Пълно окачване vs Hardtrail

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Пълно окачване vs Hardtrail

Мнениеот kyofteparty » Нед Юли 01, 2012 10:57 pm

Здравейте колеги! Чудех се кое от двата вида велосипеди е по подходящ за крос кънтри аз лично предпочитам твърдаци но нека да видя и вашите мнения
kyofteparty

Рейтинг: 1050

Re: Пълно окачване vs Hardtrail

Мнениеот М.Паунов » Пон Юли 09, 2012 9:23 pm

Хмм, това е интересен въпрос, на който няма еднозначен отговор дори и на световно ниво.
Вземи стартовете за световната купа - на всяко състезание има от всички видове : 26" твърдаци, 26" с пълно окачване, 29" твърдаци и 29" с пълно окачване.
Най-доказалия се в дисциплината (Абсолон) винаги е карал 26" твърдак.
Настоящия световен шампион (Кулхави) кара 29" с двойно окачване.
Фаворитът тази година (Шуртер) кара с 27.5" твърдак.

Този въпрос се повдига не-веднъж по интервюта и коментари и отговорът винаги е един и същ : няма правилен и грешен избор, това е по-скоро въпрос на вкус. Ако повече ти допада твърдата возия, по-лек велосипед очевидно твърдакът е избора за теб. Ако предпочиташ по-меко возене - взимаш "мекица".

Разбира се има една особеност, понеже много от нас са с ограничен бюджет - твърдаците са по-евтини.
Ако парите не са проблем това просто го игнорирай.

Допълнително се говори, че като се уталожат нещата до няколко години, всички високи състезатели ще карат 29", средно високите - 27.5 и по-ниските ще си останат на 26". Като на пример Шуртер, който миналата година караше 26" е правил тестове на 29", но така и не е успял да се нагоди към новата геометрия. В последствие мина на 27.5" и тоя сезон мачка (когато участва).

Така, че ако си по-височък ( 1.80 и нагоре) сериозно се замисли за големите колела.
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

Мнениеот rianmao » Пон Юли 09, 2012 10:03 pm

И аз много се чудя и размишлявам върху този въпрос, с моя скромен опит мога да кажа, че се качих от мекица с 150мм ход на твърдак пак с тоя ход(
само на вилката).
За моя тип каране - обичам да поддържам висока скорост, не съм голям фен на спусканията, нито на изкачванията, твърдака ми пасна по-добре. Затова си разпродадох мекицата на части.
Твърдака мога да кажа, че е доста по-бърз на равен терен, по-лесно се педалира нагоре и доста по-дискомфортно се спуска. Може да се каже, че спускам и малко по-бавно, а и напрежението върху краката е по-голямо, иска по-чести почивки ако спускането е много дълго.
Другото което ми прави впечатление, при твърдака има много голямо значение колко е напомпена задната гума, ако я напомпя на 2-2.2 атмосфери поддържам много по-висока скорост по леко каменист терен (напр. 100-километровата в последните 15км.), отколкото ако я напомпя на 3 атм. При мекицата, обаче е обратното, поддържам по-висока скорост с по-добре напомпени гуми, там неравностите се обират изцяло от шока.
Та да не се отплесвам де, както каза колегата по-горе, няма отговор на този въпрос, трябва да покараш и двете за да прецениш кой съспеншън ти пасва по-добре на стила на каране.
What doesn't kill you makes you stronger
Аватар
rianmao

Рейтинг: 1262

Мнениеот MacLeod » Пет Юли 13, 2012 11:01 pm

М.Паунов написа:Допълнително се говори, че като се уталожат нещата до няколко години, всички високи състезатели ще карат 29", средно високите - 27.5 и по-ниските ще си останат на 26".

Не мисля че това е вярно. На съответния ръст човек съответства размер рамка, а не размер на гумите. 29" гуми са по - стабилни, но по - тежки. Въпрос на избор е дали ще караш 29", 27.5" или 26". Има 16 инчови рамки с 29" гуми за по - ниски хора и 22 инчови рамки с 26" гуми за по - високи хора. Има всякакви комбинации. Просто харесваш своето и караш. :)
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Назад към Продукти за крос-кънтри