Хидравлична XC спирачка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Хидравлична XC спирачка

Мнениеот gemballa.bg » Пет Май 30, 2025 3:44 pm

Благодаря за линка, но ме притеснява, че конкретния адаптер е от 140 към 180, а аз в момента съм със 160. Ще потърся подходящ.
Относно спирачките, склонен съм дори на 4 бутално ХТ отпред и двубутално ХТ отзад, въпроса е има ли смисъл от това и ако сложа ХТ спирачки, необходими ли са по големи ротори?
gemballa.bg

Рейтинг: 1200

Мнениеот Bi11y » Пет Май 30, 2025 4:09 pm

Под Deore 6100 спирачките на шимано са с по-малко бутало което натиска накладката - трябва да стискаш повече за да спира. Другата разлика под 6100 е маркуча - на 6100 и нагоре (СЛХ , ХТ,ХТР) маркуча на спирачката е по-твърд по-малко пружинира спирачното лостче спрямо ниските модели.4 бутала чуствително по-добре спира . Диаметъра за мен при роторите е ключов имам ХТ 203 и ХТ 160 мм. Аз съм по тежък ездач и малките 160 мм много лесно ги прегрявам при по-продължително спиране - 203 мм ХТ ротори много бавно загряват и при стандартно ползване много прецизно може да се дозира спирането без промяна от прегряване. Радиаторната накладка също много помага .
Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот gemballa.bg » Пет Май 30, 2025 4:45 pm

Да разбиран ли, че комбинация от 2-бутални ХТ апарати и 203/180 ХТ дискове с накладки с охлаждане е оптимален вариант?
gemballa.bg

Мнениеот Bi11y » Пет Май 30, 2025 5:09 pm

За мен минимума е Deore M6100 + ротори IceTech RT70. Оптимално спирачки М7100 и дискове RT-МТ800. Разликите са доста минимални между съседните класове Deore , SLX , Deore XT - понякога не си струват .
Bi11y

Мнениеот gemballa.bg » Пет Май 30, 2025 5:13 pm

Аз съм с дискове с 6 болта. RT86 ще върши ли работа или да гледам други?
gemballa.bg

Мнениеот Bi11y » Пет Май 30, 2025 5:24 pm

Най-добрия на Шимано е следния :
https://www.bike-discount.de/en/shimano ... disc-rotor

РТ86 също е добре , но за мен е на нивото на RT70 - не е на нивото на RT-MT800 като поведение.
Bi11y

Мнениеот motomarzel » Пет Май 30, 2025 7:01 pm

Интересно ми е в какви условия караш велосипеда, когато изпитваш недостиг на спирачна сила?
Продължително скускане в планината (спирачките прегряват)?
Или караш основно в градска среда и искаш велосипеда ти да спира повече?

Което и от двете да е, аз препоръчвам да започнеш със смяна на роторите с такива с по-голям диаметър, след което ако това не е достатъчно можеш да смениш и накладките с премуум модел.

Имай предвид, че за твоята вилка производителя препоръчва максимален размер на ротора 180мм. Това разбира се е с определен запас, но... Подмяната на спирачките с значително по-мощни може и да не понесе на вилката. 203мм ротое с твоите спирачки, мисля че не би създал предпоставки за дефекти или пък недай си боже злополука, но същия ротор с по-мощна спирачка...

https://www.srsuntour.com/products/fork/X1-7309.html
Аватар
motomarzel

Мнениеот gemballa.bg » Съб Май 31, 2025 9:39 am

Велосипеда го имам от 3 седмици и ако трябва да съм честен, не съм имал момент в който да усетя колебание в спирачките. Обаче, за сега имам около 60км в градска среда, без екстремни спускания, но планирам това да се промени и да започна да го използвам доста по натоварено. В предвид, че съм 105кг и горепосоченото, бих желал да избегна момента в който ще усетя колебание в спирачките.
Колко повече е усилието на SLX/XT двубутални, в сравнение с моите?
gemballa.bg

Мнениеот vencil » Съб Май 31, 2025 5:32 pm

gemballa.bg написа:Велосипеда го имам от 3 седмици и ако трябва да съм честен, не съм имал момент в който да усетя колебание в спирачките. Обаче, за сега имам около 60км.

Те за тия километри ако роторите и накладките са нови още не са се паснали като хората, тепърва ще се подобряват нищо не ти трябва да сменяш.
Аватар
vencil

Рейтинг: 1265

Мнениеот motomarzel » Пон Юни 02, 2025 3:30 pm

gemballa.bg написа:Велосипеда го имам от 3 седмици и ако трябва да съм честен, не съм имал момент в който да усетя колебание в спирачките. Обаче, за сега имам около 60км в градска среда, без екстремни спускания, но планирам това да се промени и да започна да го използвам доста по натоварено. В предвид, че съм 105кг и горепосоченото, бих желал да избегна момента в който ще усетя колебание в спирачките.
Колко повече е усилието на SLX/XT двубутални, в сравнение с моите?

Покарай ги така както са, "колебания" няма да усетиш, по-скоро при по-продължителни спускания с продължително натиснати спирачки, спирачките и в частност роторите и накладките започват да прегряват и спирачната им сила да намалява. Това няма нужда да те плаши, защото не настъпва рязко, а постепенно и предвид факта, че караш за удоволствие, можеш при нужда да спреш и да изчакаш да се охладят.
Тук от съществена важност е техниката на спиране, защото и най-високия клас спирачки могат да прегреят, ако не се използват правилно. Трябва спирачните лостчета често (при всяка възможност) да се отпускат до край, за да се даде възможност на спирачната течност (масло) да се движи.

По-големия размер ротори освен увеличената спирачна сила, намалява значително генерираната температура и износването в накладките. Ако (или когато) в бъдеще решиш да увеличиш спирачната сила, започни със смяна на предния ротор (стария преден ще отиде отзад) и преходници за монтаж. Ако все още изпитваш незадоволителна спирачна сила или често прегряване, можеш да смениш накладките с метални, които работят на по-висока работна температура, но са с намалена спирачна сила, когато са студени (не са достигнали работна температура) в сравнение с органичните. Може да се окаже че оригиналния ротор на велосипеда обаче не е съвместим с такъв тип накладки - Shimano поставят надпис "Resin pads only" на такъв тип ротори
Аватар
motomarzel

Мнениеот peshaka11 » Вто Юни 03, 2025 8:56 am

Имах подобни опасения като теб взех cube aim race 29 xl , със същите спирачки и диаметър на роторите както при теб , оборудвах го със среден мотор , стана по - бърз и по - тежък и спирачките изнемохваха определено ( аз съм 90кг) , сложих magura mt5 с ротор 203мм отпред двукомпонентен от алиекспрес :D и пак двукомпонентен китайски 180мм ротор отзад с m4100 и адаптор от флат към пост маунт , вече съм доволен , спира добре за моите нужди и финансово се вместих в 200 и няколко лв :D
Аватар
peshaka11

Мнениеот martin.radev » Пет Юни 06, 2025 10:11 am

Колегата, много добре ти е обърнал внимание на максималния диаметър ротор, позволен и сертифициран за вилката ти.
С по-голям ротор и съответно - по-голяма спирачна сила в и около предната ос, вилката ще се гъне доста.
Това ще доведе и до напрежение в челото на колелото.
Аз не бих сложил 203ка на тази вилка, ще компрометирам поведението на колелото, както в завой, така и на скорост.
Не е за подминаване и факта, че гаранционно при проблем с колелото това, може и ще прецака гаранцията при Cube респективно Bike Center.
Аватар
martin.radev

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри