Проблем с вилка Suntour Epicon

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Проблем с вилка Suntour Epicon

Мнениеот To63to » Съб Апр 05, 2014 3:49 pm

Здравейте, днес закупих вилка Suntour Epicon SF12 X2. Понеже механикът от магазина в който я купих вече свършваше работа я монтирах в друг магазин. След монтирането обаче се появи следният проблем: вилката се сгъва изключително трудно. Вилката е с налягане, подходящо за човек 60 кг докато аз съм 80 и въпреки това като я натисна почти не мърда. Когато съм на колетото е необходимо да натисна с цяло тяло и със засилка за да я сгъна, като тя достига малко повече от половината си ход. Момчето от магазина, в който я монтирах ми каза, че е възможно да е препълнена с масло и това да е проблема. По стеншъните се вижда малко масло когато вилка се сгъне няколко пъти. Все пак те не поискаха да я разглабят, тъй като е гаранционна, та ще се наложи в понеделник да се разкарвам пак до продавача.

Та въпросът ми е какъв може да бъде проблема и някой имал ли е подобни ядове с този модел вилка или друга въздушна. То че ще ходя за рекламация е ясно, но все пак ми се иска да чуя малко мнения от хора с опит с такива вилки.
To63to

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с вилка Suntour Epicon

Мнениеот penmark » Съб Апр 05, 2014 4:39 pm

Или е пренапомпена, или я мъчиш заключена.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот To63to » Съб Апр 05, 2014 4:53 pm

Ами не е пренапомпена със сигурност. Когато я монтира ми показа с манометъра на помпата че почти нямаше въздух и въпреки това тя не се сгъваше. След това я напомпи на, мисля, 70psi и така покарах малко и пак беше много твърда но постепенно почна да се сгъва малко. Не е заключена защото изобщо не сме затегнали remote lock-a и реално в момента той не може да заключва. Съвсем умишлено го направихме това именно за да не се заключва. Абе трябва да се отвори вилката, но ще оставя продавача да си оправя мизериите.
To63to

Мнениеот motomarzel » Пон Апр 07, 2014 8:53 am

To63to написа:Не е заключена защото изобщо не сме затегнали remote lock-a и реално в момента той не може да заключва. Съвсем умишлено го направихме това именно за да не се заключва. Абе трябва да се отвори вилката, но ще оставя продавача да си оправя мизериите.

Lock out-a е отключен когато е затегнат и заключен когато е разхлабен. Монтирайте комнадата и всичко би трябвало да заработи.
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот todor_todorov » Пон Апр 07, 2014 11:22 am

motomarzel написа:
To63to написа:Не е заключена защото изобщо не сме затегнали remote lock-a и реално в момента той не може да заключва. Съвсем умишлено го направихме това именно за да не се заключва. Абе трябва да се отвори вилката, но ще оставя продавача да си оправя мизериите.

Lock out-a е отключен когато е затегнат и заключен когато е разхлабен. Монтирайте комнадата и всичко би трябвало да заработи.

Ъъъ Васе сигурен ли си. Това не значи ли, че ако ти се скъса жилото на командата ще ти се заключи вилката...
По принцип за да се заключи вилката, поне при рокшок и доста други производители жилото се издърпва и така завърта една ролчица ;) а като отпуснеш после жилото от командата, една пружинка връща същата ролчица в нормално положение - кое е ОТКЛЮЧЕНА вилка.
На сънтор съм виждал команди и работят на същия принцип. Не съм се заглеждал в точно този модел на сънтор но съм аре да не кажа 100%, но 99%, че вилката е отключена така като не е монтирана командата.
Друг е въпроса дали няма някакъв дефект там в системата за заключване.
Моя съвет е да отидеш там от където си я купил.

Успех
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Мнениеот To63to » Пон Апр 07, 2014 6:39 pm

Благодаря за отговорите. Аз задължително ще отида, даже беше просто стечение на обстоятелствата, че не съм отишъл вече. Честно казано и аз имам подозрения, че може да е от лок-аута, защото когато натисна силно вилката се сгъва, макар и трудно. Явно вътре има нещо, което възпрепятства свободния ход. Според вас възможно ли е да е препълнена с масло, защото на мен ми се струва малко вероятно. Когато я монтирахме, механика я беше напомпал на около 30 PSI и се опитахме да я сгънем но дори тогава не поддаваше.
To63to

Мнениеот To63to » Сря Апр 09, 2014 7:05 pm

Днес взех колелото, проблема, ако може така да се нарече, беше решен. Вилката не е била дефектна, просто се оказа, че при монтажа lock-out-а се е размърдал нещо и е била наполовина заключена. Затова се сгъваше, но много трудно.
To63to

Назад към Продукти за крос-кънтри