Размери при дамските велосипеди?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Размери при дамските велосипеди?

Мнениеот Stuny » Сря Мар 21, 2012 7:25 pm

Забелязах че има разлика в размерите на мъжки и дамски велосипеди. Например S размер , отговарящ на една и съща височина на карача , при дамския вариант е 14.6, при мъжкия 15.4 . Тук разликата е малка и си помислих че е само във височината , но се оказа че в дължината разликите са по-големи.
Някой знае ли защо скот (а може би и други компании) препоръчват жените да карат по-малки велосипеди?

Това са размерите на скот скейл и скот контеса.
s.gif
(48.82 KiB) 199 пъти
c.gif
(44.62 KiB) 142 пъти
Stuny

Рейтинг: 2000

Re: Размери при дамските велосипеди?

Мнениеот cne » Сря Мар 21, 2012 10:22 pm

Направо изби рибата с този въпрос.
Замисли се какъв е средният ръст при мъжете и жените. Отделно (не съм съвсем убедена, че това е статистики проверено, но ми се мотае подобен факт из главата) торсът при мъжете е по-издължен, оттам и "мъжките" рамки са по-дълги. Вероятно има и други, по-тънки разлики в геометриите на дамските рамки, които всеки производител е счел за добре да реализира.
Аз не съм карала рамка, мислена за жени, но от прочетеното до момента съм останала с впечатление, че разликата се усеща.
chin up
Аватар
cne

Рейтинг: 1556

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 21, 2012 10:55 pm

ммм да, женската анатомия е различна от мъжката, казвам го като не специалист, може и да греша
Ако някой се загледа в дамите зад волана на които и да е автомобил, ще установи, че голям процент от тях карат едва ли не заврени във волана и с доста свити ръце, а не както е препоръчително, ръцете да са леко свити в лактите.
Предполагам е така, защото, ако заемат това което е препоръчително като позиция спрямо волана, най- вероятно няма да стигнат педалите.
Всичко това са изцяло мои теоретични разсъждения, така че не гарантирам, че са изцяло верни. Които има под ръка жена, гадже и т.н., да я изкомандва за доказване или опровержение на горното. :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Bolverk » Чет Мар 22, 2012 12:23 am

http://www.marinbikes.com/2010/bike_pag ... t-Geometry

Ето бързо описание на случаен производител (случайно избран) по въпроса с дамските велосипеди и тяхната геометрия. Google може да ви даде и много повече отговори.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Stuny » Чет Мар 22, 2012 7:06 am

Дам , това с торса едното , но другото което ме притеснява и което си е написано и в горния линк : по-малки са за да са по-удобни и да се чувстваш по-сигурен. Това дали трябва да го разбирам че жените са некадърни и страхливи и затова не могат да карат нормални велосипеди. Защото всички сме наясно че по-малкото колело което ти дава комфорт в парка , те изгърбва в планината.
Цялата чуденка идва от там , че съветвам една позната която ще си купува колело и видях че размера който посочват скот не е този който аз бих и препоръчал. Та чуденката за сега си остава. Уж гледам да вярвам на специлистите , ама понякога не се получава :(.
Пък за автомобилите винаги съм си мислил че проблема е по-скоро в главата , те и доста пенсионери така карат , независимо мъже/жени.
Stuny

Мнениеот cne » Чет Мар 22, 2012 10:10 am

Много свободно си превел написаното на сайта. По-късата ефективна горна тръба позволява по-добро разпределение на тежестта върху велосипеда, което (по лични наблюдения) е доста съществено за карането в планината. Една рамка, която на теб ти се струва къса и "изгърбваща" в планината, на мен може да ми позволи да катеря с лекота, без да се чудя кое от двете - предното или задното колело, ще "олекне" в следващия момент. Разбира се, в уравнението участват още дължината на лапата и кормилото, ъгълът на седалковата тръба, дължината на курбелите (компоненти, които би трябвало да са съобразени с по-тесните рамене и други разлики в женската анатомия).
Разбира се, няма проблем да се кара и "нормален" велосипед, всъщност това си е масова практика. Дали и колко е удобен се установява само с повечко каране, но ми се струва, че започвайки с дамско колело на приятелката ти ще й се наложат по-малко промени в бъдеще. Най-добре е да пробва на място, въпреки че на паркинг тест трудничко се усещат разликите.
chin up
Аватар
cne

Рейтинг: 1556

Назад към Продукти за крос-кънтри