Избор на колело до 700лв.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Избор на колело до 700лв.

Мнениеот xcrider » Сря Авг 10, 2011 9:09 pm

PowerSlide написа:@xcrider май нещо с алуминия ... :nono:

мерси много ...
знаеш за какво...
иначе за алуминия-6061 се използва по масово, защото по-бързо се правят рамките с него(не се налагат някакви обработки, на метала) ... а това го поевтинява...
той е с цинк вместо с магнезии и е по мек и не толкова здрав, колкото 7005 ...
ако си на друго мнение - моля обоснови се :beer:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот KiselotoMliako » Сря Авг 10, 2011 10:48 pm

xcrider написа:
PowerSlide написа:@xcrider май нещо с алуминия ... :nono:

мерси много ...
знаеш за какво...
иначе за алуминия-6061 се използва по масово, защото по-бързо се правят рамките с него(не се налагат някакви обработки, на метала) ... а това го поевтинява...
той е с цинк вместо с магнезии и е по мек и не толкова здрав, колкото 7005 ...
ако си на друго мнение - моля обоснови се :beer:

Тук последното мнение, смятам, може да ти помогне да си обясниш някои от понятията, с които боравиш, но изглежда не разбираш.
Аватар
KiselotoMliako

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Сря Авг 10, 2011 11:31 pm

Ти понятията ги остави.Говорим кой от двата материала алуминий е по-здрав.
The tensile strength of 7005-T6 is 51,000 psi vs 45,000 psi for 6061-T6. Yield strengths are 42,000 psi vs 40,000 psi, respectively. Tensile strength measures the amount stress required to cause complete failure, while yield strength measures the amount required to deform the material
Т.е. Излиза, че алуминия 7005 е по-здрав и по трудно се деформира (при рамките това влияе колко лесно ще се осуче)
Това важи за алуминия като материал.Естествено кадърно направена карбонова рамка може да се окаже в крайна сметка по-здрава от некадърно направена стоманена.(някой чичка в гаражо я заварявал :idea:
As mentioned by several posters, 6061 is easier to manipulate making butting and tube shaping like ovalizing and tapering less costly.
Иначе естествено, 6061 е предпочитана от всеки производител.Просто по-лесно се оформя и т.н. Това прави производството на рамка от 6061 алуминий по-евтино. :idea:
:offtopic: не се спряхте с тея минуси :deal: :dontknow:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот KiselotoMliako » Чет Авг 11, 2011 10:09 am

xcrider написа::offtopic: не се спряхте с тея минуси :deal: :dontknow:

Ми то и ти не спря да пишеш преди да четеш. В машиностроенето няма термин "здрав". Освен това, ако отделиш време да прочетеш целия пост на човека, ще разбереш, че важна в случая е не "здравината" (якостните характеристики, примерно) на материала, а тази на рамката като конструкция. Ако благодарение на по-високата и лесна обработваемост на 6000+ сплавите можеш да постигнеш по-добра ("здрава") геометрия, това предимство е много по-полезно от няколкото единици якост на опън повече на 7000+ сплавите.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот grebo » Чет Авг 11, 2011 3:10 pm

@xcrider,
Ми, може би рамките имат едно такова качество - склонност към умора, и тя си проличава под формата на пукнатини в слабите места - около заварките най-често или в зоните с най-големи относителни деформации (огъване и опън при усукване на рамката), и зоните на напрежение (отново заварките). При д/г един и същи ценови клас на крайния продукт, коя рамка би се оказала по-добре направена - тази от по-леснообработваемия 6061, или 7005? Искрен и Личен въпрос, щото - Ок, мойта рамка е "мноо яка", твърда, от алу 7005, ама след 1,5 г. каране се пукна.. ?? Що?
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот emperor666 » Пет Авг 12, 2011 1:20 pm

Поръчах си рамка от КРОС от титанова сплав(специална разработка от НАСА за крос),подсилена с кевлар и графит+керамични плочки за евентуален горски пожар:)))))) :hbang: :dgrin: :hbang:
Викам си:)))защо ми е алуминий 7005 като има титан 666:))))))
Аватар
emperor666

Рейтинг: 1200

Мнениеот thecruiser » Пет Авг 12, 2011 9:23 pm

Аз пък си мисля, че темата беше избор на колело до 700лв...
Е утре ще си взема drag zx4 по една много проста причина, за тази цена няма алтернатива. Ходих гледах RAM ht1, гледах Cross GRX8 , намерих и нов вариант от едни пичове от velocity, които са закупили три рамки и са ги окомплектовали по различен начин,но честно казано ZX4 най-много ми приляга.
Хвалете колкото искате cross-a, ваше право е, RAM-a е чудесно колело, но не точно за тези пари, а поне 100 отгоре, drag-a може да е с tektro, но пък все си мисля, че ще може да спре с моите около 75 кг.
Успех!
Всеки има право да се забавлява, особено ако не пречи на никого!
Аватар
thecruiser

Рейтинг: 1215

Мнениеот nelim » Чет Авг 18, 2011 4:01 pm

thecruiser написа:Аз пък си мисля, че темата беше избор на колело до 700лв...
Е утре ще си взема drag zx4 по една много проста причина, за тази цена няма алтернатива. Ходих гледах RAM ht1, гледах Cross GRX8 , намерих и нов вариант от едни пичове от velocity, които са закупили три рамки и са ги окомплектовали по различен начин,но честно казано ZX4 най-много ми приляга.
Хвалете колкото искате cross-a, ваше право е, RAM-a е чудесно колело, но не точно за тези пари, а поне 100 отгоре, drag-a може да е с tektro, но пък все си мисля, че ще може да спре с моите около 75 кг.
Успех!

Аз също съм в чуденка м/у GRX8 i ZX4, но според мен и двете колела са добри и всичко останало е лична преценка, която е субективна.

Тежа 90 кила и съм 175см, ама какво пречи ако не спира добре да му сменя спирачките примерно на ZX4-ката - даже с по-хубави от на GRX8 след време - нищо.
Все пак важен е ентусиазма, аз също засега клоня към Drag-а и мисля да взема него, но не защото смятам GRX8 за лошо колело, напротив, двоумя се много :)

Не мисля че е редно да се плюе някой за избора който е направил, хубаво е че на пазара има избор, който задоволява интересите на всички, а и цената пада, ако имаше само 1 модел и всички карахме с него, нямаше да е по-добре. :)

Темата за мен беше много полезна, но в крайна сметка си мисля че накрая всеки прави своя избор и е хубаво да се даде информация за моделите, както и от хора карали и двете колела (ако има такива), защото когато караш само едното, и вместо да кажеш колко си доволен(или недоволен) - почнеш да плюеш другото което не си карал - това е субективна оценка :)

За мен и двете колела са страхотни за цената си, факта че я има тази тема е че избора не е толкова лесен :)

За хората който плюят Cross-a, цената му е по-ниска, да не говорим че в промоция е вместо 670 - 560лв - което е 140лв под Драга, като с тия пари може да си направиш още upgrade-и, та за мен и двата си имат и плюсове и минуси.
Аватар
nelim

Рейтинг: 1202

Мнениеот penmark » Чет Авг 18, 2011 4:50 pm

В промоция беше до 15 Март
Аватар
penmark

Мнениеот nelim » Чет Авг 18, 2011 5:10 pm

penmark написа:В промоция беше до 15 Март

Просто съм написал каква е цената му в промоция, с идеята че може и догодина м/у 15 януари и 15 март да го пуснат, ама знае ли човек :dontknow:
Аватар
nelim

Рейтинг: 1202

Мнениеот mcphong » Пет Авг 19, 2011 8:56 am

Не знам откъде ги вадите тези негативни мнения относно спирачките на ZX4, но аз го карам от 3-4 месеца вече и съм повече от доволен от това как спират, а изобщо не карам плахо. Може би някой е имал лош опит с тези спирачки, но това не означава, че не са надеждни, тъй като явно много други хора (не само аз) имат добър опит с тях. Колелото е страхотно за цената си, както може би и другите коментирани тук байкове.
Аватар
mcphong

Рейтинг: 1225

Мнениеот Insight » Пет Авг 19, 2011 10:42 am

@mcphong
Критериите на всеки са различни. Точно тектрото на ZX не съм пробвал, но на сина ми колелото е с механично шимано BR-М415 и няма проблеми с надежността в смисъл, че си "коват"... само дето усилието, необходимо за това изисква 2 пръста... не че е болка за умиране, за умерено ХС си е ОК, карали сме и колела, дето изаскват и 3-4 пръста :D за да понамалиш, но кефа да спираш с едно пръстче е голЕм!!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот grebo » Пет Авг 19, 2011 12:19 pm

^точно.
Понятието "надеждност" по принцип описва склонност към откази или неизправна работа, спрямо нормалната работа на продукта. Това за конкретната спирачка не би трябвало да е тема на разговор. Почва да не спира, когато диска смени цветовете на дъгата. Изстива и си спира нормално.
Говорим по-скоро за спирачни качества - на к'ва сила в лоста, к'ъв нормален натиск върху накладките отговаря, и в крайна сметка какъв въртящ момент получаваме. Работи си сравнително плавно, но уморява пръстите, когато нещата загрубеят. Аз лично бих я сменил още в магазина с нещо по-мощно. САМО предната обаче! За задна със 180 диска си е идеална!
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот mcphong » Пет Авг 19, 2011 1:38 pm

Ясно, сега разбрах за какво иде реч :) Нищо чудно ако запазя тенденцията да карам все по-агресивно и аз да потърся други спирачки след време. За сега не ме тормозят.
Аватар
mcphong

Рейтинг: 1225

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри