Избор на задна капла РАМ HT2

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на задна капла РАМ HT2

Мнениеот Nocturne » Съб Апр 07, 2012 9:53 pm

Здравейте,

имам нужда от съвет за смяна на задна главина + шина на HT2 2011, 19''. Колелото е в момента с задна главина на Formula за дискова спирачка, но май е най-евтината възможна и е 2ра употреба. Издава някакви странни звуци, по скоро пукане, което се увеличава и вече стана почти постоянно. Дразнещо е доста, а искам нещо по-добро. Шината е MX Mach1 36 дупки.
По принцип съм се насочил към цяло колело ''factory wheel'' с шина, главина и спици от една марка, но ще съм благодарен на съвети за комбинации от главина и шина.
Бих дал до 130лв. Тежа 68кг. Колелото се кара главно градско, но не се жали, а скоро ще почна сигурно и по Витоша да го карам. Изискванията ми са новата капла да е с 32 спици вече, да е само за дискова спирачка и главината да е с 6 болта за захващане на спирачката, също така да е капсулована.
Търся добро съотношение здравина/тегло както всички вас. Нещо за XC/AM. Да става за скоци от тротоари, стъпала и т.н.

Благодаря предварително на отзовалите се.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Re: Избор на задна капла РАМ HT2

Мнениеот Nocturne » Нед Апр 08, 2012 9:42 am

Какво ще кажете за тази комбинация?
http://www.sportdelivery.com/bg//produc ... -W-QR/12-- Тази главина капсулована ли е??
http://bikescenter-bg.com/index.php/ste ... 406/lang.2
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот penmark » Нед Апр 08, 2012 10:12 am

Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Nocturne » Пон Апр 09, 2012 9:13 pm

Купих си 2 шини WTB LaserDisc. По нататък ще взема главините.
За Formula главини не искам да чувам колега, но мерси за мнението.
Сигурно ще е Sram.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот penmark » Пон Апр 09, 2012 9:17 pm

Сподели за Formula, че наистина ми е интересно, понеже почти се бях навил да зимам. :)
Аватар
penmark

Мнениеот edinmilion » Пон Апр 09, 2012 10:52 pm

Nocturne написа:
Сигурно ще е Sram.

Sram главините са всъщност - формула :D
edinmilion

Мнениеот Nocturne » Вто Апр 10, 2012 12:14 am

edinmilion написа:
Nocturne написа:
Сигурно ще е Sram.

Sram главините са всъщност - формула :D

Може и така да е, не знам. Не казвам, че всички са лоши, просто моята не ми харесва и оттам това чувство, че човек иска да опита друго.
Много е шумна, прескача нещо и пука почти постоянно.
Май най-евтината капсулована главина задна е тази http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=416
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот argon » Вто Апр 10, 2012 2:48 pm

Nocturne написа:....Много е шумна....

Само да вметна, че повечето скъпи и качествени главини също са шумни. Hope, Nuke Proof, Hadley, някой модели на DT...виж Kriss King издават съвсем друг звук :) По мое мнение Формулите не са лоши главини, преди време карах , може би малко по-скъпа от твоята (за съжаление изобщо не мога да си спомня модела) и не съм имал никакви оплаквания. единствено теглото ме накара да я сменя. Може и просто да е за сервизиране главината ти, а не за кофата :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот Nocturne » Сря Апр 11, 2012 4:28 pm

argon написа:
Nocturne написа:....Много е шумна....

Само да вметна, че повечето скъпи и качествени главини също са шумни. Hope, Nuke Proof, Hadley, някой модели на DT...виж Kriss King издават съвсем друг звук :) По мое мнение Формулите не са лоши главини, преди време карах , може би малко по-скъпа от твоята (за съжаление изобщо не мога да си спомня модела) и не съм имал никакви оплаквания. единствено теглото ме накара да я сменя. Може и просто да е за сервизиране главината ти, а не за кофата :)

Ех по дяволите, мислех че по хубавите са по тихи :banghead: Не че ще взимам ''хубава'' тип Hope или Nukeproof за 200лв. но все пак...
Не знам обаче какво имате предвид под шумна, защото моето е едно леко тракане тип стар BMX, просто едно време бегачите така ''звънтяха''. Не знам как да го опиша...
за същото ли говорим?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот VOLATGE » Сря Апр 11, 2012 4:42 pm

http://www.youtube.com/watch?v=px18jN2iUhY - За този звук става въпрос.
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот argon » Сря Апр 11, 2012 6:11 pm

A, именно за този :agree:
В зависимост от броя на "кученцата", греста в главината (Hope казват че трябва да е съвсем малко ) и най-вече вида и натегнатостта на пружините, се различава и звукът, който издават. А, и все пак Shimano XTR са тихи, така че е относително това: Трака ли значи е хубава :)
Аватар
argon

Мнениеот whili225 » Пет Апр 13, 2012 9:24 am

Ще ти дам един съвет: не слагай много здрави и скъпи главина и шина отзад, вече съм видял няколко подобни НТ2-ки с цепната рамка отзад до ухото, като цяло си мисля че е по-добре да се изкриви шината или дори да се счупи главината/QR-ра, отколкото да се сцепи рамката. Но ти си решаваш :beer:

П.П. а иначе разгледай Sram 306 аз съм с такива и шина Mavic 317 , от тези Laserdisc нямам преки впечатления :beer:
Аватар
whili225

Рейтинг: 1122

Мнениеот naka76 » Пет Апр 13, 2012 3:56 pm

Oтдавна не бях чел по-глупав пост от този!
Аватар
naka76

Мнениеот argon » Пет Апр 13, 2012 5:21 pm

whili225 написа:Ще ти дам един съвет: не слагай много здрави и скъпи главина и шина отзад, вече съм видял няколко подобни НТ2-ки с цепната рамка отзад до ухото, като цяло си мисля че е по-добре да се изкриви шината или дори да се счупи главината/QR-ра, отколкото да се сцепи рамката. Но ти си решаваш :beer:

П.П. а иначе разгледай Sram 306 аз съм с такива и шина Mavic 317 , от тези Laserdisc нямам преки впечатления :beer:

Ти наистима ли мислиш, че рамките са подбити заради здравите шини или главини? И как точно се разбира , коя главина е здрава....може би, ако е скъпа ? Значи главината която ти си посочил не е здрава, защото е ефтина и с нея никога няма да се строши рамката, нищо че тази главина тежи 450гр?!
Аватар
argon

Мнениеот whili225 » Пет Апр 13, 2012 10:18 pm

@argon

Добре замисли се ако караш с шини и главини за ДХ, които имат причина да са такива, т.е. предвидени са за по-големи натоварвания , т.е. са по-здрави а и са едни от най-скъпите какво ще стане при един дроп оф ? Шината и главината едва ли ще поддадат, но рамката, която не е предвидена за такъв дроп няма да издържи... Същият сценарии ако е с по-евтини и не толкова здрави шини и главини - шината ще се огъне даже може и да се счупи, но рамката ще остане здрава.
Уточнявам още веднъж, че говоря единствено за сцепването на рамката до ухото ( до задната ос), което съм го виждал на няколко НТ 2-ки вече .

п.п. И хайде който мисли, че това е най-тъпият пост във форума да се аргументира точно с кое написано от мен не е съгласен.
Аватар
whili225

Мнениеот penmark » Пет Апр 13, 2012 10:25 pm

А защо изобщо ще дропи с рамка която не е за дроп?! :D
Аватар
penmark

Мнениеот whili225 » Пет Апр 13, 2012 11:18 pm

penmark написа:А защо изобщо ще дропи с рамка която не е за дроп?! :D

Ти какво разбираш под дроп ? Един бордюр дроп ли е ? Това беше като пример, не се хващай като удавник за сламка ;)
Аватар
whili225

Мнениеот VOLATGE » Съб Апр 14, 2012 8:59 am

whili225 написа:п.п. И хайде който мисли, че това е най-тъпият пост във форума да се аргументира точно с кое написано от мен не е съгласен.

С каквато ѝ шина да си натоварването от примерно един дроп(не се казва дроп оф-това е модел на Marzocchi) натоварването върху рамката до голяма степен е едно и също, енергията от ударът премина по шината, спиците, главината, рамката, а дали шината ще поддаде при това натоварване не значи, че натоварването по другите елементи се облекчава или даже и да е по-малко напрешението в-ху рамката то едва ли е значително по-малко. Според мен, ако караш с по-мека шина с цел да пазиш рамката, то само се вкарваш в допълнителни разходи за ремонтиране на шината. :peace:
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот whili225 » Съб Апр 14, 2012 9:53 am

@VOLATGE

Прав си донякъде. Нямам особен опит с ДХ твърдаците и кои са по-разпространените проблеми свързани с факта, че са твърдаци, но и темата не е за това, така че нека да прекратим спора :beer: . Изобщо ако се кара ХС няма нужда от Mach1 MAD примерно, едни сравнително здрави и леки шини са достатъчни ;)
Аватар
whili225

Мнениеот argon » Съб Апр 14, 2012 7:12 pm

Ако рамката, която човек си купува с цел да я кара в така нареченият стил ХС струва приблизително 300 лева, същият обикновено не дава 1400лв. за DH weelset-ове. Някак не ми се вижда логично. Или бъркам нещо?
Аватар
argon

Мнениеот whili225 » Съб Апр 14, 2012 10:34 pm

argon написа:Ако рамката, която човек си купува с цел да я кара в така нареченият стил ХС струва приблизително 300 лева, същият обикновено не дава 1400лв. за DH weelset-ове. Някак не ми се вижда логично. Или бъркам нещо?

Изпълнения секви :D
Аватар
whili225

Мнениеот argon » Нед Апр 15, 2012 1:58 am

whili225 написа:
argon написа:Ако рамката, която човек си купува с цел да я кара в така нареченият стил ХС струва приблизително 300 лева, същият обикновено не дава 1400лв. за DH weelset-ове. Някак не ми се вижда логично. Или бъркам нещо?

Изпълнения секви :D

Да, изпълнения секви. Но и твойте идей не падат по-долу да ти кажа. Единственото смислено, извадено от контекста на постовете ти и идеята за ефтините компоненти от серия "жертвен агнец", е: "едни сравнително здрави и леки шини са достатъчни"....макар колегата да е писал по-горе, че си е купил шини.
Аватар
argon

Мнениеот Nocturne » Нед Апр 15, 2012 10:32 pm

Моля ви нека се придържаме към темата.
Наистина ако някой има съвет за главини (защото каплите вече ги взех) да пише.
Все още няма да купувам, не са ми спешни но мнение за тези 2те:

http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=416
http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-za ... -dc32.html

И има ли други варианти горе долу за тези пари с капсуловани лагери или това са най-евтините капсуловани главини?
Мисля да взема черни спици на DT Swiss, тези спици ли са най-добрите? Искам най-добрите спици, те поне са евтини.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот whili225 » Нед Апр 15, 2012 11:44 pm

Тези от първия линк са за ДХ, не ти трябват такива. Погледни тази http://eshop-gorgona.com/zadna-glavina- ... -3752.html , аз съм с такива и съм доволен за сега, като шум - не са много шумни :beer: . Колкото до спиците, които си упоменал - супер са :agree:
Аватар
whili225

Мнениеот argon » Пон Апр 16, 2012 1:22 am

Nocturne написа:Мисля да взема черни спици на DT Swiss, тези спици ли са най-добрите? Искам най-добрите спици, те поне са евтини.

DT Swiss, като фирма специализирала се в изработването на спици, има богата гама от такива. Има доста модели спрямо предназначението им, и джоба на потребителя. Това дали даден модел е "черен" или иначе казано анодизиран, или не е и е с цветът на материалът от който е изработен, променя само и единствено естетическото възприятие на продукта. Това че спиците са евтини, и затова искаш най-хубавите,(можеш да си ги позволиш, без финансов колапс), е малко относително. DT имат и модели, които струват по около 5 кинта парчето - сметни ги по 64 броя!
Конкретно бих те посъветвал, да се огледаш в два модела спици:
DT Champion или DT Competition, и двата модела ги има "черни". Съветвам те да си купиш спици от механика, който ще ти наплита каплата, защото той ще прецени, както дължината им , така и дебелината, спрямо шините които си купил и бъдещите ти главини. Тоест въпроса със спиците ще го решаваш след като си купиш главини. Предвиди си пари за наплитане на каплите, както и пари за нипли (за тях пак се обърни към механика).
Що се отнася до главините. По-мое мнение, от изброените най-удачни ми се виждат Quad-овете. Най-леки са спрямо другите, а разликата в цената не е толкова осезаема. Не съм карал нито една от изброените, но логиката при XC колелата е, когато можеш, да използваш по-леки части (не самоцелно и за сметка на качеството, разбира се).

whili225 написа:Тези от първия линк са за ДХ, не ти трябват такива. Погледни тази http://eshop-gorgona.com/zadna-glavina- ... -3752.html , аз съм с такива и съм доволен за сега, като шум - не са много шумни :beer: . Колкото до спиците, които си упоменал - супер са :agree:

Странна работа! Пишеш грамотно, а даваш само неграмотни съвети. Рядко срещана комбинация.
Аватар
argon

Мнениеот Nocturne » Пон Апр 16, 2012 8:13 am

whili225 написа:Тези от първия линк са за ДХ, не ти трябват такива. Погледни тази http://eshop-gorgona.com/zadna-glavina- ... -3752.html , аз съм с такива и съм доволен за сега, като шум - не са много шумни :beer: . Колкото до спиците, които си упоменал - супер са :agree:

Не съм разбирач и за това пуснах темата, но не мисля че тези главини са за DH. Нали оста ми е 10мм отзад, доколкото знам на DH главина са повече, а тези quad-ве са за стандартни колела.
Sram също мислех, даже модела 406 примерно, малко по добър е сигурно от 306, но капсулован лагер май има чак при X7 серията, а тази главина май беше към 80лв, което ми идва много.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот Nocturne » Пон Апр 16, 2012 8:18 am

DT Swiss, като фирма специализирала се в изработването на спици, има богата гама от такива. Има доста модели спрямо предназначението им, и джоба на потребителя. Това дали даден модел е "черен" или иначе казано анодизиран, или не е и е с цветът на материалът от който е изработен, променя само и единствено естетическото възприятие на продукта. Това че спиците са евтини, и затова искаш най-хубавите,(можеш да си ги позволиш, без финансов колапс), е малко относително. DT имат и модели, които струват по около 5 кинта парчето - сметни ги по 64 броя!
Конкретно бих те посъветвал, да се огледаш в два модела спици:
DT Champion или DT Competition, и двата модела ги има "черни". Съветвам те да си купиш спици от механика, който ще ти наплита каплата, защото той ще прецени, както дължината им , така и дебелината, спрямо шините които си купил и бъдещите ти главини. Тоест въпроса със спиците ще го решаваш след като си купиш главини. Предвиди си пари за наплитане на каплите, както и пари за нипли (за тях пак се обърни към механика).
Що се отнася до главините. По-мое мнение, от изброените най-удачни ми се виждат Quad-овете. Най-леки са спрямо другите, а разликата в цената не е толкова осезаема. Не съм карал нито една от изброените, но логиката при XC колелата е, когато можеш, да използваш по-леки части (не самоцелно и за сметка на качеството, разбира се)

Мерси за изчерпателното и дълго мнение.
Значи има доста повече модели спици отколкото съм си мислел. Черни ще са на вид да, това няма отношение към здравина/тегло/цена просто го споменах.
Ще разгледам въпросните 2 модела спици на DT Swiss, не искам най-лекото и най-чупливото, нещо средно.
Наплитането на капла е към 8лв. някъде? Какво са ''нипли''?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот whili225 » Пон Апр 16, 2012 10:11 am

Защо държиш да са с капсуловани лагери, имам предвид като цена ще ти излезе по-скъпо а дали ще има осезаема разлика не се знае ...
А относно спиците имаше едни на DT Swiss от 0.50лв. не би трябвало да имаш проблеми, даже прекалено много значение им отдаваш на спиците ми се струва,
П.П. Нипел е нещо като малко болтче, което свързва спицата към шината ;)
Последна промяна whili225 на Пон Апр 16, 2012 10:19 am, променена общо 1 път
Аватар
whili225

Мнениеот whili225 » Пон Апр 16, 2012 10:14 am

argon написа:Странна работа! Пишеш грамотно, а даваш само неграмотни съвети. Рядко срещана комбинация.

Интересно ти ли определяш кои съвети са грамотни и кои не ..... това все пак е форум, идеята на форума е всеки да си изказва мнението, това дали човека ще се съобрази с мнението ми е друго нещо.
П.П. Провери какво е първото значение на форум и къде се използва за първи път ;)
Аватар
whili225

Мнениеот argon » Пон Апр 16, 2012 10:55 am

whili225 написа:Интересно ти ли определяш кои съвети са грамотни и кои не ..... това все пак е форум, идеята на форума е всеки да си изказва мнението, това дали човека ще се съобрази с мнението ми е друго нещо.
П.П. Провери какво е първото значение на форум и къде се използва за първи път ;)

Грамотността не я определям аз, а здравата логика, познаването на материята и практиката. И понеже явно и трите показателя, при теб не са на нужното ниво да даваш съвети, се получава изкривяване на пространствено времевия континиум и отиваме нейде в антични времена да си говорим за демокрация и форуми, и кога Тезей ще убие чудовището!
Именно поради това не мога да се съобразявам с мнението ти, още повече че не дискутираме, а даваме съвети! А, в този случай изкривеното пространство става споделено.
whili225 написа:Защо държиш да са с капсуловани лагери, имам предвид като цена ще ти излезе по-скъпо а дали ще има осезаема разлика не се знае ...
А относно спиците имаше едни на DT Swiss от 0.50лв. не би трябвало да имаш проблеми, даже прекалено много значение им отдаваш на спиците ми се струва,

@Nocturne:
Главините с капсуловани лагери изискват по-малко поддръжка, по-трудно задират в следствие на замърсяване и в случая са по-леки. Плюсове които заслужават повечето пари, ако можеш да ги отделиш. Да, другите са по-евтини, но има и защо да е така!
Аватар
argon

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри