Смяна на някой части - искане на препоръки и съвети.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Смяна на някой части - искане на препоръки и съвети.

Мнениеот kokik » Сря Ное 09, 2011 12:16 am

Реших да правя някой подобрения по колелото ми (Ferrini R3).

Частите, които искам да сменя са:
Капли - Бих искал да ми препоръчате някакви капли с главина за ротор до 100-120лв. едната.
Външни гуми, с които мога да карам и зимата и лятото - също бих искал да ми препоръчате - до към 25-30лв. една.
Спирачки - Закупени (Avid BB7)
Заден дерайльор - не мисля, че ще ми трябва нещо особено скъпо, поне не за сега - отедлил съм 50-60лв. за дерайльор.
Грипове - не мисля, че има някаква особена разлика, според мен ще мога да избера и сам, хаха :)

Пускам темата, защото според мен, ако първо се допитам до хората във форума, ще мога да избера възможно най-добрия вариант за тези пари, отколкото ако избирам сам :)
kokik

Рейтинг: 1180

Re: Смяна на някой части - искане на препоръки и съвети.

Мнениеот axelmax » Сря Ное 09, 2011 12:41 am

Първо си сбъркал разделът ;) Някои от модераторите ще я премести.
Не знам в каква насока искаш да развиваш велосипеда,но няколко съвета.
Гриповете са важни,колкото и маловажни да изглеждат(все пак контакта на ръцете ти към колелото е през тях) . За модели не мога да те ориентирам.
Задният дерайльор също е доста важен за комфорта и стабилността не го подценявай,особено ако не искаш да отиде между спиците и да се лашка ненужно.и да превключваш безшумно и гладко.Здравината също е по -голяма.Избери нещо със средно рамо.
За каплите ще имаш пари за нещо добро,бих ти препоръчал да търсиш по ниско тегло до колкото е възможно.Лека ,че ми се спи ;)
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот kokik » Сря Ное 09, 2011 1:07 am

Прецених, че трябва тук да пусна темата, извинявам се, ако е грешен разделът :) Всъщност и аз все още не знам какъв точно стил искам да карам. Може би нещо като леко DH или знам ли и аз. Но не смея да кажа нищо повече, защото е комично дори да слагам Ферини Р3 и DH в едно изречение.. :D На пролет вероятно ще отида някъде извън моето малко градче (евент или състезание), за да преценя кое точно ми харесва и тогава ще правя някакви съвсем големи промени от рода на рамка, вилка и т.н. :) И на мен ми се доспа, че напоследък все си недоспивам и така. Утре ще дам малко повече инфо., ако трябва :)
kokik

Мнениеот axelmax » Сря Ное 09, 2011 8:24 am

Намаленията още не са започнали,не бързай да взимаш.
Аватар
axelmax

Мнениеот kokik » Сря Ное 09, 2011 11:07 am

Няма, просто искам съвет :)
kokik

Мнениеот bio » Сря Ное 09, 2011 3:20 pm

ам ... по принцип такива дискусии ги пускат в подфорум за съответния стил (XC, AM или DH). понеже доста хора следят стиловете, които ги интересуват и рядко поглеждат/пишат в други.
прилични ръкохватки може да си закупиш за 6лв от Kaufland при това lock-on.
дерайльор ... shimano ... с това което ти наричаш DH, много сложно става и се обърквам ... ако ще си караш с три плочи отпред и старата касета отзад няма смисъл да вземаш нещо повече от Shimano Deore Shadow. идеята на axelmax за средно рамо не лоша ... ама трябва по-сериозно да се инвестира и да се помисли преди това.
Гуми за 25-30 лв са си компромис. рядко има "супер" гуми на тези прилични цени. евентуално може да заложиш на нещо сериозно 40-45 лв отпред и нещо по бюджетно отзад 20-25 лв. за гуми има изписано много ... ако ти се занимава чети.
колела ... ами ... зависи какво гониш - ниско тегло или здравина ... какви главини предпочиташ с "индуструални" лагери или конус/чашка. за тези пари обаче не може да гониш много ниско тегло, но може да постигнеш прилично ... за ниско тегло трябва да търсиш нещо втора ръка
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Сря Ное 09, 2011 7:01 pm

bio написа:прилични ръкохватки може да си закупиш за 6лв от Kaufland при това lock-on.

6.99 са
много лъжат с тези стотинки :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kokik » Сря Ное 09, 2011 7:17 pm

Тези 3 плочи... Абе, за венците за скоростите ли става въпрос? :D. И аз малко се бъркам точно за това, че и аз не съм сигурен какво ми харесва и какво карам. За гумите предполагах, че има теми, но не потърсих, тази вечер вероятно ще го направя. Аз като цяло не търся нещо супер добро, то тука няма и къде да се кара като цяло, просто искам да направя 1 лек ъпгрейд на колелото, а по-натам (както казах) ще мисля за нещо по-сериозно. Възможно е да отделя и малко повече пари по самото колело, стига да си струва :)
kokik

Мнениеот bio » Сря Ное 09, 2011 8:36 pm

kokik написа:Тези 3 плочи... Абе, за венците за скоростите ли става въпрос? :D. И аз малко се бъркам точно за това, че и аз не съм сигурен какво ми харесва и какво карам. За гумите предполагах, че има теми, но не потърсих, тази вечер вероятно ще го направя. Аз като цяло не търся нещо супер добро, то тука няма и къде да се кара като цяло, просто искам да направя 1 лек ъпгрейд на колелото, а по-натам (както казах) ще мисля за нещо по-сериозно. Възможно е да отделя и малко повече пари по самото колело, стига да си струва :)

просто не си заслужава да правиш компромис с гумите .... не е нужно и да се изхвърляш де. разгледай, прочети и питай ... ако мога ще помогна.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот kokik » Сря Ное 09, 2011 10:18 pm

Разгледах в 1-2 сайта за гуми, както и теми във форума и останах с впечатлението, че за моя бюджет най-добрия вариант е Maxxis Minion DHF 2,35 отпред и Maxxis Minion DHR 2,10/2,35 (страх ме е 2,35 да не е голяма за отзад). Какво е мнението на по-разибращите? :) Само че възникна още един проблем с гумите. Често ще ми се случва да карам в града, то вярно, че сега идва зима и хем по-рядко ще карам, хем няма да търка толкова, ама ще бъде ли особено голям проблем с тези гуми в града? Един приятел кара с Minion DHF отпред главно градско (не само де), но той кара доста рядко вече заради даскалото, а и не съм отделял внимание над това дали пада грайфера бързо :D

Също така реших, че ще е по-добре да дам малко повече пари за заден дерайльор, но съм ограничен откъм бюджета все пак. 80-100лв. по-добра сума ли е? :) Ще поразгледам и дерайльори, ще видя дали има нещо във форума (най-вероятно има) за тях и така. :) A и ще ми трябват и някакви венци все пак. Аз всъщност имам в момента задни венци, с които купих колелото. За 8 скорости са и е карано това лято и малко миналата есен с тях. Като даже имаше един период, в които около месец-два бях без колело. Ще мога ли да карам с тези, или е по-добре да си взема нови? :)
kokik

Мнениеот bio » Чет Ное 10, 2011 9:50 am

kokik написа:Разгледах в 1-2 сайта за гуми, както и теми във форума и останах с впечатлението, че за моя бюджет най-добрия вариант е Maxxis Minion DHF 2,35 отпред и Maxxis Minion DHR 2,10/2,35 (страх ме е 2,35 да не е голяма за отзад). Какво е мнението на по-разибращите? :) Само че възникна още един проблем с гумите. Често ще ми се случва да карам в града, то вярно, че сега идва зима и хем по-рядко ще карам, хем няма да търка толкова, ама ще бъде ли особено голям проблем с тези гуми в града? Един приятел кара с Minion DHF отпред главно градско (не само де), но той кара доста рядко вече заради даскалото, а и не съм отделял внимание над това дали пада грайфера бързо :D

Също така реших, че ще е по-добре да дам малко повече пари за заден дерайльор, но съм ограничен откъм бюджета все пак. 80-100лв. по-добра сума ли е? :) Ще поразгледам и дерайльори, ще видя дали има нещо във форума (най-вероятно има) за тях и така. :) A и ще ми трябват и някакви венци все пак. Аз всъщност имам в момента задни венци, с които купих колелото. За 8 скорости са и е карано това лято и малко миналата есен с тях. Като даже имаше един период, в които около месец-два бях без колело. Ще мога ли да карам с тези, или е по-добре да си взема нови? :)

не съм карал Minion ... но определено няма да се пенсионираш с гумите, които вземеш ... караш и те се търкат. това е животЪТ ...
с дерайльора имаш ли проблем или държиш да го смениш просто така ?!? защото ако този не ти прави парчета не виждам смисъл на този етап да правиш някаква огромна инвестиция ...
карай едно по едно ... иначе по-добре си купи цяло колело, което покрива твоите изисквания.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот botroid » Чет Ное 10, 2011 10:14 pm

kokik написа:за моя бюджет най-добрия вариант е Maxxis Minion DHF 2,35 отпред и Maxxis Minion DHR 2,35 (страх ме е 2,35 да не е голяма за отзад). Какво е мнението на по-разибращите? Често ще ми се случва да карам в града, ще бъде ли особено голям проблем с тези гуми?
80-100лв. по-добра сума ли е за заден дерайльор?

80-100 лв. е добра сума за дерайльор, можеш да си позволиш Deore и SLX, които са надеждни при интензивно каране.
И двата Minion 2.35 изобщо не са големи гуми (52 мм) и трудно ще се намери рамка в която да не влезят отзад. Не виждам какъв проблем ще е да ги караш и градско, освен по-бързото им износване, но тези гуми, така или иначе, нямат дълъг живот, тъй като са предвидени за повече сцепление, а не за износоустойчивост. Цената на гумите е 39 лв. за бр. което ги прави не съвсем бюджетни, има и по-евтини и нелоши гуми.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот kokik » Пет Ное 11, 2011 12:36 am

Дерайльора задължитлено трябва да го сменя, защото един кретен се блъсна в него и го изкриви на 5 места... (To всъщност аз тръгнах капли да купувам първоначално, ама като знам, че и гумите и дерайльора са за смяна, реших направо да оправя всичко, не да го мисля цяла зима).
kokik

Мнениеот axelmax » Пет Ное 11, 2011 3:28 pm

Не разбрах стилът ,който искаш да упражняваш.Главини ,шини,гуми............. колкото искаш.
Аватар
axelmax

Мнениеот kokik » Нед Ное 13, 2011 3:37 am

Moже би XC.
kokik

Мнениеот kokik » Нед Дек 25, 2011 4:13 pm

Вече взех заден дерайльор (SLX Shadow), гумите са поръчани (2x Maxxis Minion DHR 26 x 2.35), гриповете и те (Lizard Skins Charger пише като модел в сайта). Останаха само каплите. Някакви препоръки? :)
kokik

Мнениеот PowerSlide » Пон Яну 02, 2012 8:16 pm

kokik написа:Moже би XC.

kokik написа:... гумите са поръчани (2x Maxxis Minion DHR 26 x 2.35)...

:nono:
На R3 бих сложил DHF и например Advantage 2.1 за задна (ако държиш на Maxxis)
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот ramb0 » Пон Яну 30, 2012 7:10 pm

За капли, аз бих си взел MAD шина бяла с главина Formula ( с капсулованите лагери ) и спици на Mach Pro 2d . Яки са и изглеждат готино
Много карам колело . Понякога стигам от кафене до кафене без да слизам да тикам .
Аватар
ramb0

Рейтинг: 1206

Мнениеот JoroDH » Пон Яну 30, 2012 8:14 pm

ramb0 написа:За капли, аз бих си взел MAD шина бяла с главина Formula ( с капсулованите лагери ) и спици на Mach Pro 2d . Яки са и изглеждат готино

Пича ще кара XC и затова по добре да кара с шини Magma на 32 дупки... По леки са от MAD-а и са здрави... А също така са и по евтини с около 3-5лв.
Благословен да бъде този, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
JoroDH

Рейтинг: 1123

Мнениеот kokik » Сря Фев 08, 2012 3:33 pm

PowerSlide написа:
kokik написа:Moже би XC.

kokik написа:... гумите са поръчани (2x Maxxis Minion DHR 26 x 2.35)...

:nono:
На R3 бих сложил DHF и например Advantage 2.1 за задна (ако държиш на Maxxis)

Аз щях да взема DHF за отпред и DHR за отзад, но нямаше DHF , а казаха, че няма да докарват повече..

Иначе ще прегледам вариантите за капли, които казвате, благодаря много за мненията! :) За какви по-точно главини ставаше на въпрос иначе??
kokik

Мнениеот kokik » Чет Фев 09, 2012 1:16 am

И каплите са поръчани вече. Можете да заключите темата :)

П.П. Ако някой се интересува - ето частите:
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=265 - Шини
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=279 - Предна главина
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=274 - Задна главина
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=285 - Спици
kokik

Назад към Продукти за крос-кънтри