейла.
А и като знам на какви цени се продават в англия рамки/колела в перфектно състояние просто няма кво да се чудиш.
stroker

Рейтинг: 1842

Мнениеот Rancid » Пон Юни 15, 2009 12:33 am

stroker написа:...но факта е че от както карам глори( а и ти си крал такова) с носталгия...

:rofl: :rofl: :rofl:
Аз мойто не съм го крал!
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот kotka12 » Пон Юни 15, 2009 7:40 am

IronHorse 6point
има на добра цена в Макском
а по щатско са направо без пари :agree:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот dEcLiNe » Пон Юни 15, 2009 9:32 am

Ето виж какво хубаво колелце може да си сглобиш с такава рамка :D : http://is.pinkbike.com/photo/3569/pbpic3569084.jpg
Иначе аз ти предлагам и: http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 279&lang=2
Цената е горе-долу прилична и окачването мисля, че пак е в тая граница(180-170, а може и по малко не се съмнявам) :beer:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот MauiWowie » Пон Юни 15, 2009 10:58 am

dEcLiNe написа:Ето виж какво хубаво колелце може да си сглобиш с такава рамка :D : http://is.pinkbike.com/photo/3569/pbpic3569084.jpg
Иначе аз ти предлагам и: http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 279&lang=2
Цената е горе-долу прилична и окачването мисля, че пак е в тая граница(180-170, а може и по малко не се съмнявам) :beer:

Само че както каза @коtка12 в Макском цената в момента е доста по добра.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот Фори » Пон Юни 15, 2009 11:29 am

А рамката SX Trail 2007-2008 колко струва и евентуално от каде може да се намери ?
А за намаленията в Maxxcom май якузата излиза 2300лв .
Внасям стоки от Ebay
Аватар
Фори

Рейтинг: 1031

Мнениеот Rancid » Пон Юни 15, 2009 12:37 pm

Бе на конете не съм много сигурен,че съм им навит :evil: .Особено след като не ги произвеждат вече.
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот GECKO » Пон Юни 15, 2009 3:57 pm

Аз бих взел Sunn Kern LT, щото е някакво яко и леко, а това е модерно сега :D
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Newone » Пон Юни 15, 2009 4:30 pm

Може да погледнеш и предложенията на Canfield Brothers: The One...., новият Номад, Интенс Трейсър ВП...., Пивот Файърбърд...да не споменавам от скромност собственото си колелце....
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот stroker » Пон Юни 15, 2009 6:13 pm

Newone написа:Може да погледнеш и предложенията на Canfield Brothers: The One...., новият Номад, Интенс Трейсър ВП...., Пивот Файърбърд...да не споменавам от скромност собственото си колелце....

Имаш ли представа колко струват тези рамки/колела? И аз ако бях на негово място бих си зел Номад, или 6.6 , но цената им е доста солена.
stroker

Рейтинг: 1842

Мнениеот Rancid » Пон Юни 15, 2009 7:09 pm

Да,трябва да се съглася със Строукър.Все пак съм само на 20 годинки,а и никой не ми дава пари.Иначе Номад-а е и моя фаворит.Като компромисен вариант ми се върти новия Биг хит и след време да му сменя само рамката с нещо прилично?Другите компоненти ме устройват доколкото ги разгледах.Само незнам как ще се върти с това нещо...Също четох,че лесно ботъм аутвало.А понеже не съм карал там разните рам фр-ове и такива...нали е по-добро?
Последна промяна Rancid на Пон Юни 15, 2009 7:17 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот codename47 » Пон Юни 15, 2009 7:14 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Rancid » Пон Юни 15, 2009 7:26 pm

А Pitch?
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот GECKO » Пон Юни 15, 2009 8:57 pm

Rancid написа:....Да кажем,че за парите може и да не говорим сега...Готов съм да пестя дълго....

Rancid написа:...Все пак съм само на 20 годинки,а и никой не ми дава пари....

Не виждам защо остана изненадан от отговорите, които получи. Ако обявиш бюджет може и по-удачни решения да получиш ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот Rancid » Пон Юни 15, 2009 10:25 pm

Аз не съм останал изненадан,по-скоро вие искахте да остана изненадан. :P
А това,което казах за парите си остава в сила.Я ти кажи за варианта с Биг Хита какво мислиш,че днес твърдака понесе поражения...и май се налага по-бързо да се минава към нещо по-сериозно.3-4 хиляди да кажем.
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот GECKO » Вто Юни 16, 2009 2:45 am

Rancid написа:...Я ти кажи за варианта с Биг Хита какво мислиш...

Мисля, че е удачен варянт да похарчиш 4000лв и доста куц варянт да похарчиш 3200лв. Също така мисля, че има доста по-приятни покупки в този ценови клас.
Аватар
GECKO

Мнениеот Rancid » Вто Юни 16, 2009 11:46 am

Ми кажи ги де ?
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот EmZo » Вто Юни 16, 2009 12:38 pm

Аз също си мисля, че SX-Trail най-добре те устройва.

А тоя скромния младеж:
Newone написа:...да не споменавам от скромност собственото си колелце....

По-добре не си взимай като неговото, че много трака бе направо не се търпи да се кара около него.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Newone » Вто Юни 16, 2009 2:08 pm

:offtopic: @EmZo Винаги може да си даунгрейдне задната главина към Nukeproof! :8D: :beer:
ontopic: Рамката ми e Titus El Guapo и в и-бей от време на време излизат доста добри предложения/до около 1600-2000лв за рамка и шок/. По принцип, сезонът не е за покупки сега, по-скоро наесен ше има интересни предложения...Ако следиш и-бей, не пропускай и Търнър РФХ....има само трябва търпение и финанси... ;) :beer:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот kikon » Вто Юни 16, 2009 2:23 pm

stroker написа:но факта е че от както карам глори( а и ти си крал такова) с носталгия си спомням за сх трейла.

Защо?
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот Capoeira » Вто Юни 16, 2009 2:57 pm

kikon написа:
stroker написа:но факта е че от както карам глори( а и ти си крал такова) с носталгия си спомням за сх трейла.

Защо?

Офф топик:
Защото по мое и негово впечатление SX-а е рамка която помниш доста дълго, невероятно удобна, големия шок(като за хода които има рамката), това усещане за безкрайност което ти дава комбинацията от шок и рамка, нещото което глорито го няма е чувството че подкраката ти не се случва нищо кой знае какво(докато на Глори-то си малко като на каручка, усещаш че работи ама пак здраво се тресеш).С две думи представи си твоита рамка с 222 шок но със същия ход, по нисък център на тежеста, по лека(доста подобни, но и различни са).
И сега онтопик:
ако може да предложа мойте фаворити:
SX-tral заради по горните причини
Transition Bottlerocket - заради уникалната визия която има и сравнително малките си размери
И ако парите не са проблем Intense Slopestyle SS, прасешкото чело и особено в металния полиран вариант.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот GECKO » Вто Юни 16, 2009 4:35 pm

Rancid написа:Ми кажи ги де ?

Има ги споменати по-горе. В случая търпението може да се окаже доста сериозен благодетел. Изчакай, виж какво можеш да събереш като пари и тогава му мисли. Трудно може някой да те посъветва коя е рамката за теб. Някой ще харесва къси и повратливи рамки, друг ще харесва дългите и стабилните. На някой ще му е удобна ниската рамка, на друг няма да му пука особено. Някой ще държи на проходна ос отзад, друг не. На някой ще му се иска по-независимо спиране, на друг това няма да му е преоритет и/или ще може да спира адекватно без това да му създава затруднения. Челният ъгъл на някой може да му е удобно да е по-изправен, друг да предпочита по-полегатите. Има доста фактори при избор на рамка, и съвета доста трудно ще е универсален. Усета на окачването също е сериозен фактор, както и промяната на геометрията във хода на рамката. Все малки на пръв поглед неща, но всяко дава отражение на цялостното ти впечатление. Както се казваше в едно списание "Опиши ми любимата ти пътека, и ще ти кажа, кое е колелото за теб" - това също е фактор. Предпочитаните места за каране/начин на каране играят огромна роля над това каква ще е правилната геометрия за теб.

Ако не знаеш точно какво искаш от гореизброените и си на зор, просто си вземи Sprint Ninja (съвсем случаен пример), защото е прилична рамка с много добра окомплектовка и геометрия, която е достатъчно адекватна за нуждите ти, а когато разбереш какво искаш можеш да си прехвърлиш вече добрите части на "Твоята" рамка.

Ако обаче знаеш какво искаш, просто започваш да ровиш докато го намериш, а като го намериш започваш да работиш по въпроса да се сдобиеш с него. Ако имаш нужда от помощ с рабирането на геометрията/окачването на рамката, която си харесал винаги можеш да се обърнеш към форумите (дали тук или някой друг, няма значение). Но така да искаш хората от нищото да ти предложат как да си похарчиш парите значи почти сигурно да останеш недоволен. Единствено можеш после да си кажеш "Това ми го препоръчаха и не ми хареса, те са виновни - няма да ги слушам повече".

Ако си харесваш няколко конкретни велосипеда, напиши ги - сигурен съм, че доста по-адекватен отговор/сравнение ще получиш, и въпреки възможноста пак да не се уцели точно твоето желание, поне няма да има космически разлики, като е между 6. и SX-а (тотално различни рамки)

Поздрави! :agree:
Аватар
GECKO

Мнениеот codename47 » Вто Юни 16, 2009 6:25 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот codename47 » Сря Юни 17, 2009 12:44 pm

Capoeira написа:...С две думи представи си твоита рамка с 222 шок но със същия ход, по нисък център на тежеста, по лека(доста подобни, но и различни са).....

всъщност е даже по-дълъг: 228,6мм=9" - http://cdn.specialized.com/OA_MEDIA/pdf ... Enduro.pdf
Аватар
codename47

Мнениеот Rancid » Сря Юни 17, 2009 11:12 pm

Определено предпочитам по-ниски и поврътливи рамки.Към окачването имам изискване да не ботъм аутва лесно,да е чувствително към малките неравности.На проходна ос не държа особено.Повече предпочитам скоростни отсечки,отколото технични,въпреки че се карам и по-такива.Ниско средно,както и център на окачване.
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот GECKO » Чет Юни 18, 2009 1:21 am

Rancid написа:Определено предпочитам по-ниски и поврътливи рамки.Към окачването имам изискване да не ботъм аутва лесно,да е чувствително към малките неравности.На проходна ос не държа особено.Повече предпочитам скоростни отсечки,отколото технични,въпреки че се карам и по-такива.Ниско средно,както и център на окачване.

В този ред на мисли аз бих се насочил към Rocky Mountain Slayer SXC. Ако не се лъжа можеш да си го поръчаш удачна сглобка за под 4000лв от CRC или от някой европейски магазин. Мисля, че това е най-добре покриващото описаните от теб предпочитания возило. Не знам дали бих го описал като лек FR или агресивен AM/Enduro велосипед, но дори така да е смятам, че е способен да се представи добре в тези приложения. Big Hit FSR II за сравнение също се вписва в предпочитанията ти за рамка, но като геометрия е по-подготвен за каране надолу и ако това ти е основното в карането може би наистина това да се окаже правилният избор за теб. Лично аз бих му смъкнал предницата до 160мм за да го направи малко по-универсално, но това си остава за теб като избор. Хода наистина му е малко отгоре и наистина един Enduro SX може би ще ти допадне повече на изискванията. Това и разбира се Sunn-а, но там май стана ясно, че не ти е по възможностите или търпението.
Аватар
GECKO

Мнениеот Rancid » Чет Юни 18, 2009 1:57 am

Благодаря,благодаря!
Може би забравих да уточня,че единственото ми въртене е по шосе.Пътеките по които карам не изискват никакво въртене.Роки-то ми харесва,но нещо не го виждам за под 4к в чейна.Биг хит-а май има настроика и за 160 ход на задницата.А под ендуро СХ,СХ трейл ли имаш предвид?
Изображение
Аватар
Rancid

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд