Какви педали?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какви педали?

Мнениеот icebobo » Нед Юни 20, 2010 7:30 pm

Здравейте
Очаквам тази седмица да ми пристигне велосипеда,но стандартно той е обурудван с педали Shiamno PD505,и понеже съм нов в колоезденето и не съм изградил още правилна стойка и правилна позиция за каране защото все карам чужди велосипеди ,съответно мисля че е неразумно глупава постъпка да си закопчея краката още в самото начало.Най много да си докарам бързо някоя контузия.За това се обръщам към вас какви други педали бихте ми препоръчали без да се копчеят,търси се по възможност лекота и здравина.Ако може и линкове да прикачите ще съм ви благодарен!
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Re: Какви педали?

Мнениеот k0k0 » Нед Юни 20, 2010 8:23 pm

Бих те посъветвал да разгледаш от този тип http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... 5340e4c6cd . 3ма мои приятели са с такива и са много доволни от захващането, но да те предупредя, че ако изтървеш педала пинчетата могат да ти направят доста "приятни" рани.
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот NikolaZ » Нед Юни 20, 2010 8:40 pm

Може би е хубаво да прочетеш и статията в сайта за педалите с парчета.
Sweeter far than life I found that love was
Аватар
NikolaZ

Рейтинг: 1225

Мнениеот icebobo » Нед Юни 20, 2010 8:46 pm

NikolaZ написа:Може би е хубаво да прочетеш и статията в сайта за педалите с парчета.

Тоест?Къде е тази статия?
icebobo

Мнениеот _SoRa_ » Нед Юни 20, 2010 8:51 pm

_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот papi007 » Нед Юни 20, 2010 10:02 pm

SPD-тата според мен по-скоро ще ти помогнат за изграждане на правилната стойка. А тъй като карам със същите 505-ци, мога да ти дам съвет да отпуснеш пружините до степен, в която само е нужно да си мръднеш кракът настрани, за да се откопчаеш. Така дори и по рефлекс да си дръпнеш кракът , няма да се пребиеш, защото не си свикнал на "закопчаването".

Ако си фен предимно на катеренията - SPD-тата ще са ти от голяма полза. На всеки примерно 100 км, ще ги натягаш по малко , докато стигнеш до момента, в който не се откопчаваш достатъчно лесно/трудно. На спусканията ще си внимателен докато усетиш стойки ,работи и т.н. . И като съвет - парчетата максимално назад :look: . Има тема в MTB-то за нагласяне на парчетата за автомати. Аз по нея си нагласявах моите , и се справих прилично. Вече със каране ще си ги донагласиш като за себе си.

Ако си фен на спусканията - по добре тогава си вземи едни платформи, защото имаш свободата да си въртиш кракът върху педала както ти е удобно, а не само в дадените 15 градуса (ако не ме лъже паметта), до които те ограничава SPD-то. Посочените VP-та са много добри, особенно за цената си. Много добро сцепление, но оставят ужасни рани ако ги изпуснеш. А и пинчетата им поне при мен изпадат. А без пинчета са ужасни при мокра подметка. Имал съм много лоши хлъзвания и падания :boggled:

Също така ако нямаш пари за обувки (от 80 до 300 лева) и парчета (25 лева), може би VP-тата са и по-добрата финансова алтернатива. Но за крос кънтри бих те посъветвал да се спреш на първите два абзаца, защото и аз доста време не бях закопчан, но определено си има предимства. А като свикнеш, определено ще ти помагат, особенно в технични отсечки нагоре (:

Ако мога да ти помогна с нещо друго - ще се радвам

Best wishes, papi007 :wavey:

p.s. то може тия неща да ги пише в статията, но ме понамързява да я чета :V:
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Мнениеот atanasuzunov » Пет Юли 02, 2010 10:46 am

Ако си решил да си взимаш платформени педали, бих ти препоръчал E-PG60 на EXUSTAR http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=312, най-голямото им предимство е че са с капсуловани лагери и 'педалирането' е много леко и приятно. Не вярвах, но като смених предишните платформени с тези, наистина усещането при въртене стана мн по-добро. Недостатък е че пинчетата на резба са само от едната страна, от другата са обикновени и по малки, издадени от самия педал, но като се има предвид останалите предимства, с това се свиква лесно.
Take the best, fuck the rest!
Аватар
atanasuzunov

Рейтинг: 1200

Мнениеот didiken » Нед Юли 04, 2010 9:23 pm

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=3177

С тези съм, доволен съм засега.
Аватар
didiken

Рейтинг: 1292

Мнениеот naka76 » Пон Юли 05, 2010 6:18 am

papi007 написа: ".

И като съвет - парчетата максимално назад :look: .

:

При мен са максимално напред. :wavey: :dontknow: :beer:
Аватар
naka76

Мнениеот icebobo » Пон Юли 05, 2010 10:03 am

Като стана въпрос за мястото на парчетата,сега съм ги нагласил точно под възглавничките преди пръстите,но като въртя ми умаляват ходилата и изтръпват,като се разкопчея забелязвам че инстиктивно си премествам обувките напред и оста на педала остава под свода.Така си почиват ходилата.И друго което забелязах е че ме заболя кръста долу до опашката,придполагам че или ми е нещо неправилна стойката за педалиране или при спускането вятъра ми е дръпнал потта от гърба и от там проблема със кръста.
icebobo

Мнениеот _SoRa_ » Пон Юли 05, 2010 4:27 pm

Относно парчетата- нагласи ги, така както ти подсказва твоя крак. Щом като ти е удобно парчето да е по- напред нагласи го така и покарай за да видиш как ще е.
А за болката в кръста може и да е от позицията на седалката.
_SoRa_

Мнениеот icebobo » Пон Юли 05, 2010 4:55 pm

_SoRa_ написа:Относно парчетата- нагласи ги, така както ти подсказва твоя крак. Щом като ти е удобно парчето да е по- напред нагласи го така и покарай за да видиш как ще е.
А за болката в кръста може и да е от позицията на седалката.

В смъсъл да местя седалката напред или назад ,или да променям ъгъла на монтаж?
icebobo

Мнениеот _SoRa_ » Пон Юли 05, 2010 5:06 pm

Опитай и с двете.
Поне при мен това помогна /най-вече ъгъла на седалката/.
_SoRa_

Мнениеот v.zarev » Пон Юли 05, 2010 5:18 pm

Седалката трябва да е водоравно разположена, не под ъгли.
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот _SoRa_ » Пон Юли 05, 2010 5:30 pm

v.zarev написа:Седалката трябва да е водоравно разположена, не под ъгли.

И кой го казва?
На мен във водоравно положение не ми е удобно.
_SoRa_

Мнениеот naka76 » Пон Юли 05, 2010 5:32 pm

v.zarev написа:Седалката трябва да е водоравно разположена, не под ъгли.

Според мен трябва да е разположена удобно и да не се гледат другите глупости, а дали ще е водоравна или наклонена надолу или нагоре това е без значение.
Аватар
naka76

Мнениеот v.zarev » Пон Юли 05, 2010 5:57 pm

Аз го казвам :eek3:

Когато геомтериите на колелото са съобразени с тези на велосипедиста правилното положение е водоравното. Ъгъла компенсира нещо от някъде.
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот icebobo » Пон Юли 05, 2010 6:55 pm

v.zarev написа:Аз го казвам :eek3:

Когато геомтериите на колелото са съобразени с тези на велосипедиста правилното положение е водоравното. Ъгъла компенсира нещо от някъде.

И кво прайм в такъв случай?
icebobo

Мнениеот v.zarev » Пон Юли 05, 2010 7:09 pm

Търси възможните причини в размер на рамката, дължина на курбелите, позиция на седалката напред-назад, дължина на лапата, височина на кормилото. Разбира се и големината и формата на седалката.
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот icebobo » Пон Юли 05, 2010 8:02 pm

v.zarev написа:Търси възможните причини в размер на рамката, дължина на курбелите, позиция на седалката напред-назад, дължина на лапата, височина на кормилото. Разбира се и големината и формата на седалката.

Размера на рамката си е правилен,разлико от по 5 ммв дължината на курбелите надали ще оправи работата,седалката я местих напред и назад,но навсякъде иска да е наклонена предницата,виж за дължината на лапата и за височината на кормилото ,се опитах да попрочета из форума но все дават някакви линкове към англииски сайтове дето смятат дължината на лапата ама аз не можах да си орентирам изобщо там.Тез размери от кое на дланта до кое на рамото ги мерят-не го разбрах. :crazy:
icebobo

Мнениеот v.zarev » Пон Юли 05, 2010 8:23 pm

Височината на която идва кормилото се отразява на стойката на каране - ако е по-високо - караш по-изправен и товариш кръста по-малко, но пък това си има минуси при каране в планината - визирам крос кънтри.

По-скоро дължината на лапата (ако рамката е точна) може да е проблем - ако е много дълга се стремиш да компенсираш и все се изнасяш напред по седалката. Таблиците са примерни и може по "данни" да си в една категория, а всъщност да ти подхожда и да ти е по-удобна друга. Решението може би е по-къса лапа.

Казваш, че седалката ти е удобна като е наклонена напред? Това може да е и от неподходяща за теб седалка - с неподходяща форма, дължина и т.н.
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот marsa » Пон Юли 05, 2010 9:41 pm

Аз пък знам, че ако изобщо трябва да се гони някакъв принцип при ъгъла на седалката, той не е да е водоравна, а равнината и да сочи към кормилото и да пресича оста му, при крос кънтри това обикновено означава леко надолу. Разбира се че всеки настройва байка си по собствена угода, а принципите са само за начално упътване, след което опита показва правилното. Колкото до стойката, аз примерно винаги съм предпочитал по- малки рамки, не само заради дължината, а и заради височината на кормилото. Това дава по- агресивна стойка, която аз предпочитам.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Анелия » Вто Юли 06, 2010 8:10 am

icebobo написа: И друго което забелязах е че ме заболя кръста долу до опашката,придполагам че или ми е нещо неправилна стойката за педалиране или при спускането вятъра ми е дръпнал потта от гърба и от там проблема със кръста.

Може да не ти е удобна стойката, а може и да си се подложил на натоварване, за което не си бил много подготвен. Аз имам болки в кръста през пролетта ако зимата не съм карала достатъчно. Освен каране на колело, може да ти помогнат упражнения като преден планк и гръбни екстензии за заздравяване на кръстта.
Аватар
Анелия

Мнениеот icebobo » Вто Юли 06, 2010 12:08 pm

Анелия написа:
icebobo написа: И друго което забелязах е че ме заболя кръста долу до опашката,придполагам че или ми е нещо неправилна стойката за педалиране или при спускането вятъра ми е дръпнал потта от гърба и от там проблема със кръста.

Може да не ти е удобна стойката, а може и да си се подложил на натоварване, за което не си бил много подготвен. Аз имам болки в кръста през пролетта ако зимата не съм карала достатъчно. Освен каране на колело, може да ти помогнат упражнения като преден планк и гръбни екстензии за заздравяване на кръстта.

Той кръста ми е як ,правя с по 150кг мъртва тяга,тез екстензии са детска играчка.Може би и от там по скоро ми е прецакан кръста,не несвикнал.
icebobo

Мнениеот k0k0 » Вто Юли 06, 2010 3:22 pm

Аз при много вдигната също получавах голямо натоварване на кръста! Виж да не сия вдигнал прекалено ?
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот icebobo » Съб Юли 17, 2010 7:40 am

Момчета с тези парчета голямо нагласяне бе........Сега последно съм дръпнал парчетата максимално назад и ща пробвам постепенно да ги местя напред.Назад са по добре нещата,карам повече време преди да ми се претоварят долу ходилата.Забелязвам че когато не съм закопчан от време на време променям позицията на крака върху педала неволно и така ходилото явно си почива,......докато си закопчан няма майко .....крака и при спускане и при качване са в едно положение.И пак се замислям дали да не си купя едни платформи,в момента не смея да тръгна закопчан на по дълъг маршрут за да не ми се преуморят ходилата ,то има закопчани едни пластмаови платформи от едната страна на педала но са малки на размер и е малко неудобно да се кара с малки платформи.
icebobo

Мнениеот hikervelo » Сря Юли 21, 2010 2:30 pm

И аз съм за EXUSTAR E-PG60 като atanasuzunov. Много добро съотношение цена-качество.
hikervelo

Рейтинг: 1140

Мнениеот Боян Бановски » Чет Юли 22, 2010 10:03 pm

icebobo написа:Момчета с тези парчета голямо нагласяне бе........Сега последно съм дръпнал парчетата максимално назад и ща пробвам постепенно да ги местя напред.Назад са по добре нещата,карам повече време преди да ми се претоварят долу ходилата.Забелязвам че когато не съм закопчан от време на време променям позицията на крака върху педала неволно и така ходилото явно си почива,......докато си закопчан няма майко .....крака и при спускане и при качване са в едно положение.И пак се замислям дали да не си купя едни платформи,в момента не смея да тръгна закопчан на по дълъг маршрут за да не ми се преуморят ходилата ,то има закопчани едни пластмаови платформи от едната страна на педала но са малки на размер и е малко неудобно да се кара с малки платформи.

Аз карам с автомати Look Quartz. В книжката-упътване за монтажа на парчетата пише следното: Намираш (напипваш отстрани) ставата между ходилото и пръстите, стъпваш на пръсти и местиш ходилото нагоре-надолу. Обуваш обувките и отбелязваш къде се намира.Парчетата монтираш така, че оста на педала да се намира точно под ставата. За ъгъла, заставаш прав и отбелязваш под какъв ъгъл са ти ходилата. Парчетата завърташ така, че като се закопееш, ъгъла между ходилата да се запази същия както когато си бил прав. Ако ти се наложат донастройки, те би трябвло да са в малки граници. Един съвет-ако имаш настройка на пружинките, охлаби ги докато уцелиш точното положение на парчетата. Успех!
Аватар
Боян Бановски

Назад към Продукти за крос-кънтри