Определяне на размер на рамка.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Определяне на размер на рамка.

Мнениеот Rtor » Пет Май 25, 2012 1:38 pm

Здравейте!
След известно проучване се спрях на този байк :Canyon - Grand Canyon AL 29 Не съм се разбързал да си го купя, но все пак реших да си определя размера на рамката. Полученият размер с калкулатора на сайта е М(17") или М(18.5") ако сметна за аналогичният модел с 26" колела.
Реших да верифицирам резултата и използвах този калкулатор: http://www.competitivecyclist.com/za/CC ... NK=NOREDIR
От него размерите по-скоро съответстват на L(19-19.5"). Всъщност голямото чудене е за виртуална горна тръба, която според втория калкулатор излиза, че трябва да е 610мм (с един размер повече от калкулатора на Canyon).
Може ли да ми препоръчате как да определя точният си размер без да пробвам велосипеда (аз и да го пробвам, пак няма да мога да определя размера, който ще ми е най-удобен).

Body weight (Тегло) ------------------------------------- 75 кг. (понякога повече :D )
Body height (Ръст) -------------------------------------- 183 см.
Inseam length (Вътрешна дължина на крака) ------ 84 см.
Torso length (Дължина на торса) --------------------- 65 см.
Trunk (Дължина на торса от седеж) ----------------- 67 см.
Shoulder width (Ширина на раменете) -------------- 44 см.
Arm length (Дължина на ръката) --------------------- 63 см.
Fore arm (Предмишница) ------------------------------ 34 см.
Thigh (Бедро) --------------------------------------------- 58 см.
Lower leg (Подбедрица) -------------------------------- 57 см.
Sternal notch (Височина до края на ключицата) - 149 см.
Rtor

Рейтинг: 1220

Re: Определяне на размер на рамка.

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Май 25, 2012 11:03 pm

По-къса седалкова тръба можеш лесно да компенсираш с по-дълго колче, но къса или дълга горна тръба може да се коригира в малки граници.

Това какво на теб ще тие удобно трябва да откриеш сам : - ) Едно една статия - http://www.peterwhitecycles.com/fitting.htm

Висок съм точно колкото теб и на мен колелото ми пасва, когато горната тръба е около 600 мм комбинирано с къса лапа.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот mitacheto » Съб Май 26, 2012 12:38 am

Абе това да не ти е някой ръждясал текерлек от Продавалника за 50 лв ?
Как ще дадеш ей така 3 бона за колело без да си го пробвал ? :crazy: :crazy: :crazy:
Това с калкулаторите може само да те насочи ориентировъчно към размера ,но не и да ти гарантира точност.
Размер на велосипедната рамка чрез калкулатор'
"Този начин на измерване до голяма степен е условен тъй като размерът на рамката не се свежда само до дължината на седалковата тръба. Горната тръба (B) има дори по-голямо значение тъй като в най-голяма степен определя колесната база. Докато височината може да бъде напълно компенсирана с по-дълго колче за седалката, удължаването на кормилната лапа води до по-тромаво управление на велосипеда."

Освен това 29er не е като 26er и размера на рамката понякога клони един размер на долу.
Кво'т да си говорим колелото трябва да се пробва.
После фината настройка се прави така -> http://www.youtube.com/watch?v=1Fsr7yYS ... r_embedded
:beer:
Аватар
mitacheto

Рейтинг: 1100

Мнениеот autosvet » Съб Май 26, 2012 8:44 am

Като гледам размерите на рамката са доста близки до тези на Крос 29er. Сравни си ги и ти и мини през някой магазин просто да видиш коя рамка как ти седи. От сега мога да ти кажа, че си поне за Л :D
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Rtor » Съб Май 26, 2012 9:27 am

Pr3d4t0R написа:Висок съм точно колкото теб и на мен колелото ми пасва, когато горната тръба е около 600 мм комбинирано с къса лапа.
Благодаря.
Ще е полезно, ако повече хора си напишат основните размери и съответно какви рамки карат (дължина на горна тръба и лапа):
Body height (Ръст) -------------------------------------- см.
Inseam length (Вътрешна дължина на крака) ------ см.
Arm length (Дължина на ръката) --------------------- см.
Дължина на горна тръба ------------------------------ мм.
Стил каране ---------------------------------------------- .
Инструкции как се взимат размерите (включително видео) тук: http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2546 CALCULATE FRAMESIZE

mitacheto написа:Размер на велосипедната рамка чрез калкулатор'
"Горната тръба (B) има дори по-голямо значение тъй като в най-голяма степен определя колесната база. Докато височината може да бъде напълно компенсирана с по-дълго колче за седалката, удължаването на кормилната лапа води до по-тромаво управление на велосипеда."
Да напълно съм съгласен, точно това е идеята и на тази тема - или някой да даде проверен калкулатор или просто хората да споделят какви са им размерите и какво им е удобно.

autosvet написа:Като гледам размерите на рамката са доста близки до тези на Крос 29er. Сравни си ги и ти и мини през някой магазин просто да видиш коя рамка как ти седи. От сега мога да ти кажа, че си поне за Л :D
Ами не съм сигурен, че мога да го определя със сигурност без да покарам по-продължително, но ще пробвам! Мисля си обаче, че малко по-къса рамка не е толкова фатално, колкото малко по-дълга.
Rtor

Рейтинг: 1220

Назад към Продукти за крос-кънтри