С какви гуми карате зимата?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

С какви гуми карате зимата?

Мнениеот kvelikov » Съб Ное 14, 2009 6:48 pm

Не съм сигурен дали тук е мястото на подобна тема, но съм сигурен, че е полезна...

Повдигам въпроса, защото напоследък с мои познати се гласиме за зимно каране... :crazy:
Говорих и с разбирачи, които ме посъветваха да си взема гуми от каучук, мека смес, с изразени странични грайфери...
И понеже днес разцъках по билата около село Чифлик (Троянски балкан), реших да споделя впечатленията си за два модела на TIOGA и MICHELIN...
Снимките са от телефон, но са информативни:
http://kvelikov.snimka.bg/other-sports/ ... 0.15929166

Купих си ги съвсем "на око", без да съм чел нищо за тях...В "КОЛЕЛОТО" ми препоръчаха Мишлен-а (предна) като добро съотношение цена-качество и използвам повода да благодаря, защото за 26 лв. това наистина е гума-трепач!
Сняг нямаше, но на кал-мокър камънак-трева-шума се държат перфектно! Излизаш си от коловозите като един изрод, а на малкото асфалт, който видях, са тихи и нежни... :blush:
Тиога-та (задна) я взех от Веломания и за съжаление беше последна...Срещу 19лв. получавате гореописаното за Мишле-на...
На снимките се вижда повече за моделите и шарката.

Ако не ви мързи, споделете с какво си обувате байковете за студения сезон и как се държат...
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Re: С какви гуми карате зимата?

Мнениеот edinmilion » Съб Ное 14, 2009 9:38 pm

За мен Тиогата не е подходяща за зимата, изобщо не е за мокро време...пързаля се яко само да чуе за вода. Карам с такава задна (но е 2,3") и поднася яко. Става само за сухо.

Интересно ми е този по евтиния вариант на Racing Ralph как се държи на мокро:
http://screambikes.eu/vunshna-guma-schw ... sport.html

Външна гума Schwalbe Racing Ralph Sport
Наличност: На склад
29,90 лв.

някой ако я използва да сподели, мерси!
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bolverk » Съб Ное 14, 2009 9:59 pm

Не бих ти препоръчал точно този модел на Швалбе за мокро време. Справя се добре в сухо и надали ще имаш проблеми в летен дъжд, но за серизно мокрене и кал това не е препоръчителната гума.

Колкото до гумите. Миналата година изкарах с едни Кенда Навегалки. Трябва да кажа че имаха много доволно представяне както в кал така и сняг. За тези гуми мога да кажа само "сцепление, сцепление, сцепление" даже им е малко прекалено сцеплението.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Tonkata1 » Съб Ное 14, 2009 10:20 pm

:offtopic: От няколко дена карам Максис Хай Ролер 2.35.Карал съм я на сух,мокър,мека почва с мокра трева + листа...Невероятна гума.Наистина не очаквах да държи толкова много.Позволявам си да я сравня с Кенда Невегал.

П.С Също така вчета карах в Родопите,в много кал гумата беше невероятно устойчива ... Изумен съм наистина.Гумата която карам е едностенна 2.35 60а(твърдост).За 35лв,препоръчвам на всеки да я пробва :)Все още не сме я видяли на сняг,твърда почва,чакъл ... :beer:

П.С 2 Карал съм зимата Кенда невегал 2.50.Гумата държи,не мога да кажа,че не поднася,но се справя доста добре :)
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот Stancho » Съб Ное 14, 2009 10:21 pm

Друг вариянт, който е и моят, е следният: предна гума - Maxxis Wet Scream и задна - Maxxis High Roller. В тежки ситуации като много кал и сняг нямат проблеми никакви.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Tonkata1 » Съб Ное 14, 2009 10:24 pm

Stancho написа:Друг вариянт, който е и моят, е следният: предна гума - Maxxis Wet Scream и задна - Maxxis High Roller. В тежки ситуации като много кал и сняг нямат проблеми никакви.

+1 Наистина Wet Scream-а си е гума за много кал и сняг :).Чувал съм много отзиви все добри.
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот kvelikov » Нед Ное 15, 2009 5:22 pm

edinmilion написа:За мен Тиогата не е подходяща за зимата, изобщо не е за мокро време...пързаля се яко само да чуе за вода. Карам с такава задна (но е 2,3") и поднася яко. Става само за сухо.

Хм...не знам как караш и по какво, но за Тиогата съм 100% несъгласен... :nono:
Нито се плъзга, нито се лизга... :eyebrow:
Може да бъркаш моделите или просто да имаме различно разбиране за спиране... :lol:
Аз съм очарован и от двете гуми !

Колкото до Wet Scream-a, това си е за трактор... :nuts:
Сигурно цепи мрака в сняг, но колко ли килограма става като се олигави цялата в калта... :banghead:
Аватар
kvelikov

Мнениеот azsa-bachinito » Нед Ное 15, 2009 7:58 pm

Посочената Тиога е малко по-разична от Тиога Ди Ейч 2,3. По-голямата Тиога наистина поднася на мокър асфалт. Даже ме изкара от играта за месец и нещо, но при Екс Це-то това е много по-маък пробем. Карал съм ги и двете и наистина за цената си тиогата може би няма конкуренция. Може да погледнеш и другите модели на Тиога. Аз сега съм с отпред Йелоу Кирин и отзад Блу Драгон 2,3. Доста прилични гуми, имайки предвид цената. Но смятай, че те в никакъв случай не са за асфал. Сцеплението е просто чудовищно и не може да се върти. На пътека също малко мъчат (ако катериш де). Също, ако търсиш по-малък балон, може да се насочиш към Ред Феникс пак на тиога. За кал и зима дават Блек Търтъл, за мен аналог на ует скрийм (визуално), но още не съм я пробвал.
Хай роулера си е гума като гума. Кенда Навегал също е много добра. Но чак за снях май, по спомен, няма да стане. Също има хора, които казват, че за задна не става много заради голямото сцепление. :dontknow:
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот kvelikov » Нед Ное 15, 2009 8:55 pm

:agree:
Аз затова пуснах темата, защото снегът е на една ръка разстояние и по-лудите глави ще плъзнем из планината... :santa2:
Явно всеки си е харесал (или не) по нещо и разчита на определени модели.
С времето ще развием още въпроса и ще бъдем полезни на колегията... :beer:
Аватар
kvelikov

Мнениеот papi007 » Пон Ное 16, 2009 11:31 am

За предна съм с спрял на WTB TimberWolf:
http://www.wtb-bike.eu/en/timberwolf-c11-p17.htm
Задна - Michelin Hot:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=32828

Тея сликове за руските степи хич не стават за крос кънтри в сухо време. На равно и нагоре съпротивлението и теглото им са убииствени! Обаче надолу просто газят и не им пука! Пък и за моето агресивно каране е хубавото че повече въздух дели шината от земята, та снейкбайтовете ще да са по-рядки! Странно впечатление ми направи задната гума че на мокри камъни не се държа много добре, ама от 2 карания немога да давам окончателно мнение. Като натрупам (зимни) впечатления ще споделя.
Но за момента поне за предната бих препоръчал да се търси нещо по-леко!
Best wishes,papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Назад към Продукти за крос-кънтри