От есента съм решил да си купувам колело но предвид зимния сезон реших да изчакам докато се затопли преди да го сторя. Ето ни сега - края на март месец и вече е време да зазимявам ските и да се ориентирам към нещо, което не изисква сняг за да се практикува.
Искам да си взема колело и предвид бюджета ми предпочитам да си взема hardtail с по-прилични компоненти, отколкото някой куче-марка full susp. От месец вече чета наляво надясно по форуми и сайтове за колела и се образовам тъй като преди това нищичко не разбирах. Вече имам някаква елементарна основа но ми се струва, че е добре все пак да чуя малко мнения на по-опитните.
Общо взето ще го карам до работа през парковете в София, вероятно от време на време на Витоша, но без сериозни ексцесии и със сигурност без агресивен даунхил на този етап, тъй като нямам опит и това би означавало гипсово корито... Така че търся някакъв XC твърдак с евентуален потенциал да става за по-агресивно каране в последствие (АМ?), ако е възможно. Бюджетът честно казано варира и ми се иска да чуя вашето мнение доколко си струва и като цяло какво бихте предложили, но не смятам да надвишавам 1400лв. и предпочитам да стоя по-близо до 1000. Висок съм 186см и тежа 70-75кг според сезона

Това което аз си направих като заключения е, че предпочитам вилката да поне една идея по-хубава от Suntour XCR и от това което четох разбирам, че следващите стъпки са RockShox XC28-30-32 TK / RochShox Recon TK Solo Air / Suntour Raidon X3 RL Air. Доколкото разбирам закупуването на готова окомплектовка излиза доста по-евтино, но ако някъде мога да взема такава с условието да сменя само вилката с малко по-хубава, бих могъл да обмисля и малко по-висок клас вилки като Epicon / Axon / Sektor, но подозирам, че ще е трудно и над бюджета тъй като те вероятно няма да стават на тези по-евтини рамки...
Бих могъл да обмисля и втора ръка колело, но доколкото схващам трудно мога да разбера, дори и да видя колелото на живо, дали вилката/шока имат някакви проблеми а те са обикновено 1/3 от цената на колелото.. Така че ако някой има съвети как мога да открия подобни проблеми бих си пробвал късмета с някое форумско колело - поне бих го огледал.
Като нови модели ето няколко, които 'подбрах':
1. Cross GRX 9 - май е изгодно като цяло, макар че не ми е любимият на външен вид
2. Cross Traction G30 - не виждам никъде да го продават за жалост, иначе ми допада много.
3. Drag ZX-5 Pro Не знам този Raidon колко е хубав, но той е основното което ме привлича.
4. Cross Grip 130 - Изглежда доста стабилна окомплектовка ама като цветове и дизайн направо ме покъртва в негативен смисъл...
5. Ram HT2.2 Като гледам го има и по-евтино тук, но не разбирам разликата
6. Някакво ваше предложение за друга алтернатива или някое втора ръка?
Иска ми се да не стигам до 1400-1500лв, но затова се допитвам до вас. Ще съм много благодарен за всякакви градивни предложения/критика/коментари по темата.
Благодаря!