Олекотяване на XC колело

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Олекотяване на XC колело

Мнениеот MacLeod » Пет Юни 11, 2010 8:58 pm

мериш ли теглото на всичко по ви -брейка ? - лостче,броня, жило и т.н. ?

Е не, до сега не съм си играл да меря с кантар и теглилка :) По скоро чета какво пише по спецификациите. За авид ултимейт, която мисля да ми е следващата в-брейк спирачка гледам че теглото е само на самата спирачка.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот hakama » Вто Юни 15, 2010 9:31 am

Предно колело: Общо: 773g - 118лв.

шини: DT Swiss X450 (32) - 426g (мерил съм ги на везната) - 55лв.
спици: DT Competition Black - 155g - 23лв.
главина: Shimano Deore HB-M595 - 192g - 40лв.

Задно колело: Общо: 971g - 141лв.

шини: DT Swiss X450 (32) - 426g (мерил съм ги на везната) - 55лв.
спици: DT Competition Black - 155g - 23лв.
главина: Shimano Deore FH-M595 - 390g - 63лв.

В сравнение със сета на RAM ht1 ил 2 например - с колко по-лек идва, тези главини Formula FCD и CC (на рамовете) не ги открих в офиц. им сайт http://www.formulahubs.com/

Аз съм 55кг, ще карам с v-brake, умерено крос кънтри и градско.(РАМ HT1 или Драг Zx5).
Спиците има ли начин да са под 32?
Ще свалям от гуми,шини, спици, за курбелите мисля че ще излезе солено.
За седалката какво ще кажете? Към какъв тип трябва да се насоча (на захващане например). Гледам че на Рам , са с пластмасова основа, няма метални шини, скоби и т.н. Разбире си търся и комфорт, ергономия :beer:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот naka76 » Съб Юни 19, 2010 8:43 am

Antediluvian написа:

Абе хора защо отричата постояно Ви-бейка? Хората които карат повече от 6 години да не би да са умряли? Или тогава не са карали в Планината?! Тези спирачки ми служиха вярно 6 години и не съм имал проблем с калта и дъжда, а повярвайте тогава се караше много повече от сега и прогнозите за времето не спираха ентузиазма ни. Не отричам че дисковата спирачка е по-доброто решение, но и с Ви-брейка можеш да си направиш готини карания.
Аватар
naka76

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antediluvian » Съб Юни 19, 2010 1:19 pm

naka76 написа:
Antediluvian написа:

Абе хора защо отричата постояно Ви-бейка? Хората които карат повече от 6 години да не би да са умряли? Или тогава не са карали в Планината?! Тези спирачки ми служиха вярно 6 години и не съм имал проблем с калта и дъжда, а повярвайте тогава се караше много повече от сега и прогнозите за времето не спираха ентузиазма ни. Не отричам че дисковата спирачка е по-доброто решение, но и с Ви-брейка можеш да си направиш готини карания.

Може да си направиш не готини, ами ЕПИЧНИ карания :D
Никой не отрича тези спирачки, а повярвай ми аз съм последния човек, който слуша прогнози за времето ;)
Разбира се, прав си, в крайна сметка и аз 10 години търкалям такива спирачки, но когато изпаднеш в малко "по-особени" ситуации /някои хора знаят за какво говоря :D / си променяш мнението :P
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот Sasho_snegorina » Нед Юни 20, 2010 1:19 am

Отдавна не бях преглеждал темата... всъщност смених доста неща по колелото, сега теглото трябва да е под 12кг. скоро ще имам везна и ще го премеря с точност колко е.
Смених:
- нова вилка Marzocchi Marathon Race, 80mm ход, тегло 1500 гр. Свалих около 800 гр.
- гуми (семислик) предната е 520гр. сгъваема, задната 620гр. с жици, такива намерих на старо. Свалих около 850гр.
- курбели Shimano Deore, Hollowtech II. Свалих около 250 гр.
- предна и задна капли, втора ръка, главини Shimano XT. Свалих около 900гр.
- върнах си предния V-brake.
- SPD педали Shimano. Свалих около 100 гр.
Предстоят:
- смяна на седалка
- смяна на чашките с редуциращи 1.5 - 1 1/8, че сега съм с преходници и те тежат допълнително.
- евентуално кормило, сегашното е 580мм и 260 гр.
- евентуално лапа, сегашната е 120мм и 230 гр. искам същата дължина, че иначе при катерене ще си бия колената в кормилото.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот Antediluvian » Нед Юни 20, 2010 1:28 am

По темата:
свалих 520гр със смяна на вилка - Manitou Skareb Elite 2005 - 1425гр.

за съжаление все още общото тегло е доста

Sasho_snegorina написа: - евентуално кормило, сегашното е 580мм и 260 гр.
- евентуално лапа, сегашната е 120мм и 230 гр. искам същата дължина, че иначе при катерене ще си бия колената в кормилото.

Звучат тежки. Общо тегло от 490гр.
Аз съм с някакво обикновенно кормило.. май е зуум 640мм, и лапа SCOTT 70мм и са 380гр. Изненадващо малко ?
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот hakama » Сря Юни 23, 2010 7:43 pm

Дали има смисъл да си взема направо едностенни шини (57кг съм и няма да се юркам много в планината), колко по-леки са от двустенните?
С 1.9-2.0 балон каква ширина на шините е препоръчителна?
За вибрейк ще са.
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот bio » Сря Юни 23, 2010 8:01 pm

аз днес изчислих, че обема на вътрешната гума е приблизително 8 литра, въздуха има тегло 1.2 г/л при нормално налягане. карам на 4 атмосфери това прави 6 г/л, а при 2 атмосфери 3.6 г/л. значи спаднах гумите до 2 бара и спестих 8х2,4=19.2 г/на гума х 2 = 38.4 г общо ... направо литнах !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот argon » Чет Юни 24, 2010 12:03 am

bio написа:аз днес изчислих, че обема на вътрешната гума е приблизително 8 литра, въздуха има тегло 1.2 г/л при нормално налягане. карам на 4 атмосфери това прави 6 г/л, а при 2 атмосфери 3.6 г/л. значи спаднах гумите до 2 бара и спестих 8х2,4=19.2 г/на гума х 2 = 38.4 г общо ... направо литнах !!!
:rofl: :rofl: :rofl: НАптраво нме разби :)От сега нататък Гумите на 2 атмосфери!!! И ще карам без седалка и колче, само с еда спирачка, с не повече от 12 спици на капла, с отрязани на половина винтили, с кормило 37 санта, без грипове, и ще разпробия тук-таме рамката и курбелите-барем олекнат тяхната мама :)
hakama :) Тези шини са нискотехнологични и не очаквай да са по 200 грама, щом са едностенни. Щом искаш леки шини, вземи си едни МАвик 717-395гр. Не се чуди как да осакатиш едно колело само и само да стане по-леко.
P.S.И само да спомена, че има велосипеди под 8 кила, и шосейки под 4 :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот ХристоС. » Съб Юли 17, 2010 1:20 am

hakama написа:Спиците има ли начин да са под 32?
Ще свалям от гуми,шини, спици, за курбелите мисля че ще излезе солено.
За седалката какво ще кажете? Към какъв тип трябва да се насоча (на захващане например). Гледам че на Рам , са с пластмасова основа, няма метални шини, скоби и т.н. Разбире си търся и комфорт, ергономия :beer:

Да, разбира се - Tune, DT Swiss и Extralite имат със сигурност такива главини (вероятно и други, но едва ли ще са толкова леки), предлагат се и шини за 28 спици. Цената ще те спре да се сдобиеш с такива - доколкото виждам, опитваш се да намалиш теглото, но все пак с оглед на бюджета. От спици - можеш да вземеш Sapim CX Ray или един от Aero моделите на DT и да ползваш алуминиеви нипли. Гуми - go tubless, ще спестиш допълнително тегло. Седалка - SDG Bel Air ST предлага един от най-добрите баланси тегло / комфорт и цена, става дума за I-Beam модела (няма защо да те притеснява, че не е метална основата на седалката, захватът е много стабилен). Ако вземеш и карбоново колче, което не е особено скъпо - със сигурност ще усетиш разлика :)

P.S: Шосейки под 4 кг. не съм срещал, но XC велосипед с мека рамка наистина може да се докара под 8 кг., макар и инвестицията да е космическа.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот MacLeod » Съб Юли 17, 2010 4:01 pm

Нещо левият курбел ( truvativ isoflow ) ми се разви, затегнах си го обратно, но съм 99% сигурен че пак ще се развие най - късно до началото на зимата. Което означава че ще го сменям. Действам на принципа чупи - купи :D
Набелязал съм шимано хтр. Доста здрав и лек ми изглежда ( за разлика от парите, които са тежки, но до зимата все ще ги изкопам ).
Обаче не мога да установя с колко шимано хтр е по лек от сегашния ми труватив изофлоу. На сайта на шимано пише: 770 грама с BB( bottom bracket ), а за мойто намерих това: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=42004 Тоест 840 грама с 3 предни плочи. Само че не пише влиза ли BB или не. Пише само
BB not supplied
, но това не означава че не влиза в теглото според мен. Никъде не можах да намеря инфо по този въпрос :dontknow: Някой ако има идея е добре дошъл да постне един отговор. :beer:
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот TeDo_BaPHa » Съб Юли 17, 2010 7:39 pm

Това е тегло без средно :). Добави още 327 грама за средно(powerspline) (ако не е с алуминиеви чашки :))
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри