Датчик каданс

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Датчик каданс

Мнениеот dsmt » Чет Юни 24, 2010 11:32 pm

От къде човек може да си намери този датчик/за Сигмаспорт/?По разните електронни магазине го няма :evil:
dsmt

Рейтинг: 1258

Re: Датчик каданс

Мнениеот jivkonik » Пет Юни 25, 2010 12:52 pm

dsmt написа:От къде човек може да си намери този датчик/за Сигмаспорт/?По разните електронни магазине го няма :evil:

Тук http://www.chainreactioncycles.com/Brands.aspx?BrandID=164#46
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот dsmt » Пет Юни 25, 2010 11:18 pm

В БГ :confused: имах предвид
dsmt

Мнениеот Sartor » Съб Юни 26, 2010 9:27 am

viewtopic.php?f=20&t=73121 виж тази обавя от Любо. :deal:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот jivkonik » Пон Юни 28, 2010 9:59 am

dsmt написа:В БГ :confused: имах предвид

Веломания са официален вносител на Сигма Спорт!
А поръчки от онзи тайт се правят организирано във форума поне на всеки 2 седмици... ако ти се дават грешни пари - търси го от тук!
Успех! :D :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот tanya » Пон Юни 28, 2010 12:37 pm

Такъв датчик търсих преди време и не можах да намеря. На Веломания писах няколко пъти и все ми отговаряха, че уж ще получат. Не получиха, естествено :roll2:
Направихме си сами. Ей в тази тема има писано viewtopic.php?f=3&t=27244&hilit=%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA по въпроса.
Не е голяма философия. Трябва ти рит ампула и хубав магнит, аз ползвах такъв за километраж. Най-големия ни проблем се оказа да намерим хубав здрав кабел, който все пак и да не е много дебел. Добре се получи. Вече година си го ползвам и няма никакви проблеми. Ако чаках да си купя от Веломания сигурно още нямаше да имам датчик за каданса.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот dsmt » Вто Юни 29, 2010 2:21 pm

Да,разгледах темата ,явно не е голяма философия....само не разбрах как се свързва кабела към стойката на велокомпютъра?

Освен това,рид контактите са два вида-със затворени и отворени контакти,т.е магнитчето отваря или затваря веригата.В нашият случай какъв е необходим?
dsmt

Мнениеот tanya » Сря Юни 30, 2010 11:30 am

@dsmt, трябва ти рит ампула с отворен контакт.
За свързването на кабела към стойката използвахме букси от едно изгоряло захранване на компютър. Бяха почти точни като размер, май съвсем леко се наложи да ги поразширим. Кабелчето е запоено за буксата, а вече буксата се щраква върху крачето, която е на стойката. Ако искаш мога да снимам как точно изглежда.
Изображение
Аватар
tanya

Мнениеот dsmt » Сря Юни 30, 2010 11:38 am

Да,ако не те затруднява,покажи на снимка как е сврзването. :beer:
dsmt

Мнениеот рс » Сря Юни 30, 2010 1:23 pm

:offtopic:
Малко правопис, съвсем доброжелателно - рид ампула, и не датчик, а по-скоро индикатор, уред, ... датчикът е елемент, който създава и предава информационен сигнал към съответния приемник.
Успех с "направи си сам" идеите!
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот dsmt » Сря Юни 30, 2010 3:40 pm

http://www.tme.eu/html/BG/datczici-s-rid-kontakti-serija-cks-5x/ramka_2203_BG_pelny.html

В нашият случай си мисля,че рид контакта изпълнява ролята на датчик за честотата на въртене на педалите,или........ бъркам нещо ;)

До колкото съм осведомен РК го ползват най-често за датчик или реле .
dsmt

Мнениеот рс » Сря Юни 30, 2010 3:54 pm

Да, така излиза.
Дал си линк към алармаджийска страница да датчици с рид ампули в тях.
По-евтино и добре изглеждащо може да е да се купи само рид ампула, има по магазините за електр елементи. Има и много малки, с висока чувствителност и така може да се ползва по-малък магнит или да е на по-голямо разстояние.
Но не мога да се сетя как да нарека електронното устройство, което получва сигнала от датчика рид ампула, и го обработва за да се види от колоездача... май най-точно е да се каже оборотомер. Може би и електронен. И аз съм забравил българския език
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот dsmt » Сря Юни 30, 2010 4:19 pm

Рид ампулата ми изглежда много крехка,не съм сигурен ,но ми се струва,че ако е вкарана в пластмасов корпус ще е по-надеждно :popcorn:

А относно устройството получаващо сигнала......май велокомпЮТУР се наричаше :)
dsmt

Мнениеот did » Сря Юни 30, 2010 6:32 pm

Рид-ампулите струват по 10-12 стотинки. Могат да се защитят по всякакъв начин, но препоръчвам след запояването покриване с изолация и след това покриване със силикон. Така съм си направил сам цялата част от алармата на апартамента, която е с контактни датчици. Могат да се скрият в дограмата, понеже алуминият и PVC не се влияят от магнитите, пък и там са най-скрити и защитени.

При безжичните километражи нещата не са толкова прости и даже оригинални датчици понякога не работят, защото поради лош късмет се "бият" с тозии за скоростта. Случи ми се с висък клас километраж на Ciclosport. Сега си имам компютърче, което или работи с каданса, или със скоростта, но не и с двете. Не ми пука, понеже и без това вече такива джаджи не искам да ползвам.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот tanya » Чет Юли 01, 2010 10:07 am

Ето обещаната снимка
Изображение
За съжаление не се вижда много добре. По-дебелият кабел, който се вижда навит вляво е този, който идва от рид-ампулата. От него излизат двете по-тънки кабелчета - черно и синьо. Запоени са за въпросните букси и са поставени върху съответните крачета на велокомпютъра ( в ръководството е дадено кои крачета за кой датчик са). Отгоре е поставено термосвиваемо фолио и всъщност буксите не се виждат.
На снимките от старата тема се виждат магнитчето и рид-ампулата. На новите ми курбели магнитчето е по-добре залепено и вече няма нужда и от свински опашки. Просто имахме достъп до подходящо лепило за целта. Рид-ампулата е поставена в корпус от смола и карбон, отново защото, това имаме подръка. Предполагам, че може да се използва и нещо друго, както предлага и did.
Не претендирам за точност на думите. Честно казано за повечето неща си нямам и идея как точно се казват. Просто разказвам и показвам, как с малко усилия, се снабдих с перфектно работещ датчик за каданса. Ако имаше от къде да си го купя, щях да си го купя. Понеже отникъде не намерих такъв, мъжът ми ми направи :love: . Някой друг може също да си направи без проблеми.
Изображение
Аватар
tanya

Мнениеот STAFF » Чет Юли 01, 2010 10:40 am

Сиромах човек - жив дявол! Бах ти мизерията... :eek3:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот tanya » Чет Юли 01, 2010 11:52 am

@ staff, вече казах, че ако имаше откъде да си го купя, нямаше да се занимавам с "Направи си сам". Нямаме излишно свободно време за майсторене ;) Дори не става въпрос за парите. В България тогава нямаше такава джаджа (сега не знам дали има), в чейна също нямаше по това време. Не съм проверявала във всички интернет магазини по Европата. Та въпросът стоеше по този начин - да нямам датчик за каданс, защото няма откъде да си го купя или да имам, ако си направя (пардон, да ми направят :D ) Е, аз предпочетох второто. Сега имам и си го ползвам, и ми е все тая, че е самоделка. За мен е важно, че работи.
Изображение
Аватар
tanya

Назад към Продукти за крос-кънтри