Пак гуми

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Пак гуми

Мнениеот I.nfraR.ed » Чет Авг 20, 2009 2:03 pm

Здравейте,

Четох, четох...след това пак четох...и още повече се обърках :) "Избера" си гуми и вече съм решен да ги взимам, обаче на следващия ден пак прочета нещо и изборът ми се обръща на 180°. Та, така и не си избрах. В момента объркването е по-голямо отколкото преди да започна да чета :)

Колелото ми е Ontario Pro, все още с "неговите си" гуми - Trax Stone 26"x1.9/2.0. Висок съм 195 и тежа 85кг, та искам да сменя гумите. Освен че ми идват тесни, ами и в планината не са удачен избор. Използвам колелото в града през седмицата - ходя с него на работа. През уикендите - ХC. Препоръчайте ми подходящи гуми - размер 2.30 - 2.35, които да се "търкалят" относително добре по асфалт, но да се държат добре и в планината. Спускането е ясно, че няма да е екстремно с това колело, само габаритите ми може да го направят такова :) Иначе из града скачам през легнали полицаи, от/на тротоарите, "леки" скокчета на пресечен терен, когато позволява... Мисля да участвам на "обиколката на Витоша" през септември.

Тези към които съм се насочил аз са Continental Gravity 2.30, но не знам как ще бъде най-удачно - дали еднакви, или различни (както марки, така и модели). Предполагам ви е писнало от такива теми, но..не можах да взема избор.

Благодаря предварително!
Аватар
I.nfraR.ed

Рейтинг: 1645

Re: Пак гуми

Мнениеот Daniel Panev » Чет Авг 20, 2009 2:27 pm

I.nfraR.ed написа:Здравейте,

Четох, четох...след това пак четох...и още повече се обърках :) "Избера" си гуми и вече съм решен да ги взимам, обаче на следващия ден пак прочета нещо и изборът ми се обръща на 180°. Та, така и не си избрах. В момента объркването е по-голямо отколкото преди да започна да чета :)

Човече - купуваш си гуми за колелото, не вземаш решение дали да си правиш вазектомия :D
Вземай там тия, дето си ги набелязал в момента, и карай. Нали не смяташ да векуваш с тях? Така или иначе ще ги сменяш другия сезон...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот ubersoldat » Чет Авг 20, 2009 2:59 pm

I.nfraR.ed написа:Тези към които съм се насочил аз са Continental Gravity 2.30, но не знам как ще бъде най-удачно - дали еднакви, или различни (както марки, така и модели). Предполагам ви е писнало от такива теми, но..не можах да взема избор.

Благодаря предварително!

Аз карам Continental Gravity 2.30 Protection - държат се добре на асфалт, по-черни пътища са идеални. На мокро са зле - лепи се калта бързо, не се самопочистват и скоро караш със сликове. Здрави са и поне за мен теглото е приемливо.
ubersoldat

Рейтинг: 1205

Мнениеот k0k0 » Съб Авг 22, 2009 9:41 pm

Аз от скоро карам с Schwalbe Albert 2.25 и съм много доволен :) Един приятел и той е с такива и до сега не ми се е оплаквал :agree:
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот dido85 » Съб Авг 22, 2009 11:31 pm

I.nfraR.ed от известно време карам с Continental Vertical 2.3 , като задна и за сега съм приатно изненадан от държанието и при всякакви настилки. Лесно търкаля по асфалт, а на черно е доста стабилна. За по-голяма здравина и стабилност - Maxxis HansVenture 2.35 , ама на асфалт търкаля доооста по-тегаво...

Съвета ми е да експериментираш, може да вземеш различни по модел (или марка) гуми, да ги караш известно време и след това да ги размениш, така ще си проличат плюсовете и минусите им... :peace:
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот Severus Snape » Нед Авг 23, 2009 7:22 pm

Познавам хора които карат от доста време са швалбе смарт сам и са доста доволни.Доста леко въртят на асвалт пък за крос кънтри са просто перфектни
ДАНО СЪМ ПОМОГНАЛ :beer: :beer: :beer:
Severus Snape

Рейтинг: 1165

Мнениеот azsa-bachinito » Нед Авг 23, 2009 10:36 pm

Сичките модели на тиога без белия тигър и черната костенурка.
http://www.tiogausa.com
Ама тва хем по асвалт леко, хем да държи в гората...ммммм.... незнам.
Как беше комбинацията (оптимална) Швалбе ноби ник отпред и смарт сам отзад?
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот hitar_potter » Нед Авг 23, 2009 11:04 pm

От личен опит мога да препоръчам Continental explorer за предна гума. Мисля, че нямаш нужда от 2.3 чак. За задна, експлоръра не е толкоз добра.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот I.nfraR.ed » Пон Авг 24, 2009 9:27 am

Сега пък се замислих дали да не пробвам на първо време с по-евтини гуми - CST Caballero, примерно. Чета, че като за 18лв се справя повече от добре.

ПП: Грешка...нямали и 15лв :D
Аватар
I.nfraR.ed

Мнениеот veskoz » Пон Авг 24, 2009 2:28 pm

dido85 написа:I.nfraR.ed от известно време карам с Continental Vertical 2.3 , като задна и за сега съм приатно изненадан от държанието и при всякакви настилки. Лесно търкаля по асфалт, а на черно е доста стабилна.

+1 :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 25, 2009 1:34 pm

2.3 в никой случай няма да върви добре на асфалт. След като ще караш през по-голямата част от времето в града се насочи към гуми с ширина около 2.1.

Разликата между Gravity и Vertical е в това, че Gravity е стабилна на суха и пясъчлива настилка, но се задръства при кал. Vertical е стабилен на леко влажно, мокро и кал, като не осигурява добро сцепление на сух чакъл и пясъклива настилка.

На твое място бих останал със сегашните си гуми за града (ако още има живот в тях). Когато ходиш в планината ги сменяш с гуми подходящи за това ; - )

Също така не си споменал до каква сума си склонен да отделиш за двете гуми?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот veskoz » Вто Авг 25, 2009 2:06 pm

Pr3d4t0R написа:2.3 в никой случай няма да върви добре на асфалт.

Не съм много съгласен. :beer:
По-скоро това зависи от наличието и подредбат на граиферен профил и неговата ориентация (надлъжно/напречно) в централната част на сечението на гумата. От това също зависи и шума. Vertical-a примерно се търкаляше много лесно по асвалт за разлика от същият размер High Roller, който карам в момента. Сместа използвана за изработката също е важен фактор за съпротивлението при търкаляне, но не колкото грайфера. Това са мои разсъждения. Поправете ме, ако бъркам :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот I.nfraR.ed » Вто Авг 25, 2009 2:39 pm

@Pr3d4t0R: Сегашните гуми са почти нови, за града са добри. Сумата, която бих отделил е към 80-на лв, въпреки че, както казах по-горе, се замислям дали да не пробвам засега с CST Caballero. Този вариант с двата комплекта гуми също е добър, мислил съм и по него. По-добре ще е ако имам направо 2 комплекта гуми с капли и т.н., иначе всеки петък и неделя ще свалям и махам гуми, като това упражнение не ме притеснява, но съм сигурен, че ще ми писне след 2-3 седмици и ще си остана с "планинските" :)

@veskoz: Aз също си мисля, че "търкалянето" на Gravity и Vertical по асфалт ще е задоволително добро, поради конструкцията на гумите.
Аватар
I.nfraR.ed

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 25, 2009 4:31 pm

veskoz явно разбиранията ни за приемливо търкаляне по асфалт са различни ; - ) Аз съм с две Vertical и съм много доволен от тях, тъй като ги взех, за да имам сцепление по пътеките. На асфалт съм ги карал малко, но определено се въртят трудно, като смятам, че ще се изхабят бързо, тъй като са от по-мека смес.

@ I.nfraR.ed Бих те посъветвал да опиташ следната комбинация:
http://screambikes.eu/gumi-26/vunshna-g ... sport.html
http://screambikes.eu/gumi-26/vunshna-g ... 5-evo.html

Със сигурност няма да съжаляваш. Reactor може да сподели как се износват по наще пътища, тъй като той ги търкаля достааа из града ; - )

Относно CST съм честно казано скептично настроен. С твоя бюджет е по-добре да заложиш на утвърден продукт, за да не съжаляваш.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот veskoz » Вто Авг 25, 2009 4:56 pm

Pr3d4t0R написа:...износват .

...оп оп не сме говорили за износване...заминават си бързо бързо тука си много прав. По принцип няма компромисно решение поне за по запалените освен: 2 чифта капли с дискове, гуми, венци... дълга и широка... :rofl:

@Pr3d4t0R - :beer: :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот t.kyosev » Чет Авг 27, 2009 9:49 am

Severus Snape написа:Познавам хора които карат от доста време са швалбе смарт сам и са доста доволни.Доста леко въртят на асвалт пък за крос кънтри са просто перфектни
ДАНО СЪМ ПОМОГНАЛ :beer: :beer: :beer:

Като компромисен вариант ( 1 чифт колела за асфалт и крос кънтри) съм напълно съгласен. Вече втори сезон търкалям такива гуми 2.25 и не мога да се оплача. Търкалят се доста леко като за 2.25 гума и имат прилично сцепление извън пътя. Не претендирам да съм карал по предизвикателни терени и съм чувствал несигурност с тях основно по песъчливи или терени със ситни камъчета, където се е получавало присуркване при намаляне на скоростта или завои. Това естестверно до голяма степен е проблем в задкормилното устройство а не в гумите. Сравнително износоусточиви са като периодично сменям предната със задната, понеже задната си заминава по бързо.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот I.nfraR.ed » Чет Авг 27, 2009 3:06 pm

Днес взех 2 броя Vertical Pro и довечера ще ги сложа. Ще тествам, а пък ако не ме устройват - следващия път други :)

Благодаря на всички за мненията.
Аватар
I.nfraR.ed

Мнениеот veskoz » Чет Авг 27, 2009 3:30 pm

I.nfraR.ed написа:Днес взех 2 броя Vertical Pro и довечера ще ги сложа. Ще тествам, а пък ако не ме устройват - следващия път други :)
Благодаря на всички за мненията.

Със здраве да ги караш. :peace: Следващите ще са ти... пак такива. Почти сигурен съм ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот I.nfraR.ed » Чет Авг 27, 2009 8:50 pm

Благодаря :)

Ето и доказателство :D

Изображение
Аватар
I.nfraR.ed

Мнениеот barabum » Чет Авг 27, 2009 8:57 pm

Колко ти излязоха?
did написа:
EccentricMOTION написа:Намерих си безплатно курбели Cyclone ...
скъпо е!
barabum

Рейтинг: 1046

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Авг 27, 2009 9:02 pm

Ей, че ти е лъскаво колелото ; - ) Честити гуми!
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот I.nfraR.ed » Чет Авг 27, 2009 9:22 pm

barabum написа:Колко ти излязоха?

Ами..понеже взех UST варианта...45лв на гума.
Аватар
I.nfraR.ed

Назад към Продукти за крос-кънтри