Какви гуми да си купя за RAM XC-1

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какви гуми да си купя за RAM XC-1

Мнениеот jujo_si » Вто Юни 23, 2009 8:57 pm

Здрасти,

В момента имам фабричните гуми на колелото (RAM XC-1), тогава не разбирах и взех тях без да искам замяна.

външна гума: Maxxis Fly Weight 330
вътрешна гума: Maxxis Ultalight 26'

изобщо не съм доволен от тях, пукам гума всеки месец, досега съм пукал гума десетки пъти за 2 лета. Карам предимно на асфалт, много рядно пресечена местност, въобще не карам супер екстремно с което да се обяснява честото пукане на гуми, просто тези гуми за боклук :)
задната ми външна гума е без грайфер след не особено много каране

Искам да си купя нови 2 външни гуми + вътрешни, не искам да са олекотени защото за 10 грама по малко не ми се лепят гуми всеки месец.
Искам да са бързи на асфалт, да са издръжливи и що годе стабилни на пресечен терен.
Има ли значение какви са ми каплите ?

Не искам да струват 80 лв за 1 гума това не е нормално :) Но все пак дайте предложения а аз ще си мисля за финансирането.

Мерси предварително
Щастлив собственик на RAM XC1
Аватар
jujo_si

Рейтинг: 1158

Re: Какви гуми да си купя за RAM XC-1

Мнениеот papi007 » Вто Юни 23, 2009 9:25 pm

Във външните гуми е протектора, който пази от пукане. Така че стигне ли до вътрешните - разликата в дебелината на гумите не е кой знае каква, но надали ще ти помогне , ако трънчето е минало протектора. Но пък теглото от близо 100 грама плюс е голям минус. Това е ротационна маса, която доколкото съм чел е много по-лошо да я има в гумите, отколкото по самото колело.
Тези гуми, които са 330 модела са много бързи заради ниското тегло и ниското съпротивление на търкаляне.
Иначе за външни:
http://www.conti-online.com/generator/w ... ry_en.html
Само че малко ме съмнява да я има в БГ
http://www.maxxis.com/Bicycle/Urban/Hookworm.aspx , един познат кара с такива и е адски доволен. Не съм ги карал , но той казва че държели добре на черен път и били бързи на асфалт, гледам го вече че доста време ги кара, така че сигурно ще ти свършат работа. Стига да ти се съберат на колелото като дебелина, и да превъзмогнеш теглото :agree:
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юни 24, 2009 8:43 am

Hookworm e гума за Trial - твърде тежка е за каране.

jujo_si разгледай полусликове със страничен грайфер - например http://screambikes.eu/gumi-26/vunshna-g ... 6-1-9.html
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Admin » Сря Юни 24, 2009 9:51 am

@jujo_si
Сигурен ли си, че държиш гумите си с достатъчно високо налягане за твоите килограми?
Maxxis Fly Weight 330 е свръх-лека състезателна гума и като такава е ясно, че няма как да е с много здрава конструкция, но да имаш подобни проблеми при каране по асфалт според мен не е нормално.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот rarekin » Сря Юни 24, 2009 12:32 pm

Admin написа: .... но да имаш подобни проблеми при каране по асфалт според мен не е нормално.

Нормално е. Тия гуми са само за гладки "трасета". Нямат никаква защита и ВСЯКО стъкло или парче от болт или друг остър предмет на пътя (а такива покрай тротоарите не е като да не се събират) с лекота ги пробива.

@jujo_si

Вземай един комплект Nobby Nic, Continental Flow или Maxxis HighRoller 2.1 и си решаваш проблема. Лично аз бих си избрал първите. Можеш да погледнеш и Specialized The Captain Elite и Kenda SB8 2.1 DTC.
За вътрешни - вземи си качествени около 200-230 грама. Така няма да изсипеш една камара пари за ултралеки вътрешни гуми, които не са ти необходими за твоите изисквания.

@Pr3d4t0R

Гумите, които си му препоръчал, са доста тежки. Не съм карал с такива, но ме съмнява, че страничния им грайфер е само за украса.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот ACID BURN » Сря Юни 24, 2009 1:45 pm

Въпреки, че карам с гуми на максис и за мен това е най-добрият избор мога да кажа, че ХР 2.1 70а е гума за ХЦ любители... но не е състезателна гума! и тук и два въпроса- Ти искаш гума за ХЦ състезателно каране или просто за ХЦ каране.ХР 2.1 ще ти е добре, въпреки че като предна е леко слаба.Имам към 2000-2500 км с ХР 2.1 на моята единица с рекон 351, когато катеря гумата се държи много добре, но на спускане е зле...
За гладки пътеки препоръчвам на Максис модела ТТ, но тя пак е любителска гума държи се добре, но само на гладки пътеки
ХР- хай ролер

П.П.: наблюденията ми за ХР-а са специфични.Гумата я карам на 3.5 атмосфери отпред и около 3.7 отзад!
Ако се кара на по малко от 3 атмосфери със сигурно спускането ще бъде далеч по-удобно, но пък става сравнително бавна.
Толкова от мен дано да съм помогнал. :) :beer:
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот rarekin » Сря Юни 24, 2009 1:52 pm

ACID BURN написа:Ти искаш гума за ХЦ състезателно каране или просто за ХЦ каране?

jujo_si написа:Карам предимно на асфалт, много рядно пресечена местност, въобще не карам супер екстремно...

jujo_si написа:Искам да са бързи на асфалт, да са издръжливи и що годе стабилни на пресечен терен.

;) :)
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юни 24, 2009 2:02 pm

rarekin Дамм, тежички са и по-евтини : - )

А Nobby Nic няма ли да се изхаби твърде бързо на асфалт, тъй като е предвидена за каране извън пътя?

ACID BURN

Имаше една тема във форума за най-подходящото налягане и ширина на гуми при пресечен терен и асфалтов път. Съответно с по-широка гума и по-ниско налягане ти трябва по-малко усилие, за да преодолееш изкачване на черно, като в темата е обяснена причината за това. Иначе за каране по асфалт посоченото от теб налягане е подходящо.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот rarekin » Сря Юни 24, 2009 3:31 pm

Мне. Няма. Гумата е трикомпонентна - централния грайфер е най-твърд и устойчив на износване. За гума за планинско колоездене с абсолютно пълноразмерен грайфер е учудващо тиха, а търкалянето - отлично.
Ако говорим за бюджетни гуми, това вече е съвсем друг разговор. Вариантите са няколко, но в повечето случаи ниската цена е за сметка на по-високо тегло и по-високо съпротивление при търкаляне.
rarekin

Мнениеот jujo_si » Сря Юни 24, 2009 8:19 pm

rarekin написа:
Admin написа: .... но да имаш подобни проблеми при каране по асфалт според мен не е нормално.

Нормално е. Тия гуми са само за гладки "трасета". Нямат никаква защита и ВСЯКО стъкло или парче от болт или друг остър предмет на пътя (а такива покрай тротоарите не е като да не се събират) с лекота ги пробива.

@jujo_si

Вземай един комплект Nobby Nic, Continental Flow или Maxxis HighRoller 2.1 и си решаваш проблема. Лично аз бих си избрал първите. Можеш да погледнеш и Specialized The Captain Elite и Kenda SB8 2.1 DTC.
За вътрешни - вземи си качествени около 200-230 грама. Така няма да изсипеш една камара пари за ултралеки вътрешни гуми, които не са ти необходими за твоите изисквания.

@Pr3d4t0R

Гумите, които си му препоръчал, са доста тежки. Не съм карал с такива, но ме съмнява, че страничния им грайфер е само за украса.

От тези който си дал най много на външен вид ми харесва Kenda SB8 само че четах някакво мнение че се пука много често
Вече тотално се обърках :):):)
Аватар
jujo_si

Мнениеот did » Сря Юни 24, 2009 8:33 pm

При поставените изисквания, новата Racing Ralph е по-добрия избор от Nobby Nic. Също е трикомпонентна, също централният грайфер е железен (не помня откога я карам като задна и си е в чудесно състояние), също страничния грайфер е мек, но е доста по-"асфалтова" от Ноби ник-а.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zImage » Сря Юни 24, 2009 9:14 pm

Аз понеже карам много на хасфалт се спрях на Maxxis Wormdrive 1.9 и съм доста доволен. Супер са на шосе и напълно поносими извън пътя. Успях да мина може би към 250 км през родопите от Велинград до Кърджали без никакви проблеми при моя стил на каране. До тук общо 2000 (1970) км и няма съществено износване.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот rarekin » Сря Юни 24, 2009 9:53 pm

did написа:При поставените изисквания, новата Racing Ralph е по-добрия избор от Nobby Nic. Също е трикомпонентна, също централният грайфер е железен (не помня откога я карам като задна и си е в чудесно състояние), също страничния грайфер е мек, но е доста по-"асфалтова" от Ноби ник-а.

did, напълно съм съгласен с това, че Racing Ralph има по-добро търкаляне (и по-ниско тегло, в този ред на мисли). Аз си позволих да предложа Nobby Nic, тъй като останах с впечатление, че човека изпитва специална необходимост от възможно по-защитени гуми, а в това отношение NN > RR. :)

Racing Ralph

Durchschlag: 55 zentimeter
Durchstich: klasse C

Nobby Nic

Durchschlag: 65 zentimeter
Durchstich: klasse B

Разбира се, всичко това е условно, а аз бих се доверил на тежките тестове, на които си подлагаш гумите. Във всеки случай с която и да е от двете гуми няма да сбърка. :beer:
rarekin

Мнениеот jujo_si » Чет Юни 25, 2009 9:33 am

rarekin написа:
did написа:При поставените изисквания, новата Racing Ralph е по-добрия избор от Nobby Nic. Също е трикомпонентна, също централният грайфер е железен (не помня откога я карам като задна и си е в чудесно състояние), също страничния грайфер е мек, но е доста по-"асфалтова" от Ноби ник-а.

did, напълно съм съгласен с това, че Racing Ralph има по-добро търкаляне (и по-ниско тегло, в този ред на мисли). Аз си позволих да предложа Nobby Nic, тъй като останах с впечатление, че човека изпитва специална необходимост от възможно по-защитени гуми, а в това отношение NN > RR. :)

Racing Ralph

Nobby Nic

Разбира се, всичко това е условно, а аз бих се доверил на тежките тестове, на които си подлагаш гумите. Във всеки случай с която и да е от двете гуми няма да сбърка. :beer:

Racing Ralph

Nobby Nic

От къде намери тези таблички
Аватар
jujo_si

Мнениеот Redhat » Чет Юни 25, 2009 10:01 am

zImage написа:Аз понеже карам много на хасфалт се спрях на Maxxis Wormdrive 1.9 и съм доста доволен. Супер са на шосе и напълно поносими извън пътя. Успях да мина може би към 250 км през родопите от Велинград до Кърджали без никакви проблеми при моя стил на каране. До тук общо 2000 (1970) км и няма съществено износване.

+1
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот jujo_si » Чет Юни 25, 2009 10:39 am

А какво ще кажете за Schwalbe Smart Sam ?
Аватар
jujo_si

Мнениеот jujo_si » Чет Юни 25, 2009 6:12 pm

Казаха ми че Smart Sam е универсална гума идеална за асфалт, става за черен път и здрава.
А Nobby Nic е предимно за черен път а не асфалт

Коментари ?
Аватар
jujo_si

Мнениеот _SoRa_ » Чет Юни 25, 2009 6:40 pm

В момента задната гума на байка ми е Smart Sam. Доволна съм много. Карам както по асфалт така и по черен път. Няколко пъти ми се е случвало да поднася, но все в завои, в които влизам с висока скорост и повечето пъти е имало доста пръст, камъни и пясък.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот rarekin » Пет Юни 26, 2009 2:34 am

jujo_si написа:
rarekin написа:Racing Ralph

Nobby Nic

От къде намери тези таблички

http://www.bike-magazin.de/?p=270
rarekin

Мнениеот ХристоС. » Съб Юли 25, 2009 9:52 pm

Карам понастоящем с Maxxis Xenith 1.5 - много леки и здрави гуми, за 8000 km по асфалт и пресечен терен съм ги пукал веднъж (а се е случвало да минавам през „минни полета“ от счупени стъкла). Не са състезателни XC гуми, по-скоро са за градско по асфалт, като аз си ги държа на 4,5 bar-a.. Преди тях ползвах Wormdrive (предшественикът на High Roller) - над 10 спуквания за 5000 km. Въобще, гумите от този тип не са подходящи за градска обстановка (счупени стъкла, остри метални предмети и т.н.) Много добър универсален вариант, и за чисто XC каране, и за градско, са Overdrive (както и един леко подобен модел, чието име не се сещам точно сега и чието предимство беше, че е по-лек - ще го допълня, като си го спомня).
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот Stancho » Нед Юли 26, 2009 7:49 pm

Аз за такова каране по асфалт бих препоръчал Schwalbe Maraton Cross. Не си спомням перфектно характеристиките, но по спомен беше с Puncture Protection и има доста подходящ грайфер. Погледни и нея ... ;)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот ХристоС. » Нед Юли 26, 2009 8:58 pm

Изглежда добра гума, но освен ако не съм се заблудил - значително по-тежка е от тези, с които карам в момента; реално е конкурент на Overdrive, но има смисъл за човек, който би карал повече XC и по-малко - по асфалт. При положение, че аз лично 99,5% карам само по улици и шосета, а ако правя XC преходи - зная за това предварително, предпочитам да имам два комплекта гуми, които да сменям (което и без това ми се налага рядко). Иначе, тези Schwalbe Maraton Cross наистина изглеждат добри за човек, който кара и в града, и всеки weekend си прави маршрути по горските пътеки, като компромисен вариант.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот stan40 » Вто Юли 28, 2009 2:58 pm

@ХристоС
В момента карам с Schwalbe Maraton Cross(задна) и съм доста очарован от поведението и.Бих я препоръчал за хора каращи в града, на шосе и понякога излизащи да карат по горските пътеки, доста добър компромисен вариант.По песъкливи и чакълести настилки не е в стихията си, но все пак пълно щастие няма.
stan40

Рейтинг: 1215

Мнениеот SavageBS » Пет Авг 07, 2009 10:58 am

защо не включите Schwalbe Black Jack http://www.yessbikes.com/index.php?page ... &Itemid=53
Schwalbe Land Cruiser
http://www.yessbikes.com/index.php?page ... &Itemid=53
защо не включите и тези две гуми, стабилни изглеждат с поносима цена , Land Cruiser не е много off road гума но има централен и страничен грайфер
SavageBS

Рейтинг: 1094

Мнениеот ignorance » Пет Авг 07, 2009 1:48 pm

http://screambikes.eu/gumi-26/vunshna-g ... -9-pp.html

това е гумата която търсиш ;)
1- много трудно се пука ( не пропуска трънчета до вътрешната )
2- добре се държи на оф-роад терени ( а по асфалт направо лети )

# Гъстота на оплетката: 24 EPI
# Размер: 26" x 1.9" / ETRTO 50 - 559
# Тегло: 900 гр. / 32 oz
# Налягане: 2,0 - 4,5 Bar / 30 - 65 PSI
# Ефективна защита от спукване на гумата.
# Материал: SCHWALBE Basic Compound
# Максимално натоварване: 120 кг.
Аватар
ignorance

Рейтинг: 1139

Мнениеот GECKO » Пет Авг 07, 2009 2:54 pm

За същият вид каране аз ползувам:

Continental TwisterPro 26 x 1.9 510 grams-wire отпред и

Continental Double Fighter II 26 x 1.9 780grams Wire - Black/Reflex отзад

Ако щах да обръщам внимание на теглото бих се насочил към сгъваемите версии на същите гуми, иначе съм особено доволен от комбинацията. Ползувам ги на 3.5-4атм търкалят се изключително леко и приятно, и имат достатъчно сцепление за когато излеза от пътя на някоя разходка по черни пътища и пътеки. Иначе аз съм 95кг и в този си вид предпочитам някоя доказана като здравина гума отзад в комбинация с адекватно решение за отпред. Не карам от много с тази комбинация и до сега имам 1 спукана предна гума от трънче, но по същия начин съм пукал и голяма гума за спускане, та не го смятам за слабо място в гумите.
Аватар
GECKO

Мнениеот Antediluvian » Сря Авг 12, 2009 12:19 pm

Continental Double Fighter 2.0 54-559 , тегло 480гр, кевларен, сгъваем борд

Страшно съм доволен, Бърза като слик на асфалт, а на пътеки държи много стабилно на суха настилка, като изключим по-едър чакъл :agree:
Проблеми с пукане не съм имал, карах я като предна /страхотно спира/, сега и като задна.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот TheDJCC » Чет Авг 27, 2009 12:50 pm

АЗ на моя Ръш му купих за отпред Big Betty , а отзад си сложих Nobby Nic 2.25 и съм доста доволен , като цяло Биг Бети е доста скъпа , но за сметка на това Ноби-то е на приемлива цена и доста добре се справя по стръмни терени и не се пука толкова лесно.
TheDJCC

Рейтинг: 1175

Назад към Продукти за крос-кънтри