Избор на гуми за XC

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на гуми за XC

Мнениеот vladrov » Нед Сеп 08, 2013 10:31 pm

Здравейте!
Избирам си гуми, но доста се обърках и се надявам да ми помогнете. :) С тях ще карам ХС и агресивно ХС, но ще ги търкалям и на асфалт, основно докато стигна до планината. Размера ми се иска да е около 2.2 -2.3", като сцеплението при спускане и защитата от спукване (причинити поради които сменям заводските Kenda Karma ) са с малко по-голям приоритет от лекотата при търкаляне. Бюджета ми е около 40 лева за бр. , но ако си заслужава мога да отделя и малко повече.

п.п. Забравих да спомена, че няма да се карат често в мокро време, велосепеда ми е Cross Ridge и има възможност на пролет да се пробвам да ги превърна в безкамерни. :)
vladrov

Рейтинг: 1200

Re: Избор на гуми за XC

Мнениеот xcrider » Нед Сеп 08, 2013 11:02 pm

Ако не караш в много каменисти терени, горещо ти препоръчвам Maxxis Ikon 2.2 . Много добро тегло за размерите си, отлично сцепление и скорост и живот. За съжаление бордовете са тънки и лесно се режат по камъните. :crap: За безкамерни стават, но не е препоръчително поради споменатата им слабост .
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот bigjoe » Пон Сеп 09, 2013 1:20 pm

И аз карам като теб, мойте гуми са Ardent 2.25 сгъваема отпред и Advantage 2.25 с телени бордове.Ardent - а мисля, че е 60а, а Advantage е 70a. Ardent -a e наистина голяма гума търкаля много добре даже по асфалт, не ми е поднасяла, чувствам се стабилен с нея. Страниците са меки понеже е сгъваема, за безкамерна ще ти трябва LUST, но ще прехвърлиш бюджета. Даже със заключена вилка предницата не може да ти избяга и вибрациите не са големи. Advantage има по - голям грайфер и е по - тежка, което не е много добре за задна, но е поносимо. За сметка на това тая гума така копае, че няма превъртане, на спирането също няма проблеми, може леко да поднесе, но веднага се оправя. С телените бордове е доста здрава, ще видиш зор да я скъсаш, трябва де е нещо много брутално. Мислех да сложа Ardent и отзад за по - голяма скорост, но се притеснявах да не я изтъркам бързо. По Advantage има бая материал и не се тревожа, пък и си е твърдичка. Ако искаш повече стабилност на мокро ще ти трябва поне 60а гума. Сгъваема гума със силни бордове ще трябва де е допълнително усилена, което обикновено не е евтино. Advantage има и 2.1 за отзад, обаче аз търсех голям балон, иначе също става и има по - голям избор от модификации. Успех !
bigjoe

Рейтинг: 1230

Мнениеот vladrov » Пон Сеп 09, 2013 10:45 pm

Добра комбинация ли е предна Ardent и задна Ikon. Ако не се лъжа някъде бях чел за такава. Камъните по които карам са чакъл и по-рядко по-големи търкалящи се. Има ли голям шанс често да прищипвам Ikon-а (досегашния ми опит е единствено с Кендите, който са супер найлонови и ги карах доста напомпани и нямам опит с прищипването :dontknow:)? И последно - гумите отговарят ли си на размера?
Благодаря за помоща! :)
vladrov

Мнениеот xcrider » Вто Сеп 10, 2013 12:48 am

Ардент и Икон е добра комбинация, да. Гумите не се режат на търкалящи камъни или чакъл, ами на остри камъни/скални участъци.
Иначе като размер не само си отговарят, ами даже преотговарят. :)
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот bigjoe » Вто Сеп 10, 2013 11:10 am

Да комбинацията е добра, ще бъдеш бърз. Само имай едно на ум с плиткия грайфер на Ikon. За размера на Ardent мога да кажа, че е огромен - бях мерил, че предната ми гума идва към 27" и стига почти до короната на вилката. За Ikon виж това http://forums.mtbr.com/wheels-tires/wid ... 48014.html. Не мога да се сетя за какво прищипване говориш, но ако става въпрос за притискане на на страниците на гумата от ръбовете на каплата, това е проблем на каплата, не на гумата и при мен се е получавало при по - дълбоки капли като за V brake. Гумата трябва добре да се намести в каплата и пак не може хубаво да разпъне балона, затова аз предпочитам плитки капли, които хващат само борда на гумата. Като ги сложиш колега пиши как са. :)
bigjoe

Мнениеот vladrov » Вто Сеп 10, 2013 5:39 pm

:agree: От къде ще ме посъветвате да ги купя? :D Иначе днес измерих растоянието за задната гума и в най-тясната част е 7 см., което по мой изчисления е достатъчно :dontknow: .
bigjoe написа:Не мога да се сетя за какво прищипване говориш, но ако става въпрос за притискане на на страниците на гумата от ръбовете на каплата, това е проблем на каплата, не на гумата и при мен се е получавало при по - дълбоки капли като за V brake.
Snake bite.
bigjoe написа:Само имай едно на ум с плиткия грайфер на Ikon.
За сцеплението ли имаш предвид? Повече ме притесняват трънчетата, но няма гуми които да не се пукат, а и покрай Кендите съм станал като механик от F1 :eyebrow:.
vladrov

Мнениеот bigjoe » Вто Сеп 10, 2013 7:39 pm

vladrov написа:Повече ме притесняват трънчетата, но няма гуми които да не се пукат, а и покрай Кендите съм станал като механик от F1
:D
Браво колега - покрай пукащата се Кенда развиваш важни умения :) Наистина няма гума, която да не се пука, аз по щастливо стечение нямам досега спукана от Maxxis- ите. Големия грайфер пази донякъде, но основно зависи от това, което има под него. Аз много не го мисля това, карам и каквото дойде - имам си резервна гума и лепенки. Ползвал съм ги като имах schwalbе smart sam и rapid rob.Ниския грайфер се пълни лесно и на кален, рохкав или песачлив терен може да има лек дрифт с ikon - а, но това си е нормално, даже може да е забавно ;)
С разстоянието за гумата няма да имаш проблем. Такива гуми на склад мисля, че имат True Riders, иначе може за провериш в близкия магазин или online.Взимаш ги както ти е кеф :)
bigjoe

Мнениеот sibirischewolf » Съб Ное 30, 2013 9:58 pm

Еми, не знам, аз си карам с предна Rapid Rob Kevlar 2,25 и задна X-King 2,20. Честно казано съм доволен от комбинацията, не ми харесва само Rapid Rob-a как се държи на мокро, обаче за камъни и пясък е идеална, до сега от 3 месеца на сам не ми е поднасяла и не ме е предавала. За X-King-a мога да кажа че също се държи много стабилно на камъни, чакъл, пясък и дори кал. Така че, сам си избирай.
sibirischewolf

Рейтинг: 1220

Мнениеот Jackxxx » Вто Дек 03, 2013 2:58 pm

Моя BigFoot е обут по дефолт с Race King и мога да кажа, че е доста бърза гума. Карам ги на 3,8 atm и за сега само веднъж съм вадил трънче от задната и това е. Иначе заради ниския грайфер и заради това, че ги карам доста понапомпени ми се е случвало да превъртя някъде където е доста стръмно и да се налага да побутвам.
Аватар
Jackxxx

Рейтинг: 1245

Мнениеот dviktor » Пет Фев 21, 2014 9:25 am

Какво мислите за Maxxis CrossMark, това съм набелязал http://store.trueriders.bg/maxxis-crossmark-70a.html
В момента съм с Maxxis Ignitor 2,1, задната е за смяна и съм решил направо две нови да взема и ми препоръчана Maxxis CrossMark или Ikon :dontknow:
YT JEFFSY Pro 29 - GHOSTSHIP GREEN
Аватар
dviktor

Рейтинг: 1309

Мнениеот dviktor » Съб Фев 22, 2014 5:09 pm

Днес се обзаведох с две Maxxis CrossMark, ще видим как ще се представят :D
YT JEFFSY Pro 29 - GHOSTSHIP GREEN
Аватар
dviktor

Рейтинг: 1309

Мнениеот Anbuch » Пон Май 19, 2014 9:56 am

Здравейте , понеже е срамота да отварям нова тема за гуми ще пиша тук :)
Карам 80% горски пътеки и другото по асфалт,почти изцяло в сухо време ,но понякога макар и рядко минавам по каменисти коларски пътища . В момента съм с тези кенди които общо тежат 1.87 кг , не се оплаквам от сцепление освен когато се набие яко грайфера им с кал ,ама много зор ми идва да ги въртя нагоре.размер 26x2.1 Сложил съм и ленти против спуквания от тръни между външната и вътрешната и гумите станаха точно 2 кила без вътрешните
Предна : http://bikescenter.bg/kenda-bg/v-nshna- ... 6-x2-10-bg
Задна : http://bikescenter.bg/kenda-bg/v-nshna- ... 902r-26-bg
Решил съм да ги сменям с предна Schwalbe Nobby Nic Snakeskin 2.25 , ама за задна още се чудя какво да избера , по чял ден чета за това колко се пързаляли racing ralph ,че малко се притесних. Ако ми дава същото сцепление както сегашната ми задна я вземам от раз. Знам че грайфера и е по-плитък ,но се надявам да се компенсира до някъде от това че ще е по-широка 2.25. Замислям се и за варианта да взема 2 бр Nobby Nic ,но като я гледам ми се стува ,че не е замислена за задна. Целта на цялата тази работа не ми е постигането на по-високи скорости ,а да намаля общото тегло и най-вече да олекотя педалирането нагоре без да губя прекалено много от сцеплението .Някакви съвети и по-специално става ли Nobby Nic за задна ?
Anbuch

Мнениеот radeviq » Пон Май 19, 2014 9:41 pm

Миналия сезон изкарах с преден и заден Nobby Nic 2,25 Еvo (без SnakeSkin). Леки и добри, на мен си ми харесват, дори толкова, че за тази година взех отново 2 NN, само че със SnakeSkin. Специално за задната мога да кажа, че ме държи напълно прилично при всякакви условия - сухо, влажно, песачливо, каменисто, странични наклони, стръмни изкачвания. Като минус бих посочил цената, спрямо скоростта на износване, но тъй като карам без километраж не мога да дам точни стойности, а и гумата е видяла доста асфалт. Силно ти препоръчвам, ако все пак решиш това да е гумата (предна или комплект) да вземеш SnakeSkin-a. Наблюденията ми поне до момента са, че си върши работата и доста по-рядко се занимавам със спукани гуми.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот bio » Вто Май 20, 2014 2:03 pm

radeviq написа:Миналия сезон изкарах с преден и заден Nobby Nic 2,25 Еvo (без SnakeSkin). Леки и добри, на мен си ми харесват, дори толкова, че за тази година взех отново 2 NN, само че със SnakeSkin. Специално за задната мога да кажа, че ме държи напълно прилично при всякакви условия - сухо, влажно, песачливо, каменисто, странични наклони, стръмни изкачвания. Като минус бих посочил цената, спрямо скоростта на износване, но тъй като карам без километраж не мога да дам точни стойности, а и гумата е видяла доста асфалт. Силно ти препоръчвам, ако все пак решиш това да е гумата (предна или комплект) да вземеш SnakeSkin-a. Наблюденията ми поне до момента са, че си върши работата и доста по-рядко се занимавам със спукани гуми.

Напълно те подкрепям за Nobby Nic SnakeSkin 2.25, според мен върши много добра работа за задна. Много си прав за съотношението цена/износване. От късна есен до сега и не много каране успях да я съсипя (последно я сцепих на един камък). За предна с тази шарка АЗ не бих я карал !!!
Казват, че Hans Dampf е предната гума на Schwalbe. Лично АЗ изгубих интерес към тази фирма и по-следващите ми гуми ще са отново KENDA.
@Anbuch задължително ги направи tubeless/ghetto tubeless и да бъдат със сгъваем борд, ще спестиш ужасно много тегло особено като махнеш тези проклети бандажи.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот Anbuch » Сря Май 21, 2014 12:12 pm

Благодаря за отговорите. За сега съм решил да ги пробвам пък каквото стане ,все пак са консуматив и после може да пробвам нещо друго. Искам да попитам само някой играл ли си е с посоката на въртене на Nobby Nic. На тях посокота която е дадена от производителя е малко различна от поне моята логига. Имам в предвид следното:
Като плзвам тази снимка
Изображение
препоръчваната посока на въртене обозначена на гумите е тази -------->
Може би само предната би било по-добре да е "наобратно" от препоръчаното
Anbuch

Мнениеот mentalhead » Сря Май 21, 2014 12:50 pm

Точно пък предната не я пипай. Тия посоки на въртене не са дадени случайно. Определени са не защото на производителя му се е "струвало", че трябва да е така, а на базата на теоретични и практически изследвания. Когато една гума трябва да се обърне в зависимост от това дали ще е предна или задна, това е оказано на самата гума с индикация от вида: front <---> rear.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Anbuch » Сря Май 21, 2014 1:35 pm

Даааа напълно правилна си е посоката .... в интерес на истината когато напомпих гумата ,вече ми стана ясно защо е такава посоката, всички части на грайфера се подреждат като буквата V с острото напред..... Това не си личи толкова когато гумата е сгъната
Anbuch

Мнениеот Brave » Сря Май 21, 2014 1:48 pm

Да, има един такъв момент с грайфера на Бутонестия Ник, че първосигнално се опитваш да я сложиш на другата страна като предна, защото "рибешката кост" на грайфера обикновено е така насочена, че в точката на контакт с земята, да е с широката си част напред и тясната назад. И това общо взето важи за всякакви гуми - автомобилни, тракторни и т.н. Обаче тук има един друг момент - бутоните не са съвсем симетрични и по-добре спази указаната посока, дадена е неслучайно и гумата държи по-добре така.
Brave

Назад към Продукти за крос-кънтри