Избор на колело

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на колело

Мнениеот neelton » Чет Мар 28, 2013 2:19 am

Здравейте!

От есента съм решил да си купувам колело но предвид зимния сезон реших да изчакам докато се затопли преди да го сторя. Ето ни сега - края на март месец и вече е време да зазимявам ските и да се ориентирам към нещо, което не изисква сняг за да се практикува.

Искам да си взема колело и предвид бюджета ми предпочитам да си взема hardtail с по-прилични компоненти, отколкото някой куче-марка full susp. От месец вече чета наляво надясно по форуми и сайтове за колела и се образовам тъй като преди това нищичко не разбирах. Вече имам някаква елементарна основа но ми се струва, че е добре все пак да чуя малко мнения на по-опитните.

Общо взето ще го карам до работа през парковете в София, вероятно от време на време на Витоша, но без сериозни ексцесии и със сигурност без агресивен даунхил на този етап, тъй като нямам опит и това би означавало гипсово корито... Така че търся някакъв XC твърдак с евентуален потенциал да става за по-агресивно каране в последствие (АМ?), ако е възможно. Бюджетът честно казано варира и ми се иска да чуя вашето мнение доколко си струва и като цяло какво бихте предложили, но не смятам да надвишавам 1400лв. и предпочитам да стоя по-близо до 1000. Висок съм 186см и тежа 70-75кг според сезона ;).

Това което аз си направих като заключения е, че предпочитам вилката да поне една идея по-хубава от Suntour XCR и от това което четох разбирам, че следващите стъпки са RockShox XC28-30-32 TK / RochShox Recon TK Solo Air / Suntour Raidon X3 RL Air. Доколкото разбирам закупуването на готова окомплектовка излиза доста по-евтино, но ако някъде мога да взема такава с условието да сменя само вилката с малко по-хубава, бих могъл да обмисля и малко по-висок клас вилки като Epicon / Axon / Sektor, но подозирам, че ще е трудно и над бюджета тъй като те вероятно няма да стават на тези по-евтини рамки...

Бих могъл да обмисля и втора ръка колело, но доколкото схващам трудно мога да разбера, дори и да видя колелото на живо, дали вилката/шока имат някакви проблеми а те са обикновено 1/3 от цената на колелото.. Така че ако някой има съвети как мога да открия подобни проблеми бих си пробвал късмета с някое форумско колело - поне бих го огледал.

Като нови модели ето няколко, които 'подбрах':

1. Cross GRX 9 - май е изгодно като цяло, макар че не ми е любимият на външен вид
2. Cross Traction G30 - не виждам никъде да го продават за жалост, иначе ми допада много.
3. Drag ZX-5 Pro Не знам този Raidon колко е хубав, но той е основното което ме привлича.
4. Cross Grip 130 - Изглежда доста стабилна окомплектовка ама като цветове и дизайн направо ме покъртва в негативен смисъл...
5. Ram HT2.2 Като гледам го има и по-евтино тук, но не разбирам разликата

6. Някакво ваше предложение за друга алтернатива или някое втора ръка?

Иска ми се да не стигам до 1400-1500лв, но затова се допитвам до вас. Ще съм много благодарен за всякакви градивни предложения/критика/коментари по темата.

Благодаря!
neelton

Рейтинг: 1200

Re: Избор на колело

Мнениеот irgnet » Чет Мар 28, 2013 5:48 pm

Cross Big Foot 2013 ,
компоненти и цветова гама близка до Cross Traction G30
Цена 1230 лв на промоция, само че не се знае кога точно ще го пуснат.

Това е 29 инчово колело, но ти си 186 висок, така че ще ти пасне идеално.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Toy » Чет Мар 28, 2013 10:12 pm

Ще си най-щастливия човек ако си вземеш биг фута 2013 на крос, ще ти пасне на ръста и на начина по който възнамеряваш да го караш.Както казва един приятел, който се е качил на 29-ка не би си взел 26.
Toy

Мнениеот neelton » Съб Мар 30, 2013 2:58 am

Здравейте!

Благодаря за предложенията, но пък никой нищо не каза относно горе-споменатите 26-ци.

Досега не съм карал 29". Дали биха ми дали в някой магазин да пробвам? И наистина ли е толкова по-добре, че директно игнорирахте горе-описаните колела?

Ами ако спестя малко и си взема някой нисък клас full suspension? РАМ ХС2? РАМ АМ ONE.2? Или нещо втора ръка за 1200-1300лв?
neelton

Мнениеот bb_king » Съб Мар 30, 2013 11:16 am

neelton написа:Здравейте!

Благодаря за предложенията, но пък никой нищо не каза относно горе-споменатите 26-ци.

Досега не съм карал 29". Дали биха ми дали в някой магазин да пробвам? И наистина ли е толкова по-добре, че директно игнорирахте горе-описаните колела?

Като цяло всичките изброени са качествени велосипеди,но кросовете (g30 и 130)и драг-а,са оборудвани с много добри вилки.Което е голям плюс.Двата кроса са и с по-добра скоростна система и спирачки от другите в списъка ти.За 29'' не мога да дам мнение.Само лично с тестване може да установиш дали ти пасва или не.

neelton написа:Ами ако спестя малко и си взема някой нисък клас full suspension? РАМ ХС2? РАМ АМ ONE.2? Или нещо втора ръка за 1200-1300лв?

И ще направиш голяма грешка.С този бюджет нямаш шанс за нищо качествено.Само рамката и вилката са повече от бюджета ти,а какво остава за другите компоненти.Без да споменавам сериозните модели,че там цената скача много.Втора ръка само ще се опариш с амортизирана техника.Все пак става въпрос за велосипеди предвидени и експлоатирани жестоко.Нямаш и опит в преценката на състояние и компоненти,затова си вземи качествен нов твърдак,за да се научиш на-добра техника на него.След време може да увеличиш бюджета и както се казва- апетита идва с яденето.
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот unsigner » Съб Мар 30, 2013 3:58 pm

bb_king написа:
neelton написа:Ами ако спестя малко и си взема някой нисък клас full suspension? РАМ ХС2? РАМ АМ ONE.2? Или нещо втора ръка за 1200-1300лв?

И ще направиш голяма грешка.С този бюджет нямаш шанс за нищо качествено.

RAM XC2 също ли спада към прекалено евтините, за да стават за нещо?
И съм се ориентирал към по-евтин твърдак, но ме наплашихте в темата за дископатията... и най-близкото нагоре по скалата с цените е Ram XC2 за 1600 с най-смотаната възможно окомплектовка.
unsigner

Рейтинг: 1667

Назад към Продукти за крос-кънтри