SR Suntour XCM - какво да гледам при покупка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

SR Suntour XCM - какво да гледам при покупка

Мнениеот asd_ » Съб Яну 10, 2015 11:52 pm

Здравейте, в понеделник ще купувам въпросната вилка, какво можете да ми кажете за нея? Незнам конкретния модел, затова ще прикача снимки. До колкото виждам от снимките е с 2 пружини и има само прелоуд? Каква точно е неговата функция? Може би 100 мм ход, не попитах. Кажете каквото знаете за тази вилка, всичко ще ми е полезно! Ще се кара градско и понякога по леки пътечки в планината.
Цената е 64 лв с доставката, собственика казва, че е карана около 60 км, което според мен е видимо и от снимките.
Вилката е за приятелче.

Благодаря предварително.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
asd_

Рейтинг: 1175

Re: SR Suntour XCM - какво да гледам при покупка

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Яну 11, 2015 1:17 am

Изглежда новичка, само това мога да кажа. Вилката не не нищо особено, нисък клас почти никакви настройки за цената си и състоянието мисля че е добре. Ако няма луфт и е наистина в такова състояние(снимките понякога не са достатъчно) мисля че си струва.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот mentalhead » Нед Яну 11, 2015 1:44 am

Preload е настройка за натягане на пружината, при която вилката се сгъва с повече или по-малко усилие, т.е. тегло на каращия. При тази вилка това си е просто врътка, която не прави нищо. Имал съм такава. За доста леки хора (около 60 кг) пружината е доста твърда и вилката се свива леко само при по-сериозни усилия (примерно слизане от бордюр). Хората казват че се разлуфтва относително бързо, но аз моята я смених бързо и това не мога да го коментирам. За нормално каране в града е идеална. Ако човека е от тежките вече не знам. За каране в планината, ако човека се запали да кара сериозно и редовно по пътеките, ще иска да я смени.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот floydogi » Нед Яну 11, 2015 7:04 am

Бая надрана за 60 км. каране. :nono: Трябва да питаш за дължината на стержена, защото като е монтирана на предишното колело е рязана - да не се окаже къса за колелото на приятеля ти.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот asd_ » Нед Яну 11, 2015 11:45 am

19 см е, мисля, че е достатъчно?
asd_

Мнениеот Vorac » Нед Яну 11, 2015 1:28 pm

asd_ написа:19 см е, мисля, че е достатъчно?

Е зависи от дължината на челната тръба и конкретните чашки.

Примерно на моето Ферини със спейсъри 3.5 см стеншъна е 21см. Въпреки че, да си призная, последния спейсър го сложих, за да избегна да режа няколко милиметра от стеншъна :P
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Ozzie » Нед Яну 11, 2015 2:06 pm

стержен
стеншън е друго :tongue:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Vorac » Нед Яну 11, 2015 3:52 pm

Ozzie написа:стержен
стеншън е друго :tongue:

Хм. Чудесно време да се образовам.

Изображение

Значи имаме stanchions и steer tube. Как се превеждат на родния ни език?
Vorac

Мнениеот kobso1245 » Нед Яну 11, 2015 4:26 pm

Стеншън и стержен :Д
Иначе по въпрос-наистина я огледай внимателно, че с тия драскотини..
Въпреки че баш моята вилка на 20-тия километър я надрах от невнимание, та..може и на толкова км да е.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот asd_ » Нед Яну 11, 2015 6:11 pm

Благодаря колеги, утре ще ходя да я видя и ако я харесам и взема, ще пиша.
asd_

Мнениеот Vorac » Нед Яну 11, 2015 6:19 pm

Хм, тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 4-focus003

Любомир нарича steer tube: стрержен, stanchions: горни тръби. Хич не ми се връзва
Vorac

Мнениеот floydogi » Нед Яну 11, 2015 7:07 pm

Я да наакаме още малко темата - като започнеш отгоре надолу имаш: стержен, корона, стеншъни, ботуши. Кое не ти се връзва?
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот asd_ » Пон Яну 12, 2015 8:03 pm

Взех вилтака, изглежда супер, много е запазена, стеншъните са в перфектно състояние, като цяло вилката е много запазена, врътките на preload-а се въртят нормално, но сега не усешам голяма разлика колкото и да ги въртя,работи доста твърдо тези дни ще се монтира на колелото. Благодаря за мненията! Дайте съвети за по-нататъчна поддръжка на вилката.

http://ep1.pinkbike.org/p6pb11800302/p5pb11800302.jpg
http://ep1.pinkbike.org/p6pb11800297/p5pb11800297.jpg
http://ep1.pinkbike.org/p6pb11800292/p5pb11800292.jpg
http://ep1.pinkbike.org/p6pb11800284/p5pb11800284.jpg
asd_

Мнениеот joroblob » Пон Яну 12, 2015 11:18 pm

Честито! Не си прави изводи за твърдостта и преди да си я пробвал монтирана на колелото! От прелоуда не очаквай кой знае какво, разликата е изключително минимална! Аз до миналото лято бях с такава - XCM, но по стария и модел (SF09), с една пружина (ти си с 2) и блокировка. За класа си е прилична вилка и противно на мненията, че се разлуфтва лесно моята издържа до последно (а не съм никак лек)! За поддръжката и бих ти предложил да смажеш стеншъните с някоя по качествена смазка (при мен осезаемо се промени работата и след като почнах да я смазвам с TF2 примерно) също така не забравяй да ги почистваш ако са замърсени.
Иначе забелязах на поседнатата ти снимка малък луфт между стеншъна и прахоуловителя, което не е добре - ще влизат боклуци. Добре ще е да натегнеш малко пружинката на прахоуловителя за да прилепне плътно (инфо как да я скъсиш може да откриеш и тук и нагледно в тубата), ако го оставиш така неминуемо ще задереш стеншъните и пластмасовите втулки вътре в ботуша.
joroblob

Рейтинг: 1320

Мнениеот mtbtest » Чет Яну 15, 2015 1:33 am

Дай линк към клип с профилактика на тези семеринги да се науча, че не съм наясно с тях колега, и също така не е ли вредно да се смазва стейшъна на вилката заради семерингите, така нямали по- бързо да се повреждат от полепналата мръсотия по смазката, а и като си заминат тези семеринги как се разбира, малко инфо моля :)
mtbtest

Рейтинг: 1160

Мнениеот uBaH » Чет Яну 15, 2015 8:40 am

Клип нямам, само снимки. От далечната 2010-та, когато и аз имах XCM / XCT :)
Сменили са дизайна на прахоуловителите, но идеята е горе-долу същата.

Изображение Изображение Изображение Изображение

ПП. Вчера си мислих да ги затрия, защото не виждах за къде ще ми трябват :D
Аватар
uBaH

Мнениеот mtbtest » Чет Яну 15, 2015 7:50 pm

Имам още няколко въпроса относно профилактиката на тези вилки колеги:
1)Не мога да разбера на 3- тия ред четвъртата снимка какво прави с тази дръжка, така да нарека това метално приспособление, като връща гуменото оплътнение(май семеринга се наричаше)..

2)До колкото разбрах 1- ви и 4- ти ред са препоръчителни след всяко каране, а 2- ри и 3- ти ред на 2-3 месеца, така ли?

3)И кога се налага да се разглобява цялата вилка XCT за пълна профилактика и сервиз в случая може ли да ми помогне или не е изгодно от към парите, които ще ми вземат, защото нова такава струва 64лв, за толкова съм я намерил?
mtbtest

Мнениеот uBaH » Чет Яну 15, 2015 8:22 pm

Снимките са последователни - чистене след по-прашно каране. Добре е да го правиш, ако не след всяко каране, то поне след всяко второ. Не съм имал за цел да покажа различен тип профилактика на различните редове :)
А металното приспособление, което те е заинтригувало е отвертката на мултитула. Простно нямаше с какво друго да нахлузя семеринга обратно.

Профилактиката на вътрешността на вилката е според зависи - може веднъж на сезон, може и по-често, но едва ли ще има нужда. Тя е важна в случаите когато устройството на вилката е по-сложно - маслен патрон, въздушни пружини и т.н. При теб няма ни едното, ни другото, а само метални пружини (и в двата крака), намазани с грес.
Общо взето вилката е за вътрешна профилактика, когато усетиш че е започнала да работи по-"дървено" - да прави по-малко ход, да "насича" по време на хода и т.н. Ако след пръскане със силиконов спрей нещата все още не ти се струват нормални, то е дошло време за отваряне.

Ако си намериш специфичния ключ, с който се отвиват / завиват тапите на короната, ще можеш да си правиш профилактиката сам и да избегнеш сервиза. Някой колага да помогне с информация къде може да се продава - аз не се сещам.

Това е в общи линии.
Аватар
uBaH

Мнениеот mtbtest » Пет Яну 16, 2015 12:03 am

Мерси много за отговорите. :)
И последно: Семерингите на XCT- то ако ми се повредят продават ли се някъде или са универсални и може да се ползват всякакви стига да си намериш?
mtbtest

Мнениеот Vorac » Пет Яну 16, 2015 11:25 am

uBaH написа:Ако си намериш специфичния ключ, с който се отвиват / завиват тапите на короната, ще можеш да си правиш профилактиката сам и да избегнеш сервиза. Някой колага да помогне с информация къде може да се продава - аз не се сещам.

А намирането става по следния начин. Такива ключове не се продават. Казвали са ми, че вървят с ОЕМ вилки, въпреки, че като си купих XCR не ми дадоха такова. Та в сервизите им идва по едно такова на вилка и те директно ги изхвърлят. Отиваш, примолваш се, и печелиш безплатно пластмасово ключе. Два размера са, впрочем.

Източник: механикът в един от магазините на Драг, но не на България (даже не позволи да го почерпя бира).

Лично мнение:
Да се вади пружината и да се смаазва няма смисъл. Да се свалят ботушите, изчистят и смажат горните тръби и сглобят отново е лесно (2 болта отдолу) и полезно за работата на тази вилка.
Vorac

Назад към Продукти за крос-кънтри