Дължина на курбели

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дължина на курбели

Мнениеот TENDER » Вто Авг 11, 2009 12:03 pm

Здравейте!
Според формулата публикувана във Веломагазин Нико: http://www.niko-bikes.com/crank.php?leg=860# трябва да карам с курбели със 180мм дължина на рамото. Измерих се от пода до чатала на бос крак, по метода описан от Admin и резултата е 86см. Според горепосочената формула се получава дължина на рамото 185.76мм. От това си направих извода, че резултата е повече от убедителен и курбели с рамо 180мм няма да са ми голями. Карам с нисък каданс, но с тенденция към повишаване. Сега ползвам курбели със 175мм. Рядко карам XC и не съм натрениран. Вчера с един приятел направих кратко каране с маршрут: Начална станция на Драгалевския лифт- Бай Кръстьо, като минахме по ски пътя. Озорих се много. Трябваха ни още около 10 мин. за да стигнем до Бай Кръстьо, но поехме надолу, тъй като бяхме ограничени във времето. Докато карах нагоре, (имаше и доста бутане)се опитах да открия обедителни аргументи че 180мм рамо за мен е по-добре от колкото 175мм, но вместо това съвсем се обърках. На места имах усещането че и 175мм са ми дълги. При ниско предавателно число, 22/28 опитвайки се да педалирам с постоянна скорост на въртене, без тласъци, за да не пробуксува задната гума, кръгът с радиус 175мм който описват педалите ми се струваше огромен. Окръжноста с радиус 175мм която описваха педалите ми ме уморяваше. Но дали това усещане не се дължи на вече натрупаната умора? Не можах да разбера. Интересува ме, как мога да съм сигурен кой е правилният за мен размер? достатъчна ли е тази формула? Има ли други формули или методи за изчисляване на дължината на курбелите? Има ли някой който е карал със 175мм и с 180мм рамо и може да сподели опит?
TENDER

Рейтинг: 1823

Re: Дължина на курбели

Мнениеот codename47 » Вто Авг 11, 2009 1:32 pm

тука: http://www.myra-simon.com/bike/cranks.html излиза друго - за 86см разстояние до чатала го дават 170mm/172.5mm курбели. Има доста инфо по въпроса, вероятно влияние оказват и дебелината на подметките на обувките, положението на седалката/наклона на седалковата тръба... Shimano XTR имат курбели през 2.5мм...
бях чел че по-къс курбел от предвидения за ръста е възможно да се кара успешно докато по-дълъг натоварва неправилно колената и води до болки(в mtbr пък четох за обратния случай така че... :dontknow: )
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот TENDER » Вто Авг 11, 2009 5:09 pm

Хм.., от следното: http://www.roble.net/marquis//crank.length излиза че трябва да карам със 170мм курбели. Сега нямам време да прегледам и други материали. Висок съм 181см.
TENDER

Мнениеот Ozzie » Вто Авг 11, 2009 5:34 pm

аз съм 182-183 см. (чатала колко ми е не знам и не мисля да се тормозя да го меря)
карах 175 мм. курбел
после за малко се наложи да мина на 170 мм. (докато намеря читав 175 мм, тъй като на старите се беше разхлопал квадрата)
е със 170 мм курбел това колело не вървеше и не вървеше
нека bikerider да каже как се кара със 165 мм :thumb:
та ако ще караш ХС взимай 175 мм
както виждаш по различните формули се получават твърде големи отклонения
по- добре да се довериш на патил :agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот TENDER » Вто Авг 11, 2009 8:26 pm

@Ozzie, аз преди да отида на карането до Бай Кръстьо бях готов да си поръчам със 180мм рамо. Същата вечер трябваше да направим поръчка. Ама след карането доста се разколебах. Сега карам едни със 175мм. които са взети назаем. Предстои купуване на курбели и се чудя дали да са 175мм или 180мм. След твоето мнение 170мм отпада като вариант, въпреки че по тази схема: http://www.roble.net/marquis//crank.length излиза че трябва да карам със 170мм. Предпочитам педалиране с бавен каданс и по-силен натиск върху педалите. Като че ли 175мм ще е най-добре, но би било добре ако имаше някой който кара със 180мм да се искаже.
Благодаря за съвета!
TENDER

Мнениеот codename47 » Вто Авг 11, 2009 8:42 pm

аз бих се пробвал на 180 но и сега на 175-те при каране през улеи нагоре или завои надолу се случва доста да ги закачам. Представям си със 180 какво ще става...ако си с мека рамка и ниско средно с малко повече саг може да имаш проблеми според мен.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот bikerider » Вто Авг 11, 2009 9:38 pm

:offtopic:

Ozzie написа:нека bikerider да каже как се кара със 165 мм :thumb:

Не ми напомняй!!! :bawling:
С големия звяр да бях по-лесно щях да въртя нагоре... ще замълча :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот TENDER » Сря Авг 12, 2009 8:29 am

codename47 написа:аз бих се пробвал на 180 но и сега на 175-те при каране през улеи нагоре или завои надолу се случва доста да ги закачам. Представям си със 180 какво ще става...ако си с мека рамка и ниско средно с малко повече саг може да имаш проблеми според мен.
Не ме притеснява това че със 180мм ще ги закачам повече по каманаците отколкото със 175мм. Притеснява ме ако това може да предизвика ставни проблеми. Но както видях в този линк: http://www.roble.net/marquis//crank.length излиза че трябва да карам със 170мм. От което следва че и със 175мм рамо може да са опасни за ставите. Ако със 170мм са най-щадящи колената, то със сигурност не са най-ефективни, нали? А ако ще избирам между 175мм и 180мм кои да са? Дали за катерене, курбели със 180мм рамо биха били по-ефективни? На места където задната гума ми пробуксува, трябваше да направя бърз оборот за да не загубя равновесие. А 0.5 см по-дълго рамо, как ще се отрази в такива ситуаци? Иначе, по-дългия лост при 180мм ще даде близо 3% повече тяга. Но дали няма да доведе до по-сериозни натоварвания в коляното, спрямо тези със 175мм?
TENDER

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Авг 12, 2009 9:04 am

Въпроса за дължината на курбелите не е ли при тяхното перпендикулярно положение спрямо хоризонта, когато единият крак е сгънат, то тази сгъвка да не е по-малка от ~90 градуса с цел да не се натоварват колената?

Ако е така, то може да пробваш като сложиш на сегашните си курбели някаква "планка", за да имитираш желаната дължина докато ъгълът стане ~90 градуса.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот mladen » Сря Авг 12, 2009 9:05 am

Авее хора , курбелите работят кото лост от втори род , т.е. лостова система на която точките на прилагане на силите са от едната страна на опората . Венците ( плочите ) са с еднаква големина при всички курбели , а с удължаването на курбела , се удължава рамото с което прилагате силата , така че за да имате еднакъв въртящ момент с курбел 180 мм ще ви е необходимо по - малко натоварване на краката ( ставите ), от колкото с курбел 175 мм или 170 мм . За това курбелите имат две или три плочи . Удължаването на рамото на курбела , образно казано е равносилно на намаляване на големината на плочата . Ефектът е като да преминеш на по - малка предавка отпред , но доста по слабо изразен . Друг е въпроса как на един човек с нисък ръст и съответно с къси крака как би се отразило въртенето на педалите с такава голяма амплитуда .
mladen

Рейтинг: 1365

Мнениеот Admin » Сря Авг 12, 2009 3:01 pm

mladen написа:Друг е въпроса как на един човек с нисък ръст и съответно с къси крака как би се отразило въртенето на педалите с такава голяма амплитуда .

Но този въпрос си е доста важен, тъй като от това могат да възникнат ставни проблеми, доколкото съм чел. Някои хора разчитат на формули, други съветват човек да се доверява на собственото си тяло и усещания. Както се видя и от тази тема, при различните формули може да се получи спорен резултат...
Аз лично засега съм се спрял на дължина 170 мм, пробвал съм със 175 и въпреки по-големия лост не ми беше по-удобно, бяха на границата на правилната позиция за краката ми (висок съм 170 см).
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот codename47 » Чет Ное 11, 2010 3:18 pm

отскоро карам със 180 курбели, да напиша как ми струват спрямо 175мм-вите: кръгът, който кракът описва е по-голям. Поради по-голямото рамо имам чувството че вече мога да не ползвам най-малкия венец, но понеже бях свикнал на един каданс с предните сега несъзнателно се опитвам да го правя с новите и резултата е че се уморявам по-бързо. Тук целта ми се струва че ще бъде да се върти на висока предавка бавно. Промени ми се и позицията прав - т.к. сега краката са по-разкрачени сгъването им идва под различен ъгъл - имам чувството че позицията ми се измести напред - все дно ЕТТ ми стана по-къса. Има го и ефекта че позицията на седалката може да се смъкне надолу като че ли. Засега е това, по-натам повече :D ....чудя се дали със старите не беше по-добре :look:
Аватар
codename47

Назад към Продукти за крос-кънтри