Заклещване на верига при Drag Ontario

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Заклещване на верига при Drag Ontario

Мнениеот ruark » Вто Юни 08, 2010 1:14 pm

Здравейте,

Имам Drag Ontario и проблема е че от време на време когато пада веригата,
се заклещва доста зловещо м/у рамката и най-малкия преден венец.

В зависимост от заклещването понякога се оправя лесно, понякога е 5 минутна борба със зверско дърпане и псувни от моя страна.
Предполагам че проблема е от кофти кобминация на рамка/дължина на касетата и плочи при Ontario, понеже на приятелката ми Ontario Lady има същия проблем но понеже е ново там дърпането почти не помага и няколко пъти съм развивал курбел.

Имате ли идея как мога да реша проблема, тоест ОК съм да ми пада понякога веригата, не съм ОК да ми се заклещи като падне.

Мерси предварително
ruark

Рейтинг: 1200

Re: Заклещване на верига при Drag Ontario

Мнениеот teodorchy_sofia » Вто Юни 08, 2010 2:05 pm

Регулирай си предния дерайльор така, че да не бута веригата прекалено много, колкото да падне.
Упсех, дано съм помогнал.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот ruark » Вто Юни 08, 2010 2:22 pm

Не мисля че ще помогне.

Заклещването мога да го предизвикам всеки път ако вдигна колелото на 20 см от въздуха и го пусна да удари леко с гумите в земята - веригата пада.
ruark

Мнениеот bikerider » Вто Юни 08, 2010 2:36 pm

Скъси си веригата. Иначе като постоянно решение - огледай водачите на пазара и си измисли някаква пластина, която да се хваща на средното.

Другия вариант е да си сложиш истински водач... но може да се наложат някои компромиси.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот teodorchy_sofia » Вто Юни 08, 2010 5:05 pm

Под компромиси, bikerider има предвит, че ще трябва да си само с 2, дори и 1 плоча отпред.
Включи на най-тежката скорост, (18,21,24) която имаш и скаси веригата максимално със ключе/машинка за верига.
Ако не можеш сам, отиди в някой сервиз, ще ти го направят за 4-5лв.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот ruark » Вто Юни 08, 2010 5:49 pm

Ще пробвам с веригата.
Не би ли трябвала за ново колело да е съобразена все пак ?
Мислех си за spacer да си изряботя който да се м/у венците и рамката и да се сложи на оста на касетата ?
ruark

Мнениеот k0k0 » Вто Юни 08, 2010 6:17 pm

Регулирай си декланшора.. на мен също ми се случи тази простотия.. 2пъти при това, единя от които се наложи да тикам 2 километра, но при мен проблемът беше предизвикан от лошо превключване на скорости. Кажи при какив условия ти пада.. ако е от превключването внимавай там..
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот ruark » Вто Юни 08, 2010 6:35 pm

По силно друсване от висок бордюр например или при сваляне бутайки по стълби на подлез без да го вдигам във въздуха.
Мога да го предизвикам във всеки един момент падането ако го вдигна колелото на 20 см във въздуха и го пусна на гумите и включено на първи или втори преден венец от по-малките.
ruark

Мнениеот k0k0 » Вто Юни 08, 2010 6:43 pm

При спускане слагай веригата на 2рият отпред и на 5ти отзад за да не пада :]
Аватар
k0k0

Мнениеот ruark » Вто Юни 08, 2010 6:56 pm

Мисля да реша проблема с хардуер :P
Колега си е купил курбели Shimano Altus:

http://screambikes.eu/kurbeli-os-kaseti ... -m191.html

Сега видях че те имат нещо наречено "Chain pickup ridges", пластинки зад малкия венец, които да улавят паднала верига и да не и дават да ходи към рамката и средното. Ще пробвам със скъсяване и тн ако не помогне - курбели :)
ruark

Мнениеот Вилката » Сря Юни 09, 2010 8:38 am

ruark написа:и тн ако не помогне - курбели :)

Ти сериозно ли?!? Оправи си веригата, после пипни L-H винтчетата на декланшора както трябва(хвани някой, който разбира, че нещо на 2 Онтарио около теб не е направено по правилата, явно нещо пропускаш), и накрая карай правилно - комбинирай предни и задни предавки както е описано на много места!
Аватар
Вилката

Мнениеот zImage » Сря Юни 09, 2010 9:02 am

Вилката написа:
ruark написа:и тн ако не помогне - курбели :)

Оправи си веригата, после пипни L-H винтчетата на декланшора както трябва(хвани някой, който разбира, че нещо на 2 Онтарио около теб не е направено по правилата, явно нещо пропускаш), и накрая карай правилно - комбинирай предни и задни предавки както е описано на много места!

Знам за поне още едно Ontario което има сходни проблеми. Пробелмът е в две части:

1. Веригата пада значително по-лесно от примерно моя ZX5 '05. Правихме следния тест: слагаме и двете колела на една и съща предавка (отпред най-малкия венец, отзад по средата), вдигаме колелото на 30 см от пода и пускаме. От 10 опита: ZX5 - 0 падания, Ontario - 4 падания.

2. При Ontario веригата се заклещва брутално м/у венеца и касетата на средното. Дори да приемем, че лесното падане може да се коригира със скъсяване на верига и/или настройки, то пак е ненормално при почти всяко падане да ти трябват сериозни инструменти и 5 минути усилия да я извадиш от заклещването.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот k0k0 » Сря Юни 09, 2010 9:13 am

За зверското заклещване идва от рязката чупка на рамката точно към средното ии дан ти говоря.. как то казах един път ми се наложи да бутам 2 км и на другият ден с екстрактор за курбели..
Аватар
k0k0

Мнениеот BurNiNg_IcE » Сря Юни 09, 2010 9:14 am

Когато имах Онтарио през ден-2 ми се заклещваше веригата там, трябваше да бутам до най-близкия серивиз, където да ме разкачат веригата и да я сложат пак. Проблема се реши с 1 звено, с което когато ми се налагаше разкачах веригата и я слагах наново.
Когато го оставих да ми го оправят във Веломания, щяха да сменят средното, но тогава нямах толкова пари и си взех само 1 звено, иначе ако ти се намира някой друг лев отиди да си сложиш средно с по-дълга ос, така курбела ще се измести по в дясно и ще има разстояние където да пада веригата и да не се самозаклещва...
Успех!
П.П. Идеята с водача е също добра. :beer:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот bikerider » Сря Юни 09, 2010 9:47 am

Тези колела не са предназначени за скокове по 20см на равно, така че недоволствата са съвсем безпочвени. Купете си колело за екстремно каране с водач или стрийт с един венец.

Решението със заклещването се оправя с елементарен ламаринен протектор поставен на средното.
Аватар
bikerider

Мнениеот BurNiNg_IcE » Сря Юни 09, 2010 9:56 am

bikerider написа:Тези колела не са предназначени за скокове по 20см на равно...

На мен повечето пъти на велоалеята ми се заклещваше... :crap:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот Вилката » Сря Юни 09, 2010 10:02 am

Защо на ZX5 пада по-трудно от на Ontario? Бъди сигурен, че не е от рамката. При най-малкия преден венец декланшорът е много далече, за да влияе на падането на веригата при вибрации. По-скоро имаш обтегач с хлабава пружина или дълга верига. Постави си за цел да спре падането на веригата. Аз карам вече 5 години колело с най-смотания декланшор на пазара - SRAM 3.0 и не си спомням да ми е падала веригата някога! Отзад съм със SX5.
bikerider написа:Решението със заклещването се оправя с елементарен ламаринен протектор поставен на средното.
:agree:

Все пак поработи да спреш падането на веригата. Ако в къщи ти пада полилея по 3 пъти на ден решението не е да си купиш каска, нали ;)
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот crib » Сря Юни 09, 2010 10:16 am

Аз не помня някога да ми се е заклещвала веригата на онтариото. Смажи движещите се части на задния обтегач добре със тефлонов спрей, или още по-добре, занеси колелото на майстор. Не е нормално да ти пада веригата.
crib

Мнениеот hikervelo » Сря Юни 09, 2010 10:23 am

Ако е правилно регулиран декланшора, намери винтчето на дерейльора, което регулира опъна на веригата и отвори малко дерейльора /опъни веригата/. Ако пак има проблем, смени дерейльора с по-твърд /sram 4,5,7,9, shimano xt/. Другите твърди са много скъпи. Ама това го направи след като си сигурен, че правилно са регулирани скоростите и опъна на жилата.
hikervelo

Рейтинг: 1140

Мнениеот ruark » Сря Юни 09, 2010 10:47 am

Решението със заклещването се оправя с елементарен ламаринен протектор поставен на средното.

Дайте повече информация и евентуално снимки ако може ?
ruark

Мнениеот bikerider » Сря Юни 09, 2010 11:38 am

Хрумна ми още по-прост начин - изрязва се от някаква пластмаса (ако не се лъжа с 1см дебелина или подобно би трябвало да се побере) кръгъл предпазител, изрязва му се подходяща дупка в средата, заклинва се на оста почти до чашката на средното, а върху него се монтира курбела, т.е. предпазителя се върти с оста, няма никакви планки и скоби по рамката, а когато веригата падне опира в тази пластмаса, вместо да се заклини. За заготовка може да се използва стара ролка от водач, но ще трябва да се скъсява.

Никога не ми се е налагало точно този проблем да боря, така че не мога да дам снимки. Само идеи :D
Аватар
bikerider

Мнениеот uBaH » Сря Юни 09, 2010 12:43 pm

bikerider, ако позволиш, да доразвия идеята ти - вместо пластмаса, рязане и т.н. може да се използва подходящ по ширина/диаметър семеринг (машинен, автомобилен или какъвто и да е друг), който да се надене на оста на средното :idea:

ПП: Описания от мен начин може да е по-труден за изпълнение, ако автора няма семеринги под ръка.
Аватар
uBaH

Мнениеот marsa » Сря Юни 09, 2010 3:24 pm

Автора това си го е измислил и сам вече:
ruark написа:Мислех си за spacer да си изряботя който да се м/у венците и рамката и да се сложи на оста на касетата ?

При мен примерно има такова зъбче при всеки болт
P1070719.JPG
P1070719.JPG (50.37 KiB) Прегледано 1522 пъти
и веригата просто няма къде да се заклещи.

Аз все пак бих заложил на ламаринка с вътрешен диаметър = резбованата част на средното и външен толкоча, че почти да да стига до венеца. Стяга се на средното и н.п.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот bikerider » Сря Юни 09, 2010 5:25 pm

@marsa: :banghead: :roll2:
@ruark: извинявай, пропуснал съм този ред. Подкрепям :agree:

@uBaH: :agree:, само си мисля дали семеринга/маншета няма да се скъса след определен брой падания.
Аватар
bikerider

Мнениеот ruark » Сря Юли 14, 2010 2:57 pm

Да спомена че проблема със заклещването го реших с въпросните курбели:

С тях няма как да се заклещи веригата при падане.
Отделно Райко от Колелото ми е регулирал и преден и заден дерейльор и сме so far so good :)
ruark

Мнениеот frantishek » Пет Апр 29, 2011 10:49 am

ruark написа:Да спомена че проблема със заклещването го реших с въпросните курбели:

С тях няма как да се заклещи веригата при падане.
Отделно Райко от Колелото ми е регулирал и преден и заден дерейльор и сме so far so good :)

Здрасти
И при мен нещата със заклещването са същите. Като гледам отдавна си писал че си монтирал въпросния алтус та искам да те питам дали си довволен от него и дали се оправиха нещата със заклещването. Само че аз си харесах друг алтус http://screambikes.eu/bg/kurbeli-mtb/69 ... alink.html и се чуда дали ще свърши работа. Средното също ми е за смяна така че не ми е проблем да взема и окталинк система.
Поздрави
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Назад към Продукти за крос-кънтри