Гуми: slick+foss вътрешна, или semi-slick?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Гуми: slick+foss вътрешна, или semi-slick?

Мнениеот oduh » Нед Мар 04, 2012 1:25 pm

Здравейте, подготвям се за новия сезон и съм се спрял на два броя Maxxis Overdrive

В същото време се колебая дали няма да е по-добре да взема най-леката външна, заедно с вътрешни като тези FOSS explosion protect

Някой по-опитен ще сподели ли мнение? Тия вътрешните тежки ли са? Става дума за MTB с рамка Онтарио, като употребата е по-скоро трекинг, отколкото XC.
oduh

Рейтинг: 1240

Re: Гуми: slick+foss вътрешна, или semi-slick?

Мнениеот edinmilion » Нед Мар 04, 2012 10:00 pm

Насочи се към възможно по леки външни. Дори най-добре слик.

Тези "семи сликове" за карането което си посочил, а и не само, са неподходящи (излишно тежко за шосе, недостатъчно сцепление за черен път).
Гледам много хора избират "Overdrive", като че ли не поглеждат теглото?! Сигурен съм, че донякъде дават сигурност и вероятно ще са по устойчиви на спукване, но само това!

За вътрешните FOSS, има с подобно тегло 'максис' на по българският пазар, на къде по добра цена.
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот prokalnatiq » Пон Мар 05, 2012 9:19 am

Ако ще караш главно по шосе ето това е гумата: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=24794
Дава голямо предимство на асвалт, но и по пътеки (влажни, не песъчливи и такива с много камъни) не се представя толкова зле колкото очаквах (все пак си е чист слик). На мокър асвалт съм нямал проблеми. Карам 2.0 версията, съответно другата версия 1.35 ще дава още по-голямо предимство на асвалт, но ще зазлее на пътеките. В средата на гумата е доста удебелена и предпазва от повечето тръни (докато не се поизтърка естествено). Надписите са светлоотразителни и помагат да те забележат в тъмното. За друго важно не се сещам. Ако имаш някакви въпроси за гумите които ти предложих, питай.

П.П. Мисля че и още няколко човека от форума караха точно тези, и май единият беше EmZo (не съм сигурен може и да лъжа). :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот rarekin » Пон Мар 05, 2012 10:04 am

oduh написа: ..... като употребата е по-скоро трекинг, отколкото XC.

Какво разбираш под "трекинг"?

EDIT: Това, това, това, това, това или това в зависимост от условията.
Последна промяна rarekin на Пон Мар 05, 2012 10:48 am, променена общо 2 пъти
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот oduh » Пон Мар 05, 2012 10:23 am

rarekin написа:
oduh написа: ..... като употребата е по-скоро трекинг, отколкото XC.

Какво разбираш под "трекинг"?

Ами до точно този момент мислех, че трекинг значи използване на велосипед вместо автомобил (т.е. по асфалт). Очевидно използвам термина неправилно. Извинявам се за което.

А тези Kojak ... малко ме тревожат съвсем сликове. Все пак понякога минавам през пясък/кал, не карам в Холандия. Май е добре да поразпитам за отзиви първо.
Иначе гумата супер ми харесва на външен вид :) Хаха, това жена ми ако го прочете, ще ми се подиграва месеци :)
oduh

Мнениеот prokalnatiq » Пон Мар 05, 2012 11:22 am

oduh написа:А тези Kojak ... малко ме тревожат съвсем сликове.

Ще те тревожат само ако караш по асфалт върху който има тънък пласт пясък. Въпреки това аз нямам падане с тях (за цяла година, пък и съм ги карал и по леки пътеки, както споменах по-горе). Останал съм с впечатление, че въху хубав асфалт върху който няма боклуци/пясък сликовете се дъжат много по-добре в завой, пък и на правите заради по-ниското съпротивление. :agree:
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот LIL » Пон Мар 05, 2012 1:31 pm

Kарах доста километри Коджака на Швалбе- Много добри гуми! Тихи, бързи, не ти хвърлят камъчета и кал, сцеплението на асфалт е перфектно, на мокро също нямат никакъв проблем. Както вече писаха само при замърсен с пясък или ситни камъчета асфалт са опасни. Веднъж дори правих едно по сериозно спускане по черно и камъни с тях, бях сигурен, че ще ги сцепя но не успях :D Ако караш само асфалт и инцидентно минаваш само през някоя черна пътека това са твоите гуми. Големия балон ти дава сигурност и комфорт по павета и тн. мейд ин Булгерия разбити пътища и в същото време си много бърз :liplick: Тъпо е само дето големия балон не ги правят сгъваеми...щяха да са перфектни.

П.П. Ей ги плешовците, дотук успях да се кача с тях...че и да сляза :D
Изображение
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот oduh » Пон Мар 05, 2012 6:03 pm

Ми навих се за Kojak. Остава да видя къде продават защитени вътрешни и колко по-тежки стават така.
FOSS са 180 грама за 26/2.0 според спецификацията ... като гледам това е горе-долу нормална вътрешна. Къде в София мога да видя такива вътрешни?
oduh

Мнениеот oduh » Пон Мар 26, 2012 9:28 am

Сложих Kojak. Не съм карал с такава гума - не се чува, не пръска, а и свалих 6 минути от времето до офиса :)
oduh

Мнениеот uBaH » Пон Мар 26, 2012 10:03 am

Кой размер на балона взе в крайна сметка?
Аватар
uBaH

Мнениеот oduh » Пон Мар 26, 2012 10:05 pm

uBaH написа:Кой размер на балона взе в крайна сметка?

О, двойката взех.
oduh

Мнениеот mita4eee » Чет Май 17, 2012 5:48 am

здравейте искам да попитам доволен ли си от Kojak двоумя се между тях и http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi/6 ... 6-2-0.html само това с пукането ме притеснява малко?
mita4eee

Рейтинг: 1200

Мнениеот prokalnatiq » Чет Май 17, 2012 9:01 pm

минаваш само през някоя черна пътека това са твоите гуми.

Kojak!
Понеделник с приятел тръгнахме по асфалт да караме, но решихме да минем и по една пътека (да я качим като се има в предвид че е не малко стръмна). Имаше и доста кал, въпреки че са пълен слик не очаквах да се представят толкова добре, само на 2 места трябваше да сляза, защото не можах да продължа от превъртането на гумата (въпреки че съм с шпайкове), но през другото време си е забавно защото без да искаш си "дрифтиш" но не прекалено за да не можеш да се задържиш на колелото. Мисля че бях написал по горе че и на сухи пътеки се представят много добре. Няма как 1 гума да е универсална, но тази просто се доближава най-много до такава (според мен). Все пак ако караш повече по пътеки според мен другата гума е по-добре за теб, ако караш по асфалт повече Kojak е отговора. А и нямам проблем с безразборно пукане на гуми поне за сега (все пак гумата се изтърква постепенно). Не се сещам колко пъти съм ги пукал, но може би на са повече от 2-3пъти за година и половина ( за двете гуми )
Надявам се да съм ти помогнал. :agree:
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот BiTurbo » Чет Май 17, 2012 10:58 pm

Ако не си заклет Off-Roader и ползваш байка си за нормално градско / междуградско каране с тук таме спокойни горски преходи тази гума е идеална. С уловката, че аз я ползвам само като задна. Отпред ме е страх да сложа такава, искам да има поне някакви странични грайферчета. Но за задна гумата е страхотна. Мокрия асфалт не е никакъв проблем, колелото става по-бързо с голяма инерция. Да чукам на дърво още не съм я пукал.
BiTurbo

Рейтинг: 1060

Мнениеот mita4eee » Пет Май 18, 2012 12:33 pm

благодаря момчета ще заложа маи на kojak пък ще видим :)
mita4eee

Мнениеот hanibal » Вто Мар 08, 2016 9:13 pm

Здравейте,искам и аз да споделя моето мнение за kojak-a 20 . 26
Моето каране 95% е в града.Останах много доволен от гумите.Имат страхотно сцепление с асвалта,даже докато им свикна се хвърлих един път от колелото при спиране.Както казаха колегите по горе :много бързи тихи.
До тук отлично,само че започнаха да се изтъркват от страни,наи вече при качване на бордюри.
След като видях че борда не им е защитен започнах да ги пазя и да внимавам да не търка бордовете.
Но ме изкараха само 6 месеца (за мен това даже не е и един сезон) пръснаха се отстрани.
Та моя извод е,че тези гуми имат страхотни качества и напълно ми допадат за моя тип каране,но да давам 90лв на всеки 6 месеца за гуми просто не си заслужава.
Сега се докопах до един чифт wtb tick slick safe guard скъпички са 50 лв бройката но поне ще ги карам много дълго време.
Та това е опита от мен надявам се да съм бил полезен.
hanibal

Мнениеот Alexi » Вто Мар 08, 2016 9:35 pm

90 лв? моите Kojak са по 13Е от байк дискаунт .. и аз съм доста доволен от тях ,карам ги по шосе само - за гората имам отделен сет капли с планински гуми
Аватар
Alexi

Мнениеот evin » Сря Мар 09, 2016 11:56 am

Аз лично съм много доволен от Continental DoubleFighter II 1.9"
Много добра гума за афалт и лек offroad без (мокри) камъни, корени и трева
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот hanibal » Сря Мар 09, 2016 12:37 pm

Извинявам се не са 90лв в skreemikes са 84лв.А за международните сайтове,не ми се отдава да купувам с кредитни карти и тем подобни затова се задоволявам само с българския пазар.
hanibal

Мнениеот Lucky Loser » Сря Мар 09, 2016 1:53 pm

prokalnatiq написа: П.П. Мисля че и още няколко човека от форума караха точно тези, и май единият беше EmZo

Миналата година се сдобих с две такива - жестока е. Инерцията, която добива велосипеда е страхотна.

Някой по-нагоре спомена за пътища с камъчета и разни такива. Мисля(мое мнение разбира се), че по такъв тип път гумите са г/д с еднакви характеристики т.е. винаги можеш да се сурнеш. Поправете ме, ако греша :)

Поздрави!
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот carmo » Сря Мар 09, 2016 3:45 pm

Здравейте и от мен с 1 питане. Карам с SCHWALBE Smart Sam, но сцепих странично задната и се чудя дали да сложа там тази Continental DoubleFighter II 1.9" или нещо "по-грапаво"? Ползвам байка предимно оф-роуд -дори в прекия смисъл (по поля и шубраци), но не искам прекалено голям балон и супер грайфери, тъй като до чукаците все пак стигам по асфалт. Дали някой от тук намиращите се Континентал-и http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... i.html?p=1 ще е подходящ или да си търся отново като повредената -от която принципно бях доволен.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Vorac » Сря Мар 09, 2016 3:56 pm

carmo написа:Здравейте и от мен с 1 питане. Карам с SCHWALBE Smart Sam, но сцепих странично задната и се чудя дали да сложа там тази Continental DoubleFighter II 1.9" или нещо "по-грапаво"? Ползвам байка предимно оф-роуд -дори в прекия смисъл (по поля и шубраци), но не искам прекалено голям балон и супер грайфери, тъй като до чукаците все пак стигам по асфалт. Дали някой от тук намиращите се Континентал-и http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... i.html?p=1 ще е подходящ или да си търся отново като повредената -от която принципно бях доволен.

Вече целия форум овиках, че миналото лято срязах 2 такива. Та есента обиколих по магазините и разпитах за (в намаляващ приоритет):
- вложка против пукане И подсилени бордове
- ниски грайфери
- цена под 50лв за една
- да не тежи 1 кило

В крайна сметка търсенето ми се стесни до две, Specialized и Кенда*, като в крайна сметка избрах втората.

* - само че това е DH варианта, XC вариантът е 2.2, на същата цена, с по-нисък грайфер, пак със защитен страничен борд ииии има светлоотразител отстрани
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот carmo » Чет Мар 10, 2016 10:37 am

Тук намерих като мойто Швалбе http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -x-21.html Ти такива ли си срязал? Принципно добре вървеше по асфалт и оф-роуд, и е лекичка. За ХС ме устройваше. Дори не разбрах къде и как е станало, щото като прибрах байка в комбито си беше ОК, но като го извадих беше на мекица. Напомпих я (карам с вътрешни) и видях къде е цъфнала странично -грозна гледка. Странно ми се видя да я скъсам от страни при езда, та се чудя дали нещо в колата не съм я прецакал. А от контитата се чудя за тази http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... -spec.html или тази http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... -spec.html -която е с подобна на Швалбето шарка.
Някой кара ли такива Контит-та, да сподели как се представят?
carmo

Мнениеот Boyan1984 » Чет Мар 10, 2016 10:42 am

Карам само с Schwalbe Smart Sam Performance Line 2.1 и само два пъти съм пукал гума. Карам асфалт и офроуд, иска ми се да пробвам и нещо различно, но засега не знам какво. Specialized Ground Control ги хвалят много, що пък не? :dontknow:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Vorac » Чет Мар 10, 2016 11:21 am

carmo написа:http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-26/8820-vunshna-guma-schwalbe-smart-sam-performance-line-26-x-21.html Ти такива ли си срязал?

Точно, да - и то измежду грайферите (на лицевата страна) при пускане по пътя на рактрака от Ботев. Другата честно казано беше Continental Race King - нея я срязах странично като легнах в завой на Обиколката на Витоша.

И двете веднага се спукаха - виждаше се как вътрешната гума излиза през дупката. Срязовете бяха по около 8мм и двата.

Иначе Хитрия Сам много ме кефеше - сцепление по пътеки, ефикасна работа по шосе, само в острите завои по шосе поддава заради високия страничен грайфер. Ама - писна ми да се прибирам треперейки дали лейкопласта ще издържи или ще бутам 40км до най-близката спирка.
Vorac

Мнениеот Alexi » Чет Мар 10, 2016 1:25 pm

смарт сам ,както и контитата с тая базова смес , тежък каркас и бордове с тел са нисък клас гуми от които не може да се очакват чудеса .. аз имам такива контита ,прилично сцепление в гората ,на кал поувяхват но криво ляво може да се кара ако внимаваш ,за шосе според мен не са подходящи - тежки ,голямо съпротивление при търкаляне .. следващите ми гуми ще са някакъв модел с топ смесите на марките я black chili я pacestar - казват че се държат доста по добре ( което се и очаква де ,все пак са по 70-80 лв броя )
Аватар
Alexi

Мнениеот Vorac » Чет Мар 10, 2016 2:22 pm

Alexi написа:black chili

Карал съм Continental Der Kaiser Black Chilli. Помня, пусках се по една изцяло заледена пътека на Лозенска. След като след 100ина метра се подхлъзнах и запрях крак в леда, открих че гумата има чувствително по-добро сцепление с гладкия лед отколкото планинарските ми обувки с Vibram подметки (та се стигна по пълзене).

Отделно като я пипаш гумата е мека като пластелин. Хващаш един от страничните грайфери, бутваш го в страни и той прави повече от 90 градуса огъване.

Лудница!
Vorac

Мнениеот carmo » Чет Мар 10, 2016 2:46 pm

Бе аз за шосейни разходки и лек оф-роуд имам хибрид, а МТВ-то ползвам по предназначение, не екстремно и уж внимавам ама то се не знае. Мисълта ми е че не карам в кал (освен ако не срещна някоя "залежала се" локва), та чак в профи гуми не ми се инвестира, но ми се ще и аз да не го мисля връщането пеша, като си разчета времето за дискавъри по чукаците из околията. Предната е здрава и ще я оставя, а за отзад ми трябва нещо аналогично като цена и перформанс -лекичко и здраво. Пробвал съм се в няколко състезания, но медали не гоня, а кеф (и жив и здрав вечер).
carmo

Мнениеот pufa » Пет Мар 11, 2016 9:07 pm

Аз карам отзад със Смарт Сам. За 1600км (Витоша 100км, Чепеларски търкала, 24 часа Мътеница, Мургаш, Купата на Зара, Рила Ride or run) каране в града главно по асфалт и до момента не съм я сцепил, а тежа 90кг. Разликата е, че я помпя много, докато останалите карат с меки гуми и искат да не се цепят. Вярно сцеплението не е голямо, но за задна гума е добре и съм свикнал да поднася.
Аватар
pufa

Рейтинг: 1180

Мнениеот Boyan1984 » Пет Мар 11, 2016 9:11 pm

Ха, и аз ги карам доволно напомпани. По планината подксачам като скакалец по камънаците, но пък досега не съм срязвал гума.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри