Дилема за спирачни дискове

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дилема за спирачни дискове

Мнениеот madsnake » Сря Май 18, 2016 4:28 pm

Здравейте,
Преди 2 месеца взех SLX хидравлики, но оставих дисковете, с които дойде байка. Те са SM-RT20 180/160 F/R. Взех си резин накладки с радиаторчетата за отпред, а отзад оставих пак резин накладки, но без радиаторчета, които дойдоха със SLX-a. След двумесечно търкаляне по баирите ми направи впечатление, че задния диск си загрява доста сериозно при по-аграрните спускания. Стигал съм до момента на fade на спирачката (само отзад). Отпред само е започвала да свири от загряване, но досега не ми е фейдвала. Тежък съм, в момента около 110 кила и спирачките ми се товарят доволно. Сега на въпроса.
Решил съм да сменям дисковете и се чудя дали има реален смисъл в моят случай да взимам RT99(XTR/Saint) или да се задоволя с RT81(Deore XT). Харесвам органични накладки и такива ползвам. Не съм много по техничните спускания, но надолу натоварвам спирачките заради теглото ми. Гледам, че основната разлика между ХТР-а и ХТ-то са допълнителните ребра по вътрешната част на диска, както и, че 99ката повече ми харесва на външен вид. Иначе и двата варианта са стомана/алуминий/стомана сандвич. Та идеята е заслужава ли си разликата в цената? Някой има ли преки наблюдения освен това, което са написали на хартия от Шимано.
Аватар
madsnake

Рейтинг: 2000

Re: Дилема за спирачни дискове

Мнениеот hatamoto » Сря Май 18, 2016 5:02 pm

Диска, който аз съм ползвал и от който останах много доволен е SM-RT68. В момента съм с sm-rt66, защото главината ми е с болтове.
Предложения диск има голяма разлика с RT-20. Също така не считам, че че разликата в охлаждането ще бъде толкова осезаема спрямо посочените от теб дискове с оглед на цената, която плащаш за тях.
Потърси в гуугъл, мисля, че можеш да го намериш SM-RT68 на цена под 50 лева за 180 мм. и да вземеш един за проба.

Предимството на RT-68 пред посочените от теб дискове е в по - широката контактна площ на ротора - от там и по - голям спирачен ефект. В момента ползвам SLX спирачки (675) и накладките покриват по - голяма площ от размера на диска - sm rt66.
SM-RT 81 и 99 мисля, че имат същата контактна площ както SM-RT66.

Лично мнение, не е препоръка :beer:
hatamoto

Рейтинг: 1230

Мнениеот darki » Сря Май 18, 2016 6:15 pm

В момента съм със спирачки SLX 675. Карал съм ги с дискове SLX RT66, а в момента съм с Shimano XT RT86 Ice-Tec с органични и метални (с радиатори) накладки. Резултата е следният:
SLX RT66 с ОН - дисковете загряват прилично
SLX RT66 с МН(р) - държат добра температура, отчетливо по-ниска сравнена с температурата на диска от работата на органичните накладки. Това, което ме дразнеше в тези накладки е съскането им.

Shimano XT RT86 Ice-Tec - с органични накладки - дисковете пак загряват, но не толкова колкото SLX RT66

Мисля да ги пробвам органични накладки с радиатор, но за сега ползвам такива без радиатор, защото лично на мен те повече ми харесват като "работа"

P.S личното ми тегло е 72-78 според сезона :-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Май 18, 2016 8:23 pm

Сложи един диск 180 отзад и спирай по разумно, смисъл не дръж постоянно спирачката. Ако не отпускаш лоста каквито и спирачки, дискове и накладки да сложиш все ще прегряват.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот madsnake » Чет Май 19, 2016 7:43 am

Техниката на спиране разбира се е важна. Аз обаче определено не държа нон стоп лостчетата. Проблема идва основно от теглото ми. Тези ефекти с прегряването се получават само на много стръмни баири. Между другото и аз бях огледал RT68, той май се води SLX. Определено ме блазни цената, но за него прецених, че разликата с RT81 в цената не е голяма, а пък 81 изглежда, че ще се охлажда по-добре. Може и да греша, затова съм пуснал и темата да го обсъдим :)
Аватар
madsnake

Рейтинг: 2000

Назад към Продукти за крос-кънтри