Лапа без издигане

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Лапа без издигане

Мнениеот dob111 » Нед Апр 03, 2011 3:27 pm

Търся прилична ХС лапа(около 160гр) за кормило 31.8мм, дължина 90-100мм, без издигане.
Препоръчайте къде от български сайт или магазин може да се купи.
Може и бартер с моята лапа: titec, 90mm, 10 градуса издигане
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Re: Лапа без издигане

Мнениеот mover » Нед Апр 03, 2011 4:00 pm

Здрасти,
За да си сигурен, че търсиш друга лапа, ти предлагам първо да пробваш с твоята лапа, като я обърнеш надолу.
Аз лично направих така, след което покарах няколко месеца, за да разбера точно каква височина на кормилото ми пасва най-добре.
При обръщането при мен се получи разлика в положението на кормилото 10мм надолу, т.е. 2 спейсъра. Моята лапа е същата, но 100мм., т.е. разликата ще е близка.
При обърната лапа, ако подложиш отдолу един спейсър, за да компенсираш 5мм (половината) от разликата във височината, ще получиш точно това, което би се получило при лапа с издигане 0градуса.
След това решаваш дали това си искал да направиш и дали ти харесва да гледаш надписа Titec наобратно :D .
Поздрави.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот dob111 » Нед Апр 03, 2011 5:07 pm

Здравей, колега!
Историята е такава:
Колелото ми пристигна с ход на вилката 140мм. Незнайно защо, тъй като беше обявено, че е със 120мм ход. 140мм ход бяха извън предписанията за съответната рамка и скапваха геометрията, също бяха така прекалено много за ръста ми от 165см и стилът ми на каране.
http://cgi.ebay.com/Genius-Ultra-Alumin ... 8177497827
Тогава обръщах лапата, имаше известно напасване. Истинската промяна се усети за мен, когато Пацо ми скъси хода на вилката с 20мм. Така усещам вилката много по напаснала на геометрията на рамката и въобще колелото ми стана много по удобно и работи в ръцете ми много по добре. Не е за вярване, но всеки сантиметър от геометрията се усеща. Мога и сега да обърна лапата, но първо увисва и става грозотия, второ, може би и като геометрия ще има разлика. След над 6000км за 8 месеца, реших, че ще си взема друга лапа, точно такава, каквато смятам, че би ми допаднала, а пък ако продам моята се надявам да попадне в някой, на който е по мярка!
Поздрави! :D :D
Аватар
dob111

Мнениеот mover » Нед Апр 03, 2011 5:48 pm

dob111 написа:Мога и сега да обърна лапата, но първо увисва и става грозотия, второ, може би и като геометрия ще има разлика. ... смятам, че би ми допаднала.

Колега, пиша ти не за да те разубеждавам от покупката на нова лапа, а за да те убедя да пробваш дали геометрията на колелото ще ти хареса все едно, че си сложил такава. Това ще ти отнеме 5мин. за техническа работа + колкото мин. са ти необходими да покараш и да вземеш решение.
Освен това, можеш да го направиш веднага, преди да си "инвестирал" 50-ина лв. Така ще игнорираш условното наклонение и всички съмнения.

Колкото до "увисването", за да сме точни, няма такова. Просто "стърченето" е с по-малък ъгъл. При челен ъгъл 71гр и лапа 10гр.,монтирана наобратно, тя ще се издига от хоризонталата с 9гр. (ако е монтирана нагоре, ъгълът е 29гр.). При лапа с 0гр ъгълът ще е 19гр=90гр-71гр. Нямам аргументи дали е грозно или е приемливо.

Не си писал дали имаш спейсъри под лапата. Ако нямаш, няма как да направиш опита с обръщането на лапата, защото кормилото ще слезе с ок. 10мм. Но пък ако имаш, е още по-лесно. Вместо да я обръщаш, извади един (5мм.) и ще получиш същото положение (+/- 1-2мм), все едно, че лапата е с издигане 0гр.

Поздрави!
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот dob111 » Сря Апр 06, 2011 10:39 am

Все пак питането ми беше КЪДЕ ОТ БГ МОГА ДА СИ ВЗЕМА XC ЛАПА 90-100мм БЕЗ ИЗДИГАНЕ, ще се радвам ако някой даде идея!
Аватар
dob111

Назад към Продукти за крос-кънтри