Задни венци-кои да избера?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Задни венци-кои да избера?

Мнениеот Trip-tfk » Нед Апр 13, 2008 3:07 pm

Здравейте
Ще си сменям задните венци и се чудя кой модел да избера.
Някой може ли да ми каже каква е разликата между този- http://www.dimibike.com/product_info.ph ... 704240b800
и този- http://www.dimibike.com/product_info.ph ... 704240b800.Освен,че първия е по-лек и е по-скъп има ли други разлики?Досега карах с първия модел и се питам дали ще има ралика,ако сега взема по-евтиния?
:)
Trip-tfk

Рейтинг: 1718

Мнениеот ACID BURN » Нед Апр 13, 2008 3:24 pm

Така... ти си крос кънтрист като гледам значи винаги се стремиш към лекото то и аз де.... разликите в касетите са, че ЛХ има още едно звено за превключване ако не се лъжа демек на всеки четвърт оборот веригата може да се качи докато при деорето са 3 ако не се лъжа... също така самата конструкция при захващането на шлица е алуминиева, което сваля теглото... абе ЛХ.Ако бях аз щях да взема ЛХ зареди теглото самото представяне и по голямата издържливост защото, деорето има кофти покритие, което се премахва лесно... :)
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот URNEST » Нед Апр 13, 2008 4:33 pm

Ами LX vs. Sram PG 970. Коя според вас е по-добра? Освен с тегло превъзхождат ли по-долните модели и с износоустойчивост?
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Мнениеот botroid » Нед Апр 13, 2008 6:01 pm

Вземи си Deore LX, ама с 34 зъба.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Trip-tfk » Нед Апр 13, 2008 6:56 pm

Благодаря ви за съветите.Определено се насочих към LX-a.Не знаех,че има повече места за превкючване.А пък щом и покритието му е по-здраво,него ще взема. :)
Trip-tfk

Рейтинг: 1718

Мнениеот botroid » Нед Апр 13, 2008 8:05 pm

Цък. 2007-ма модел. Венци 11/32Т или 11/34Т. Няма причина да избереш първия вариант.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот outfaced » Нед Апр 13, 2008 8:35 pm

понеже е станало дума тука та да питам, малко и аз да се пообразовам :) ...

каква е разликата м/у тука обсъжданата касета и SRAM PG-970 (функционално и като работа)

някой има ли си идея, защо на срам се предлага само с 32 зъба у нас :dunno: (на сайта пише, че има и 34)

и последно, може ли да се очаква някъв негативен ефект от комбинацията на шиманска касета със верига на SRAM

п.с. ... още едно ... наложително ли е да се слага по дълга верига, ако се мине от 32 на 34 зъба
Аватар
outfaced

Мнениеот ACID BURN » Нед Апр 13, 2008 9:13 pm

outfaced написа:понеже е станало дума тука та да питам, малко и аз да се пообразовам :) ...

каква е разликата м/у тука обсъжданата касета и SRAM PG-970 (функционално и като работа)

някой има ли си идея, защо на срам се предлага само с 32 зъба у нас :dunno: (на сайта пише, че има и 34)

и последно, може ли да се очаква някъв негативен ефект от комбинацията на шиманска касета със верига на SRAM

п.с. ... още едно ... наложително ли е да се слага по дълга верига, ако се мине от 32 на 34 зъба

Така...За веригата ДА трябва да се одължи поради по-големият път, който ще изминава.Иначе аз мисля, че като си караш шимано трябва да си караш само шимано и същото за срам.Аз не се кефя на срам, защото за мен те са винаги на 2-ро място!А пък шиманските вериги са мн добри!
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот did » Нед Апр 13, 2008 9:26 pm

ACID BURN написа:
outfaced написа:понеже е станало дума тука та да питам, малко и аз да се пообразовам :) ...

Така...За веригата ДА трябва да се одължи поради по-големият път, който ще изминава.Иначе аз мисля, че като си караш шимано трябва да си караш само шимано и същото за срам.Аз не се кефя на срам, защото за мен те са винаги на 2-ро място!А пък шиманските вериги са мн добри!

така...

няма да се наложи удължаване, освен ако нямаш навик да караш комбинация от най-голям венец отпред и най-голям отзад.

можеш спокойно да смесваш компоненти на шимано и sram, много хора го правят и даже се препоръчва, ако искаш да имаш най-доброто от тези "два свята". само внимаваш с командите и всичко ще ти е наред.

срамските вериги са поне толкова добри, колкото шиманските. въпрос на религия.

ACID BURN пак пише доста смело за неща, които никога не е пробвал, а само е дочул оттук-оттам, т.е. глупости.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот outfaced » Нед Апр 13, 2008 9:46 pm

ако искаш да имаш най-доброто от тези "два свята".

ok ... в нашия случай със задната касета - шиманската има ли обективни прични по които да се каже, че е от по добрия свят ... или и там малко на религия бие.

Честно казано, ако зачета по нета какво пише 80% разправят, че това, което карат е върха, а 20%, че е пълен боклук и веднга биха го сменили ... като това важи и за каращите шимано и за каращите срам :)

иначе комбинацията от най голям венец отпред и отзад така или иначе не е препоръчителна мисля и не се сещам да съм яползвал ...
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Нед Апр 13, 2008 9:55 pm

outfaced написа:или и там малко на религия бие?

:agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EmZo » Нед Апр 13, 2008 10:14 pm

Аз карам въпросните венци LX от зимата насам и съм изключително доволен от тях. За грубо казано 4-500 километра няма абсолютно никаква следа от употреба Карани са и в доста неприятни атмосферни условия. Карам ги в комбинация с верига SRAM, защото когато я купувах нямаше такава каквто исках. По принцип няма проблем да се комбинират и веригата си работи добре с LX касетата. Но като цяло не съм много доволен от нея. Още след първото целодневно каране при доста мокри условия, се появиха на много места петна от ръжда. Това иди дойди, ама наскоро при педалиране, на моменти само при по-малките плочи отзад, започнах да усещам съвсем лека хлабина във веригата. Чудех се от къде може да е и вчера съвсем случайно забелязах, че при едно от звената, шайбичката в която влиза щифта е разцепена на две. Мисля докато е време и все още няма следи от износване по касетата да сменя веригата с такава.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот XeDoX » Пон Апр 14, 2008 8:14 pm

Аз карам с LX касета и съм доволен.Скоростите превключват добре...абе измислил го японеца,добре направени венци :) Няма да сбъркаш.
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот stroker » Пон Апр 14, 2008 9:54 pm

И аз карам ЛХ от май 2007 до сега и имам доста километри с нея.Да си призная почистването и смазването на венци и верига не ми е от любимите занимания и доста често пропускам наложителните моменти за почистване /смазване ,но това за сега не се е отразило ма някакв начин на касетата :) .Често ми се случва и да превключвам под напрежение.Не съм имал проблемми до сега с нея,заслужава си парите :)
stroker

Рейтинг: 1842

Мнениеот did » Пон Апр 14, 2008 9:56 pm

не искам някой да остава с впечатление, че имам нещо против шиманските вериги и венци. напротив. много съм си доволен и съм с точно такива. просто се дразня, когато се водят религиозни спорове.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gordon8 » Пет Апр 18, 2008 6:06 pm

Здравейте. Като четох темата видях варианта на каране на най-големия венец отпред и отзад. Ако сте с евтина верига (както аз бях в началото) и ако карате на тази комбинация често или постоянно вашета верига ще се извриви. Това важи и за най-малкия отпред и отзад-евтината верига пак ще се изкриви, обаче на другата страна. Така че, ако сте с евтина верига не ви препоръчвам да карате на тези комбинаций.

Чийърс! :beer:
Аватар
gordon8

Рейтинг: 1187

Назад към Продукти за крос-кънтри