Grip 130 vs. G30

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Grip 130 vs. G30

Мнениеот maniak » Пон Май 28, 2012 10:16 pm

Добър вечер на всички!

След като тази година дойде много приятна изненада от страна на Монтанския ни производител и с оглед на начина ми на каране и след изчитане на всички мнения за Крос до сега отсях тези два велосипеда. Като цяло са еднакви, като разликата е само в монтажа. Срам-ния е със стотина лева надолу, та питането ми е за компонентите. Има ли някъде съпоставка на класовете на двете фирми- примерно Аливио е Срам 1, Деоре е Срам 5 и т.н. Т.к. съм чел и доста теми относно Срам или Шимано, освен че е основно въпрос на вкус, специално в този случай Деорето и Х5 от един клас ли са? Чисто технически като скорост на превключване, шум и хлапчане (игра на дерайльора нагоре надолу) кой се справя по-добре? Предишните ми колела и двете са с Шимано, най-ниския клас и са изяли доста бой и си работят. За Срам нямам наблюдения, та ако има хора карали и двата вида да споделят....

Благодаря на отзовалите се!
maniak

Рейтинг: 1205

Re: Grip 130 vs. G30

Мнениеот xcrider » Вто Май 29, 2012 1:30 pm

Ако деорето на 130-ката е Shadow, тряскането на веригата ще е е еднакво, ако не е, ще е такова: http://www.youtube.com/watch?v=NYKvCLC23ww
Който е карал веднъж Срам на шимано не се връща - така съм чувал аз.
Според мен 30-ката си заслужава повече, но мен честно казано рамката не ми допада много. Но срам-а си е срам!
:beer:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот ludo » Сря Май 30, 2012 10:14 pm

xcrider написа:Ако деорето на 130-ката е Shadow, тряскането на веригата ще е е еднакво, ако не е, ще е такова: http://www.youtube.com/watch?v=NYKvCLC23ww
Който е карал веднъж Срам на шимано не се връща - така съм чувал аз.
Според мен 30-ката си заслужава повече, но мен честно казано рамката не ми допада много. Но срам-а си е срам!
:beer:

Здравейте,
Аз съм на същото мнение, СРАМ ми допада повече. Може би защото и предишният ми байк беше с СРАМ и бях много доволен. В момента притежавам Г30 и смятам, че е страхотен. Много добро качество за цената си. Бях пред същата дилема, преди около месец ГРИП130 или Г30, но вторият надделя, смятам, че не съм сгрешил. По лек е, рамката е по здрава според мен, курбелите са по добри (куха ос с външни лагери). Но все пак всичко е въпрос на личен избор. Грипът също е много добър. Шиманото по него е състезателен клас. Успех... :D

Един въпрос към XCRider: Какво по точно не ти допада в рамката? Геометрията, мисля че е супер за ХС. Какво имаш впредвид?
Благодаря,
ludo

Рейтинг: 1216

Мнениеот Fujitzo » Пет Юни 01, 2012 3:16 pm

От двата аз бих си взел Г30. Като качество двата велосипеда са на 1 ниво според мен. sram x5 = deore; sram x7 = slx/xt, курбела на Г30 е по-добър защото е с външни лагери, а варианта на Шимано е на окталинк. А ето и съвет от мен - взимаш Г30 и за спестените 110лв слагаш други по-добри гуми - отпред http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2012.html отзад - http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2012.html Ще свалиш поне 400гр , а и тези гуми се водят за най-добрите за XC ! От опита си като карач според мен гумите са изключително важен компонент - не проумявам защо систематично са пренебрегвани в окомплектовките на много производители. Явно хората не обръщат внимание, а гледат само вилка, дерейльор и спирачки (примерно). Хидравлика + не добра гума отзад = суркане , а предната ако не е добра - направо падаш, ако хлъзне някъде на кал например
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот maniak » Съб Юни 02, 2012 3:07 pm

Мерси на отзовалите се. Ще ги видя на живо и ще се решава на око. В този ред на мисли- някой купувал ли е директно от фабриката в Монтана? Или трябва да се търси из София?
maniak

Мнениеот ludo » Съб Юни 02, 2012 10:35 pm

maniak написа:Мерси на отзовалите се. Ще ги видя на живо и ще се решава на око. В този ред на мисли- някой купувал ли е директно от фабриката в Монтана? Или трябва да се търси из София?

Аз лично го купих от фирменият магазин на "КРОС" в кв. Младост. Исках да го купя от някой дилър, но така и не получиха Г30, а и незнам дали са останали и в фирмения магазин. Оказа се, че бройките са ограничени. Момчето в магазина ми каза, че съм взел последната Г30 с размер 480мм. В сайта им има контакти в завода и магазинната им мрежа. Най добре първо им звънни по телефона.
Успех, дано съм бил полезен :beer:
ludo

Рейтинг: 1216

Мнениеот maniak » Сря Юли 18, 2012 11:46 am

Дилемата ми беше решена по най-лесния възможен начин. Опитах се да намеря някъде изостанал Г30, но се оказа, че вече няма. Ходих и до Видин където е завода (от завода в Монтана продукцията била почти и изцяло за външния пазар) и оттам ми казаха, че Г30 за сега е спрян от производство. На есен ако има търсене може и пак да го пуснат. Та ето ме сега с новия ми Грип 130...Първи впечатления от 10км каране:
- вилката е просто уникална- работи много мазно пък и можеш да си я помпаш колкото ти е кеф и да си я нагласиш спрямо твоите кила и стил на каране
- скоростите са часовник- превключват точно и бързо с малко хрупане, което си е в рамките на нормалното
- спирачките почнаха лехо до поскърцват, което отдавам на това, че почват да си лягат по местата и след още време просто трябва да се центроват
- най- обсъжданият проблем- каплите. Предната ми е конец, на задната има на едно място лека кривина, която не е болка за умиране. Отделно и самата гума на едно място е леко крива. Но понеже много ми се караше го взех така. Така или иначе след 50-60 км ще го нося за донастройка, тамън и гумите и спиците ще са се понаместили.

Ами това ще е от мен- на всички, които се колебаят между двата модела- Г30 ако го има все още някъде, то ще е само с един размер и верочтността да е Вашия е малка. Грип 130 е малко по-скъпичък, но поне бързо може да се открие. Ако си знаете размера, поръчвате си го в магазин на Крос и те по вътрешен ред проверяват в кой град и магазин го има и го изтеглят (така ми обясниха на мен).
maniak

Назад към Продукти за крос-кънтри