смяна на верига или смяна на касета + верига

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: смяна на верига или смяна на касета + верига

Мнениеот hitar_potar » Нед Май 23, 2010 6:09 pm

ролките на дерайльора пък за какво? на втория байк имам шимано тиагра отзад от повече от 5 години, колелото се търкаля предимно шосе и съвсем малко XC - ролките са си в перфектно състояние след не-знам-си-колко-хиляди км, нямам абсолютно никакви проблеми с превключването на предавките, и да - доколкото знам, при смяна на зъби и верига е хубаво да смениш и плочата/плочите отпред. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот pacy4 » Сря Авг 17, 2011 8:09 am

Тази схема която ми каза майстора като си купих колелото беше - на всеки 1000 км сменям верига. Като сменя три вериги, вместо четвърта слагам пак първата и продължавам да въртя старите три вериги на всеки 1000км. Схемата ми се струва добра, но първата верига я смених на 1600км и не знам дали не съм закъснял. От тогава нямам компютърче и не знам колко съм минал, но май е време за трета.
Да сменяш верига на всеки 100- 200 км ми се струва прекалено голяма занимавка, та била то и пауър линк.
Аватар
pacy4

Рейтинг: 1273

Мнениеот grebo » Сря Авг 17, 2011 11:46 am

^100-200 за някои хора (или не-хора) т'ва значи всеки ден. :D

Ъъ леко въпросче - смених верига и предни венци, може би съм карал 200-300 с тях. Задните си останаха старите, обаче - на много-много километри са - да речем, че като смъкнах предните, бяха не на акулови перки ам по-скоро крокодилски зъби - нямаше 2 еднакви. На 4 и 5 прескача яко, ако им дадеш малко повече зор... въпросът е такъв - то ясно че трябва да ги сменя възможно най-скоро, но дали ще предните (нови венци) ще пострадат сериозно, ако продължа и изкарам още някоя седмица (още 300-400)? ..За веригата не ми пука особено. :dontknow:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот botroid » Сря Авг 17, 2011 11:56 pm

hitar_potar написа:ролките на дерайльора пък за какво?

Ролките са консуматив и като всички други движещи се части по колелото, подлежат на износване, много подобно на това на курбелите и венците, само че е доста по-бавно. Зъбите на обикновените пластмасови ролки с течение на времето се изострят, докато станат толкова тънки, че връхчетата им започват да се отчупват. Тогава е време за смяна, но това е рядко, веднъж на 2-3 години примерно.

grebo написа:дали предните (нови венци) ще пострадат

Щяха да пострадат, ако беше останал със старата износена (разпъната) верига.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот fall_out » Чет Авг 18, 2011 6:22 pm

Съжалявам, че се включвам и аз в темата с един лайшки въпрос. От началтото на този сезон си мисля, че до сега не съм сменял нито верига, нито венци. И вчера едно "запекло" звено се спука и веригата падна.

Въпроса ми е как да разбера дали веригата ми е за смяна като нямам инструмент, и дали вече венците не са прекалено износени за да си купувам нова верига.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот frantishek » Чет Авг 18, 2011 7:17 pm

Малко е на английски но ...
Measuring Wear

The important issue of chain wear is that the spacing changes, causing the chain to ride up on the sprocket teeth. Thus, it is important to measure pin/bushing wear. However, bushing/roller wear does not affect chain performance unless it becomes so severe that it affects structural integrity — the bearing is worn away, the roller fractures, or the like. Thus, bushing/roller wear should not be included in overall wear measurements.

The standard procedure for measuring chain wear is to hold a ruler against the chain. With 1/2-inch spacing chain, 24 links should measure 12 inches new; if 24 links measures 12-1/8 inches, the chain has worn about 1%.

The following shows a worn Regina CX-S and an unused Sachs chain. The Regina chain has the pin is aligned with the ruler at 23 inches. One foot away, an unworn chain would have the pin aligned to the 11 inch mark. However, this chain is worn so the pin is about 3/32" away. (It looks less, due to camera parallax distortion. Consider the links at 10" and 9", which are much further from the inch marks.)

По средата на статията съм го извадил този цитат.
http://pardo.net/bike/pic/fail-004/000.html
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот frantishek » Пет Авг 26, 2011 11:01 am

И аз съм за нова верига. :peace:

Изображение

Вече е поръчана де. :D
Аватар
frantishek

Мнениеот evin » Чет Сеп 01, 2011 10:35 am

Откъде мога да си закупя подобна джаджа за мерене на луфта?
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот frantishek » Чет Сеп 01, 2011 10:41 am

Има я в почти всеки е-магазин а и в обикновените.
Ето ти един пример

http://screambikes.eu/bg/instrumenti/73 ... -cc-3.html
Аватар
frantishek

Мнениеот evin » Чет Сеп 01, 2011 12:42 pm

Уха, 25 лева за ламаринка с производствена цена 2.50 лв. Браво :crazy:
Ще поръчам да ми изрежат на лазер от иноксова ламарина.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот frantishek » Чет Сеп 01, 2011 1:06 pm

При китайците е доста под тази цена.Това беше бегъл пример от къде да си я намериш.
Ей го моя.
http://www.ebay.com/itm/130552579250?ss ... 1439.l2649
Аватар
frantishek

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри