Въпрос за седалка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за седалка

Мнениеот MacLeod » Нед Окт 31, 2010 6:11 pm

Здравейте, карам със седалка SDG и колче IBEAM ( стандартната за рам HT2, мисля че моделът е SDG BEL-AIR ST ). Седалката е много добра, но лошото е че ми се протриват панталоните от нея. Два чифта протрих, сега е на път и трети. Имал ли е някой подобен проблем с тази седалка и как го решихте ? Седалката е кожена, може би заради това така става.. Можете ли да ми препоръчате някой еквивалентен непротриващ модел седалка ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Въпрос за седалка

Мнениеот bio » Нед Окт 31, 2010 9:11 pm

не съм карал с тази седалка ... и никога не съм си протривал някоя дреха до скъсване. нормално всички панталони са ми леко, ама много леко протъркани ... ама чак да се скъсат.
не си дал една много важна информация ... какви са ти краката :> ако си супер налял в бедрата и нормално протъркаваш дрехите при ходене, не може да очакваш че има седалка, която да те спаси. ако си вейка като мен ... м-м-м
1. в коя част ги протриваш дрехите ... обърни внимание на това и потърси вината в тази част.
2. вината не е в материала на седалката .. а по-скоро в направилна настройка на самата седалка.
3. аз карам с леко наведена напред седалка. задника яко да е на седалката и да имам лека хлабина в предната част, но не да се суркам. примерно -5 градуса спрямо мислената хоризонтала.
цялостната идея е че в момента имаш контакт/триене ... което трябва да избегнеш !!!
успех :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот rarekin » Нед Окт 31, 2010 10:02 pm

:offtopic:

1.
bio написа:2. вината не е в материала на седалката .. а по-скоро в направилна настройка на самата седалка.

2.
bio написа:3. аз карам с леко наведена напред седалка. задника яко да е на седалката и да имам лека хлабина в предната част, но не да се суркам. примерно -5 градуса спрямо мислената хоризонтала.

Така, както си го написал, излиза, че така, както ТИ си настроил СВОЯТА седалката, е правилното положение на седалката по принцип. Бих бил по-внимателен.

:beer:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Анелия » Пон Ное 01, 2010 5:27 am

Какви панталони протриваш? Със същата седалка съм протрила 2 обикновени панталона (ходя на работа с тях и от време на време съм карала след работа), но единия го носих 2 години, а другия 1. Нормално е обикновените дрехи, които не са пригодени за каране да се изтъркат. С клинове за каране не съм имала никакъв проблем. Ако клиновете не ти харесват като идея, има панталони за каране. Много по-удобни ще са.
Аватар
Анелия

Мнениеот Sartor » Пон Ное 01, 2010 9:46 am

Аз карам с такава седалка и не ми се е случвало подобно нещо... Възможно е от материала на панталоните да е или от настройка на седалката (лично аз съм я наклонил леко напред и съм я издърпал назад - но имай предвид, че всеки си има индивидуален глутеус майор и съответно всеки си иска индивидуална настройка) :dontknow:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот MacLeod » Пон Ное 01, 2010 6:50 pm

bio написа:не съм карал с тази седалка ... и никога не съм си протривал някоя дреха до скъсване. нормално всички панталони са ми леко, ама много леко протъркани ... ама чак да се скъсат.
не си дал една много важна информация ... какви са ти краката :> ако си супер налял в бедрата и нормално протъркаваш дрехите при ходене, не може да очакваш че има седалка, която да те спаси. ако си вейка като мен ... м-м-м
1. в коя част ги протриваш дрехите ... обърни внимание на това и потърси вината в тази част.
2. вината не е в материала на седалката .. а по-скоро в направилна настройка на самата седалка.
3. аз карам с леко наведена напред седалка. задника яко да е на седалката и да имам лека хлабина в предната част, но не да се суркам. примерно -5 градуса спрямо мислената хоризонтала.
цялостната идея е че в момента имаш контакт/триене ... което трябва да избегнеш !!!
успех :>

Не съм нито тънък, нито дебел.
Ръст 1.89
Тегло 83 кг
краката ми са нормални по отношение на дебелина. Седалката е със стандартна настройка на рам: http://www.ram-bikes.com/ht2.html
Карам с дънки, и това са панталоните които протривам. Не обичам клинове, но ако може да ми препоръчате някой хубав панталон за каране, ще е екстра :)
Другияг варянт е да пробвам и аз да наклоня седалката леко напред, ама както си е стандартно се чувствам комфортно и не ми се променя.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот evilzet » Вто Ное 02, 2010 10:16 am

Бих го отдал на 2 фактора:
1. Седалката има напречен на движението на крака шев, който при всеки оборот ти трие дънките. Изход - седалка без такъв.
2. Като цяло чисто памучните материи ( от каквито са повечето дънки) не са много износоустойчиви(въпреки "пословичната" здравина на тези гащи) . Добавянето на малко полиестер, прави плата по-хлъзгав и устойчив на протриване.
evilzet

Назад към Продукти за крос-кънтри