Избор на подходящ ХС велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на подходящ ХС велосипед

Мнениеот tanchev16v » Вто Окт 20, 2015 1:58 pm

Здравейте приятели :wavey: Реших че дойде времето в което трябва да се сдобия с нов ХС велосипед,който ще се кара главно по преходи,които включват асвалт,горски пътеки,както и някои по агресивни спускания но в рамките на здравия разум.Също така имам намерение в следващия сезон да се опитам и да се включа в някое любителско ХС съзтезание.Главните ми критерии са: да е здраво,но в същото време максимално леко; да е с правилна геометрия,насочена към съзтезателно ХС; да е с компоненти в средния и над срединя клас; Проблемите са: теглото ми от 86 кг; бюджета от около 2500 лв.както и че не не притежавам съвършенна техника на каране; Размерите са ми: Височина 180 см,теглото,както споменах е 86 кг.с тенденция за намаляване до около 80 горе-долу,височината на чатала е 83/84 см.За сега съм се насочил към Ram XC One 1.1 http://bikelab.bg/velosiped-2015-ram-xc1-1-29 като съм отворен и за други предложения,но не съм много наясно с поръчки от чужбина.Ако има някой с подобни на моите габарити,притежаващ въпросния Рам с тази окомплектовка,ще ми е интересно да разбера дали има някакъв проблем със здравината на някои от компонентите,като рамка и шини например.Също така ми е трудно да определя подходящия за мен размер,тъй като всички онлайн калкулатори са за 26 инчови колела.Знам че въпросите станаха много,но ще се радвам да получа отговори на поне някои от тях.Благодаря предварително на всички отзовали се :beer:
tanchev16v

Рейтинг: 1218

Re: Избор на подходящ ХС велосипед

Мнениеот ЕAngel » Вто Окт 20, 2015 2:58 pm

Хвърли едно и на това:

http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... nt-radical
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот peshodh » Вто Окт 20, 2015 4:00 pm

Здравей карам RAM ht three със почти същата окомплектовка
Калите и рамката са сравнително здрави и геомтрията е почти идентична а аз карам моя рам със 150 ход
Силно ти препоръчвам рамчето :D :agree: :beer:
peshodh

Рейтинг: 1098

Мнениеот Alexi » Вто Окт 20, 2015 4:19 pm

в тоя бюджет може да се загледа и някой немски велосипед ,виж в байк дискаунта какво се предлага
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот jinsou420 » Вто Окт 20, 2015 7:25 pm

За този велосипед пише : тегло 10.9кг :) което си е супер за 29' ..а можеш и цвят да му избереш,късмет ти пожелавам.
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот tanchev16v » Вто Окт 20, 2015 7:54 pm

Благодаря за отговорите колеги.За сега твърдо съм се спрял на размер на колелата от 29 инча.Разгледах и немският сайт,имаше в него и добри предложения,но никога не съм си поръчвал каквото и да било от чужбина и нямам представа как става номера,нито ми е ясно колко над обявените пари да слагам за доставка и т.н.За това за сега се спрях на въпросния Рам.И мен ме впечетли теглото за алуминиево 29", но дали наистина е толкова и дали е мерено с тези 500 гр.педали или не трябва да се гадае.Интересува ме и дали в тази конфигурация с тези 380 грамови шини и 1480 гр.рамка няма ли да съм малко тежичък?
tanchev16v

Мнениеот peshodh » Вто Окт 20, 2015 8:36 pm

Колелото е много леко моето което беше с маслена вилка (ht three) курбели на квадрат и по тежки капли и тежеше 12.9 затова че е възможно хс 1 да тежи 10.9 с тази окомплектовка
peshodh

Рейтинг: 1098

Мнениеот Admin » Сря Окт 21, 2015 10:29 am

Здравей, аз съм карал доста ХС.One 29, макар че не ми е останало време да напиша ревю за него, я явно трябва. :idea:
С напълно различни от твоите габарити съм (170 см, 65 кг), карал съм размер М и за ХС каране ми беше идеален. За теб L би трябвало да е добре.
86 кг не са някакво твърде сериозно тегло за повечето велосипеди, дори и за ХС ориентираните.
Между другото аз това колело съм го карал доста по този начин (при 2-3 обучения, също и в 24-часовия маратон през 2014 г.), гък не е казало, при това беше най-евтината окомплектовка. Уоутър Клепе също преди 2-3 години караше тая рамка, а той съвсем не е от бавните и "нежни" карачи. Така че по отношение на здравината и на рамката, и на велосипеда като цяло, не мисля, че ще имаш проблеми.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот tanchev16v » Сря Окт 21, 2015 8:57 pm

Благодаря за изчерпателния отговор Админ,както и на другите включели се до сега!До момента мисля че съм се насочил към XC One,освен ако не излезе нещо което да ме грабне повече.Все пак преди да реша окончателно ще трябва да посетя някой магазин в който имат в наличност от въпросният велосипед,тъй като в моя роден град нямат налична мостра от него.Но пък за сметка на това имаха модела Ht 2, който според спецификацията на производителя е със сходна геометрия и параметри на рамката.Четох и ревюто му на колегата(за което моите адмирации,много интересно и полезно)мисля че това ще ми е отправна точка какво да очаквам от XC единицата.Чудя се ако реша да се възползвам от опцията на производителя за замяна на стандартната окомплектовка какво мога да променя в модела 1.1"с цел оптимизирането му и понижаване с малко теглото без да се промени драстично бюджета,нямам предвид основни компоненти като вилка и груп-сет,а например от кормилни лагери("чашки"), главини,спици,колчета седалки и др.
tanchev16v

Мнениеот RastaWarrioR » Нед Окт 25, 2015 1:42 am

Привет, правилно си се насочил към Рам ХС оne, и окомплектовката е чудесна на фона на цената. Относно теглото, не мисля имаш изгода да правиш каквото и да е освен спиците, които ако са по-леки ще усетиш наистина. С останалото едва ли ще добуташ 300-400гр за по-малко от 300-400лв та и повече, и няма да го усетиш.
И все пак, има доста по леки задни главини, касетата е нисък клас - Shimano XT ще е по-лека (изхаби тази първо) слагаш едни автомати вместо платформите, дискове Ashima също ще ти докарат близо 100гр, QR има с 40-50гр по-лек, дунапренени грипове - 70гр (поне), вероятно ще намериш и по-леко колче но няма да отговаря на здравината която търсиш, от седалка може да свалиш 50-60гр.
Но повечето неща ги няма в bikelab или са на безбожни цени.
Иначе този РАМ ако теглото му е вярно посочено, мисля може да слезе под 10кг с не чак толкова много пари, а има предимство - наистина леките шини, не можеш да си представиш какво предимство са!
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот tanchev16v » Нед Окт 25, 2015 7:45 pm

Благодаря колега,информацията която ми даде ми от голяма полза.Тия дни размишлявах и върху варианта сам да си сглобя по леко от това колело на базата на тази рамка.Имам нужните умения и до сега съм притежавал 8 броя,от които само едно е било с оригиналната сглобка.За това време съм разбрал,че така излиза много по скъпо,но от друга страна всичко ще е по мой вкус.Като за начало имам една чисто нова вилка,която ми изпадна изгодно скоро Rock Shox Reba Rl с push lock команда(която липсва).Мислих да я пусна за продаване,като реших да си купя цял велосипед,но ще помисля още малко преди да взема решение какво да правя.Освен това тъй или инъче ще чакам да излезе каталога на Рам за 2016г.и ще видя ХС 1 с каква окомплектовка ще бъде.Ако се спра на варианта със сглабянето ще пусна нова тема в която ще се допитам до всички вас какви компоненти да използвам за една сравнително лека и същевременно функционална ХС машинка.
tanchev16v

Мнениеот tanchev16v » Пон Ное 23, 2015 9:38 pm

Здравейте отново колеги,търсенето на велосипед продължава и съм решил както се казва на жаргон да "развържа кисията" :D Загледал съм се ето в това колелце: http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... order=DESC Иска ми се рамката да е от карбон,но напоследък много счупени такива видях,пресен случай на колегата Каньона(искрено му съчувствам за случката) и за това за по-безгрижно каране мисля че алуминият е по-добрият вариант.Относно компонентите,скоростната система и спирачките много ми харесват,новият модел Shimano Deore XT 8000.За вилките на Fox нямам никакви наблюдения и дори не знам в кой клас застава модела,също така не мога да открия нищо и за каплите,най-вече какво им е теглото и дали главините са с капсуловани лагери и т.н.Най-големият проблем е обаче размера.По принцип най-добре би ми паснал размер на рамката от 18 инча,но в случая трябва да направя компромис и да избера между 17 или 19 инча,тъй като според официалния сайд 18-ка се произвежда само за размер 27.5 Отворен съм и за други предложения и ако карбоновите рамки на Cube са с малко по-доказана здравина :dontknow: бих дал ако трябва още някой лев,за нещо наистина лекичко.
tanchev16v

Мнениеот Alexi » Пон Ное 23, 2015 11:35 pm

каплите са 1900 грама сета по информация от нета
Аватар
Alexi

Мнениеот jinsou420 » Вто Ное 24, 2015 6:59 am

Разгледай и в чуждите онлайн магазини :) щом си готов да дадеш повече парички,но рамчето си беше чудесен избор,пък и гаранционно ще е по-лесно.
В байк дискаунт има с много добра сглобка...ама трябва да дебнеш за точния размер,идват и празници :) с малко търпение ще се похвалиш с чудесно колелце.
Късмет и дано избереш разумно.
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот tanchev16v » Сря Ное 25, 2015 9:23 pm

Благодаря за отговорите колеги! Ще внеса още малко смут,страшно много ми харесва това колелце: http://www.cube.eu/en/products/mtb-hard ... hred-2016/ Но има три проблема около него: първият е че е много над бюджета ми и ще трябва да поооосабирам за него,но това е мой проблем,вторият е свързан със страха ми от карбона или по точно неговата надеждност и третия е бял кахър в сравнение с другите два,но все пак,наясно съм с наличието на известно сучене на тази вилка и не знам дали това няма да ме дразни впоследствие.И все пак бих искал да чуя и вашето мнение по въпроса.Наблюдения,четене на ревюта,лични мнения и изобщо всяко мнение ще ми е полезно,свързано изобщо с карбонови рамки,вилки и подобен клас компоненти.
tanchev16v

Мнениеот Alexi » Сря Ное 25, 2015 11:50 pm

вилката по ревюта които съм чел за нея не е особено хвалена - лека е ,но е по зле като поведение от Сид примерно .. да не пропускаме и цената и която е безумна но тук е в комплект с колелото
Аватар
Alexi

Мнениеот eMcKu » Чет Ное 26, 2015 12:02 am

Alexi написа:вилката по ревюта които съм чел за нея не е особено хвалена - лека е ,но е по зле като поведение от Сид примерно .. да не пропускаме и цената и която е безумна но тук е в комплект с колелото

Толкова си и чел... нито едното, нито другото е вярно :)

Колелото е страхотно, няма да сбъркаш. Карбона е материала за такъв тип велосипеди и не трябва да имаш притеснения. Сученето на вилката не вярвам да го усетиш ;) :agree:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Назад към Продукти за крос-кънтри