Кое за XC - RAM, Drag, Cross, Scott, Cube?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Кое за XC - RAM, Drag, Cross, Scott, Cube?

Мнениеот Use.Less » Съб Мар 16, 2013 9:12 am

Здравейте, в много силна дилема съм през последните 2-3 седмици - искам да си купя ново колело за XC, бюджета ми е ~ 1 500 лв. За тези пари съответно изръчках донякъде пазара и това, което като че ли хвана най-много окото е: RAM HTTWO2 (2013 г.), Drag ZX5 pro, Cross (от 2013 г) Traction G30, Scott Scale 670 13. :dontknow:

Линквовете както следва:

http://www.ram-bikes.com/bg/view_bikes.php?bikes_id=8
http://www.dragbicycles.com/?menu=produ ... cification
http://www.crosscycle.com/index.php?pag ... =9&lang=en
http://www.sportdelivery.com/bg/product ... 70-13/12--

Днес в байк центъра на Богатица ми показаха и този Cube: http://www.cube.eu/en/wls/access-wls-pro/
Но сега гледайки спецификацията му първото (а вероятно и не единсвтено) нещо е, че е малко тежък в сравнение с рам например, където разликата е около 1 кг.

И преди да завърша, е хубаво да вметна, че съм момиче (както сигурно се досещате и от woman серията на Cube :) и да, имам намерение доста интензивно да понапрегна байка по баири и полянки. :)

Моля, дайте акъл, че сезона започна, a 2013 трябва да бъде ползотворна :peace:
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Рейтинг: 1823

Re: Кое за XC - RAM, Drag, Cross, Scott, Cube?

Мнениеот thechosen » Съб Мар 16, 2013 11:22 pm

Привет

Мога да дам преки впечатления за Cube Access WLS - по-старият модел и с различни компоненти.
Преди две години приятелката ми се сдоби с него, като основната причина да го избера беше, че търсехме малък размер рамка правена за по-ниски хора.
Товгава нашите производители не предлагаха много алтернативи.
Като изработка е много добре.
Като геометрия и пасна.
Не е имало проблеми до сега.
Тя е много доволна и си го кара с кеф :D

Като здравина на рамката за XC няма да имаш проблем с никоя от посочените, така че най-добре е да се качиш на всяко едно и да направиш поне едно "кръгче" около магазина за да видиш кое ще ти пасне най-добре, а ако ще сравняваш тегла пак е добре да ти ги претеглят на място, че по каталожни данни не винаги е ясно точно кой размер са теглили и какво ще е теглото на това което искаш.
Ако с това упражнение намалиш до 2-3 бройката на избраните, ще е по-лесно да се подбере.

Успех с избора ... и да се похвалиш :agree:
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот rock » Нед Мар 17, 2013 10:23 am

Вземай CUBE Access WLS Pro , той е с специално проектиран с геометрия за жени.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот Use.Less » Нед Мар 17, 2013 10:35 am

Благодаря за коментара ти thechosen . :agree:

В интерес на истината, когато бях в байк центъра и гледах М размера на Cube и на мен ми направи впечатление, че е леко къса в сравнение с другите М-ки, които съм гледала. Аз съм 170cm, но когато попитах мацката, която ми предлагаше колелото дали не е малко къса за мен, тя твърдеше, че ми пасва супер на височината, с което откровено май не съм напълно съгласна. Определено, като че ли, е за предпочитане да си леко по-легнал напред, отколкото да стърчиш с малко по-малко от 90 градусов ъгъл в кръста. :look:

Иначе за хваленето - о да ще го направя, надявам се скоро да реша въпроса. Изчетох из форума един дълъг списък с коментари за повечето от моделите - Cross в итерес на истината наистина дават най-добра цена за компонентите си, но аз в някаква степен имам проблем с името им и не знам дали и при какви условия ще го "преглътна". :D

Как беше - ride with a style :D
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Мнениеот Pakroid » Нед Мар 17, 2013 11:42 am

Тъй като и аз се интересувах от CUBE забелязах и мнения по чужди форуми, че рамките им наистина са по-малки в сравнение с останалите производители, но не мисля, че това е случайно, все пак са от много време на пазара и са се утвърдили като марка, а и нали тази рамка се проектира от инженери, щом са намерили такова решение значи е подходящо до някъде спрямо ръста на колоездача. Колкото до стойката, евентуално с подмяна на лапата и промяна височината на кормилото би могло да се постигне по-прилегнала позиция за каране. За тези пари определено би могла да закупиш нещо добро като за XC, така че при възможност просто избери велосипеда на който се чувстваш най-удобно. Тъй като си момиче може би ще е удобно да закупиш рамка проектирана за жени, тъй като приятелка преди време закупи Drag Ontario и не се чувства много удобно с права горна тръба, но и това е относително според колоездача може би.
Pakroid

Рейтинг: 1220

Мнениеот dob111 » Нед Мар 17, 2013 1:19 pm

Здравей!
Да се включа и аз по темата.

170см е идеална височина за колоездач/ка и със сигурност ще можеш да си напаснеш перфектно велосипеда(с корекции на седалка и дължина на лапата) ако вземеш подходящия за теб размер на рамка.

Гледам, че си посочила и Scott Scale като евентуално решение за покупка.
В този магазин http://planetbike.rs/ (намира се в Сърбия) има Scott Scale 50 2011 size M на цена от 106 800 rsd, което е приблизително 1880лв.
Можеш да напишеш в търсачката на сайта "Scott Scale" и да разгледаш. Сайтът не поддържа възможност за директен линк към страниците си.

За размера - ето тук може да видиш http://www.scott-sports.com/global/en/p ... ale-650-m/ (size chart), че Scott препоръчват за височина от 170см и модел Scale като възможности както S размер, така и М размер. Ако искаш леко по приведена позиция, то М би ти паснал повече.
Предполагам, че ще пристигне с дължина на курбела 175мм, но ако има алтернативи - то това би трябвало да е и твоята дължина на курбела - 175мм.

Сериозен велосипед! За парите, возията, рамката и окомплектовката - много добра оферта!
За плащене и доставка може да се обадиш на телефоните в магазина. Едва ли би ти излязла скъпа доставката.
Ако бях на твое място в момента - то това би бил моят личен избор!
Успех! :)
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот dob111 » Пон Мар 18, 2013 11:38 am

И това са добри велосипеди и предложения, а и са си в България, може да се седне поне(ако не да се пробва) и гаранцията и сервиза са наблизо:
http://store.trueriders.bg/mondraker-finalist-pro.html
http://store.trueriders.bg/ram-xc-one-4-2012.html
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Erusalim » Пон Мар 18, 2013 1:27 pm

гаранцията при българските велосипеди е че може да ти я уважат евентулано след най малко една година обикаляне по всички кръгове на Ада.
Erusalim

Рейтинг: 973

Мнениеот Use.Less » Сря Мар 20, 2013 2:22 pm

Много благодаря за информацията! Да сега пролетта, като че ли наистина има офф на цените на миналогодишните модели. Mondraker са нов бранд за мен, мерси много!
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Мнениеот Use.Less » Сря Мар 27, 2013 9:09 am

Искаше ми се да мога да се похваля с ново колело вече, но за известно време търсенето на подходящ велосипед е преустанвено, след като в четвъртък вечер хубаво се пребих с колелото и сега гордо нося няколко шева на брадата и дълбока рана в коляното. :blush: :D Това ми е първото по-сериозно пребиване от доста време насам. И както повечето такива пребивания се случи, заради не добра преценка и идиотия. Класика! :D

Иначе миналата седмица гледах един Трек 6300 на цена от 1600лв доста добро колело. И се чудех за рамката, която е 18.5" дали е подходяща за ръст 170 см. Тук е геометрията на въпросния велосипед: http://www.trekbikes.com.ua/doctrek/geometry_2012.pdf

Да, сядах на него, не усещам напрежение в ръцете или в кръста. Като стъпя на земята опирам в рамката, но тъй като доста хора ми казаха, че съм за колело с размер 16" - 17,5", не знам какво да направя. Принципно има вариант на Трека да му се смени лапата и тези реално 3 см (по хоризонтала) ще се спестят с това, но въпроса е дали няма нещо друго също да окаже ефект. Вие какво мислите?

Благодаря! И останете със здраве :peace:
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Мнениеот svencho » Сря Мар 27, 2013 5:11 pm

Аз съм на мнение, че размера трябва да се спазва, без да се компенсира от сваляне на кормило, по-къси лапи, местене на седалка напред.... Всичко това ще ти го препоръчат в магазина, за да продадат велосипеда, но реално няма да ти помогне особено. По- добре е колелото да ти е по-малко, но не и по-голямо.

Мен, ако питаш- спазвай си размера, който е за твоя ръст ( 17"/17.5" ).

П. С. Желая ти бързо оздравяване!!! :agree:
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот RastaWarrioR » Съб Мар 30, 2013 10:55 pm

То има една малка подробност относно размера.
Хората се различават по доста неща, като дължина на крайниците, гъвкавост, тегло и т.н. размерите на велосипедите са средностатистически установени и няма как да отговарят персонално на всеки.
Но и аз бих те посъветвал да не си взимаш по голяма рамка освен ако няма да караш шосе :D до колкото разбрах искаш да си по-приведена това се коригира с височината на лапата и нейния ъгъл (при мен сочи надолу и е в най-ниска позиция и карам 17' а съм 173см)
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Рейтинг: 2000

Мнениеот Use.Less » Сря Юли 03, 2013 10:41 pm

Благодаря на всички за съветите и отзивчивостта. :agree: Вече се сдобих със Scott Scale 50 и направих успешно първата си Витоша 100. Несъмнено резултатът се дължи и на прекрасното колело. И размер и геометрия и лекота - всичко ми пасна идеално. :beer:

Дано само време повечко остане за каране и многобройни слънчеви дни! :D
Още веднъж благодаря на всички и най-вече на Dob111, който директно ми изрови чудната сръбска оферта из нета! :agree:

ПС: Лично питах в Скот България (ако някой се интересува) - гаранцията е международна и при евентуален проблем ще я признаят!
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Мнениеот Amidala » Чет Юли 04, 2013 9:52 am

Отличен избор. И аз карам SCOTT и съм много доволна.
Amidala

Рейтинг: 1185

Назад към Продукти за крос-кънтри