ъпгрейд с Deore m610 или RAM HT TWO.2

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ъпгрейд с Deore m610 или RAM HT TWO.2

Мнениеот welizar » Пон Окт 28, 2013 11:34 am

Здравейте,
имам колебание относно ъпгрейд на стойност около 1000лв, който съм готов да направя и бих желал да получа компетентно мнение.
От миналата година съм собственик на DRAG ZX3 ( http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2013.html ) като плановете ми за употреба се разминаха със сериозната експлоатация, която му приложих тази година. Общата ми оценка, е че това колело е пълен боклук и вероятно никога повече няма да дам и лев в магазините на Веломания, но това е съвсем друга тема.
За мен най-хубавите части ( до колкото могат да се нарекат такива) по това колело са шините и педалите :)
След рисърч по магазини и сайтове, се спрях на http://www.bike24.com, а там си харесах следните компоненти :

Вилка : XC30 TK 2014 : http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... ;orderby=2
Групсет :Shimano Deore m610 2014 http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... id=0;pgc=0 ( с доплащане за Shadow plus на заден дерейльор (стабилизиращ меганизъм))
Главини : или SLX или тези XT на промоция (32 дупки) http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... id=2;pgc=0

Доставката на всичко това е 15€ и общата сума е почти 1000лв, а темата и колебанието идва от промоция на RAM HT TWO. 2 която открих : http://store.trueriders.bg/ram-ht2-2-2013.html
Сегашната ми рамка тежи вероятно доста над 2кг, в началото ми бе неудобна, но вече и свикнах. Основното ми притеснение от RAM-а е дали рамката ще ми е удобна ( 17" налични, сегашната ми е 18" ), дали ELIXIR 1 ще е достатъчно добър - Deore M615 спирачка е мисля старата XT ( няколко пъти съм скачал от колелото поради невъзможност да спра, така че спирачките са фактор голям( сила и надеждност ))
Минусите за ъпгрейда са : 1. допълнителни разходи за кормило, грипове, лапа, монтаж,гуми и т.н , 2. вероятно по-тежка рамка 3. и други за който не се сещам.
Вероятно ще предложите да увелича бюджета и да скоча на нещо по-висок клас, но плановете са ми с ъпгрейда/RAM-а да изкарам година-две, докато 27ците навлязат по-сериозно и директно да скоча на тях ( 29 ми е много неудобно и грозно )
Очаквам мнения и коментари. Благодаря предварително.
П.С Ако някой има идея, къде бих могъл да намеря тези компоненти на по-ниска цена, моля да сподели. :magnify:
welizar

Рейтинг: 1240

Re: ъпгрейд с Deore m610 или RAM HT TWO.2

Мнениеот marsa » Пон Окт 28, 2013 1:23 pm

Има някои неизвестни като например колко си висок, за да се каже дали 17'' рамка е подходяща. Главините, които си избрал са 32h, а шините ти май са 36. Като цяло би се получил един Франкенщайн със сравнително приличен монтаж и по-калпава рамка.

Според мен ако се окаже, че размера на HT2 те устройва, директно взимай цялото колело - ще си спестиш много време и усилия и ще получиш готов за каране доказан байк, а и ще ти излезе по-евтино, ако решиш да си възвърнеш пари от старият велосипед.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот welizar » Пон Окт 28, 2013 1:59 pm

marsa написа:Има някои неизвестни като например колко си висок, за да се каже дали 17'' рамка е подходяща. Главините, които си избрал са 32h, а шините ти май са 36. Като цяло би се получил един Франкенщайн със сравнително приличен монтаж и по-калпава рамка.

Според мен ако се окаже, че размера на HT2 те устройва, директно взимай цялото колело - ще си спестиш много време и усилия и ще получиш готов за каране доказан байк, а и ще ти излезе по-евтино, ако решиш да си възвърнеш пари от старият велосипед.

178 съм висок, крака ми е 81-2 и предполагам, че със 17" няма да има драми, най-много да сменя лапата с по-дълга, но не там е акцента. Интересува ме, дали има голяма разлика в нивото на компонентите shimano vs sram/avid . Главините също не са проблем, SLX са на същите пари с 36 дупки пък и нови шини не са проблем.
това със стойността на старото колело - имаш право. Все ще му взема 200-300
welizar

Мнениеот TheUndertaker » Пон Окт 28, 2013 3:24 pm

За да улесниш нещата виж дали наистина този Рам е наличен в размер 17-19 , че може да го няма вече. Като сравнение между двете групи ... не може да очакваш, кой знае какво от спирачките и на двете марки спират си, срам-а е малко по прицизен при командите, курбела на Шимано на мен малко повече ми харесва като цяло.

Ако ти се чака, новия сезон очертава избор на 650Б.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот rock » Пон Окт 28, 2013 7:31 pm

Вземи рам-а , без колебание. Драга го продавай и парите можеш да си надградиш нещо ако искаш
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот Bace_kz » Пон Окт 28, 2013 10:41 pm

Аз бих ви препоръчал да посъберте още малко парички и да дебнете през зимния сезон за хубава оферта.Така или иначе имате какво да търкаляте до края на този сезон ... И все си мисля, че за човек 181 минимума е 19", но вие си знаете най-добре.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот veskoz » Вто Окт 29, 2013 9:49 am

Bace_kz написа:Аз бих ви препоръчал да посъберте още малко парички и да дебнете през зимния сезон за хубава оферта.Така или иначе имате какво да търкаляте до края на този сезон ...

:agree:
Bace_kz написа:И все си мисля, че за човек 181 минимума е 19", но вие си знаете най-добре.

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот welizar » Вто Окт 29, 2013 10:56 am

Удобството на рамката не се изчерпва с размера. А и ръста ми е 178 както написах по-горе.
Надявах се да получа мнение за двата групсета - shimano vs sram/avid а не отговор на калкулатор какъв размер рамка ще ми е подходяща.
welizar

Мнениеот anio_g » Вто Окт 29, 2013 12:36 pm

В bike-components.de също има "деоре шадоу" група ( 200 евро без спирачки ), за 250-60 евро има SLX groupset, отново без спирачки ( които пък отделно на промоция са 100-тина и нещо евро ). РАМ-а определено е оферта, моята рамка е твърде различна, за да давам акъли, но мисля, че 17", поне на мен, би ми била ужасно малка (185/84 см. - с 21" рамка се чувствам добре). Вече малко "по-нагоре" има HT3, който също е намален и има разнообразие от размери.
Ще следя темата с интерес, успех!
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот Bace_kz » Вто Окт 29, 2013 12:38 pm

Извинете за недоглеждането, но все пак мисля, че 17" е прекалено малка, но най-добре отидете и пробвайте на място ! Щом не ви се чака да започнат сериозните намаления по над 60 % и двете опции не са лоши, които сте избрали. Ако Рамът ви пасне ще имате два велосипеда, които можете да карате. Офертата за деорето е много добра и опциите за избиране на различните компоненти е прекрасна, но предполагам сте видели,че ако не смятате да карате с дискове 160 мм ще трябва да си доплатите за по-големи. Срам срещу Шимано ... БМВ срещу Мерцедес ... въпрос на виждане ... деорето и x5 са еквивалентни серии, но предполагам от РАМ ще ви продадът тяхна си сглобка т.е. нямате свободата да определите курбелите с каква дължина да са, касетата с колко зъба да е и т.н.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот welizar » Вто Окт 29, 2013 3:30 pm

Оказа се, че спрямо сегашната ми рамка ( Drag ZX3 18"), нито RAM HT TWO нито HT THREE в размер 17" са по-малки. Челната тръба на Drag-a е 571мм ( измерено правино - център на окръжност до център на окръжност) докато при RAM 575 HT TWO и 571мм HT THREE ( но тук има налични и 18" рамки ) лапата ми е 100мм, докато тези на рамовете не пише колко са дълги, но по каталог няма как да са по-малки от 70мм. Та всеки дискомфорт може да се реши с настройка на седалката и/или по-дълга лапа.
До колкото разбрах, разликата в теглото на рамките е около 500гр. в полза на HT THREE , но предвид 15те кг, които сега търкалям нагоре по баира и капризите на предната главина и понякога крайно недостатъчните 28 зъба, КПД-то ми ще се вдигне в пъти с всяко по-нормално колело.
Макар и усилено да гледам RAM-овете , изпитвам все още силни колебания, тъй като информацията която има за Deore М610, е че повечето компоненти са миналогодишните XT или SLX, така че не съм съгласен със сравнението X5=deore, що се отнася до спирачките, от това което пише в mtbr например, elixir 1 си има не 1 и2 бъга, още повече, че не е ясно коя година са тези монтирани от RAM. Вилката също ме съмнява да е модел 2014 макар и да сравнявам xc30 с 32 ( При ХТ ТHREE)
И все пак, бизнес модела на RAM ми е много симпатичен и бих желал, ако не сега то по-нататък да притежавам техен продукт, същото се отнася и за SRAM.
Затова и не гледам други БГ производители ( не бих си купил чуждо производство, след като има толкова много и конкурентно българско ), понеже усещането ми от DRAG, Cross и Sprint ми дават усещане за индустриално-социалитическо производство - произведено, за да се купува и да е фукционално, но без да е обърнато внимание на личността, който ще го използва. Надявам се при RAM да не е така. Да не споменавам, че Drag и maxcom се държат малко като монополисти.
Най-полезното в избора на bike24.com е касетата. 175мм си е почти стандарт за рамо на кубел. И опцията PLUS на Shadow си е голям бонус, това е от XTR. Ето за тези, който не знаят какво представлява : http://www.youtube.com/watch?v=mOu0NiUWV8Y
Пуснах си колелото в продавалник и някакъв ме оферира за 270 :)
welizar

Мнениеот welizar » Вто Окт 29, 2013 3:31 pm

Bace_kz написа:Извинете за недоглеждането, но все пак мисля, че 17" е прекалено малка, но най-добре отидете и пробвайте на място ! Щом не ви се чака да започнат сериозните намаления по над 60 % и двете опции не са лоши, които сте избрали. Ако Рамът ви пасне ще имате два велосипеда, които можете да карате. Офертата за деорето е много добра и опциите за избиране на различните компоненти е прекрасна, но предполагам сте видели,че ако не смятате да карате с дискове 160 мм ще трябва да си доплатите за по-големи. Срам срещу Шимано ... БМВ срещу Мерцедес ... въпрос на виждане ... деорето и x5 са еквивалентни серии, но предполагам от РАМ ще ви продадът тяхна си сглобка т.е. нямате свободата да определите курбелите с каква дължина да са, касетата с колко зъба да е и т.н.

Къде и на какво има намаления от по 60% ?
welizar

Мнениеот Bace_kz » Вто Окт 29, 2013 10:13 pm

На всякакви стоки, въпрос на търпение е.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот TheUndertaker » Сря Окт 30, 2013 1:22 pm

75мм при М размер, 90мм при Л размер - HT2 и HT3 са ти лапите. Модела е от 2013 нормално е компонентите да са от 2013 :).
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот uCkPeH » Чет Ное 21, 2013 2:52 pm

Кое си избра ?
Аватар
uCkPeH

Назад към Продукти за крос-кънтри