геометрия на рамката - пружини на шока

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

геометрия на рамката - пружини на шока

Мнениеот konopr » Пон Май 16, 2011 10:09 pm

тука тия дни се чудя, как твърдостта на шока се влияе в зависимост от геометрията на рамката и силата на пружината. Примерно една пружина 450 lbs може да се усеща различно твърда на различните геометрии.
Видовете геометрии съвсем не са чак толкова много в общи линии - примерно с вертикална пружина, с хоризонтална и всякакви варианти между двете. Според вас как стоят нещата от тази гледна точка?

Чудя се, понеже трябва да си слагам шок, който е с такова разположение:
http://www.mtbstudio.si/images/kolesa/slike/slike/grossman_ms2_rahmen.jpg
и нямам инфо за силата на пружината за дадено тегло на ездача.

Аз съм 66-67 кг и пружина от 450 либри ми изглежда мека сложена на specialized big hit 2:
http://mountain-bikes.findthebest.com/sites/default/files/796/media/images/bighit_II.jpg
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Re: геометрия на рамката - пружини на шока

Мнениеот fenoryl » Пон Май 16, 2011 11:09 pm

konopr написа:тука тия дни се чудя, как твърдостта на шока се влияе в зависимост от геометрията на рамката и силата на пружината. Примерно една пружина 450 lbs може да се усеща различно твърда на различните геометрии.
Видовете геометрии съвсем не са чак толкова много в общи линии - примерно с вертикална пружина, с хоризонтална и всякакви варианти между двете. Според вас как стоят нещата от тази гледна точка?

Чудя се, понеже трябва да си слагам шок, който е с такова разположение:
http://www.mtbstudio.si/images/kolesa/slike/slike/grossman_ms2_rahmen.jpg
и нямам инфо за силата на пружината за дадено тегло на ездача.

Аз съм 66-67 кг и пружина от 450 либри ми изглежда мека сложена на specialized big hit 2:
http://mountain-bikes.findthebest.com/sites/default/files/796/media/images/bighit_II.jpg

Смятам, че не трябва да делиш геометрийте на рамките според ориентацията на шока.
Прочети тази статия и може да добиеш известна представа : http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_suspension

Има калкулатори на пружината в зависимост от типа на окачването - примерно: http://www.tftunedshox.com/info/spring_calculator.aspx
Google: Spring Rate Calculator

Използвай няколко различни калкулатора, сравни резултатите (надали ще са много различни) и на базата на това което си изпробвал до момента (или опит на приятели с подобно на твоето окачване) направи избор.
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот dEcLiNe » Пон Май 16, 2011 11:19 pm

По-скоро става дума за leverage ratio-то на дадено окачване и как то се променя с промяната на хода.То кара шока да се усеща като по-мек или твърд.
Потърси из нета както и във форума с "коефициент на окачването", има доста писано. :agree:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот fenoryl » Пон Май 16, 2011 11:33 pm

dEcLiNe написа:По-скоро става дума за leverage ratio-то на дадено окачване и как то се променя с промяната на хода.То кара шока да се усеща като по-мек или твърд.
Потърси из нета както и във форума с "коефициент на окачването", има доста писано. :agree:

Мисля че имаше някакви формули из форума, използващи коефициента на окачването като изходна величина, но ... спомена е много блед :)

Примерно този калкулатор на Foxhttp://service.foxracingshox.com/consumers/Content/mtbspringratecalculator.htm , ти изчислява и коефициента на окачването, спрямо други параметри. Винаги можеш да сравниш резултата с твоя коефициент и да нагласяш стойностите. Това може да не ти даде точен отговор, каква пружина да използваш, нo със сигурност може да ти изясни как величините зависят една от друга.
Аватар
fenoryl

Мнениеот konopr » Вто Май 17, 2011 6:57 pm

мерси за отговорите, мисля че инфото ще ми е повече от достатъчно при избора :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот VUTE » Вто Май 17, 2011 9:40 pm

Това с хоризонталния и вертикален амортисьор няма никакво значение, както и геометрията. От значение е коефициента на рамката (което всъщност е колко се свива рамката за 10мм ход на буталото на шока демек за 10мм ход на буталото рамката прави 30мм и ето коефициент 1:3) всичко това е примерно!!!
А като работа на окачването нещата могат да станат изключително сложни, но като цяло може да се разгледа като линейно, прогресивно и регресивно демек за згъване на 10мм са необходими 20кг за згъване на 20мм трябва 40кг (линейно)
10мм 20кг а за 20мм 30кг (регресивно)
10мм 20кг а за 20мм 50кг (прогресивно)

някъде из форума имаше една много хубава тема точно по този въпрос, но не я намирам.

и не забравяй, че всяка пружина има освен твърдост и ход който също е написан на нея.
Аватар
VUTE

Рейтинг: 1250

Мнениеот konopr » Чет Май 19, 2011 12:54 pm

калкулаторите ми даваха стойности от към 470 до към 530, което се върза добре с предположението, че ще ми трябва 500 либри като за моите кила, а и е единствената опция в магазина, от който си взеh една DHX 5-ca на fox :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот fenoryl » Чет Май 19, 2011 1:08 pm

konopr написа:калкулаторите ми даваха стойности от към 470 до към 530, което се върза добре с предположението, че ще ми трябва 500 либри като за моите кила, а и е единствената опция в магазина, от който си взеh една DHX 5-ca на fox :beer:

Ако ти е необходима пружина 500x2.80, може да измислим нещо, тъй като ще сменям моята с 400 така или иначе. Пружината е стоманена на Fox. :beer:
Аватар
fenoryl

Мнениеот konopr » Чет Май 19, 2011 1:32 pm

мерси, но на мен ми трябва 500х2.0, нея я имаше в наличност и сега ми я слагат в новата сглобка, а пружини подходящи не се намират лесно май, така че сигурно бързо ще се намери желаещ за нея :)
Аватар
konopr

Мнениеот VUTE » Чет Май 19, 2011 8:47 pm

Не разчитай много на калкулаторите.
Аз вече имам 3 все различни твърдости и както е тръгнало ще си взема 4-та (дано с нея ми е добре)
Аватар
VUTE

Рейтинг: 1250

Мнениеот Newone » Пет Май 20, 2011 12:59 pm

В mtbr.com имаше публикуван един калкулатор във форумите, който доста точно изчисляваше, но не мога да дам линк в момента...Калкулаторът на tftunedshox е подобен, но по-опростен и не хваща някои "екстремни" левъриджи.
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Май 20, 2011 5:10 pm

С малко математика и Linkage за база също става.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд