Ето какво ме научи моя опит:
Смазка преди всяко каране! Аз лично ползвам една блатна зелена гадост на която пише extreme conditions. Нося я с мен в планината, защото ми се налага да смазвам честичко (на всеки 10км да речем).
Хубаво е да чистиш от смазката, която е насъбрала всякакви гадости като гняс, киша, сол (ако броим, че ходиш някъде на самоход) и т.н. и после да мажеш обилно веригата.
За вилката, аз лично, няма какво да добавя.
Колегата горе предлага мокър писък - в града няма да са добра алтернатива (освен ако не караш по малките улички, които не ги почистват), защото грайфера ще им отива много бързо (освен ефекта от некомфортното тръскане). Аз лично съм избрал Максис DH 60а, не са най-меките, не са и най твърдите и мисля, че перфектно пасват на карането ми - коват много добре в сняг, даже така заковах при едно спускане, че за малко щях да се човкирам.
За спирачките също е много важно да обърнеш внимание - ако си с V-brake гледай да си носиш поне едни колодки, ако си с механики (дискове) разцъквай от време на време лостчето, защото на един приятел така му замръзна жилото и беше зор докато го отмръзи надолу. Ако си с хидравлики, наблюдавай дали не ти омеква лостчето. Някои хидравлики (Magura) не се понасят със студа.
Ако ще караш в планината - ЕКИПИРОВКА!
Аз лично ползвам термо-бельо (една блуза може да се намери за около 30 лв, освен ако не държиш да пише някаква голяма марка на нея като Craft), ветровка (за спусканията и за температура от -10 градуса), непромокаем панталон, термо клин (като блузата), термо чорапи (вълнени - не, не са тези на баба) и зимни обувки. Важното е да НЕ използваш памук или дрехи, които съхнат бавно.
Алтернативи са - вълнени дрехи (не много дебели, дори и мокри пак пазят топло, но малко повече некомфорт създават - аз лично имам три вълнени блузи като термо-бельо), полар (ако е качествен не задържа влагата).
Също е важно за главата да вземеш поне няколко чифта шапки - за нагоре не ти трябва, но надолу и на спирания е добре да пазиш тази част от тялото (особено ако духа). Може да ползваш и маска, която се намира в мото магазините за по 10лв (от полар е).
Ръкавици - поне два чифта! Едните за нагоре, другите за надолу. Тези за нагоре, може и да са без пръсти (тук вече зависи от твоето кръвообръщение и дали крайниците ти се заграяат при физическа активност), за надолу е силно препоръчително да бъдат противовятърничеви (иначе рискуваш да ти измрънат пръстите и повярвай ми - не е приятно особено като се опитваш да спреш). Тези за нагоре ще ти се изпотят и ще ти измръзнат ръцете на спускането.