Избор на спирачка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на спирачка

Мнениеот wanko_ » Сря Ное 30, 2011 10:11 am

Здравейте, искам да ви помоля да ми предложоте някаква хубава механична спирачка(дискова) до 100 -120лв, тъй като старата ми е фабрична с велосипеда и започна да скърца и да не спира добре.
Cycling is not just a sport, it's a religion!

ВЕЛОКЛУБ "ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ" - ГР.ТЪРГОВИЩЕ
Аватар
wanko_

Рейтинг: 1173

Re: Избор на спирачка

Мнениеот VGC » Сря Ное 30, 2011 11:12 am

А на фабричната спирачка правил ли си настройки? Сменял ли си накладките? Понякога точно там се крие проблема. ;) А по темата - една Авид бб5 или бб7 е добро решение или някоя на шимано или гаторбрейк. Успех :beer:
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот wanko_ » Сря Ное 30, 2011 3:26 pm

Попринцип спирачките са от 2008 и не ми се занмава да търся накладки за тоя модел спирачки, а иначе и мен ми харесват спирачките на Avid само дето ако може някой да ме светне каква е разликата между ВВ5 и ВВ7

Аватар
wanko_

Мнениеот bio » Сря Ное 30, 2011 3:57 pm

wanko_ написа:Попринцип спирачките са от 2008 и не ми се занмава да търся накладки за тоя модел спирачки, а иначе и мен ми харесват спирачките на Avid само дето ако може някой да ме светне каква е разликата между ВВ5 и ВВ7

ами разликата е около 25 лв. и:
Код: Избери целия код
BB7
Weight    329 grams (160mm rotor; front post mount)
Caliper Design    Mechanical, Forged 2-piece Aluminum
Finish    Graphite Grey
Rotor    G2 CleanSweep 160mm, 185mm, 203mm
Pad    Sintered
Adjustment    Dual Knob Pad Adjustment, Tri-Align Caliper Positioning
Technology    TRI-ALIGN™ CALIPER POSITIONING SYSTEM™

Код: Избери целия код
BB5
Weight    335 grams (160mm rotor; front post mount)
Caliper Design    Mechanical, Monoblok
Finish    Satin Black
Rotor    G2 CleanSweep 160mm, 185mm, 203mm
Pad    Sintered
Adjustment    Inboard Knob Pad Adjustment, Tri-Align Caliper Positioning
Technology    TRI-ALIGN™ CALIPER POSITIONING SYSTEM™
Compatibility    Mountain style levers
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот rees » Сря Ное 30, 2011 8:49 pm

Освен тези подробни данни, които сподели @ bio, аз като собственик и на двете, мога да кажа от опит, че ВВ5 е "мека" спирачка. Спира и то отлично, но не е като ВВ7, която е доста директна. Стиснеш леко лостчето и при подходящата настройка ще кове. Разбира се има доста варианти за настройка, и ти си определяш коя е най-подходяща за теб. И двете се вписват в парите, които си отделил за спирачка, но аз лично (макар и да ме критикуват много хора) предпочитам ВВ5 отпред, ВВ7 отзад. Сменял съм комбинацията, просто не ми допада. ВВ5 има достатъчно спирачна мощ за да стои отпред. ВВ7 от спирачна сила няма какво да се коментриа, но именно заради това чувство на директен допир, не ми допада за предна. Предпочитам да е отзад, тъй като ми дава огромна сигурност. Все пак винаги оставаш изненадан, от някой камък, дупка и.т.н. и ако стиснеш яко предна ВВ7 си прекатурен, докато с ВВ5 не е така, и когато е отзад (ВВ7) си я стискам яко без да ми пука много. :D Въпрос на вкус, съгласен съм. Ако може, кажи коя спирачка ще сменяш, или и двете? :beer:
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Рейтинг: 1305

Мнениеот wanko_ » Сря Ное 30, 2011 10:40 pm

Ами така като ми казваш май ще сменя и двете и точно начина по който ти си съчетал спирачките ми допада най-много... ще видим за сега ще си купя ВВ5 или 7 и ще сложа отпред пък по-нататък ще сложа и отзад :)

Аватар
wanko_

Мнениеот motomarzel » Сря Ное 30, 2011 10:54 pm

В магазина на Крос в Младост 2 тaзи спирачка е на цена 60лв. Спирачката работи доста добре за цената си. :agree:
Аватар
motomarzel

Мнениеот obelix » Сря Ное 30, 2011 11:56 pm

Подкрепям motomarzel. Има достатъчно хидравлични варианти за тези пари, какъв е смисъла да е механична?
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот rees » Чет Дек 01, 2011 8:30 am

Възможно е и хидравлика да си сложи, но той поиска механична спирачка... Инак до 100-120 лв има не малък асортимент от хидравлики, но в някой случай (като споменатата сега хидравлика) не забравяйте, че освен спирачката, трябва да се купи и адаптор. Не са много пари, но трябва да се имат в предвид. Това зависи изцяло от вилката и рамката на собственика, така че ако не е нахално @ wanko_, ще ни кажеш ли модела на вилката и рамката ти? Освен това, механиката се поддържа значително по-лесно. От време на време може някоя финна настройка, смяна на накладките и гресиране на жилата и като не я блъскаш в камънаците, ще си е наред. При хидравликата масло/дот пък обезвъздушаване, накладки, настройка, късат се маркучи (съгласен съм, че и жилата се късат) абе по-модерно и хубаво, но също толкова качествено, като и механиките изброени по-горе. Това малко стана като кофти мнение против хидравликите, НЕ Е ТАКА. Ако ти се занимава, и искаш хидравлики, няма да сбъркаш, но в крос-кънтрито нямаш зверски продължителни спускания, че да ти се налага да стискаш спирачките 15-20 минути и да ти омекнат пръстите накрая. Авидските механики (ВВ5/7) поне ВВ7 е най-мощната механика за мен, по-мощна от доста хидравлични спирачки. Разбира се това е известно на всички, но и ВВ5 притежава спирачна сила, по-голяма от някой хидравлики. 'Ай стига съм бръщолевил глупости, ами кажи каква е вилката и рамката, колко мм диск мислиш да сложиш? :beer:
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Мнениеот wanko_ » Чет Дек 01, 2011 10:06 am

Ами каня се за коледа да сменя вилката и тя най-верочтно ще е Рок Шокс Тора и ще сложа 180мм, но ако не успея да си купя Тора ще си взема Дарт 3(което е много по-малко вероятно) и ще сложа 160 ( това е максималния допустим размер на ротора).Попринцип бях много навит за хидравлични, но това ме притеснява, че ще трябва да сменя и командите на скоростите, защото са заедно с лостчетата на спирачките и няма как да махна само лостчетата.Като вариянт май е по-добре да си сложа ВВ7 отпред и ще ми върши почти същата работа.

Аватар
wanko_

Мнениеот prokalnatiq » Чет Дек 01, 2011 11:50 am

rees написа: При хидравликата масло/дот пък обезвъздушаване, накладки, настройка, късат се маркучи (съгласен съм, че и жилата се късат) абе по-модерно и хубаво

Не съм на същото мнение, ако се използват за крос-кънтри. Аз от две години и половина използвам хидравлични спирачки на Shimano, които са нисък клас BR-M486. За това време съм сменил 1 чифт накладки, като още има доста живот в сегашните ми. Не съм ги обезвъздушавал, но може би задната и е вече време. Карам ги както по асвалт, така и по пътеки. Ходил съм и на 10-тина състезания по крос-кънти/маратони. За късането на маркучи е до късмет, как ще паднеш (според мен), на мен не се е случвало. А и настройката е в пъти по-лесна от механичните, развърташ 2 болта, стискаш лостчето, и внимателно завиваш.
Колкото до автора, според мен за тези пари пре-спокойно можеш да си вземеш хидравлика. Има много добри отзиви за Quad спирачките, а те се въртят около твоята цена. :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот wanko_ » Пет Дек 02, 2011 9:40 am

Добре хидравликата е наистина супер, но това ме притеснява, че ще трябва да сменя и командите на скоростите, защото са заедно с лостчетата на спирачките и няма как да махна само лостчетата.

Аватар
wanko_

Мнениеот obelix » Пет Дек 02, 2011 11:48 am

Ако това е проблема, начин все ще се намери. Занеси колелото в някой читав сервиз и ги питай, трябва да могат да измислят нещо. Всичко подлежи на (понякога необратимо) разглобяване/рязане.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот penmark » Пет Дек 02, 2011 12:00 pm

Продавай я тая комбинираната и си вземи една нормална команда. Слагаш една хидравлика и заспива.
Аватар
penmark

Мнениеот rees » Пет Дек 02, 2011 5:37 pm

penmark написа:Продавай я тая комбинираната и си вземи една нормална команда. Слагаш една хидравлика и заспива.

Това настина е добър вариант, продаваш, а може и да ги замениш само за команди. Хидравликата колкото и по-сложна да изглежда, е по-добре. :beer:
Изображение
Аватар
rees

Мнениеот Nocturne » Нед Дек 04, 2011 2:01 pm

Избери си някоя от тези и не се занимавай с глупости
http://velos-bg.com/index.php?cPath=36_150
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот biker_pm » Вто Дек 06, 2011 5:56 pm

Според мен едни Avid bb5 или bb7 са идеални за тази цена. :beer:
Аватар
biker_pm

Рейтинг: 1170

Мнениеот bik3r_b0y » Пон Дек 26, 2011 12:37 am

Аз карам с горните шиманки и съм доста доволен 160лв ми излезе 2спирачки +команди аливио.
Изображение
Карам RAM
Аватар
bik3r_b0y

Рейтинг: 1024

Мнениеот fall_out » Пон Дек 26, 2011 10:16 pm

Незнам какво ще взимаш(ако не си го взел вече), но забрави за ББ5 - просто не си струват в сравнение със 7, карал съм ги и двете, като отзад още съм си със ББ7. Аз лично бих предпочел добър в-брейк пред BB5.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот wanko_ » Сря Дек 28, 2011 10:21 pm

Така вече събрах пари да си купя една спирачка и се спрях на хидравлика, но ако може потребителите с повече опит да ме насочат към някоя хубава или по-скоро прилична за тези пари хидравлика.Разполагам с 150лв.Впечатление ми направиха Tektro Auriga Comp/Pro но не намерих в наличност спирачки с ротор 160, защото повече не мога да сложа.Също някакви отзиви за спирачките Quad Dime някакви отзиви?
Благодаря предварително. :beer:

Аватар
wanko_

Мнениеот Snevk » Съб Дек 31, 2011 11:34 am

Quad dime XC vs. Avid BB7
Карам лек Фрийрайд със продължителни спускания и в момента съм със ББ7 , но усещам че спирачната сила вече не е достатъчна. Търся ефтини хидравлики които да са по добри от ББ7. Карам със дискове 203 и 180. В описанието http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=431 пише че става за лек фрийрайд , но искам да знам ако някой ги е изпробвал как се държат на по-продължителните спускания.
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Мнениеот 5roff » Съб Дек 31, 2011 12:56 pm

Snevk:
От евтината хидравлика няма да получиш повече спирачна сила, отколкото с БъБъ7. Просто си обслужи сегашната спирачка, ако и тогава не ти достига спирачна сила, решението определено няма да е евтината хидравлика.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот Snevk » Съб Дек 31, 2011 3:59 pm

Обслужвал съм я няколко пъти и в момента е на макс спирачната сила. Е спира ме ,но при продължителни спускания пръстите болят, а и като цяло подръжката БиБи7 ми се струва малко "pain in the A$$' :erm: постоянно трябва да се нагласят накладките ... през 1-2 седмици смазвам жилото , а и са доста по тежки от едни хидравлики за XC/AM.
Ако можете да ми посочите един модел който да има силата на Биби7 в рамките на 90-130лв (без ротор)
:beer:
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Мнениеот darki » Съб Дек 31, 2011 4:16 pm

Snevk, аз лично ти препоръчвам това: http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=483 или това http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=484
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот 5roff » Съб Дек 31, 2011 5:59 pm

Snevk написа: Е спира ме ,но при продължителни спускания пръстите болят

Snevk с какво лостче си? Ако не си с Avid Speed Dial 7 ти препоръчвам да опиташ. Току виж болките изчезнат. Е ако си на 100% за евтина хидравлика, ок, аз съм до тук :agree: Успех
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот wanko_ » Съб Дек 31, 2011 7:05 pm

Да много ви благодаря за помощта . :crazy: :offtopic: :smash:

Аватар
wanko_

Назад към Продукти за крос-кънтри