gemballa.bg написа:Велосипеда го имам от 3 седмици и ако трябва да съм честен, не съм имал момент в който да усетя колебание в спирачките. Обаче, за сега имам около 60км в градска среда, без екстремни спускания, но планирам това да се промени и да започна да го използвам доста по натоварено. В предвид, че съм 105кг и горепосоченото, бих желал да избегна момента в който ще усетя колебание в спирачките.
Колко повече е усилието на SLX/XT двубутални, в сравнение с моите?
Покарай ги така както са, "колебания" няма да усетиш, по-скоро при по-продължителни спускания с продължително натиснати спирачки, спирачките и в частност роторите и накладките започват да прегряват и спирачната им сила да намалява. Това няма нужда да те плаши, защото не настъпва рязко, а постепенно и предвид факта, че караш за удоволствие, можеш при нужда да спреш и да изчакаш да се охладят.
Тук от съществена важност е техниката на спиране, защото и най-високия клас спирачки могат да прегреят, ако не се използват правилно. Трябва спирачните лостчета често (при всяка възможност) да се отпускат до край, за да се даде възможност на спирачната течност (масло) да се движи.
По-големия размер ротори освен увеличената спирачна сила, намалява значително генерираната температура и износването в накладките. Ако (или когато) в бъдеще решиш да увеличиш спирачната сила, започни със смяна на предния ротор (стария преден ще отиде отзад) и преходници за монтаж. Ако все още изпитваш незадоволителна спирачна сила или често прегряване, можеш да смениш накладките с метални, които работят на по-висока работна температура, но са с намалена спирачна сила, когато са студени (не са достигнали работна температура) в сравнение с органичните. Може да се окаже че оригиналния ротор на велосипеда обаче не е съвместим с такъв тип накладки - Shimano поставят надпис "Resin pads only" на такъв тип ротори