Съпоставка на две спирачки Shimano

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съпоставка на две спирачки Shimano

Мнениеот kaliopo » Чет Сеп 23, 2010 9:31 am

Здравейте. Реших, че ми трябва предна дискова спирачка. Когато дойде момента да я купя, открих че не съм никак наясно с много подробности около избора ми. Моля, ако някой може да ми помогне и да отговори на въпросите ми, били те задавани до сега или не. Свел съм избора си до две доста "подобни" спирачки. И двете се продават в CRC на цена около 200лв. Разбирам, че някои от отговорите на въпросите ми са в описанието на продуктите, но чуждоезиковите ми познания са пълна нула (с което не се гордея), а двеста лева за мен не са малко :crap:
Това е първата, а това втората. И при двата линка става дума за първия (най-евтин) вариант.
Конкретните въпроси:
1 Предполагам спирачки от подобен клас, ще имат достатъчно спирачна сила за ХС (пък било то и по-агресивно), но от коя да очаквам по-мощно спиране?
2 Каква е разликата между двата вида лостчета - за 1,5 пръста :bigeyes: при ХТ и за 2 пръста при ХТR? Кои са предимствата и недостатъците им?
3 Коя от двете спирачки, с какви накладки е (метални / органични, различни размери и т.н.)?
4 Ако правилно съм разбрал при ХТ има функциите за регулиране точката на спиране без инструмент и т.н. Servo-Wave. При ХТR не разбрах има ли ги, а спирачката е по-висок клас и е логично да има поне същите като ХТ?
5 Варианта ХТR е с IS mount монтаж. Вилката ми също. Преходниците които намирам IS mount - IS mount са само за 203мм ротор, а аз смятам да ползвам спирачката със 160 или 180мм диск. Това възможно ли е и как ? Има ли вариант без преходник?
6 Колко е разликата в теглото на двете спирачки (досещам се в полза на коя от двете е)?

...ами за сега толкова и БЛАГОДАРЯ :look:
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Re: Съпоставка на две спирачки Shimano

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 23, 2010 11:33 am

Изключвайки че някои моделил на XTRа са на прИмоция, ХТ е доста по--евтина! Не знам защо ги съпоставяш ценово.

XTRа са по леки и се водят за ХС - At its heart, XTR is still pure cross country performance ...
XTтата са си универсални и стават за какво ли не :)
1. и двете спират достатъчно
2. и двете спират с един пръст
3. Накладките ти си ги избираш.
4. Един + за XTтата ... удобна функиция и аз поне я ползвам.
5. тука вече сам си преценяш кое ти е по изгодно. Има преходници от всичко към всичко ...
6. Ппредното ХТ при мен е 290 грама, задното 300 - с накладки и болтове, без дискове. За ХТR - виж сайта на шимано. ;)

Спести си парите, прежали някой друг грам и си вземи ХТтата.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот kaliopo » Чет Сеп 23, 2010 4:01 pm

Благодаря за отговора! Пак да кажа, че нямам никакъв опит с дискови спирачки и рискувам да досадя, на някого с упорство в безмислени въпроси.
Първо и двете са на "Болшая CRC ПрИмоция" и са с разлика в цената от 16 евро, която намирам незначителна, предвид че ще платя поне 100. Чисто информативно (защото избора ми до голяма степен е вече направен):
3. Накладките ти си ги избираш.
Как точно става това? Напълно наясно съм, че мога да ги ползвам и с двата вида накладки, но с какви идват?
Има ли вариант IS mount да се ползва без преходник, както в някои случаи post mount - post mount?
Аватар
kaliopo

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Сеп 23, 2010 4:25 pm

Има накладки на пазара бол :) Ти си решаваш с какви накладки да караш :)

IS mount за 160мм се ползва без преходник на вилка със съответните уши!
НО имай предвид, че при смяна на вилката това ти лизлиза през носа!
IS към PM преходник се намира много трудно; същото важи и за по-голям ротор!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот 4getcredo » Чет Сеп 23, 2010 4:37 pm

HepBeH_XaMcTep написа:IS mount за 160мм се ползва без преходник на вилка със съответните уши!

Съвсем го обърка човека. :D Оправи имената на стандартите!

Про Post mount стандарта за 160 мм спирачния апарат се монтира директно, при IS си има преходник (даже е даден на картинката, която има в CRC)...

Едит: И забележката ми към Хамстера е ирелевантна. Тия от Shimano си имат разни стандарти и по апаратите
:crazy: :eyebrow:

kaliopo, каква ти е вилката и какъв стандарт е използван за захвата на спирачния апарат. Ако отворите за болтовете са успоредни на плоскостта, в която се слага спирачния диск, това е PM. Ако са перпендикулярни на тази плоскост, това е IS стандарта.

Едит: Ти си написал! Въпросът ми не го вземай предвид, моля! :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот kaliopo » Чет Сеп 23, 2010 5:22 pm

Благодаря на всички за помощта. Получих информацията, от която имах нужда. За мен темата губи смисъл, защото вече поръчах това :evil:
Аватар
kaliopo

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 23, 2010 6:17 pm

екстра си :) :agree:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Назад към Продукти за крос-кънтри