Рога

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Рога

Мнениеот Iced Honey » Съб Юли 21, 2012 9:55 pm

Имам един такъв въпрос - Ползвате ли рога за кормило и всъщност за какъв тип каране се използват?
Аватар
Iced Honey

Рейтинг: 1250

Re: Рога

Мнениеот Smok » Съб Юли 21, 2012 10:52 pm

Предполагам, че са за шосейно каране..
Sprint Apolon 2012
Аватар
Smok

Рейтинг: 1245

Мнениеот Iced Honey » Нед Юли 22, 2012 5:06 am

Еми не мога да разбера каква е разликата между това и това:

http://screambikes.eu/bg/aksesoari/7194 ... alloy.html
http://screambikes.eu/bg/aksesoari/8159 ... orged.html
Аватар
Iced Honey

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Юли 22, 2012 1:54 pm

На тия късите има тапи отгоре и може да си държиш палците на тапите докато караш, аз така правя. Моите са като късите.
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот Inzagi » Нед Юли 22, 2012 7:18 pm

Аз имам подобни на тези късите, на планинският ми велосипед и са ми удобни за катерене
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот Iced Honey » Пон Юли 23, 2012 7:54 am

Inzagi написа:Аз имам подобни на тези късите, на планинският ми велосипед и са ми удобни за катерене

При спускане не пречат ли? При падане алибали проблеми?
Аватар
Iced Honey

Мнениеот skipper » Пон Юли 23, 2012 2:17 pm

Преди време си взех и си карах с тях, експериментирайки с височината им. Полезни са при катерене по баир нагоре както и при дълго каране по шосе, където смяната на захвата помага да не ти изтръпват ръцете. Но пък добавят някой грам в кормилото и то все ми се лашкаше в двете посоки като спра на място. Минус е също така времето за реакция като ти се наложи рязко да стиснеш спирачката, а си на тях... Карах около година с тях и в крайна сметка ги свалих. Нещо индивидуално са - има колоездачи които карат на СК и си ги ползват ...

Поздрави,
Калин
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Рейтинг: 1566

Мнениеот Inzagi » Пон Юли 23, 2012 6:32 pm

Iced Honey написа:
Inzagi написа:Аз имам подобни на тези късите, на планинският ми велосипед и са ми удобни за катерене

При спускане не пречат ли? При падане алибали проблеми?

Ами от гледна точка на това ,че моите специално ми стесняват ширината на кормилото ,това мога да кажа като минус.При спускане когато държа ръкохвадкине със спирачките, захвата ми е чувствително по тесен,а доколкото знам за спускане е по удбен широк захват(широко кормило ).
Всъшност помня че Уоутър Клепе имаше такива рога на конандейла си, та от там и аз реших да пробвам и така си останах с тях ,свикнах и са ми удобни : ))
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот MartinBG » Пон Юли 30, 2012 4:32 pm

Както писаха колегите по-горе, и аз ги намирам за удобни за каране по терени, които не изискват пръстите ми да са на спирачките или често превключване на скоростите, т.е. за каране по асфалт или пътеки с равномерен наклон. Особено полезни са за дълги карания или ако си с по-тежка раница, защото позволяват повече позиции за захват и съответно отмора на ръцете/китките. Не съм имал ситуация, при която да ми пречат. При падане по-скоро "помагат" :nuts:, защото донякъде предпазват командите и лостчетата за спирачките. По същата причина са полезни и при смяна на гума, когато трябва да обърнеш колелото.

Към момента съм с тези
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юли 30, 2012 11:49 pm

Iced Honey написа:Еми не мога да разбера каква е разликата между това и това:

http://screambikes.eu/bg/aksesoari/7194 ... alloy.html
http://screambikes.eu/bg/aksesoari/8159 ... orged.html

Ако още не си видял разликата: едните са наполовина по-леки и два пъти по-скъпи ;) а с евтините ще имаш поне една позиция повече :beer:

MartinBG написа:Както писаха колегите по-горе, и аз ги намирам за удобни за каране по терени, които не изискват пръстите ми да са на спирачките или често превключване на скоростите, т.е. за каране по асфалт или пътеки с равномерен наклон. Особено полезни са за дълги карания или ако си с по-тежка раница, защото позволяват повече позиции за захват и съответно отмора на ръцете/китките. Не съм имал ситуация, при която да ми пречат. При падане по-скоро "помагат" :nuts:, защото донякъде предпазват командите и лостчетата за спирачките. По същата причина са полезни и при смяна на гума, когато трябва да обърнеш колелото.

Към момента съм с тези

От къде си ги купил и каква е цената ? Често си слагам ръцете на края на кормилото но до сега не бях виждал нещо което да ми хареса .
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Вто Юли 31, 2012 12:46 am

Рогата са голямо предимство при по- дълги и не особено технични изкачвания, а при катерене на педли са направо незаменими - цялото натоварване върху ръката и рамото се разпределя по съвсем различен начин. Говорим за МТБ в планината, за шосе вече е съвсем друга тема :offtopic:

Аз лично си бях поставил прави рога от вътрешната страна на ръкохватките и вършеха страхотна работа като цяло, но за съжаление с командите които ползвам в момента няма как да се комбинират и губя. Външните рога (които могат да се поставят само в края на кормилото) не са удобни на всеки за съжаление.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот mover » Вто Юли 31, 2012 9:20 am

Близо година карах с едни хибридни ръкохватки с рога: Velo Attune 3 Hybrid/Road Bike Bicycle Lock On Grips
http://www.roaduserdirect.co.uk/index.p ... ct_id=2764
Има ги в някои магазини за ок. 25-28лв.
Бях доволен, защото ми решаваха проблема с предишното колело, което ми беше малко късо. Все едно имах колело с две различни дължини на TTL: една за катерене и една за спускане:
- при катерене и захват за рогата ц. на тежестта ми се преместваше напред и предната гума не се отлепяше лесно.
- въпреки, че колелото ми беше късо, можах да сложа къса лапа, за да съм стабилен при спускане
Други предимства са:
- при продължително и не много технично спускане с опора на ръцете, те не се уморяваха заради широката плоска повърхност в края на ръкохватката
- имат сравнително добра лепкава гума от два различни вида
Недостатъците, които забелязах:
- разширяват захвата при изкачване и го стесняват при спускане, а мисля, че трябва да е обратно
- краищата на рогата понякога закачат като куки по храстите и клоните и като цяло се увеличава габарита на велосипеда
- променя се стойката на захвата: китките са завъртяни навътре, а лактите са малко неестествено навън и нагоре
- доста голямо тегло и неособено високо качество (на едната при падане се счупи вътрешната пластмасова втулка и въпреки, че външно е здрава, на практика е неизползваема при катерене)
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот MartinBG » Вто Юли 31, 2012 11:39 am

RastaWarrioR написа:От къде си ги купил и каква е цената ? Често си слагам ръцете на края на кормилото но до сега не бях виждал нещо което да ми хареса .

Линк

mover написа:Близо година карах с едни хибридни ръкохватки с рога: Velo Attune 3 Hybrid/Road Bike Bicycle Lock On Grips
http://www.roaduserdirect.co.uk/index.p ... ct_id=2764
Има ги в някои магазини за ок. 25-28лв.

С такива съм на вторият ми велосипед и като цяло наблюденията ми съвпадат с твоите след около 2000км каране (около 1/3 планинско с тежка раница).
Вършат работа, стига да можеш да "преглътнеш" теглото и грозноватия външен вид :nuts:
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот PtD » Вто Юли 31, 2012 3:54 pm

А не са ли малко опасни, за планинско колоездене?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот vpravov » Вто Юли 31, 2012 5:11 pm

PtD написа:А не са ли малко опасни, за планинско колоездене?

Единствения момент в който представляват някаква опасност е при спускане по тясна пътека с як храсталак. Шанса, когато някой клон се закачи, да те обърне се увеличава, но бих казал незначително(и без рога, ако клона е достатъчно тлъст, пак си на земята). За сметка на това, при катерене и равни участъци са много полезни, особено при по-дълги такива. Възможността да сменяш позицията на ръцете, намалява умората при тях, както и при по-големи наклони - позволява да пренесеш центъра на тежестта още по-напред. Доста години карах с "рога", даже няколко от тях с такова кормило(първото от посочените). Единствената причина в момента да не карам с "рога", е че отнемат от дължината на кормилото, а в момента приоритета ми е удобството при спускане. Мога да сложа по-дълго, но пък тогава "рогата" идват твърде навън и пак става неудобно. Иначе определено ми липсват и редовно се сещам за тях при дълги катерения. Според мен, за несъстезателно ХС са определено полезена екстра. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Назад към Продукти за крос-кънтри