Карбонов Sprint или алуминиев Cube ?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Карбонов Sprint или алуминиев Cube ?

Мнениеот donpeev » Нед Май 03, 2015 11:53 am

Здравейте, решил съм да си купувам 29' колело. Като марка се спрях на Cube, защото са на доста добри цени и изглеждат супер. Ще се ползва основно градско, извънградско по асфалт и по някакви пътечки из планината и парковете. Няма да има екстремни изгъзици. Като цена нямам някакво точно ограничение, но да речем до около 2000лв. Ето предложенията:
- http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... &limit=100
- http://www.bike-discount.de/en/buy/cube ... /wg_id-117
- И третото което видях в Макском, но не мога да го намеря в нета е Sprint Ultimate 29' карбон - 2000лв, със части:
- Roxshox вилка
- der. - SLX
- decl. - Deore
- Shifters - Deore
- Brakes - Avid elixir 3
- crank - Deore

Като цяло първо дали си заслужава да дам повече пари, или и този Кубе от 1350лв ще ми дойде ОК. И ако си заслужава, то да взема Спринт карбон за 2000лв или алуминиев Кубе с пълен монтаж ХТ за 2200лв. ?
Поздрави на всички!
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Re: Карбонов Sprint или алуминиев Cube ?

Мнениеот Ganchew » Нед Май 03, 2015 10:19 pm

2000 лева за MTB и да го караш в основно по шосе ъъъ... странно е. Вероятно ще ти бъде препоръчано да погледнеш за 2 велосипеда за тези пари както съветваха един колега преди може би месец, та докато чакаш компетентно мнение може да започваш да оглеждаш хибриди :D :beer:
Ganchew

Рейтинг: 1200

Мнениеот kobso1245 » Нед Май 03, 2015 10:44 pm

Не мислех, че ще го кажа някога, ама...дам, май си наистина за хибрид.
Сега, зависи за какви пътечки става въпрос, щото хибрид и черно не е много-много добре, ама ако е отъпкани може и да ти върши работа.
Иначе Кюба за 1300 ще ти върши повече от идеална работа, ако не държиш на хибрид. Просто за това каране не виждам смисъл да се вкарват толкова пари. А и като му се сложат добри гуми за смесено каране и шосе ще можеш да си въртиш лесно.
Дано колегата Виктор ти види темата, той е по на 'ти' с хибридите, мен там хич ме няма.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот donpeev » Нед Май 03, 2015 10:59 pm

Имам шосеен и имам и хибрид, който ги махам, понеже искам голяма гума и съответно да не ме притесни никоя дупка понеже ми писна да правя капли. Решил съм го да карам 29' и ще карам, въпросът ми е дали си заслужава да инвестирам в карбон или в алуминиева рамка с по-високи компоненти или просто в нисък/среден клас компоненти с алу рамка.. това се чудя, ХТ-то има ли осезаема разлика над Деоре и карбона заслужава ли си над алуминия ? При шосейните знам, че карбона си е най-добър, при МТБ-то така ли е или е опасно да не се спука при удари и падания и съответно нова рамка..
Аватар
donpeev

Мнениеот veskoz » Пон Май 04, 2015 7:46 am

За шосе и разходки - евтиния. ;) Достатъчно добре оборудван си е и най-вече достатъчен. Според мен.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот victortrt » Пон Май 04, 2015 9:01 am

Аз през почивните дни почивам без нет и си карам хибрида по асфалт и леко черно.
Иначе по темата. Питащият явно е наясно какво и защо го иска. Според мен за описаните цели първият кюб е достатъчен, но може да се се види и това например - http://bikesport.bg/bg/products/2277-%D ... %B4%D0%B8_ както и какво предлагат рам в този ценови клас, макар че нещо изчезнаха от хоризонта.
Шокблейза е по-лек по описание от кюба, а и все пак си е български продукт на световно ниво.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот nikolaysh33 » Пон Май 04, 2015 10:34 am

Бих заложил на Cube (точно това и направих преди по-малко от месец :) )

Добрата вилка си е добра вилка и в градски условия и в планината. Разбира се пълния потенциал може да се усети на по сериозен терен, но като знам какви са ни "градските условия"..., без да се замислям бих заложил на добра и "мазна" вилка като Reba-та. За дизайна на Cube, няма какво да кажа то се вижда веднага колко добре изглежда. XT окомплектовката е супер и след като имаш възможност да си закупиш такъв байк просто трябва да го направиш. :)
nikolaysh33

Рейтинг: 1340

Мнениеот victortrt » Пон Май 04, 2015 1:02 pm

nikolaysh33 виж все пак как и къде ще се кара колелото. При начина на каране на човека скъпия кюб ще го кара да трепери вместо да се радва, че го има.
Аз като излизам с колело за около 900 лева /хибрид Драг Гранд Каньон, вярно купен на промоция, но да кажем, че сега е толкова вече/ не съм спокоен да сляза от него и дори не нося заключалка, защото не го и заключвам, а го карам донякъде и се връщам, без да слизам от него, най много да си купя кафе от някоя будка, без да го пускам.
Мисълта ми е, че ако човек ще кара колелото, без да спира на многолюдни места, няма проблем, но ако ще се кара в града и се налага да се спре, да се остави, да се заключи и т.н. по евтиният вариант е за предпочитане. Отделно за града всяка вилка на мтб ще върши работа.
Среден клас мтб си е достатъчно добър "български хибрид" /както аз го разбирам - 29-ка с по-градски гуми или поне ставащи за асфалт/.
victortrt

Мнениеот kobso1245 » Пон Май 04, 2015 1:57 pm

Ако ще се заключва някъде-колело за 100, 150лв макс.
И аз си карам Грип-а в града, просто защото има добри пътечки, където мога да забегна, ако нямам време за Витоша, ама през ум няма да ми мине да го заключа някъде.. то и не смятам, че някой ще го заключи.
Та тук въобще не може заключването да е довод.
Иначе тук е по-скоро дали ти трябва, а не дали можеш. Той човекът, ако се напъне може би и за 4к ще си вземе, ама дали ще му трябва за това каране....
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот victortrt » Пон Май 04, 2015 2:11 pm

Моето градско беше по-скъпо от 150, вече ми се връзва над 500, но пак го заключвам, просто защото е градско и не е атрактивно за крадците. Все пак дори да не се заключва, едно е да оставиш в парка докато си пиеш бирата колело за 2 бона, друго е при колело за 1 000 лева.
А иначе със сигурност карбони, мазна вилка реба и т.н. не са необходими в града, където и един спринт аполон 29-ка спокойно ще върши работа.
victortrt

Мнениеот donpeev » Пон Май 04, 2015 5:59 pm

Определено няма да се заключва :smash: , идеята ми беше дали ще усетя разлика примерно между Деоре и Деоре ХТ , между Обикновена РокШок и Реба, и между алуминий и карбон най-вече. Дали е удачно карбон на МТБ предвид паданията и т.н. и заслужава ли си едни 500-1000лв отгоре за такава рамка?
Аватар
donpeev

Мнениеот moridinbg » Пон Май 04, 2015 6:44 pm

Аз карам карбонова рамка вече 2 години и нещо, смятам доста агресивно. Ударил съм не малко камъни, падал съм не малко пъти, ожулена е, но пробито и пукнато - няма. Качествено изработената карбонова рамка е по-здрава от алуминиевата. Вече за качеството на това, което брандират Спринт - нямам наблюдения.

Ако под обикновен РокШок разбираш ХС28/30 - да, спрямо Реба има осезаема разлика в работата и в обирането на неравности.

Между Деоре и Деоре ХТ - малко по-добра изработка, повече метални/алуминиеви части, вместо пластмасови, по-леко
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот victortrt » Вто Май 05, 2015 1:52 pm

Ще се ползва основно градско, извънградско по асфалт и по някакви пътечки из планината и парковете. Няма да има екстремни изгъзици.
moridinbg написа: Ако под обикновен РокШок разбираш ХС28/30 - да, спрямо Реба има осезаема разлика в работата и в обирането на неравности.

Между Деоре и Деоре ХТ - малко по-добра изработка, повече метални/алуминиеви части, вместо пластмасови, по-леко

Никой не може да спре човек, решил да си вземе за града и парка колело за 2 бона, дори и един аполон за 800 лева с деоре шадоу + дерайльор да му е напълно достатъчен или пък това - http://koleloto.bg/product/1078/cross-2 ... -2015.html
victortrt

Мнениеот bigchicken » Сря Май 06, 2015 8:38 pm

Забавни разсъждения. И един път в месеца да излиза в планината си е излизане. Пък и не се знае дали няма да му хареса и да се захласне. После какво, да сменя колелото? Ако ще е едно колело то да е възможно най доброто. Аз съм за добрия монтаж, пък рамката нека си е алуминиева. Вилката и в града се усеща, разликата в работата на Деорето и ХТ е осезаема. Пропускате и неща като главини, средно, курбели... Дори и венците и веригата си оказват огромно влияние. Та в тоя ред на мисли, педалите трябва да се въртят и в града, не само в планината и не виждам защо човек трябва да се мъчи повече, ако може да си позволи по малко.
Аватар
bigchicken

Рейтинг: 1375

Мнениеот peshodh » Сря Май 06, 2015 11:07 pm

Аз бих заложил на скъпият кюб защото частите са по-добри и заради карбоновата рамка(която се суче много по малко от алуминиевата) също бих взел по скъпото защото има много голям шанс да се заинтересуваш от МТВ(както стана и с мен) :D
peshodh

Рейтинг: 1098

Назад към Продукти за крос-кънтри