Осемскоростни венци и верига.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Осемскоростни венци и верига.

Мнениеот bojidar » Пон Мар 31, 2008 7:22 pm

Какви венци и верига бихте ми предложили за осем скорости, за сега верига съм решил KMC от 9,90 лева, че един авер ми каза, че Shimano DEORE LX веригите се късали лесно, а аз съм по- тежък от него, а сега съм със седемскоростна касета и верига пак KMC от тези неръждавейките от 19- 20 лева, а за касета съм решил осемскоростната на SRAM, ако имате други предложения или някой продава нещо неслагано казвайте.
bojidar

Рейтинг: 988

Мнениеот ACID BURN » Пон Мар 31, 2008 8:36 pm

Taкам.... първо деоре лх не можеш да слошиш, защото веригата е по-тънка.Второ поясни какъв бюджет имаш, как ще се използват, за какво ще използват(стил).Ако искаш да сменяш от 7 скоростна система на 8 скоростна ще трябва да дадеш пари, бая пари.Ако искаш всичко да си е ок или по-точно както самата компания е препоръчала.Трябва да дадеш мн пари, защото трябва да смениш касетата, а от там главината ако не караш с венци на шлиц.След това команди после отпреде курбел, но това вече не е задължително...
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот bojidar » Пон Мар 31, 2008 9:09 pm

Командите са ми: DEORE Rapidfier 2006, курбели: Shimano ALIVIO, обтегач: Shimano Alivio ( скоро може и XT ), задна главина: FORMULA- капсулована, за 7/ 8 касета, преден декланщор Shimano DEORE 2007, този въпрос за шлица мисля, че е излишен в този случей, курбелите наистина са си супер, а след време съм решил да взема курбели Shimano DEORE LX или нещо от рода, но за сега тези са ми идеални никакви проблеми не съм имал с тях, а стилът ми доста клони към XC- FR, а бюджетът ми е в зависимост от това което е най- издържливо и здраво, това което ще ми препоръчате, като най- добро.
Последна промяна bojidar на Пон Мар 31, 2008 9:16 pm, променена общо 1 път
bojidar

Мнениеот ACID BURN » Пон Мар 31, 2008 9:14 pm

ъъъъ значи си го настройл отзаде... Еми според мен.. Изчакай и си събери пари за касета деоре в най-евтниният вариант, и веригата.... аз карам с тях.... просто са супер!...
Аватар
ACID BURN

Мнениеот bojidar » Пон Мар 31, 2008 9:19 pm

Сега със седемскоростната касета не използвам всички предавки, а камоли ако са 9, затова съм решил да са осем на брой и без това няма да ги ползвам всички, поне да тежи по- малко
bojidar

Мнениеот Stuny » Пон Мар 31, 2008 9:47 pm

bojidar написа:Сега със седемскоростната касета не използвам всички предавки, а камоли ако са 9, затова съм решил да са осем на брой и без това няма да ги ползвам всички, поне да тежи по- малко

8 венеца с команда 9ка :nono: :nono: :nono:
Stuny

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пон Мар 31, 2008 10:04 pm

странна тема. даже не ми стигна мерака да я прочета, затова ще отговоря, без да я чета.

веригите за 7 и 8 венеца са на практика еднакви, но за 9 са различни - по-тесни.

шиманските дераельорите за 7, 8 и 9 са напълно съвместими, само тия за 9 са по-прецизни в позиционирането (по-малък луфт).

командите за 7 или 8 скорости могат да се използват с венци 8 и 7 без проблем, само че в единия случай едната позиция на командата е неизползваема, а в другия - единият венец е недостъпен. команди 9 не могат да се ползват с по-малко венци. команди 8 и 7 не могат да се използват с венци 9.

веригите за 9 скорости се късат по-лесно от веригите за осмици и седмици. просто са по-леки и няма толко матриал. факт.

венци девятка не са по-тежки от венци осмица. напротив. ако искаш леки скорости (сумарно тегло команди, верига, венци), трябва ти девятка. ако теглото не е от значение, вземи си команди и венци осмица с евтина верига Z-нещоси (примерно Z51) на KMC.

всичко това е писано 10000 пъти тук и теми като тази са излишни. Ако някой не е наясно с тези неща - да влезе в който и да е веломагазин и да разпита продавача. ще си спести квавиатурна амортизация.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bojidar » Вто Апр 01, 2008 9:15 am

Писнало ми е от продавачи, при които отиваш с парите си, а той ти се прави на големия разбирач, за нещо което даже не си е направил труда да прочете или да се поинтересува по някакъв начин, а приказва общи приказки или най- често несвързани глупости, а при мен командата деветка си работи идеално със седемскоростната касета, просто последните две положения ( предавки: осем и девет ) не се ползват, а по отношение на касетата с девет венеца на мен ми трябва по- здрава верига, а щом и веригите, които са деветскоросрни са по- тънки и по- лесно се късат, както ми бяха казали, значи наистина не са за мен.
bojidar

Мнениеот Stuny » Вто Апр 01, 2008 12:07 pm

bojidar написа:а при мен командата деветка си работи идеално със седемскоростната касета, просто последните две положения ( предавки: осем и девет ) не се ползват

Предполагам има известна разлика в разбиранията ни за "работи идеално".
Stuny

Мнениеот bojidar » Вто Апр 01, 2008 1:29 pm

Под работи идеално разбирам: швейцарски часобник, немски шмайзер, руски автомат калашников, AUDI, не се сещам за други епитети, на баща ми Giant- а не превключва по- добре, превключва на четвърт оборот образно казано, според мен всичко опира до кадърна, прецизна и внимателна настроюка или иначе казано едно щтракване една скорост.
bojidar

Мнениеот did » Вто Апр 01, 2008 6:01 pm

няма как да работи "добре", при положение, че разстоянието между венците 9-ка е по-малко от това при 7 и 8. За да работи "добре" твоята комбинация, явно имаш луфт в дераельора. Ача щом те кефи - карай си го така. Само не се учудвай, ако в един момент спре да работи така "добре".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bojidar » Вто Апр 01, 2008 8:56 pm

Един авер кара с пълен монтаж DEORE и с касета с осем венеца, абсолютно същия случей перфектна работа, а всичко му е чисто ново и няма как да има луфт, и при мен е така само обтегача е каран от едно момче в града малко и то даже каран е силно казано, така че няма как да има луфт или вече така ги правят, да не да има някаква нова екстра, не се изказвайте неподготвени, не че искам да засегна някой, просто както вече казах всичко е въпрос на настройка.
bojidar

Мнениеот ACID BURN » Вто Апр 01, 2008 9:49 pm

Прости му господи.... :bowdown:
Аватар
ACID BURN

Мнениеот bojidar » Вто Апр 01, 2008 9:52 pm

Какво искаш да кажеш с това си изказване?
bojidar

Мнениеот did » Вто Апр 01, 2008 9:54 pm

щом си щастлив така, карай си както си знаеш.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ACID BURN » Вто Апр 01, 2008 10:01 pm

bojidar написа:Какво искаш да кажеш с това си изказване?

Искам да кажа, че имаш мн да учиш.....
Аватар
ACID BURN

Мнениеот BG-Rider » Сря Апр 02, 2008 4:52 pm

did написа:няма как да работи "добре", при положение, че разстоянието между венците 9-ка е по-малко от това при 7 и 8. За да работи "добре" твоята комбинация, явно имаш луфт в дераельора. Ача щом те кефи - карай си го така.

Божидаре, напълно ясно е, че няма да работи както трябва защото няма пасване именно заради промяната на разстоянието между венците 9<8<7, пък и веригите точно затова са с различна дебелина. Това дето го предполагаш практиката не го потвърждава. :nono:
BG-Rider

Рейтинг: 995

Мнениеот did » Сря Апр 02, 2008 7:54 pm

BG-Rider написа:
did написа:няма как да работи "добре", при положение, че разстоянието между венците 9-ка е по-малко от това при 7 и 8. За да работи "добре" твоята комбинация, явно имаш луфт в дераельора. Ача щом те кефи - карай си го така.

Божидаре, напълно ясно е, че няма да работи както трябва защото няма пасване именно заради промяната на разстоянието между венците 9<8<7, пък и веригите точно затова са с различна дебелина. Това дето го предполагаш практиката не го потвърждава. :nono:

Не си наясно. зъбните блокове 8 и 7 са с еднакво разстояние между венците. Затова и главините за 7 са с по-къси шлици от главините за 8 и 9.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bojidar » Сря Апр 02, 2008 9:00 pm

С риск да обидя някого, може аз да не съм много наясно, но и вие не сте напълно наясно, разстоянито на шлица за 8 и седем венеца е едно и също, на щлицовете за 9 скорости е по- голямо и пак повтарям работи си идеално, всичко е въпрос на прецизна настройка, който не ми вярва да дойде, давам кръгче.
bojidar

Мнениеот did » Сря Апр 02, 2008 9:11 pm

:D

сичко е точно! карай си със здраве!

би ли ми пратил само един линк поне на една главина, която става за 7 и 8 венеца, че тия дето ги знам стават или за 7, или за 8-9. бих искал да си купя една и от твоя нов стандарт.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ACID BURN » Сря Апр 02, 2008 9:37 pm

bojidar написа:С риск да обидя някого, може аз да не съм много наясно, но и вие не сте напълно наясно, разстоянито на шлица за 8 и седем венеца е едно и също, на щлицовете за 9 скорости е по- голямо и пак повтарям работи си идеално, всичко е въпрос на прецизна настройка, който не ми вярва да дойде, давам кръгче.

Къде е емотикона за прекръстването? :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
ACID BURN

Мнениеот did » Сря Апр 02, 2008 9:40 pm

ACID BURN написа:Къде е емотикона за прекръстването? :rofl: :rofl: :rofl:

остави го да си кара със здраве. той знае всичко.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bojidar » Сря Апр 02, 2008 9:55 pm

За главините сбърках признавам си, подведох се по тов, което пише на мойта, спомените ми ме лъжат, но за другото си е така, който невярва негова си работа.
bojidar

Мнениеот BG-Rider » Чет Апр 03, 2008 9:08 am

bojidar написа:За главините сбърках признавам си, подведох се по тов, което пише на мойта, спомените ми ме лъжат, но за другото си е така, който невярва негова си работа.

За разстоянията между зъбците НА ОКО съм съпоставял (при почистване) Shimano TZ07 и Shimano CS-HG-30. Явно е, че има точни мерки, за разстоянията между всяка зъбчатка, които не съм мерил със шублер.
Тук Дид сигурно може точно да посочи тези разстояния (нямам шублер).
Но за веригите съм абсолютно сигурен, че има разлика в дебелината, веригата за Shimano TZ07 е по-широка, докато тази за Shimano CS-HG-30 е по-тънка.
Затова не ми се вярва, че имаш някаква супер съвместимост (т.е. перфектно пасване).
Иначе за веригите защото и тях споменаваш има HG (Hyper Glide) и IG (InterGlide) стандарт.
Като Shimano първо въвежда HG chains за 7 speed и после за 8 speed.
Новите IG заместват старите HG в най горния клас на Shimano. Докато IG веригите са предназначени за задвижване на IG зъбци и касети.
По отношение на мерките основната разлика между IG и HG веригите, е че IG=7.1 mm ширина (Ширината при старите HG=7.4 mm), а широчината на HG=6.6 mm.
Днес HG са за 9 скоростно задвижване, докато IG са предимно до 8 скоростно задвижване.
По отношение на номерата, колкото по-голямо е числото, толкова качеството е по-високо напр. HG-53 е Deore, HG-73 е LX, а HG-93 е XT.
Според мен всичко е от значение, не само типът зъбчатки и разстоянието между тях, но и дебелината на веригата, и разбира се класът компонент.
При теб няма 100 % съвместимост.
Ти обаче избираш, но помни че по-време на каране неправилната комбинация по-бързо се съсипва.
Аз съм предимно карач и не си падам по експериментите. :)
BG-Rider

Рейтинг: 995

Назад към Продукти за крос-кънтри