Относно elixir 1, Quad Dime XC, накладки и други...

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Относно elixir 1, Quad Dime XC, накладки и други...

Мнениеот vlekov » Вто Юли 03, 2012 12:24 pm

Не съм баш съвсем сигурен дали темата не е за начален клас компоненти, но все пак ще попитам - в момента карам твърдаче с хидравлики Quad Dime XC, отпред с 18см диск, отзад с 16. Понеже съм сравнително неопитен, смятах, че тези спирачки ще ми изкарат дълго време като сила, но напоследък, карайки по-агресивно и бързо мисля, че започвам да им усещам доколко им стигат силите, а на моменти дори не ми достигат. Трябва да уточня, че моментите на недостигаща спирачна сила са малко, но достатъчно притеснителни, за да ме накарат да се замисля за ъпгрейд. Та съм се замислил напоследък дали да не купя от ибей една двойка Elixir 1-ци, имайки предвид по-голямата площ на накладките спрямо моите, а и добрите ми впечатления от Elixir 3-ките на един приятел. И тъй - нека който е карал въпросните спирачки да каже мнение, а ако някой има и директен поглед върху сравнение с въпросния ми Quad - още по-добре. Най-евтиния за мен вариант, който е на втори план, е да потърся метални накладки за наличните ми в момента спирачки. Тук обаче изниква притеснението, че ще ми изядат дисковете, които и бездруго имат славата на доста меки. На хартия Quad-a се води с полуметални накладки.
Това е, който се сеща нещо - да помага :)
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Re: Относно elixir 1, Quad Dime XC, накладки и други...

Мнениеот Nocturne » Вто Юли 03, 2012 2:10 pm

Не съм карал с Quad спирачки, но съм в момента с Elexir 1, за това ще си позволя да изкажа мнение за тях.
Много слаба работа...според мен сегашните ти спирачки може и да са по силни, със сигурност не са по слаби. Безмислено упражнение ще е ако ги замениш точно с този Avid.
Ако искаш нещо по-добро трябва да се изръсиш повече или да сложиш отзад 180мм диск, но пак няма да е кой знае какво...
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот LZ1GJD » Сря Юли 04, 2012 3:18 pm

Не е тук мястото но като чета каква хамалогия е поддръжката на хидравличните спирачки мисля да мина на чисто механични ...

Към колегите също с Elixir 1 бих искал да попитам дали има вариант лостчето на спирачката дали може да се направи да не е толкова хлабава, бих искал да стои по-солидно, това което е изглежда някакво много "паянтово" ...
LZ1GJD

Рейтинг: 1180

Мнениеот vlekov » Сря Юли 04, 2012 8:59 pm

Чак хамалогия... ако няма някакъв сериозен технически проблем, не глътне въздух или друга някоя такава простотия, хидравличната спирачка направо няма какво да ѝ се поддържа и според мен плюсовете ѝ са доста повече от минусите.
А под по-солидно какво имаш предвид, хода да бъде по-тежък, или просто не ти харесва начина, по който е изпълнено лостчето, хлопа механично? Ако е второто, според мен няма много шанс, но пък на моите лостчета има едни пластмасови шайби, които ако се заменят с метални, самото лостче би стояло по-солидно в мястото си, без това да му пречи да се върти около оста си.
73 :beer:
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот LZ1GJD » Сря Юли 04, 2012 9:31 pm

Да именно че е по-хлабаво. Отделно ми се струва че дясната вече не държи толкова добре - след бойното му кръщение на колелото - над 20км в едната посока 1000 метра изкачване по трошено каменна настилка където през 90% са едни едри камънаци ... В тоя ред на мисли това води ли се "cross country", или криво съм му разбрал идеята на колелото си ;-)
LZ1GJD

Рейтинг: 1180

Мнениеот vlekov » Сря Юли 04, 2012 9:59 pm

Ми води се, що да не се води.. :D Иначе спирачката ти може да е глътнала малко въздух ако лостчето е много омекнало и не държи. Разгледай си ръкохватките, моите поне лесно се разглобяват, на елексирите не ги знам как са.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Мнениеот Nocturne » Сря Юли 04, 2012 10:31 pm

Мойте Elexir 1 са също доста ''меки'' като ход, лоша модулация. Натискаш леко и няма никой, трябва да натиснеш поне на 1/2 или докрай и тогава заковават, но за леко дозиране на спирачната сила и дума не може да става. Казвам как са мойте (чисто нови) не казвам че модела е такъв на 100%.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот vlekov » Нед Юли 08, 2012 3:29 pm

Интересно, по американските форуми ги водят като сила почти същите като петиците, и по-безпроблемни от по-старите версии на еликсир тройките и CR/R. Разликите били в конструкцията на лостчето, монтира се по-неудобно, защото трябва да махаш ръкохватки и т.н., както и това, че били с DOT 4, а не 5.1 спирачна течност, която се води, че се влияе повече от топлината. Явно е, че спирачката е по-елементарна, но това май не ѝ се е отразило кой знае колко на мощността. Ще видим. Трябва явно да покарам малко тройките на този познат и да ги сравня по-точно с моите.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Назад към Продукти за крос-кънтри