Обувки и тяхната номерация.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Обувки и тяхната номерация.

Мнениеот F1-MAN » Сря Авг 18, 2010 10:19 am

Здравейте, за последните 5 дни :eyebrow: успях да довърша двата чифта обувки за SPD педали, които ми бяха останали и съответно сега ми трябват нови, евентуално два чифта. Проблемът е, че в София 48ми номер трудно се намира, засега съм проверил БАС и Веломания, до Байкцентъра не съм ходил, но Specialized повече няма да си купя, Скот може би също. А пък и не ми се обикаля всеки магазин в града, поради това мисля да поръчам от chainreaction. Засега съм харесал Lake MX165 като основни обувки и Shimano MT42 за бекъп. Там номерацията също е ограничена, така че няма много варианти.

Основният ми въпрос е дали имате идея, дали номерацията на тези обувки съответства на тази на 661(Tiburon), Specialized(Taho), Solomon(маратонки разни), Nike(също маратонки)? Това са марките(и моделите), които съм носил през последните 4-5 години, всичките са били номер 48 и са ми ставали перфектно. Хамстерът вчера ми даде да пробвам шпайкове на 661, номер 47, бяха ми леко тесни, така че и от този модел явно 48 е моят номер.

И все пак, ако знаете някъде в София да предлагат хубави, големи обувки би ми било полезно.
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Re: Обувки и тяхната номерация.

Мнениеот naka76 » Сря Авг 18, 2010 5:45 pm

Не искам да те разочаровам, но ползвам Екзустар два модела единият е 44 номер, а другият модел е 45. Така че май има и значение и модела.
Аватар
naka76

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Авг 18, 2010 5:58 pm

F1-MAN написа: Хамстерът вчера ми даде да пробвам шпайкове на 661, номер 47, бяха ми леко тесни, така че и от този модел явно 48 е моят номер.

Всички МТБ обувки, които съм пробвал са ми били леко тесни по време на първите няколко карания; изключение са гореспоменатите 661 - при тях 46-ти номер не можех да обуя изобщо.
Лошото, е че големите номера тук са кът; евентуално може да се наложи да рискуваш с поръчка?
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот F1-MAN » Сря Авг 18, 2010 6:26 pm

HepBeH_XaMcTep написа: евентуално може да се наложи да рискуваш с поръчка?

Май така ще стане, кара ми се, сега имам едни, който стават за първо време....

Пък ако не, ще продавам...
Аватар
F1-MAN

Мнениеот F1-MAN » Нед Авг 22, 2010 11:41 am

Поръчах ги. Мисля че няма да сбъркам...или поне не и с двата чифта. Ако сбъркам все някога ще ги продам. Имам едни стари, също разпаднали се Диадори, 47 номер, те са ми леко тесни. Работните маратонки, Найк 47 номер също. Просто няма обувка в последните 5 години, която да ми е била различна от 48.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот rarekin » Сря Авг 25, 2010 5:33 pm

Ехххх. Жалко, че едва сега виждам темата. Отсега мога да ти кажа, че единия от двата модела, които си си поръчал, няма да ти бъде удобен. Shimano традиционно правят обувките си за МТБ с 1.5 до 2 номера по-големи от нормалната номерация на повечето спортни обувки (маратонки). LAKE си правят обувките около един номер по-големи от нормална спортна обувка, тъй че единия чифт би трябвало да не ти става със сигурност. Проблем има и с това, че Lake MX165 са с малко по-тесен toe box и ако кракът ти е с по-широки пръсти отпред могат да ти стягат, дори да са ти точно по мярка на дължина. Break-in периода им е доста дълъг и почти не се разширяват/разтягат. С други думи - или ще ти паснат веднага или ги отпиши ако след първите 6-8 часа каране с тях ги чувстваш неудобни.

Ето и една табличка за сравнение на номерацията на LAKE с други известни производители, ако някой се интересува от въпроса. Няма ги номерациите на Shimano и Exustar, но има тези на SiDi, Specialized, Diadora и Scott, които аз намирам за доста по-добър ориентир.

Ще очакваме отзиви и най-вече някакво пряко сравнение между двата избрани от теб модела като номерация и качества.

:beer:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот F1-MAN » Сря Авг 25, 2010 9:06 pm

Да, личи им че са по-тесни, ще видим.

Таблицата не ми се струва напълно коректна. На Лейк 48 дори не фигурира, т.е. излиза извън скалата. 47 на Диадора със сигурност е по-къс от 48 на Specialized. А 48 на Скот ми е било добре преди време, т.е. отговоря на 48 на Specialized.

Днес сутринта са пратени, следващата седмица трябва да пристигнат. Дано да е по-скоро, че ще остана без палец от Диадорите, с които сега карам...пък и на тях подметката им е една здрава :D
Аватар
F1-MAN

Мнениеот tanya » Чет Авг 26, 2010 3:22 pm

Тук не съм съгласна с rarekin за номерацията на Shimano. Аз си нося по принцип 37-ми номер и Shimano- то, което имам е 37-ми номер и ми пасва идеално. Другите ми обувки, които са Scott sa 38-ми номер и също са ми добре.
Пиши за резултата като дойдат обувките. По принцип е трудно да се купуват обувки без да ги премериш, но понякога се налага, за жалост.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот _SoRa_ » Чет Авг 26, 2010 4:32 pm

При Шимано мисля, че има наистина има разлика в номерацията.
Аз нося 39 номер, но ако трябваше да си поръчвам/купувам дамски модел на Шимано, според тяхната номерация ми трябваше 40 номер. Но поръчах 39 номер мъжки модел и ми паснаха като дължина, но на ширина са ми тесни понеже имам широки стъпала.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот rarekin » Чет Авг 26, 2010 5:20 pm

tanya написа:Тук не съм съгласна с rarekin за номерацията на Shimano. Аз си нося по принцип 37-ми номер и Shimano- то, което имам е 37-ми номер и ми пасва идеално. Другите ми обувки, които са Scott sa 38-ми номер и също са ми добре.
Пиши за резултата като дойдат обувките. По принцип е трудно да се купуват обувки без да ги премериш, но понякога се налага, за жалост.

Таня, моя опит с обувки на Shimano е такъв. :dontknow: Говорили сме и с приятели, които карат/са карали с обувки на компанията. Общото мнение е, че имат различия дори между отделните им моделни линии (туринг срещу рейс модели). Същите хора (както и аз) намират, че моделите на SiDi, Specialized, Scott и дори LAKE много повече се доближават до това, което нормално носим като спортни обувки. По принцип е ясно, че си се налага да се пробва.

Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот tanya » Пет Авг 27, 2010 10:03 am

Да... всичко това потвърждава факта, че с обувките работата е сложна. Само на един ми ти номер не може да се разчита - разлика между марките, разлика между моделите :smash:
Добре че в момента имам два чифта обувки в добро здравословно състояние, та в близко бъдеще се надявам да не се изправям пред такива сложни дилеми за разрешаване. Малки номера също трудно се намират в България. Преди години като си купувах Scott-а обиколих доста магазини. Само на едно място имаше моят номер. Добре, че и моделът ми хареса, а и се оказаха страхотни обувки. Иначе не ми се мисли, ако трябва да поръчвам по нет-а :(
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот F1-MAN » Чет Сеп 02, 2010 9:48 pm

Обувките пристигнаха и съм изключително доволен от покупката... поне на първо пробване, защото още не съм ги карал :) И двата чифта ми пасват идеално, като че ли Шиманските са ми една идея по-удобни, защото по-някаква причина тези на Лейк ми се струват малко по-дълги. Много малко. Което може би се дължи на дизайна, защото тези на Шимано са по-скосени в предната си част. А може и да не е така и просто да ми се струва. И на двата чифта имам малко място пред пръстите, което е най-важното. Стелките са им идентични като дължина с тези на маратонките, които нося сега. Засега лявата обувка на Шимано ми стиска леко, тази на Лейк малко повече, но това се е случвало с почти всички нови обувки, които съм си купувал, така че мисля, че няма да има никакви проблеми. Засега доста им се радвам на обувките, ще видим като покарам как ще са.

Колкото до самите обувки. Лейк опредлено печелят с подметка, материали, стелки, "подстелки", доста са проветриви, кожа, ала бала. Съшиването им обаче не е толкова добро. Правени са в Китай, докато Шимано в Камбоджа и Шиманските опредлено са перфектно зашити и изработени. От сега видях лесно отсраним недостатък на Лейк, връзките им са от материал, който изключително лесно се раздърпва от велкро лентите. Шиманските не са така. И давата чифта имат доста дебела пластмасова подметка, така че изключва възможността да се откъсне парчето с половината подметка, както се случи със старите Specialized Taho. Само времето ще покаже колко са здрави.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот rarekin » Пет Сеп 03, 2010 4:36 pm

Благодаря за полезното включване! :)

Явно при по-големите номера нещата отиват към уеднаквяване на размерите.
Направи ми впечатление, че си писал за това колко място остава ПРЕД пръстите, но не и ширината на самия toe box. Или това не е проблем (което би ме изненадало при LAKE в нормалния им вариант) или крака ти не е много широк в тази част. Би ли могъл да измериш ширината на двата модела отвътре при пръстите, за да получим някаква представа за разликите - ако има такива?

"Недостатъка" на връзките на LAKE е наистина лесно отстраним. Просто ги отстрани. :D
rarekin

Мнениеот F1-MAN » Съб Сеп 04, 2010 8:39 pm

Ще гледам да го измеря точно следващата седмица с подходящото приспособление.

Само че не знам до колко ще има полза от меренето, защото когато обуя обувката я отварям с близо сантиметър на широчина и съответно велкро лентите не могат да се прилепят, така че да се припорият двете им части. Но нали все пак те са за настройка. Необути изглеждат тесни, но могат да поемат голямо разширение.

Днес карах тези на Шимано и са ми идеални. Единственият недостатък, който забелязах е, че поради твърдата им предна част палците ми понякога се удрят в бомбето при спускане. Не е голям проблем, но с Лейковете мисля, че няма да го има.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот eMcKu » Нед Сеп 05, 2010 9:09 am

Поръчах си следните шпайкове - http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/Pearl ... 360050059/
Само ме притеснява това - http://www.wiggle.co.uk/HTM/shoecompatibility.htm
Пише, че са съвместими с Crank Brothers Egg Beater System, а моите педали са CB Acid. Още не са ми дошли и нямам идея как точно седят тези педали, спрямо предишните ми CB Candy. Ако някой знае, дали ще са съвместими(Pearl Izumi & CB Acid), нека сподели.
Предполагам, че Egg Beater System е за всички педали на CB, а не само за едноименните, но това са само предположения от моя страна.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот rarekin » Нед Сеп 05, 2010 9:38 am

1. Няма да имаш никакви проблеми с комбинацията що се отнася до съвместимост.
2. Предположението ти е правилно.

rarekin

Назад към Продукти за крос-кънтри