Отново...Избор на XC гуми

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Отново...Избор на XC гуми

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Юли 30, 2024 12:18 pm

kvel4ev@ написа:Здравейте,

Да изкажа и моето мнение за опита ми с XC гумите
До преди Витоша 100 тази година карах с Schalbe Racing Ralph + Ray 2,25, но след като спуках гума на В100 реших да сменя концепцията и да мина на Tubeless с нови външни Maxxis Rekon 2,35. Слагам аз tubeless с новите Реконки,очаквайки да хвърча, а то какво стана - никакво, ама никакво сцепление при спускане по пътеките, направо влизах със страх в завоите, защото имах чувството, че ще ме изхвърли...Карах почти 1 седмица, като постоянно се чудех аз ли си внушавам или наистина Максис Рекон са тотал щета.. Накрая паднах в един подлез на дъжд, след като предната поднесе... На следващия ден смених предната Максис Рекон 2.35 със старото Швалбе Racing Ralph 2.25, за задна оставих Рекона на 2,35 и се върнах в играта - сигурност и без поднасяне в завоите при спускане.

Тъй като всички много хвалят Максиса, реших да споделя, да видя дали само при мен е била толкова осезаема разликата или има и други ?

Хубаво е да уточниш точната версия на гумата - коя смеска и кой борд. Иначе на мокър подлез с възможно най-меката DHF МаxxGrip също поднася.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bi11y » Вто Юли 30, 2024 9:28 pm

Rekon никога няма да повторя вече - в елементарни ситуации ми поднесе като предна и ги я продадох заедно с IKON-a . Максис са им по-интересни Трейл и Ендуро гумите.
Bi11y

Рейтинг: 1968

Мнениеот kvel4ev@ » Сря Юли 31, 2024 9:04 am

Pr3d4t0R написа:
kvel4ev@ написа:Здравейте,

Да изкажа и моето мнение за опита ми с XC гумите
До преди Витоша 100 тази година карах с Schalbe Racing Ralph + Ray 2,25, но след като спуках гума на В100 реших да сменя концепцията и да мина на Tubeless с нови външни Maxxis Rekon 2,35. Слагам аз tubeless с новите Реконки,очаквайки да хвърча, а то какво стана - никакво, ама никакво сцепление при спускане по пътеките, направо влизах със страх в завоите, защото имах чувството, че ще ме изхвърли...Карах почти 1 седмица, като постоянно се чудех аз ли си внушавам или наистина Максис Рекон са тотал щета.. Накрая паднах в един подлез на дъжд, след като предната поднесе... На следващия ден смених предната Максис Рекон 2.35 със старото Швалбе Racing Ralph 2.25, за задна оставих Рекона на 2,35 и се върнах в играта - сигурност и без поднасяне в завоите при спускане.

Тъй като всички много хвалят Максиса, реших да споделя, да видя дали само при мен е била толкова осезаема разликата или има и други ?

Хубаво е да уточниш точната версия на гумата - коя смеска и кой борд. Иначе на мокър подлез с възможно най-меката DHF МаxxGrip също поднася.

Разбира се - Maxxis Rekon Race 27,5" x 2,35 EXO / TR
Мокрият подлез беше преливника, като цяло ми поднасяше в елементарни ситуации, в които преди не съм се и замислял, говоря за елементарно спускане , което съм го взимал над 100пъти...
kvel4ev@

Рейтинг: 1240

Мнениеот Alexi » Сря Юли 31, 2024 11:02 am

рекон рейс не го бъркайте с рекон ,това са две отделни гуми с доста различен грайфер като дълбочина и профил ,отделно дали гумата е 2.25 или 2.4 има разлика в дълбочината на грайфера
Аватар
Alexi

Рейтинг: 1998

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юли 31, 2024 11:30 am

kvel4ev@ написа:
Pr3d4t0R написа:

Мокрият подлез беше преливника, като цяло ми поднасяше в елементарни ситуации, в които преди не съм се и замислял, говоря за елементарно спускане , което съм го взимал над 100пъти...

И пак не си дал смеската - като гледам сайтът на Максис Рекон Race в 27.5 е само с Dual смеска на грайферите. Това е най-твърдата и евтина смеска гума на Максис и със сигурност сцепление не е правилно да се очаква от нея. От друга страна се износва най-бавно. Другото е , че Race е семи-слик и човек трябва да е сигурен, че наистина иска такава гума за предна. Иначе е подходяща за задна при сухо време. Смеската 3C MAXX TERRA като мекота със сигурност е подходяща за предна - вече на кой грайфер и борд според това къде се кара най-често.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот kvel4ev@ » Сря Юли 31, 2024 11:54 am

Pr3d4t0R написа:
kvel4ev@ написа:
Pr3d4t0R написа:

И пак не си дал смеската - като гледам сайтът на Максис Рекон Race в 27.5 е само с Dual смеска на грайферите. Това е най-твърдата и евтина смеска гума на Максис и със сигурност сцепление не е правилно да се очаква от нея. От друга страна се износва най-бавно. Другото е , че Race е семи-слик и човек трябва да е сигурен, че наистина иска такава гума за предна. Иначе е подходяща за задна при сухо време. Смеската 3C MAXX TERRA като мекота със сигурност е подходяща за предна - вече на кой грайфер и борд според това къде се кара най-често.

Честно казнао не съм професионалист и не съм си давал сметка, че закупуването на 1 гума, която ще се ползва в нормални условия има толкова много подробности и такава голяма разлика във возията в сравнение с предходните Швалбе... затова повече не бих се доверил на Максис, а и къде пише че тази гума е семи слик ?
kvel4ev@

Мнениеот reddevil » Сря Юли 31, 2024 1:17 pm

От сайта на Maxxis - The Maxxis Rekon Race is a semi-slick XC race tire that features the lowest profile tread in our XC line.
Съвсем нормално е като си купуваш нещо, поне да се поинтересуваш какви са му характеристиките, а не после да четем - Максис са боклук.
reddevil

Рейтинг: 1380

Мнениеот kvel4ev@ » Сря Юли 31, 2024 1:36 pm

reddevil написа:От сайта на Maxxis - The Maxxis Rekon Race is a semi-slick XC race tire that features the lowest profile tread in our XC line.
Съвсем нормално е като си купуваш нещо, поне да се поинтересуваш какви са му характеристиките, а не после да четем - Максис са боклук.

Позаинтересувал съм се достатъчно, доколото ми бе нужно.
Не ми допадна продукта и споделям мнение, никой не карам да се съгласява с него, който не вярва нека ги пробва, който вярва, съм му помогнал :beer:
kvel4ev@

Мнениеот reddevil » Сря Юли 31, 2024 2:07 pm

Колко да си се поинтересувал при положение, че не знаеш, че си сложил семи слик гума с най-твърдата смеска за предна (а това е първото изречение в описанието на модела, даже няма как да го пропуснеш).
През цялото време генерализираш Швалбе и Максис, а това са просто марки, които имат по 20 различни модела гуми с по 20 различни модификации, които дават съвсем различно усещане и поведение, а ти си пробвал един модел, който явно не е подходящ за твоето каране.

Не е срамно да не знаеш нещо, ама може първо да потърсиш съвет и после да плюеш.
reddevil

Рейтинг: 1380

Мнениеот kvel4ev@ » Сря Юли 31, 2024 3:22 pm

reddevil написа:Колко да си се поинтересувал при положение, че не знаеш, че си сложил семи слик гума с най-твърдата смеска за предна (а това е първото изречение в описанието на модела, даже няма как да го пропуснеш).
През цялото време генерализираш Швалбе и Максис, а това са просто марки, които имат по 20 различни модела гуми с по 20 различни модификации, които дават съвсем различно усещане и поведение, а ти си пробвал един модел, който явно не е подходящ за твоето каране.

Не е срамно да не знаеш нещо, ама може първо да потърсиш съвет и после да плюеш.

Както вече казах, позаинтересувал съм се доколкото ще ми е необходимо и до това което е посочено в сайта на доставчика в БГ

https://www.pumpmybike.eu/components-ty ... 235-exo-tr

Да, не съм сметнал за необходимо да влизам в сайта на производителя, за една гума, която би трябвало да върши работа за непрофесионално каране
Факт е, че я изтърпях точно 3 карания, ти ако си доволен си я ползвай колкото искаш, няма да промениш мнението ми за Максис
kvel4ev@

Мнениеот Alexi » Сря Юли 31, 2024 3:29 pm

то си пише за ХС състезания .. ти ХС състезател ли си ? ако не си то това не е твоята гума :D
Аватар
Alexi

Рейтинг: 1998

Мнениеот kvel4ev@ » Сря Юли 31, 2024 3:35 pm

Пише и за "употреба от любителите на ниско тегло и бързина на гумата"
Даже като е за състезания, трябва да носи поне малко сигурност...
kvel4ev@

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юли 31, 2024 3:51 pm

Заради това тръбя в почти всяка тема за гуми, че трябва да е ясно какъв е бордът (в случаятEXO / TR) и смеската (Dual, най-твърдата), когато се коментират/сравняват гуми.

@kvel4ev@ Запази си Rekon Race за задна да я изтъркаш и си харесай друга за предна с по-мека смеска -> MaxTerra за ХС при максис примерно. И без това задните си отиват по-бързо.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот gssatcc » Чет Авг 01, 2024 9:35 am

@kvel4ev@ Pr3d4t0R-a го написа добре, ако искаш да си с Максис гледай по-меките смески 3C MaxTerra . Ако не вече коментирахме немците. Ако пък тотално ти се експериментира имаш и Vitorria, които също имат Barzo вариант, който никак не е лош за предна.
Аватар
gssatcc

Рейтинг: 1760

Мнениеот martin.radev » Съб Авг 03, 2024 1:10 am

Аз честно казано.., също не съм доволен от гумите на максис в категория 'леки гуми', ако не бяха DHR II и Asegai нямаше да ги броя за живи.
Пробвал съм Рекон Max Terra 3C -като подмяна на Nobi Nick 2.4 EVO SuperGround (SpeedGrip) - Рекона се показа в моите очи като гума с по-малко грип, съответно и по-малко спирачна сила и по-малко живот
Ардент Рейс съм пробвал в 3C Max Speed 2.4 - :) пак като задна. Очаквах да ме разочарова, но това беше.., трагикомично на пътеката.
Но това е толкова лично като усещане и индивидуално спрямо пътеките, които са в района, че да се генерализира - като, че ли е несериозно

Иначе предпочитам Швалбе при ХЦ/Маратон/Треил гумите въпреки малко по-голямата си тежест отколкото при еквивалента на Максис.
XC - Ray(Speed Grip и Super Ground)+Ralph(SuperRace и Speed) 2.35
Маратон и Треил - Wicked Will Soft/Super Race и задна Super Race + SpeedGrip) 2.4 - такива дойдоха стокови с байка ми - след повече от 5000 км комбинирано гора/град сега поръчвам новите.
Ендуро гуми - Asegai 2.5 3C MaxTerra EXO (като минимум) + DHRII 3C MaxTerra (Поне ЕXO+)
Аватар
martin.radev

Мнениеот Boyan1984 » Пон Авг 05, 2024 11:48 am

Абе пробвайте гумите на Wolfpack, сериозно.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри