Suntour Raidon vs Epicon

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Suntour Raidon vs Epicon

Мнениеот valentine4ko » Сря Май 13, 2015 8:03 am

Здравейте,

Бих бил много благодарен ако ми кажете дали разликата от прибл. 100лв между Raidon и Epicon си заслужава. Забелязах, че Епикона има малко по-малък ход 100мм в сравбение с Райдън, при който е 120мм. Да, малко по-лека е, но тези 40-50г дали са от съществено значение, при любителско каране. Също така знам, че по-скъпата вилка има допълнителна ос, което дава допълнителна стабилност.
Реших в магазина да задам същия въпрос, но разбира се, че винаги ще кажат, че по-скъпата идва с големи ползи, но бих искал да чуя и други мнения.
valentine4ko

Рейтинг: 1200

Re: Suntour Raidon vs Epicon

Мнениеот TheGeek » Сря Май 13, 2015 8:27 am

На Epicon-а можеш вътрешно да махнеш или да сложиш едни пластмасови спейсари и да си дигнеш или намалиш хода. Някои казват че вътре няма разлика между двете вилки, но до колкото знам аз Raidon-а има някакви пластмасови елементи вътре които лесно се разбивали и често се сменяли, има и aftermarket кит който е със същите неща самоче изработени от метал.
TheGeek

Рейтинг: 1227

Мнениеот ico_dimitrov » Сря Май 13, 2015 10:23 am

И Райдона със сигурност ще ти отворе луфт за епикона нз но за райдон въобще ни си хвърляй парите на вятъра... :beer:
Аватар
ico_dimitrov

Рейтинг: 1218

Мнениеот kobso1245 » Чет Май 14, 2015 9:22 am

Епикона е читава вилка, поне доста добри отзиви съм чувал, 15мм ос определено си е + в полза на стабилността, ако не се лъжа може да се настройва хода, та ако решиш да сменяш рамка в бъдеще или искаш да караш нещо по-дългоходово си е добре. Сега проблем би бил, че трябва да сменяш главината, ама...
От друга страна за Райдон нищо не мога да кажа(карал съм 2011-та модела и бях супер доволен, не знам къде ги сънувате тия луфтове, ама предполагам, че ако аграрите ще се разлуфти, то тва е ХС вилка...), по-скоро бих добавил Рекон като вилка, която е доста стабилна, а и е на 9-ка ос.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Чет Май 14, 2015 9:52 pm

Автора да си уточни за кои точно Raidon-и и Epicon-и става въпрос, всеки модел има няколко разновидности, които се отличават и помежду годините... [Терминология]

Човека със спейсърите да излезе от 2007-ма година! Пренабива се един нит на шиша - на моя SF11-Epicon LOD 15QLC имаше опции за 80-100-120-140 ход.

На базата на горепосочения модел и безмилостната му (поне 3 годишна) експлоатация мога да заявя - най-добро съотношение цена/качество, лесна поддръжка, задоволителна работа, втулките са тефлонови (отсъстват луфтове), 15 мм Q-LOC (Единицата! Q-LOC2 може да е друга бира) ос добавя стабилност, но все пак има сучене + изисква стабилно стягане за правилното функциониране.

В сравнение с горепосочения модел, SF12-Epicon X2 RL R Lite е пълно разочарование в начина си на работа (отчасти може да се дължи и на кофти хидравлично масло), опциите за ход бяха същите.
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот valentine4ko » Сря Май 27, 2015 11:18 pm

Привет относно Epicona-а става въпрос за модела: SR Suntour Epicon XC DS LO-R 29", ще се опитам да разбера какво ще кажат всичките буквички. Доста време се ослушвам, а сега пък ми споменаха и за SR Suntour SF10 Axon LOD и вече съвсем нз, но май ще е Epicon
valentine4ko

Рейтинг: 1200

Мнениеот Pileto » Сря Май 27, 2015 11:26 pm

Pileto

Рейтинг: 1330

Назад към Продукти за крос-кънтри