неръждаваема верига

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

неръждаваема верига

Мнениеот MacLeod » Пон Фев 15, 2010 7:23 pm

Здравейте,
интересувам се от неръждаваема верига. Задната ми касета е SRAM PG 990: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=8333
Веригата ми също е sram, но това не и пречи да трупа ръждица, особено като се кара зимата през снега и осолените улици.
Трябва всеки път или най - много през един път да се смазва, което си е досадна работа. Нова верига едва ли ще си купя, докато тая не се скъса.
Но определено ми е интересно да имам в предвид за бъдеще. Също се интересувам дали неръждаваема верига би тежала повече и ако да, с колко ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: неръждаваема верига

Мнениеот veskoz » Пон Фев 15, 2010 9:38 pm

За съжаление поне за сега не съм виждал наистина неръждаема верига на масовия ни пазар. Има някаква на КМС, НО тя е поцинкована - пак си оксидира, но малко по-трудно. Супер мека е и чесно казано не ме кефи. Ако се нямаш разглобяемо звено - с щифта става мазало с инструмент.
Преди време с колегата тучо чучо и банда други ненормалници направихме едно каране до Горни Окол след което измихме байковете. Интересен факт е, че моята верига РС 950 пусна петна за 2-3 часа, а неговата (пак SRAM, но РС 990 ) ги направи чак на сутринта. Цените на двете вериги имат известна разлика (36 лв). Друг е въпроса с коя серия управление се препоръчват и мисля, че това е по-важният въпрос... хм... моята не съответства. :eek3:
Както и да е. Идеята ми е, че теглото ти е най-малкия проблем. В същност... маратонец ли си?
Тъй като наличието на разглобяемо звено е все по-често срещано не виждам какъв е проблема след каране в гадни условия, просто да се разкопчава, минава с Meglio, водичка, на радиатора да поизсъхне и после масълце. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Пон Фев 15, 2010 11:16 pm

Не съм маратонец, карам ХC/АМ. Имам два рама ХТ2 и ндуро. ХТ2-ката я карам предимно в града, което включва и зимни условия. За сега веригата ми пуска ръжда най - много. Имам известна ръждица и по някой части на в - брейка, но това е малък проблем. Що се отнася до веригата, щеше ми се да има някоя люта неръждавейка, която да носи на дъжд, сняг и улична сол, но щом няма ще се задоволим с разглабянето. Само трябва да си купя тоя инструмент за разглабяне на вериги... А някоя смазка за вериги, която да издържа на "бой", да знаете ? В момента смазвам с моторекс. Между другото, доста ми е интересно, защо веригата ми пуска ръжда, а венците като че ли не ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот bikerider » Вто Фев 16, 2010 12:16 am

Единствената неръждаема верига е почистената+смазаната след каране.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот ХристоС. » Вто Фев 16, 2010 7:33 am

MacLeod, веригата ти е най-малкият консуматив в случая - няма компонент, който да устои на солта при продължително въздействие от нейна страна. Миналата година, след като цяла зима карах из града, независимо какво беше времето, после ми се наложи да сменя верига, касета, плочи, колелца на обтегача и вилка (която също спря да работи като хората, понеже тръбите корозираха). А веригата и касетата бяха сменени декември месец, тоест бяха съвсем нови. Впоследствие подмених и лагерите на рамката, като макар и това да се случи по-късно - убеден съм, че солта съдейства много сериозно за изосването на предходните. Поради тези причини - тази зима не карам из града, когато има сняг по улиците, а дори само да било леко мокро, като се прибирам минавам през мивката - повече жертви на солта и лугата не давам. За да се навия пак да карам редовно при такива условия е неообходимо да имам специално за целта една непретенциозна рамка, с която не ми пука какво се случва, но предвид факта, че така голяма част от удоволствието ми да карам би се стопило - и това не е вариант за мен.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот papi007 » Вто Фев 16, 2010 9:26 am

Когато говорихме нямаше как да ти покажа линк, за товас малко зкъснение, ето го и него:
http://screambikes.eu/verigi-zadni-venc ... z99rb.html

RB в края на наименованието на всяка верига означава Rust Buster - Многократно повишена устойчивост на корозия в сравнение с обикновените вериги. Съответно пак ще ръждясва, пък и все пак това е измислено от маркетингов отдел на американска компания, не му се вярва на 100% :lol: .Но лично аз не съм доволен от КМC x9 И Z9000 на марката. Но бих пробвал и този техен продукт, защото сега карам доста вечер (че иначе снега е един клисав , гаден през деня и напрактика неможе да се кара), а като се прибера в 1-2 вечерта хич.. АМА хич не ми е да се занимавам с веригата. Така че следващата зима живот и здраве ще се надявам да имам конкретна информация. За сега само това, което пише в сайта им (ама пък тъпо са си направили обложките... по 10-ина страници в една снимка JPEG формат, което доста стабилно тормози компютъра ми и дразни мен).

Да добавя че Power Link звена могат да се купят и отделно, или да се ползват старите такива, за да не се занимава човек всеки път с машшинка да си сваля/слага веригата. Адски е досадно, и ако машинката е кофти, криви звена, риска от късане на верига е по-голям.. Абе не е хубава работа :xx(:

:offtopic:
Като цяло колелото е капризно животно - лятото кал, зимата - луга и сол - все неща дето трябва да се чистят от движението и от вилката, пък и да се смажат после... Аз примерно с една LX касета ще изкарам година и 2-3 месеца, и чак когато се махне тая гняс навън, ще сменям венци, вериги, лагери на средното (те си заминават щото са скапани), ще смазвам къде кво има.... Неизбежно е ако искам да карам с кеф :peace: Но всичко това след зимните гадости...

Best wishes, papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Мнениеот bikerider » Вто Фев 16, 2010 10:07 am

Mмм, това не е неръждаема верига, това е просто по-трудно ръждаема верига. Покритията се свалят с времето. Аз лично не бих инвестирал в подобни вериги, по-скоро бих ги поддържал като хората и бих сменял навреме. Да се пести от смени на верига е късогледство.
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Вто Фев 16, 2010 11:04 am

Точно за тази говорех. ;) По-добре не. :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот rarekin » Вто Фев 16, 2010 12:42 pm

KMC Z-99-RB :agree:

Проверено устойчива на ръждясване. Разбира се, нормално е да се поддържа както трябва. Цената и е съизмерима с тази на верига от средния ценови клас.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот MacLeod » Вто Фев 16, 2010 2:21 pm

Bikerider:
бих сменял навреме
.
Как се разбира кога му е времето за смяна, може би се появява някакъв луфт между веригата и венците ? Как да гледам за подобен луфт ? Между другото венците ми, май не хващат ръжда за момента. Страх ме е да не стане изведнъж. То времето ще си покаже де :)
Май наистина следващата ми верига ще е тази KMC Z-99-RB...
Аватар
MacLeod

Мнениеот rarekin » Вто Фев 16, 2010 3:27 pm

MacLeod написа:Bikerider:
бих сменял навреме
.
Как се разбира кога му е времето за смяна.....

viewtopic.php?f=4&t=5472&hilit
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот bikerider » Вто Фев 16, 2010 3:42 pm

Венците ръждясват сравнително трудно спрямо веригата, защото се трият в нея само по ръбовете си, съответно по-трудно им падат покритията. Освен всичко друго са вертикални и водата се задържа по-трудно.

Edit: А, ето който бърза не вижда, че rarekin вече е свършил работа. Изтривам частта от поста за измерването, няма смисъл да се повтаряме.

@rarekin: мерси :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот botroid » Вто Фев 16, 2010 9:23 pm

MacLeod написа:Как се разбира кога му е времето за смяна

Най-лесно по количеството навъртени километри. Минеш ли 3000 км. с една верига, значи е време за смяна, преди да е износила преждевременно задните венци и курбела. Наблюденията ми са основани върху евтините 8-скоростни вериги на KMC, тия от 8-10-12 лв. С по-скъпи (шимано/срам) не съм карал и не знам дали издържат повече. А за ръждясването - веригата е консуматив, които не го държиш дълго време на колелото, така че няма как да усетиш някакви фатални последици от ръждясването. А то може да се минимизира, като след каране в мокро и кал, си подсушаваш, избърсваш и смазваш веригата.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот did » Вто Фев 16, 2010 9:28 pm

botroid написа:Най-лесно по количеството навъртени километри. Минеш ли 3000 км. с една верига, значи е време за смяна, преди да е износила преждевременно задните венци и курбела. Наблюденията ми са основани върху евтините 8-скоростни вериги на KMC, тия от 8-10-12 лв. С по-скъпи (шимано/срам) не съм карал и не знам дали издържат повече. А за ръждясването - веригата е консуматив, които не го държиш дълго време на колелото, така че няма как да усетиш някакви фатални последици от ръждясването. А то може да се минимизира, като след каране в мокро и кал, си подсушаваш, избърсваш и смазваш веригата.

Глупости!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот veskoz » Вто Фев 16, 2010 10:14 pm

botroid написа:Най-лесно по количеството навъртени километри. Минеш ли 3000 км.

Има 3000 и 3000. Много е относително. Ако разчиташ на километража, ще сменяш нови вериги, ако караш DH.
Износена верига се познава най-лесно по зъб на запазен венец. ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Вто Фев 16, 2010 10:25 pm

Мда, а Щирлиц се познава по стоманения поглед и парашута зад него. Дай по-сериозно, иде реч за това как се разпознава износена верига преди да се се износили и венците :)
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Вто Фев 16, 2010 10:44 pm

Буретата лопат между звената й, и изглеждат вместо: I I , така: ) ( :P
(на мен винаги ми остава запазен/най-малко използван венец) :look:
Аватар
veskoz

Мнениеот MacLeod » Вто Фев 16, 2010 11:07 pm

Между другото, намерих това: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=7858
Струва ми се много полезно. Вярно даваш 50, 60 кинта, но после имаш доживотен инструмент, който ти мери изхабеността на веригата. По този начин си запазваш венците. Сменяш винаги на 0.75 % :beer:
Мерси на rarekin за линка, от там въобще разбрах че съществуват подобни инструменти.
Аватар
MacLeod

Мнениеот did » Вто Фев 16, 2010 11:12 pm

Точно пък това няма нужда да е Park Tool. Има и други подобни на много по-ниска цена.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Фев 16, 2010 11:26 pm

:offtopic:
Да попитам, че не разбрах. Тоест има момент, в който веригата е износена и може да се смени, като нова се сложи на вече карани венци (в моя случай около 6000) и да не прескача?
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот did » Вто Фев 16, 2010 11:28 pm

При теб вече е късно.

Да, има такъв момент.

Има и теми за това, как с едни венци се въртят 2-3 вериги... Потърси!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Фев 16, 2010 11:36 pm

Мирси. Тва за 3-те вериги съм го чувал, но много разправия ми изглежда.

Малко за ръждата. Карам с евтина СРАМ касета и КМС вирига, подлагани са на всевъзможни атмосферни условия, ръжда не са виждали, а дори и да ръждясат не виждам какво толкова може да се случи. След Н-брой карания измивам с вода и пръскам с Ф19 обилно - подобие на Въ Дъ 40, но е много мазно.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот tanya » Сря Фев 17, 2010 9:18 am

Досега никога не ми се е налагало да сменям венците заедно с веригата. Просто сменям веригата навреме и като сложа новата няма никакво прескачане. А за километрите наистина е много относително - зависи си много неща. На едното колело, например, веригата направо се смля за 2 дена на състезанието на Узана. Преди това имаше още доста живот в нея, а след това отиде директно в кофата.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот codename47 » Сря Фев 17, 2010 9:36 am

преди месец смених предните плочи, венците и веригата с нови - зъбците на плочите бяха станали като игли и при по-силен натиск веригата започваше да прескача по тях(оригиналните на Holzfeller - някъде на 6000км може би). Веригата(Shimano но не знам кой модел, някъде за към 40лв) нямах време да я карам много но на 3-4-тото каране в кишата от сол и луга ръждяса...
на другото колело веригата е XTR, не е карано кой знае колко на снега но засега не забелязвам ръжда там.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот evilzet » Сря Фев 17, 2010 10:34 am

По темата за смяна съм забелязал, че американците са големи маниаци. В един шосеен форум като се бях зачел, имаше случаи на 800 -1000 км, с шосейка, да си сменят веригите. Не знам тия мерилки за вериги колко са точни, но чисто нови вериги съм замервал 0.25-0.40 с това на Парк Тул. Знам, че има допуск и нова верига не е 0%. При около 10см разстояние между измерващите щифтове, разликата между 0.25 и 0.75 % е 0.5 мм, а пантичката сигурно има луфт 0.1-0.2.
evilzet

Мнениеот bikerider » Сря Фев 17, 2010 7:30 pm

veskoz написа:Буретата лопат между звената й, и изглеждат вместо: I I , така: ) ( :P
(на мен винаги ми остава запазен/най-малко използван венец) :look:

E да де, ама съществува и разтегляне на самите звена, което няма как да го премериш по тоз метод. От опит съм установил, че когато изникне видим проблем при задните венци, обикновено е късно за смяна на верига и е по-добре да се доизносят венците заедно с веригата.
Аватар
bikerider

Мнениеот botroid » Сря Фев 17, 2010 9:03 pm

azsa-bachinito написа:Да попитам, че не разбрах. Тоест има момент, в който веригата е износена и може да се смени, като нова се сложи на вече карани венци (в моя случай около 6000) и да не прескача?

На 6000 км. каране с една верига, вече нищо не можеш да направиш, защото тя вече фатално е абразирала венците. В този случай караш докато почне да прескача. А ако сложиш нова верига, прескачането ще се появи веднага. Живота на задните венци по мое наблюдение (върху асера и аливио), може да се удължи до около 10000 км. като за целта се сменят две до три вериги, всяка през навъртени около 3000 км.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот bikerider » Сря Фев 17, 2010 9:38 pm

botroid, това с километрите наистина нищо не говори - някои карат по щадящо, други жулят на голяма предавка и разтеглят яко веригата. Разбирам, че при теб така се получава (всъщност доста хора ползват точно тези числа, които даваш), но като универсална мярка не е много коректно. Не че някой ще се засили да хвърли здрава верига де, но може да стане така, че някой друг да се излъже и да закъснее със смяната, ако върти постоянно на 3:7 да речем...
Аватар
bikerider

Назад към Продукти за крос-кънтри