Промяна на колело към повече XC стил!

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Промяна на колело към повече XC стил!

Мнениеот dob111 » Пон Авг 16, 2010 10:14 am

Здравейте!
Ето моето колело.

http://picasaweb.google.bg/dobri111/GeniusBike#

Искам да го трансформирам в една степен по катерачно и по асфалтно колело, повече XC!! Харесва ми да карам предимно нагоре по междуселски алфалтови и по рядко по черни пътища. Като спускам го давам по леко- почивам си.
Дайте идеи какво трябва да се промени!
Вилката я усещам висока, бих искал по къса и лека! Дали с вилка 100мм, примерно SID, ще се промени усещането за колелото?
Също така ме интересува системата с два венеца при курбелите, не използвам най-малкия!
Висок съм 165см, тежа 60кг, карам предимно изправен, рядко сядам на седалката.
Предварително благодаря за мненията и препоръките!
Последна промяна dob111 на Пон Авг 16, 2010 10:50 am, променена общо 2 пъти
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Re: Промяна на колело към повече XC стил!

Мнениеот despite » Пон Авг 16, 2010 10:42 am

Вилката е най-важна - ще ти промени геометрията изцяло. По-тънки и леки XC гуми. Лапа без издигане за да ти дойде седалката над кормилото. Всички спейсъри над лапата. Малката плоча е лека и няма да спестиш много от теглото. Може да сложиш и 2 в-брейка или поне 1 вместо задната дискова спирачка.

Сила се прави от седло, защото въртиш само с мускули, без да използваш теглото си.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот dob111 » Пон Авг 16, 2010 10:46 am

На тази моята вилка FOX f120 RL REMOTE дали наистина може да се променя хода, и ако това е така, дали и самата височина на вилката може да се намали?
Аватар
dob111

Мнениеот si-fi*LISKO » Пон Авг 16, 2010 10:52 am

Здравей. Колелото си е хубаво и така. Могат да се направят доста промени, но те са на висока цена и със спорен резултат (за един биха били много положителни, за друг не). За вилката не знам, ако ти идва тежка - сменяй с по- лека. Но ако проблема е повече във височината на кормилото, пробвай първо да обърнеш лапата и да сложиш всички спейсъри (без тези част от чашките) отгоре. Това ще смъкне кормилото доста (май над 5см) и ако ти хареса така, ще остане да отрежеш стержена три сантиметра и да махнеш спейсърите ( ;) и печелиш някой грам).
За катерене ще ти дойдат доста добре едни клипсови педали, като инвестицията (заедно с обувките) не е толкова голяма. (и пак печелиш тегло)
За курбел с две плочи има много предложения - Рейс Фейс, Контролтек, а скоро и новия XTR на Шимано. Ама точно човек дето иска да катери, да си махне малката плоча :dontknow: . (иначе теглото пак намалява). Ако имаш финансовата възможност, може да смениш курбелите с ХТ или XTR с три плочи. (около 100гр по-леки, според точния модел).
Седалката също ИЗГЛЕЖДА, като даваща възможност да се смъкне някой грам! Ама може само на мен така да ми изглежда - поинтересувай се колко тежи и с каква може да я смениш.
Гумите - по-тънки, особено задната може да се смени с полуслик, но само ако ще катериш по асфалт, за черно идеята не е добра!
Последно, щом си 60кг, спокойно може да смениш каплите с нещо такова
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот despite » Пон Авг 16, 2010 10:55 am

dob111 написа:На тази моята вилка FOX f120 RL REMOTE дали наистина може да се променя хода, и ако това е така, дали и самата височина на вилката може да се намали?

Ако е с U-Turn може да си промениш ходя и тя вилката си "кляка" като го намаляш. Тази обаче май е без U-Turn. Иначе е доста висок клас и е лека. Не е задължително да я сменяш. Ако си доволен от работата й по-добре не рискувай да я сменяш с друга, която не си пробвал.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот dob111 » Пон Авг 16, 2010 10:59 am

Нямам финансовата възможност да си купувам още скъпотийки, по скоро бих сменил части от тези които са сега на колелото, за други части, с евентуално някакво доплащане! Иначе спейсърите са преместени отгоре. Лапата не е обърната. Какво мислите за вилка SID, дали ще е по-добра(за моето каране) от настоящия ми FOX? :)
Аватар
dob111

Мнениеот Evgenibgr » Пон Авг 16, 2010 11:15 am

Здравей.
Моето колело е същото. Седалката тежи 240гр. За да се промени усещането ти в колелото основно е да смениш гумите. Аз сложих Schwalbe Racing Ralf и колелото започна да се движи с доста по-малко усилие. Смених и седалката с макар и по-тежка http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=32061, но по-удобна. И наистина обърни лапата надолу. След всички промени сега тежи 11,4 кг. Което е доста добре за тъкъв байк.
Аватар
Evgenibgr

Рейтинг: 1258

Мнениеот ХристоС. » Пон Авг 16, 2010 12:44 pm

SID e чудесна вилка, но не виждам повод да сменяш твоята на този етап, още повече че SID е немалко скъпа. Никъде не си писал с какъв размер рамка караш, за да ти препоръчаме как да оптимизираш максимално геометрията на колелото. Дали са ти няколко идея за лапата... обаче и не е съвсем ясно ти какво си представяш под XC - това си е каране по пресечен терен и горски пътеки, а си писал, че рядко се движиш по такива (лично аз мога да карам и по черни пътища със сликове, просто скоростта надолу е по-ниска). Ако искаш просто по-кораво колело за асфалт - сложи сликове (1.2" - 1.25"). С какви главини си в момента? Би могъл да спечелиш много лекота на въртене от хубави главини. Ротационното тегло е от първостепенна важност за лекотата на движение - потърси и по-леки шини, най-добре цял лек wheelset (шини, спици и главини); за спици ти препоръчвам aero олекотени модели (това - когато можеш да си го позволиш). Други съществени важни оптимизации, които можеш да направиш - да сложиш 48Т голяма плоча на курбелите. Сиетема с 2 плочи е приложима само за XC състезания или само за шосе - в единия случай венците са ти твърде малки за въртене по асфалт, в другия - прекалено големи. Подмени педалите си с олекотени педали с клипсове (ще трябва да си вземеш и обувки) - от това колко можеш да спечели просто е излишно да ти казвам... Вилката е последното, което те вълнува, ако караш предимно по асфалт, стига да е някое пълно „менте“. В общи линии, със сравнително малка инвестиция можеш да смениш голямата плоча, педалите и да си купиш обувки, евентуално да сложиш идеалната лапа, предвид големината на рамката ти (ако има нужда) - така разпределям приоритетите ти, помисли си...
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот dob111 » Пон Авг 16, 2010 1:03 pm

Ето няколко размера на рамката.
Разстояние от средното движение да края на седалковата тръба 40см
Разстояние от центъра на седалковата тръба до центъра на кормилната тръба (по хоризонтала) 54см
И да, бих искал зъбчатките на курбелите да са с повече зъби т.нар. трекинг стандарт.
Карам предимно по междуселски асфалтови пътища и понякога черен и чакълест път.
Аватар
dob111

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 16, 2010 1:22 pm

Това колело е отлично, както и теглото му. Удобно ли ти е, като караш, какво точно усещаш, че желаеш промяна?
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот dob111 » Пон Авг 16, 2010 1:39 pm

Усещам вилката малко висока и дълга, искам да олекне предницата малко, с вилка 100 или 80мм! Отивам да карам сега по жегата в района на Малкия искър. Като в картина на Ван Гог е там!
Аватар
dob111

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 16, 2010 7:57 pm

До колкото разбрах искаш да си по-ефективен при катерене => стойката ти трябва да е по-легнала => кормилото да е по-долу от седалката (с колко трябва да откриеш сам за себе си). Вариянтите:
- право кормило;
- лапа, която е максимално ниско сложена;
- намаляване хода на вилката (трябва да провериш дали е възможно) - вилката ти е хубава и не мисля, че е разумно да я сменяш - има ли заключване?;
- гумите са също основен фактор - избери леки и лесно търкалящи се гуми, но имай предвид, че спускането ще стане по-трудно с тях.

Колелото ти е с компоненти висок клас - всеки намален следващ грам ще ти излезе много скъпо ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот dob111 » Пон Авг 16, 2010 8:08 pm

Благодаря, за мнението(мненията)! Карам предимно изправен на педалите, рядко сядам на седалката, и вече усещам как колената заминават! С хубава седалка може и да е друго. В диска, който е упътване за Фокс-а, пише(доколкото разбрах), че може да се променя хода на вилката, но дали като се промени хода ще се промени и дължината на самата вилка? И къде би могло да стане това променяне на този Фокс? Иначе да, малко по дълга лапа, около 2см.
Аватар
dob111

Мнениеот dob111 » Вто Авг 17, 2010 11:14 am

А можете ли да ми кажете дали геометрията на рамката е добра за стила на каране, които ми харесва?
Аватар
dob111

Мнениеот Bolverk » Вто Авг 17, 2010 7:27 pm

Геометрията е добра за ХС.

Направи 3 днебни промени и ще усетиш огромна разлика.
1. Вземи си право кормило. Промяната в кормилото е третото след смяна на рамката и смяна на гумите, който най-силно се отрасяват върху начина на каране.
2. Всеми си по-гладки гуми. Нямам в предвид сликове а просто някой от така наречените "бързи" гуми.
3. Смени си лапата. По-дългата лапа дава по-легнала поза, но внимавай ако прекалиш може да има последствия за кръста.

Не напоследно място ако седалката не ти е удобна сменяй специално при катерене доста ще ти помогне да си седнал на седалката отколкото да се опитваш чрез агресивно каране да преодоляваш височините. Все пак имам в предвид, че всеки човек има свой стил и няма да те уча как да караш просто те съветвам да пробваш и по друг начин.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Falcor » Сря Авг 18, 2010 12:25 pm

Пич, когато прочетох че си взел това колело искрено ти завидях. Според мен перфектно колело за XC. Обаче ти го кара първо до вас и реши, че не е за теб, после щеше да го продаваш защото искаше по агресивно каране, сега измисли да го правиш повече XC стил. Имам чувството че не го караш а го гледаш и си мислиш глупости. В крайна сметка моя съвет е да го караш активно поне до края на сезона за да разбереш какъв стил ще караш и какво не ти харесва в него. Всъщност пак ще кажа че аз нищо не бих сменил.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот dob111 » Сря Авг 18, 2010 3:38 pm

Карам го яко по едни асфалтови междуселски пътища, които са силно нагоре-надолу! Колелото се движи с дъха и сърцето(казано без метафора) на човека отгоре му и затова си мисля, че е добре да ти пасва колкото може повече!
Аватар
dob111

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 18, 2010 5:37 pm

и 'що караш прав, като хора са ти сложили колче и седалка?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dob111 » Сря Авг 18, 2010 7:47 pm

Вие ли си сте шефът! :)
Карам прав, защото може би седалката на старото ми колело беше тотално осакатяваща. Пък и изправен е по агресивно. :)
Аватар
dob111

Мнениеот ico 1 » Сря Авг 18, 2010 7:53 pm

@ dob111, както и Falcor отбеляза, твоето колело е перфектно за XC и в този си вид. Всичко друго е въпрос на лични предпочитания - лапа, кормило, седалка, венци, наклон и т.н.

П.П. Защо не си купиш една шосейка и да си я караш с кеф по асфалт? Кеф ти големи венци отпред, кеф ти малки отзад. :D :beer:
Аз навремето карах шосейно и все ме гони една носталгия. :D
Аватар
ico 1

Мнениеот dob111 » Сря Авг 18, 2010 8:03 pm

Ами не знам за шосейка, но да, отключвам вилката само когато е нанадолно, е става въпрос за асвалт! :)
Аватар
dob111

Мнениеот did » Сря Авг 18, 2010 9:32 pm

Карането по асфалт НЕ е XC! XC включва катерене и спускане на стръмни каменисти и всякакви други планински терени.

Като искаш шосейка, купи си шосейка и не осакатявай хубавото колело.

Колкото до карането прав - явно си още млад и неграмотен, но скоро ще ти заминат коленете и ще се принудиш да четеш. Виждам, че не знаеш още даже азбуката, та ще трябва да почнеш от А и Б...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dob111 » Чет Авг 19, 2010 9:12 am

На 34 съм! Нека неграмотните се учат! Нека запазваме добър тон!
Аватар
dob111

Мнениеот mover » Чет Авг 19, 2010 3:42 pm

Приятелю Добри,
бих добавил - "съотборнико", защото (все още) караме една и съща марка,

От месец и половина чета терзанията ти с това прекрасно колело и не те разбирам. Но не само аз, а и всички, дето се кахърят заедно с теб - и те не те разбират.

Познавам Bolverk, Falcon и did като много доброжелателни колеги, които са ми помагали. Те се опитват да ти помогнат и на теб, ако са твърде директни, помисли защо е така.

Вече няколко пъти обсъждаме проблемите ти с колегите Светулки и вече на всички ни е ясно, че ти не знееш какво искаш от машинката. Ще се отърваваш ли от това колело или ще го натоварваш с още по-скъпи части? Защо?
viewtopic.php?f=16&t=74313&p=649092#p649092
Вземи своето окончателно решение и дръж на него.

Тъй като искам да ти помогна, ще използвам себе си като пример (извинявам се).
Когато преди Коледа се сдобих с моя Genius, усетих че той не е за мен и аз не съм за него (тогава). Той беше много по-добрият. На мен ми трябваха над 1500км, за да го догоня - имам в предвид технически да се напасна към него. Все още смятам, че не съм му изпълнил капацитета. Нещата при мен потръгнаха, когато започнах да карам с други колеги.
Според мен и ти имаш подобен проблем. Нужно ти е време, километри, подходящи трасета и ПРИЯТЕЛИ.
Това последното е най-важно! Намери хора с подобни интереси и карай. Това ще ти помогне много повече отколкото да събираш мнения във форума.
А ако мтб не е за теб, има стил "шосейно". И там има много запалени карачи. Просто са на друг адрес.

Не забравяй, карай с ПРИЯТЕЛИ!
:) Поздрав!
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот kapitanblood » Чет Авг 19, 2010 7:46 pm

Колега,dob111,предлагам ти,следния вариант(ако си от София де):Някой ден да се видим(когато можеш),да направим,един маршрут,ще има от всичко по малко,след това можем да обсъдим,какво ти харесва/не ти харесва,в това прекрасно колело...и така...
Аз,също като теб,бях объркан в началото,но с времето,каране и добри хора около мен,вече,знам какво искам.....
Предлагам ти този вариант,защото ще е най-лесние,евтин и приятен... :D
Ако,не ти хареса,винаги можеш да си смениш (готиния байк) със шосейка...(не мисля,че ще се стигне до там... :D )
Телефона и името ми е в подписа,звънкай когато искаш.
Успех и не разваляй,красотата,която имаш. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот dob111 » Чет Авг 19, 2010 8:43 pm

Благодаря за мненията! Да, човек търси себе си и се учи! Нищо толкова лошо и хощунствено.
Покарах днес, имаше доста междуселски път, който е нагоре-надолу, имаше и нагоре земен път и надолу земен път(надолу колето върви много яко, разбираш, че вилката и спирачките и всичко наистина си струва парите, въобще не може да се сравнява с твърдата вилка и кантарните спирачки), имаше мухички около дъбовите гори, ужасни са, имаше и магистрала.
Поздрави на форума!
Аватар
dob111

Назад към Продукти за крос-кънтри