Помощ: Избор на гуми

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ: Избор на гуми

Мнениеот mtiker » Вто Яну 18, 2011 5:46 pm

Здравейте, дойде време да избирам нови гуми. Колелото е HT1. Последно карах с high roller 2.1 на Maxxis и след около 800 - 900 км задната гума вече не става, така че те отпадат. Новите ще се карат 50 асфалт 50 пътеки|по агресивно XC|, като търся максимална издържливост. До 70лв(макс за двете)
Разгледах следните:
http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... ts_id=8225
http://screambikes.eu/vunshna-guma-schw ... -2-10.html
и Maxxis http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=114
Сега очаквам предложения :beer:
Аватар
mtiker

Рейтинг: 1210

Re: Помощ: Избор на гуми

Мнениеот naka76 » Вто Яну 18, 2011 6:18 pm

Знам че ти надхвърля бюджета, но това е за мен перфектната комбинация
отпред: http://screambikes.eu/vunshni-gumi/vuns ... -2010.html
отзад : http://screambikes.eu/vunshna-guma-schw ... -2-10.html
или това: http://screambikes.eu/vunshni-gumi/vuns ... c1503.html
Аватар
naka76

Рейтинг: 2000

Мнениеот mtiker » Вто Яну 18, 2011 6:39 pm

Благодаря за отзива. CST-тата ги отписвам поради слабото сцепление, а с Nobby Nic се надхвърля бюджета. Smart Sam колко ще издържи по асфалт като задна?
Аватар
mtiker

Мнениеот naka76 » Вто Яну 18, 2011 7:21 pm

mtiker написа:Благодаря за отзива. CST-тата ги отписвам поради слабото сцепление, а с Nobby Nic се надхвърля бюджета. Smart Sam колко ще издържи по асфалт като задна?

Винаги е по-добре да имаш хубава и качествана предна гума отколкото да правиш компромис заради задната. Какво сцепление ти трябва за задна гума? Ако си мислиш че със Смярт Сам ще ти е много по-добре си в грешка. Преди години като си взех ноби ник се чудих защо струва толкова много пари, каква е разлика може да даде. Е разликата като возия е огромна поне с предишните които бях карал .Още повече че ме изкара над 5000 км като предна, след тоава около 1000 като задна и сега отново е предна на градското колело. Това прави около 8000 км. След това си взех пак от старите гуми (не искам да какзвам каква марка са) е изтъркаха се за под 1000 км нито сцеплението им сцепление, а грамажите в небесата. От тогава съм реши и вече 3-4 година го практикувам. ХУБАВА ГУМА ОТПРЕД И ОТЗАД НЕщО КОЛКОТО ДА СЕ ТЪРКАЛЯ. Е за толкова години смених доста гуми. Учудващо или си е чист късмет, но от всички кгуми които смених единствената на която не можах да срежа страничния борд беше имено CST. Вече година и половина я тъгкалям, отгоре се е изтъркала но страничния грайфер си е там и това е над 2000 км. Не знам дали си забелязал но това CST е сгъваема и не е от тези от 9-12 лева които нищо не струват.

Мнойта препоръка е пак вземи Ноби ника за предна и от зад каквото и да е. Като се изтърка задната ще купинвече някоя от 30-40 лева и ще видиш каква е разликата между двете.
Аватар
naka76

Мнениеот PowerSlide » Вто Яну 18, 2011 7:31 pm

За ЗАДНА с 2 ръце, крака, крила и пипала за Nobby Nic :peace: Мислех че Racing Ralf е задната гума ама се оказа доста "лабава". A с предна Maxxis Minion DHF 60a 2.35 няма да имаш проблеми нито нагоре, нито надолу по завоите, нито по асфалт :deal: Общо са 90лв. Имай предвид, че Nobby Nic 2.25 изглежда = или > от Maxxis Minion DHF 60a 2.35 :8D:
Можеш и за 70лв комбинация, ама е доста компромисна. 20лв не е голяма разлика (в смисъл - ЗАСЛУЖАВА СИ!)
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот mtiker » Вто Яну 18, 2011 9:27 pm

Обeдихте ме че, Nobby Nic е добра гума :agree: . Когато си купя такава мисля да я пробвам за предна, а за задна ще търся някое по-евтино търкало. :beer:
Аватар
mtiker

Мнениеот Antediluvian » Съб Яну 22, 2011 12:16 am

Не знам как сте решили, че за отзад трябва "просто нещо, което се търкаля", и само предната е важна каква е. :nono:

Ако ще караш ХС, и имаш катерене, първо 2.3 е ненужно голям балон за такова колело.
Второ, задната гума е особено важна /теглото и, съпротивлението с асфалт, пътеки и т.н./ и съвсем не е без значение как се държи при спиране и завиване. Специално за отзад много се усеща теглото. При това положение, ако подходиш с принципа "просто нещо, което се търкаля" няма да имаш нито ниско тегло, нито добро завиване и спиране, нито ниско съпротивление при въртене, ще имаш точно "нещо, което се търкаля/... но не и гума

Моят съвет е да пробваш КАЧЕСТВЕН полуслик със сгъваем борд за отзад :agree: - бърза и лека на асфалт като слик, и достатъчно стабилна на сухи почви, пътеки и т.н.

Отпред може и по-агресивна шарка, Минион DHF определено е доказано бърза и стабилна гума, обаче ако съществува в размер до 2.1, повече не ти е необходимо.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот mrdaka » Нед Яну 30, 2011 11:34 pm

Аз също съм пред покупка на гуми. От скоро имам ново колело, което има следните гуми: Specialized Fast Trak LK Sport 26x2.0
Тъй като ми е колелото ми е от скоро, дойде с износени гуми, карал съм ги само по сняг, кал и лед, ще се въздаржа от коментар.
Иначе се замислям следващите да тази и ще се радвам да чуя мнения за тях: Specialized The Captain Sport
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот monkols » Чет Мар 03, 2011 8:17 pm

Naka76 смяташ ли,че Nobby Nic-a е подходяща за предна,аз предпочитам предната ми гума да има "посока",а на тази гума не откривам такава.Аз мисля да я сложа отзад
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот le_faux » Чет Мар 03, 2011 9:18 pm

WTB Velociraptor http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=3051&product_cat=705&lang=2
От няколко мецеса съм с този комплект. Прекрасни за ХС и шосе, само леко нестабилни /по мое мнение/ на мокри плочки в завой.
GSM: 0877048418
Аватар
le_faux

Рейтинг: 1175

Мнениеот mtiker » Пет Мар 04, 2011 2:23 pm

monkols написа:Naka76 смяташ ли,че Nobby Nic-a е подходяща за предна,аз предпочитам предната ми гума да има "посока",а на тази гума не откривам такава.Аз мисля да я сложа отзад

Аз последвах съвета на Наката и си взех Nobby Nic за предна. В сравнение с предишната High Roller (Maxxis) се държи в пъти по-добре, както на асфалт така и на черно. Нямах възможност да я пробвам на по-агресивно каране, но зная, че ще се справи.
Аватар
mtiker

Мнениеот CTaHu » Пет Мар 04, 2011 3:40 pm

Аз лично бих заложил на maxxix 2.35 и класическата комбинация: Highroller отзад и Minion отпред! :nuts:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =54&lang=2
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =54&lang=2
35 + 35 = 70 лв. -> точно се вписва в твоя бюджет.
Продавам:
1. Джърси IXS
Аватар
CTaHu

Рейтинг: 1316

Мнениеот geco » Нед Мар 06, 2011 11:53 am

Здравейте и аз с и търся подходящата гума за мен.Карам 50/50 градско/ХС.
В момента поради обстоятелства отзад съм с полуслик Rubena Flash 1.75 ,а отпред с CST Crusader 1.95(но доста трудно удържам байка в завойте по пътеката).Искам да сложа CST(то е почти ново) отзад и да купя някаква прилична гумаз а отпред.Търси се
Балон до 2.1
Добро сцеплеие по сухи пътеки
Тегло до 600гр(макс)
Ниско съпротивление
Цена до 20-25лв в краен случай 30.
Засега се чудя между WTB Velosiraptor,Maxxis Ignitor,Maxxis High Roller и Continental Explorer.
Ако имате други предложения давайте.Има и друг вариант да си оставя CST-то отпред и да си взема друга гума за отзад(до 1.95 т.к остава много малко място до рамката,но и 2.0 ще вървии).
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот PowerSlide » Нед Мар 06, 2011 7:35 pm

geco написа:Добро сцеплеие по сухи пътеки
Тегло до 600гр(макс)
Ниско съпротивление

Ignitor се доближава до тези критерии, вероятно може да се намери все още за под 30лв (иначе отскоро е 32)
Ааа съпротивлението обаче не е ниско :) а Advantage тежи
Аватар
PowerSlide

Мнениеот naka76 » Чет Мар 10, 2011 7:46 pm

monkols написа:Naka76 смяташ ли,че Nobby Nic-a е подходяща за предна,аз предпочитам предната ми гума да има "посока",а на тази гума не откривам такава.Аз мисля да я сложа отзад

Гумата е идеална за предна и има посока на въртене. За задна не бих си го причинил да я сложа. Може би защото карам по такива места където има голяма вероятност да я срежа/скъсам, а гумата е почти 50 лева и не ми се рискува да я разваля. За тази цел си има гуми от 20 -30 лева на които ще ти е и по трудно да ги скъсаш.

В момента поради обстоятелства отзад съм с полуслик Rubena Flash 1.75 ,а отпред с CST Crusader 1.95(но доста трудно удържам байка в завойте по пътеката).Искам да сложа CST(то е почти ново) отзад и да купя някаква прилична гумаз а отпред.Търси се
Балон до 2.1
Тегло до 600гр(макс)
Ниско съпротивление
Засега се чудя между WTB Velosiraptor,Maxxis Ignitor,Maxxis High Roller и Continental Explorer.
Ако имате други предложения давайте.Има и друг вариант да си оставя CST-то отпред и да си взема друга гума за отзад(до 1.95 т.к остава много малко място до рамката,но и 2.0 ще вървии).

Знам колко трудно се събират пари. Знам и на какви лишения се подлага човек за да може да си позволи удоволствието да си направрави кефа.
От тези гуми които си изброил няма съществена разлика в материяла, а шарката не е чак толкова важна. За да усетиш разлика спрямо CST според мен трябва да минеш едно ниво по-нагоре, а имено гума от 40-50 лева нагоре. Няма да казвам марка и модел, но за тези пари вече ще можеш да вземеш нещо качествено и да усетиш разликата. Моят съвет е да събереш още 15-20 лева и тогава да мислиш за гума. До тогава си карай тези с които си в момента.
Аватар
naka76

Мнениеот geco » Чет Мар 10, 2011 10:46 pm

naka76 написа:

Гумата е идеална за предна и има посока на въртене. За задна не бих си го причинил да я сложа. Може би защото карам по такива места където има голяма вероятност да я срежа/скъсам, а гумата е почти 50 лева и не ми се рискува да я разваля. За тази цел си има гуми от 20 -30 лева на които ще ти е и по трудно да ги скъсаш.

Балон до 2.1
Тегло до 600гр(макс)
Ниско съпротивление

Знам колко трудно се събират пари. Знам и на какви лишения се подлага човек за да може да си позволи удоволствието да си направрави кефа.
От тези гуми които си изброил няма съществена разлика в материяла, а шарката не е чак толкова важна. За да усетиш разлика спрямо CST според мен трябва да минеш едно ниво по-нагоре, а имено гума от 40-50 лева нагоре. Няма да казвам марка и модел, но за тези пари вече ще можеш да вземеш нещо качествено и да усетиш разликата. Моят съвет е да събереш още 15-20 лева и тогава да мислиш за гума. До тогава си карай тези с които си в момента.

Всъщност ми предлагат почти чисто нови Schwalbe Black Jack 2.1 на добра цена.Какво мислите?
geco

Мнениеот kaliopo » Чет Мар 10, 2011 11:01 pm

Виж този линк. Обърни внимание на теглото!!! А иначе цената на новите не е висока, колко по-изгодно ти ги предлагат?
Какво мислите?
:nono:
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот geco » Пет Мар 11, 2011 9:07 am

Двте гуми за 30лв карани са около 50-100км максимум.Аз мисля да взема едната и да я сложа за предна точно заради теглото от 700гр.А отзад да си сложа CST то което 580гр...става въпрос за блек джак с новата шарка...
geco

Мнениеот geco » Чет Мар 17, 2011 12:23 pm

Незнам аз още мисля но се спрях или на по скъп вариант-high roller отпред.Или на по евтин CST Caballero 2.25 за отпред.Някой казват че максиса се търкалял добре и бил стабилен на черно,а други казват че не държал на завойте.ЗА СST -то пък пише че много бързо се триело на асфалт.
geco

Мнениеот Fujitzo » Сря Апр 06, 2011 1:20 pm

И аз съм се засилил да купувам гума/гуми . Общо взето ме убедихте в предимствата на по-скъпите модели.Аз карам 60/40 градско/ XC , колелото е Драг Онтарио ТЕ , в момента съм с 2 Schwalbe CS Comp 26 x 2.00. http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi/1958-vunshna-guma-schwalbe-cx-comp-26-2.html Стават за градско(като изключим това, че имат балони и колелото се тресе като набера скорост) , но по черни пътища не ми харесват. Това което най-много ме притеснява при моделите с по-изразени грайфери е съпротивлението при въртене. Качих се за малко на колелото на един приятел (RAM HT 1) , с гуми Maxis 2.1(нз точно модела) - е, вярно че не бяха толкова напомпани, колкото моите (аз ги държа на 3,5 атмосфери) но разликата по асфалт беше очевидна - преди да си сменим колелата той изоставаше, а след това аз издъхвах опитвайки се да го стигна. Та направо... нз

Ето какво си харесах за отпред -http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi/1975-vunshna-guma-schwalbe-racing-ralph-sport.html
Ако се вярва на сайта, материала е същия като на Nobby Nic, теглото е идеално, цената също !

Отзад може да си остана със сегашната CX Comp, ако успея по някакъв начин да я извадя и монтирам наново, като се опитам да я наглася да не "пее" /люлее Другото , което ми хвана окото за отзад е Maxis Wormdrive - semislick - [url]http://bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=75&product_cat=54&lang=2
[/url]
Та, молбата ми е ако някой има впечатления от горните две гуми да сподели. Заслужават ли си 25лв отгоре за Nobby Nic ?

За предна гума предполагам няма да е фатално да е някоя с по-изразени грайфери , тъй като при каране по шосе/черен път на равно и нагоре, по-голяма тежест (може би към 70%) пада на задната гума. А при спускане на спирачка е обратното - 70% пада на предната гума, тогава ти трябва сцепление и контрол => по-широка гума с як грайфер. Задна полуслик и предна хувава XC гума ми се струва най-подходящото универсално компромисно решение. Прав ли съм ? Като имате предвид, че съпротивлението е ключово. Мин година правих преходи лятото от по 60км. Тая година съм се надъхал да участвам в някой XC състезания като обиколката на Витоша :)
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот PowerSlide » Сря Апр 06, 2011 8:07 pm

Fujitzo написа:Задна полуслик и предна хувава XC гума ми се струва най-подходящото универсално компромисно решение. Прав ли съм ? Като имате предвид, че съпротивлението е ключово. Мин година правих преходи лятото от по 60км. Тая година съм се надъхал да участвам в някой XC състезания като обиколката на Витоша :)

Доколкото знам, състезанието "Обиколката на Витоша" изключва ползването на гуми, които съдържат в названието си думата "слик" :D
Но може и да греша, само съм чел за това.
Аватар
PowerSlide

Мнениеот naka76 » Пет Апр 08, 2011 7:46 pm

Обиколката на Витоша се е минавало с шосейка. Виждал съм го с очите си!
Аватар
naka76

Мнениеот Daniel Panev » Съб Апр 09, 2011 6:54 pm

Да не отварям нова тема...
Търся си гуми за Hans. И понеже с тоя тип гуми нямам ама абсолютно никакъв опит е по-добре да питам, нали...
Изискванията:
- задължително UST (предвид каплите)
- максимално леки
- максимално "въртеливи" - катерене:спускане - 50:50. Асфалт - пренебрежимо малко
- да са лесно достъпни - от CRC, bikestore.cc или тукашните магазини
- склонен съм да инвестирам в няколко комплекта - универсален, за сухо, за мокро, за кално, за пясък, за камъни...
- цена - без ограничение
- издръжливостта не ми е приоритет до толкова, до колкото можете да споменете кога да очаквам необходимостта от замяна...
Мерси предварително :beer:
Последна промяна Daniel Panev на Съб Апр 09, 2011 7:39 pm, променена общо 1 път
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Гуми

Мнениеот climbera » Съб Апр 09, 2011 7:29 pm

Препоръчайте ми някои от гумите WTB в CRC,защото са намалени,а в момента ми трябват нови.
За отзад нещо 2,3 а отпред може и 2,5.
Може и нещо друго на подобна цена.
Мерси предварително. :agree: :beer:
Аватар
climbera

Рейтинг: 1056

Назад към Продукти за крос-кънтри