Здравейте!
Според формулата публикувана във Веломагазин Нико: http://www.niko-bikes.com/crank.php?leg=860# трябва да карам с курбели със 180мм дължина на рамото. Измерих се от пода до чатала на бос крак, по метода описан от Admin и резултата е 86см. Според горепосочената формула се получава дължина на рамото 185.76мм. От това си направих извода, че резултата е повече от убедителен и курбели с рамо 180мм няма да са ми голями. Карам с нисък каданс, но с тенденция към повишаване. Сега ползвам курбели със 175мм. Рядко карам XC и не съм натрениран. Вчера с един приятел направих кратко каране с маршрут: Начална станция на Драгалевския лифт- Бай Кръстьо, като минахме по ски пътя. Озорих се много. Трябваха ни още около 10 мин. за да стигнем до Бай Кръстьо, но поехме надолу, тъй като бяхме ограничени във времето. Докато карах нагоре, (имаше и доста бутане)се опитах да открия обедителни аргументи че 180мм рамо за мен е по-добре от колкото 175мм, но вместо това съвсем се обърках. На места имах усещането че и 175мм са ми дълги. При ниско предавателно число, 22/28 опитвайки се да педалирам с постоянна скорост на въртене, без тласъци, за да не пробуксува задната гума, кръгът с радиус 175мм който описват педалите ми се струваше огромен. Окръжноста с радиус 175мм която описваха педалите ми ме уморяваше. Но дали това усещане не се дължи на вече натрупаната умора? Не можах да разбера. Интересува ме, как мога да съм сигурен кой е правилният за мен размер? достатъчна ли е тази формула? Има ли други формули или методи за изчисляване на дължината на курбелите? Има ли някой който е карал със 175мм и с 180мм рамо и може да сподели опит?